un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion DaysFinestorePC GarageevoMAGAltexFlancoVodafoneOrangeSevensins ◄◄

asus s5507

Year in review 2021 pe blog: statistici, top articole, comentarii și planuri

17 Jan 2022  ·

GÂNDURI  ·

38 comentarii

Articolul tradițional cu statistici despre blog și evoluția acestuia în anul anterior, adică 2021 în acest caz. Este un moment când și eu descopăr datele de mai jos. Pe 18 aprilie 2021, acest blog a împlinit 15 ani. Mi-am dat seama cândva prin luna mai de asta, dar a fost un an ocupat.

TRAFIC

1,7 milioane de unici, 3,76 milioane de vizite și 6,6 milioane de afișări, zice Analytics. Mai puțin decât anul trecut, dar nu mă miră asta.

Scăderea principală a venit după un update de algoritm Google care a tras mult în jos lucrurile. Asta e viața. Nu sunt foarte bun la SEO, iar Google trece printr-o etapă în care recomandă site-urile de nișă, nu generaliste. Sau așa am înțeles că ar fi făcut update-ul acela.

Traficul pe ore arată la fel. Românii se trezesc începând cu ora 6:30.

Traficul de pe mobil a crescut de la 71,5% la 74%. Scăderea mare a fost de pe desktops, de la 26,7% la 24,2%. Mai multe telefoane? Mai bune, ecran mai mare, mai ușor de folosit? Mai multă lume mobilă din nou, nu cu laptop în față din wfh? Da.

Mă uimește însă că top 4 mărci de telefoane nu s-au schimbat în acest an. În continuare avem Samsung, Apple, Huawei, Xiaomi. Huawei s-a menținut pe locul 3, dar cu o scădere de aproape 50%.

Motorola a urcat însă de pe 7 pe 5, OnePlus de pe 8 pe 7, Nokia a scăzut 2 locuri, iar Oppo, acum pe 9, era anul trecut pe locul 19! Și Realme, pe locul 16, este prima oară în top 25.

Cum am spus mereu, este o modalitate bună de a identifica subiecte pentru blog. Oppo intră pe listă. Motorola și Nokia merită mai multă atenție.

Samsung-urile cele mai populare au fost A20e, A51 și S10. Huawei: P30 Lite, P30 Pro, P20 Lite. Xiaomi: Redmi Note 9 Pro, Note 8 Pro, Redmi 9.

Alte statistici:

  • 85% dintre vizite sunt din România, apoi urmează Germania, SUA, UK, Moldova, Polonia, Italia, Spania, Turcia și Franța. Germania și SUA au inversat locurile față de anul trecut, Austria a ieșit din top, Polonia a urcat de pe 10 pe 6 și Turcia este nou-venit.
  • București 39%, apoi Cluj, Timișoara, Iași, Brașov, Constanța. Marile centre de populație, cum ar fi. Germania: Frankfurt, Munchen, Berlin.  SUA: Chicago, Ashburn, Prineville. Mountain View este pe 7. Ca zone metropolitane, probabil mai interesant, avem Chicago, Washington DC, San Francisco-Oakland-San Jose, Portland, New York.
  • Posibil ca multe să fie de fapt VPN-uri folosite de companii românești, nu români mutați pe acolo.
  • bărbați 51,5%, deși Analytics face doar estimări.
  • ca vârste, arată ca mai jos. A crescut ponderea în 45-54 ani.

Traficul din Facebook a fost destul de constant, s-a păstrat la nivelul său natural. Eu nu dau share decât pe pagina blogului la articole, iar ce vedeți mai jos vine de acolo și din alte share-uri:

Și Google Discover a trimis ceva trafic. Sunt acele articole recomandate prin aplicația de Search sau pe ecranele speciale de Google de pe unele telefoane, în funcție de interesele tale.

ARTICOLE

Am publicat 895 de articole în 2021, din care 257 au fost Știrile zilei despre tehnologie. Oarecum asemănător cu 2019, dar departe de 2020, când au fost în total 1.044 articole pe blog.

Cele mai citite articole scrise în 2021:

  1. Black Friday 2021
  2. Programul Rabla pentru electrocasnice
  3. Liberalizarea pieței de energie
  4. Recomandările mele din catalogul Lidl Deluxe
  5. Restricții de Paște
  6. Parcările din București și aplicațiile de plată
  7. Reacții adverse la cititori
  8. Cum pui certificatul de vaccinare în stocard și cu ce-l scanezi
  9. Produse vedetă la eMAG Black Friday
  10. Catalogul Altex de Black Friday

Covid și Black Friday! Mă bucur să văd Lidl Deluxe așa sus, a fost o campanie care mi-a plăcut foarte mult.

De ce așa citite unele articole? Au fost boostuite de Google Discover despre care ziceam mai sus.

În funcție de categorie și trecând peste cele deja din lista de mai sus, cele mai citite au fost:

Tehnologie:

  1. Pump-ul Ripple a eșuat.
  2. Bolt numărul 1, Uber fără mașini.
  3. 11 concluzii despre mașina de spălat vase.
  4. Digi lansează 10 Gbps.
  5. Revolut lansează operațiunile bancare în România.

Food & lifestyle:

  1. Creșteri de preț după blocarea canalului Suez.
  2. Un suc bun de cătină.
  3. Uber vine greu, pe Bolt e dificil de lăsat bacșiș.
  4. Răspunsul Carrefour la o sesizare de-a mea.
  5. Presto Pizza a copiat perfect o reclamă Little Caesar’s Pizza.

Auto:

  1. Renault Arkana – prezentare.
  2. Am condus câteva zile o mașină electrică prin Germania.
  3. Record de precomenzi la Dacia Spring.
  4. Prețuri Dacia Spring.
  5. Am plătit dublu pe RCA.

Gânduri:

  1. Mi-am programat părinții la vaccinare.
  2. În ce centre se vaccinează de pe listele de așteptare. (cândva acesta a fost subiect important)
  3. Nu-i treabă ușoară să închizi abonamente Digi neutilizate.
  4. Se plătește TVA pentru orice import de la 1 iulie.
  5. Mi-am făcut teste de anticorpi înainte și după booster.

Review-uri:

  1. aer condiționat Gree cu control prin cloud și Google Assistant.
  2. router Xiaomi AX3600.
  3. abonament YOXO de la Orange prin eSIM.
  4. ceas Huawei Watch 3 Pro
  5. aspirator-robot Rowenta X-Plorer seria 95.

Linkurile cele mai populare au fost:

N-am pus la socoteală linkuri spre magazinele online.

Anul trecut ziceam că mă gândesc să renunț la a scrie review-uri. Nu mai este interesul și entuziasmul de la început pentru ele, de acum 10-15 ani când lumea nu avea de unde să afle informații despre un produs. Acum review-urile apar rapid pe YouTube, engleza este la îndemână, produsele sunt în showrooms, returul este ușor de făcut la ce nu-ți place.

N-am abandonat review-urile, dar le-am simplificat mult, după cum poate ați observat. Mai puține detalii (nu are rost să scriu în cuvinte ce se vede în fotografii, de exemplu), mai multă insistență pe ce mi-a plăcut și ce nu.

Articole lungi pe care mi-a plăcut să le scriu:

  1. Cine este Alice? (am vrut să-i zic who the fuck is Alice, dar am zis că parcă nu merge tocmai la fiică-mea)
  2. Matilda esta embarazada.
  3. Viața scurtă, dar plină de aventuri, a lui Iuri Gagarin.
  4. Ce sunt NFT-urile.
  5. Zona de birouri Pipera este ghost town.
  6. Teama că te văd vecinii, nuditate și stres.
  7. 244 de vaccinuri covid sunt în dezvoltare în lume.

BANI

Cele mai citite articole publicitare au fost:

  1. Ce produse recomand din catalogul Lidl Deluxe.
  2. Produse vedetă la eMAG Black Friday.
  3. Cardurile Mastercard oferă servicii medicale gratuite prin Sanopass.
  4. Avantajele oferite de Revolut Plus.
  5. Vodafone Flex.
  6. Diferențele între diversele serii de televizoare LG OLED.
  7. Oferte Haier de Black Friday.
  8. Abonament YOXO pe eSIM.
  9. Microsoft Training Days oferă cursuri gratuite.
  10. ENGIE Thermo Smart este o ofertă bună pentru înlocuit centrala termică veche.

Cam 8% articole publicitare am avut pe blog. În continuare un procent foarte rezonabil, că urmăresc niște influenceri pe Instagram sau YouTube unde procentul se duce spre 80%. Am schimbat recent și metoda de semnalizare a articolelor publicitare.  Nu doar că scrie cu caps PUBLICITATE sub titlu, dar acum titlurile sunt mari și albastre. Zic că-i bine, având în vedere că alții scriu undeva mic la final vreun tag “advertorial” sau #ad.

N-a contat la nimic, desigur. Aceiași oameni care zic des “trebuie să marchezi publicitatea” sunt primii care, deși e marcată, oricum “știu” ei că multe alte articole sunt publicitare, inclusiv unele pentru care nici o companie n-ar da banii, că nu are ce câștiga din ele.

Veniturile au fost foarte bune, mai mari decât în anul anterior. Creșterea, chiar semnificativă aș putea spune, s-a datorat mai multor factori: s-a trecut mai mult spre digital, inclusiv bloguri, în comunicare; s-au reașezat niște bugete după perioada de panică din 2020; am cerut eu mai mulți bani; au fost campanii mai ample, poate cu 2 articole în jur de unul singur.

Per total, un an foarte bun la acest capitol, doamne ajută în continuare.

Vă dați seama acum câți bani se învârt pe YouTube sau Instagram, unde audiența este mai mare, sunt mai multe campanii și fee-uri per campanie mult mai mari?

COMENTARII

Au fost în total 39.519 comentarii pe blog, vreo 9.000 în plus față de anul trecut. Topul comentatorilor arată așa:

Sunt mândru că a intrat și Matilda în el, după ani de zile când cel mult citea titlurile articolelor din când în când. Andrei G aproape că și-a triplat numărul de comentarii față de anul trecut, pe când Gaelex a crescut doar cu 100. Marean l-a detronat pe Giani Mucea.

O să le trimit celor 3 câte un card cadou eMAG pe adresa cu care comentează ca să-și ia niște beri prin curierat sau un whisky bun. Pare minimul ce-l pot face pentru atât efort și timp investit aici.

Le reamintesc celor care nu au un avatar, dar comentează des, că pot merge pe gravatar.com și pot asocia o imagine cu emailul de pe care comentează.

Am început 2022 moderând mult mai rapid comentariile blocate de filtre. Am o fereastră cu actualizare automată la fiecare 10 minute și ar trebui să-mi sară în ochi comentariile blocate. Uneori lipsesc însă câte 3-4 ore de la un PC și atunci se mai adună, dar se rezolvă.

Ca recapitulare, unele cuvinte trezesc automat filtrele și trebuie să aprob eu comentariile. WordPress este prea all-inclusive, de exemplu blochează și populație sau manipulare din motive evidente. Mă gândesc să schimb asta. Comentariile cu mai mult de trei linkuri sunt și ele automat blocate. Nu în ultimul rând, primul comentariu al unui “vorbitor” nou este automat ținut în moderare până îl aprob eu, iar până nu fac asta nu vor fi publicate nici următoarele comentarii.

YOUTUBE

Canalul nwradu a încheiat anul cu 8.992 de subscriberi. Puteți da un subscribe aici, dacă vreți. Am adăugat vreo 1.700 de subs în 2020, o creștere foarte lentă, dar nu mă miră.

Susține-mă cu un Subscribe:

Am făcut 85 de clipuri în anul anterior, o medie bună având în vedere că n-am ieșit din casă prea mult, deci am fost ceva mai limitat la subiecte. Peste 650.000 de view și 25.000 de ore urmărite, zic statisticile YouTube.

INSTAGRAM

Failure în continuare. Am pus puține fotografii, deși am făcut destule bune pentru platformă.

PLANURI DE VIITOR

  • Moderarea rapidă a comentariilor.
  • Mai multe articole specifice unui blog personal. Gânduri, griji, experiențe, ce fac eu—nu știri.
  • Mă gândesc să fac un grup de Facebook pentru blog. Cred că o parte dintre cei ce comentează aici ar vrea să se cunoască mai bine între ei. Ar fi ceva fără legătură cu blogul, fără linkuri la articole, ci un loc pentru oameni care au în comun faptul că citesc acest blog. Facebook este o rețea nocivă, dar poate deveni mai bună prin interacțiuni plăcute între oameni reali.
  • Mai mult video, am inclusiv o idee de canal nou. Acestea n-au mare treabă cu blogul, se adresează de fapt altui public.
  • Vreau să scriu mai mult despre aventurile mele pe bursă. Dedic destul de mult timp acestei acțiuni, ar fi păcat să nu scriu mai des despre ea, pentru alți pasionați de așa ceva și am văzut că sunt mulți pe aici.

Pandemia asta îmi dă peste cap multe inițiative. Am început să aud și de tot mai mulți oameni care aveau boosterul și acum au făcut covid, ceea ce mă sperie suplimentar pentru că nu vreau să-i duc boala lui Alice. Mie mi-ar plăcea să conduc și să filmez mai multe mașini electrice, de exemplu, că e clar că-mi place subiectul, dar nu-mi vine să fac asta în aceste vremuri. Aș vrea să fac un tur al barurilor de cocktails și să continui unul al localurilor de sushi, că nouă ne plac astfel de lucruri și oricum am merge prin ele. Not yet!

asus s5507

    38 comentarii

  1. Aștept cu interes articolele legate de bursa :D

      (Citează)

    • Eh, nu va fi ceva mega-detaliat. Nu vreau să mă apuc să dau sfaturi financiare.

      Mai degrabă mă gândesc la un site separat sau un cont de twitter sau ceva unde să scriu mici gânduri sau observații despre bursă, că din acestea am câte 3-4 pe zi. Bune, rele, tragice sau nu, dar cred că mulți ar găsi ceva în comun cu ele.

        (Citează)

  2. SEO nu s-a schimbat asa de mult, doar ca au venit foarte multe site-uri de nisa in anii de pandemie si mult continut long tail a fost optimizat, indirect nu mai ajung pe blogurile generaliste.
    PS interes pt bursa si aici :)

      (Citează)

  3. Mi se pare normal sa ceri mai multi bani, ramai deocamdata singurul blog de tehnologie in care am incredere :).
    Iar prezentarile sunt muncite, pozele acelea si testele si capturile de ecran nu se fac singure, nu se aseaza in pagina de capul lor.

    Sigur, acum urmeaza si review-uri la pampersi si carti pentru copii, dar este normal in aceasta noua etapa cu Alice.

    Probabil cel mai util articol pentru mine a fost cel cu pontul despre vaccinarea cu Pfizer in Ghimpati langa Bucuresti, acolo mi-am facut prima doza cand inca era greu de gasit loc.

    Banui ca am tendinta sa am comentarii mai lungi, adunate, nu imi place sa mai scriu inca unul daca imi vine o idee, si inca unul pentru fiecare raspuns de dat cuiva… O fi avut omul mai mult timp liber, mai multe de spus de m-a depasit la asemenea distanta.

    Multumesc pentru apreciere, ma voi stradui sa mentin atat calitatea cat si nivelul de enervare :P
    Am ramas surprins de cateva ori pentru ca observ un usor trend timid de acord si aprobare cu unele din pareri ale mele, imi place ca nu sunt singurul nebun :))).

      (Citează)

    • Gaelex: Sigur, acum urmeaza si review-uri la pampersi si carti pentru copii, dar este normal in aceasta noua etapa cu Alice.

      Nu mai știu cine comenta că, acum că e Matilda gravidă, o să scriu doar despre copii. Aș vrea să-l întreb câte cărucioare și pamperși a cumpărat până acum, deși nu are copil, pentru că am tot scris eu despre asta :P

        (Citează)

    • Singurul post care nu e negativist și văd smile face-uri.(pe care l-am văzut eu)
      Cred că ți-a făcut bine cardul cadou :)).
      Oricum, atunci când comentezi urmăresc cu mare interes, îmi place cinismul tău.

      Sănătate la toată lumea!

        (Citează)

  4. anul asta aparent am avut treaba :))

      (Citează)

  5. @NWRADU prefer review-urile scrise in loc de prezentari video. Prefer sa citesc decat sa ascult. Ok, alea scrise ar trebui sa fie poate mai succinte, fara atat de multe poze din meniuri.
    Si cum spune si colegul @add si eu am avut treaba anul asta.

      (Citează)

    • Păi a devenit evident foarte rapid că partea de video se adresează altor oameni, nu celor obișnuiți cu textul. Unii le vor pe amândouă, unii doar textul, dar de obicei cei care vor doar video nu stau și pe aici.

        (Citează)

  6. Lipseste traditionala poza cu sumele castigate din blog :)
    Pentru YT am observat ca video-urile cu Inflight Simulator au mers destul de bine. Poate acolo este o oportunitate desi sunt sigur ca necesita destul de mult timp.

      (Citează)

    • A fost buggy jocul și n-am mai avut nici eu timp 2 ore să-l joc fără întreruperi.

      Au mers bine, dar nu-i genul de public pe care vreau să-l atrag pe canal. Acei oameni vin doar pentru gaming, nu pentru subiectele mele uzuale.

        (Citează)

  7. Radu, la un podcast nu te-ai gandit?
    Si nu ma refer la ”interviurile” care sunt acum la moda pe care le numesc podcasturi, ci la articole audio.

      (Citează)

    • Ba da, am făcut câteva, dar nu le făceam cu așa mare drag și deci n-am avut tragere de inimă spre ele.

      Cred că ar fi mult mai bune dacă le-aș face în doi, cu încă cineva, ca să fie o dezbatere, să fie pro și contra. Analizez și asta.

        (Citează)

  8. Nu intotdeauna rezonam in idei, dar este ok – nu putem fi toti la fel. :-)
    Mult spor si inspiratie in 2022 si, de ce nu, vanzari mai bune.
    Sa ne citim sanatosi!

      (Citează)

  9. Felicitari si astept si eu cu interes articolele legate de bursa (poate si piata Crypto).
    Chiar daca nu comentez mult te citesc zilnic. Tine-o tot asa!!

      (Citează)

  10. Poate un canal de discord ar fi mai util decât mizeria numita Facebook, mai ales că pe FB majoritatea oamenilor sunt cu nume+prenume din buletin.

      (Citează)

    • Cred ca asta era si ideea, ca cititorii sa se cunoasca mai bine intre ei. Asa, daca se folosesc in continuare alias-uri, nu vad niciun motiv pentru care Radu ar muta interactiunea de pe blog pe Discord.

        (Citează)

    • Nu m-am gândit la Discord, eu nu stau pe acolo. Facebook mi se pare mai modern decât mIRC :P

        (Citează)

  11. Demult era un comentator Giovanni. Oare ce-a patit?

      (Citează)

  12. Astept articolele legate de bursa. Felicitari pentru munca depusa!!!

      (Citează)

  13. Salut Radu,

    Ma bucur ca a fost un an bun pentru tine. Astept cu interes articolele, mai ales cele legate de bursa(cum au spus si alte persoane aici in comentarii) cu atat mai mult cu cat si eu sunt un incepator in acest domeniu si orice informatie e utila.

      (Citează)

  14. Eu sunt vesel că nu mai sunt pe locul 1.

    Pe de altă parte, văd că statul paralel lucrează în continuare, din umbră. Păi e normal să se dea mici și bere tocmai când nu mai sunt eu în top?

      (Citează)

  15. Nu sunt la în top comentarii. M-am ținut de cuvânt

      (Citează)

  16. gelex nu e ala care te-a facut idiot intr-un comentariu?

      (Citează)

    • Probabil m-a făcut și asta. Și eu l-am făcut uneori în gând :P

      Cu Gaelex m-am întâlnit cândva într-un McDonald’s, m-a recunoscut el. Pare om foarte normal. Cred că mulți și-ar schimba părerea despre el într-o discuție față în față.

      Uneori mai dialogăm pe email pe subiecte de-ale noastre. Problema este una a societății moderne: interacțiunile prin monitor, între anonimi, sunt mai dure, vorbele grele se aruncă mai ușor șamd.

        (Citează)

  17. “Mie mi-ar plăcea să conduc și să filmez mai multe mașini electrice, de exemplu”

    Daca vii o fuga pana in Amsterdam, te ajut eu cu partea asta. De vreo 2 ani folosesc cateva servicii de inchiriat masini de pe strada (echivaletul Lime pentru masini) si sunt doar electrice. Le-am condus pe toate:
    Nissan Leaf
    Hyundai Kona
    Bmw i3
    Fiat 500e
    Smart fortwo
    Renault zoe
    Jaguar i-pace
    Vw e-golf
    Skoda Citigo / Seat Mii
    Ds3 crossback
    Aiways U5

      (Citează)

    • Cum e Aiways-ul? Ne tot amenință Sandy Munro că vin chinezii peste noi cu mașini electrice bune, sunt curios dacă au ajuns deja.

        (Citează)

    • Mare, dar ieftin si zgomotos. Plastic, comenzi ciudate la unitatea media, pozitie un pic ciudata la volan, doar volanul in sine e dintr-o piele sau imitatie moale. Sunt curios cum o sa arate dupa cateva luni. Cele pe care le-am condus eu aveau pana intr-o mie de km

        (Citează)

    • Aha, deci chinezesc. Să vedem, s-ar putea să nu le meargă prea bine. Am început și eu să văd câteva Lynk&Co prin zonă, dar nu atâtea încât să zici că ne invadează chinezii. Chiar o iau în considerare ca mașină de închiriat pentru câteva luni așa, de test.

        (Citează)

  18. nwradu: degrabă mă gândesc la un site separat sau un cont de twitter sau ceva unde să scriu mici gânduri sau observații despre bursă, că din acestea am câte 3-4 pe zi. Bune, rele, tragice sau nu, dar cre

    Mai bine aduni gandurile despre bursa intr-un articol saptamanal, nu pe alt cont. Sau ca alta sectiune la articolul de weekend.

      (Citează)

    • Știi de ce nu ar merge asta? Unele gânduri se potrivesc doar atunci, când vezi o scădere, o creștere, o oportunitate ceva. La final de săptămână nu poți decât să tragi concluzii, dar nu ar fi o discuție sau ceva de urmărit de alții cu aceleași interese.

        (Citează)

  19. Felicitari si succes in noul an! Mie unul mi-ar placea sa mai apara pe youtube discutii cu tine si Matilda.

      (Citează)

  20. nwradu:
    Păi a devenit evident foarte rapid că partea de video se adresează altor oameni, nu celor obișnuiți cu textul. Unii le vor pe amândouă, unii doar textul, dar de obicei cei care vor doar video nu stau și pe aici.

    Eu unul sunt tipul care “te citește” și te urmărește pe YT.
    Facebook nu mai am de peste 1 an, am avut tăria să-i dau dezactivare, e prea ca la țară.

    Simt o obligație civică sa te ajut pt efortul depus. Pe lângă toate acestea, te respect și îți respect munca, mai ales acum că aveți, tu și Matilda, o nestemată in viața voastră, iar eforturile sunt mai mari acum.

    P.s: partea cu avatarul nu prea îmi place, trebuie să-mi fac cont și nu mai am răbdare. Era mișto daca puteam să-mi asociez contul de Google, Twitter ca să fie totul mai rapid.

      (Citează)

  21. Buna, felicitari pentru 2021 si la cat mai multe pe 2022. Si eu as dori acele articole despre bursa.

      (Citează)

  22. …ca vârste, arată ca mai jos. A crescut ponderea în 45-54 ani.

    Îmi scapă mie sau lipsește graficul ponderii pe vârste?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus