►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
În fiecare an mă gândesc ce tehnologii noi am început să folosesc în ultima perioadă. Acum am zis să le pun și în cuvinte. Ai zice că nu pot fi prea multe în fiecare an, dar uite că se strâng câteva, chiar dacă definiția mea pentru “tehnologie nouă în viața mea” este poate prea permisivă. Vă invit să faceți același exercițiu.
Anul trecut am început să folosesc eToro pentru cumpărat acțiuni, fonduri, indici și altele. În practică mi-am făcut contul în 2020, dar întâi m-am jucat pe virtual ca să învăț interfața și mersul lucrurilor. Primii bani i-am băgat în 2021, așa că îl pun pe răbojul acelui an.
Asta m-a făcut și să citesc mult mai mult despre bursă, declarații financiare, dobânda americanilor, indicatori matematici statistici precum RSI, MA, MACD și alte din acestea. Not the funniest topic, dar mie mi-a plăcut matematica și îmi place și să descopăr astfel de lucruri.
Un moment memorabil a fost când, de pe plajă din Grecia, am vândut niște acțiuni cu profit bun. Aveam deja 70% randament la ele, dar apoi au crescut mult într-o perioadă de vreo 3 ore într-o anumită zi. Eu am fost pe fază fix atunci și am vândut la un all time high, de pe telefon, de pe plaja din altă țară. Trei ore mai târziu scăzuseră vreo 15%. Nu luați asta ca indicator despre cum au mers restul investițiilor mele; momentul acela n-a fost memorabil degeaba.
Aproape am terminat de scris un articol detaliat despre asta, cum ați cerut mai mulți.
Sau iPadOS 15, mai bine zis. În 2021 mi-am cumpărat primul dispozitiv Apple care nu este iPod, adică tableta iPad Mini. Este ce-mi trebuia și ce-mi doream, o folosesc zilnic pentru citit și multe alte lucruri.
Este primul meu dispozitiv cu sistem de operare Apple. Când am luat-o mă gândeam dacă va fi și cel care mă va face să cumpăr iPhone 13 Pro, dar nu s-a întâmplat asta. Nu am devenit fan iOS, mi se pare prea limitat și chiar ilogic în opțiuni și configurare și am dat și peste destule buguri pe iPad. Iată o treabă ilogică: stylusul Apple Pencil nu funcționează exact ca degetul, de exemplu nu pot declanșa swipe-ul de Home (de jos în sus de la bază) cu el. Alta: tastaturile Swiftkey și Gboard sunt mult mai slabe decât variantele de pe Android și cu mult mai puține opțiuni de configurare.
Mă așteptam să mă dea pe spate prin genialitatea lui, dar nu a fost cazul. Are câteva avantaje față de Android, dar nu cât să mă încurajeze să fac efortul de a trece la iPhone.
Încă o premieră, încă o adăugire la ce înseamnă smart home în casa mea. Am montat acele aparate Gree, le-am conectat la cloud și le pot controla din telefonul mobil și inclusiv din voce prin Google Assistant.
Controlul din telefon este principalul avantaj. Uneori ne culcam și, fiind prea cald în cameră, deschideam telefonul mobil și porneam aerul condiționat și reglam tot din telefon să se închidă automat după o oră. Mult mai simplu de făcut asta decât din telecomandă, pe care nu o pot vedea în întuneric (nu avem veioză) și unde programarea de “oprește-te după o oră” este misterioasă. La nevoie, din telefon aș fi putut să-l fac să se mai deschidă singur la 2 noaptea și să se închidă la 3 noaptea.
Altădată eram plecați din țară când a fost valul ăla de cod roșu cu 38 de grade sau așa. Au fost părinții mei să hrănească pisicile și le-au găsit cam leșinate de căldură. Am pornit din Germania aerul condiționat în casă și l-am programat să se oprească singur după câteva ore. Atât de aventuroasă este viața noastră!
Anyway, încălzirea și răcirea controlate de la distanță rule.
De obicei nu folosesc carduri de fidelitate sau aplic metoda “pot să vă spun numărul de telefon?” în caz de nevoie. De când s-a introdus certificatul covid, însă, am instalat aplicația Stocard și o utilizez.
Am pus acolo certificatul și așa mi-a fost scanat oriunde s-a întâmplat asta. Am introdus și diverse carduri de fidelitate pe care le mai am (Dona, IKEA, Metro, Selgros), i-am dat share și Matildei ca să le aibă și ea și treaba este treabă.
Partea bună la Stocard este că toate rămân sto(card)ate în cloud. Dacă schimb telefonul, vor apărea și în acela.
Mi-am făcut cont pe Skillshare în aprilie și mă uit uneori la diverse cursuri pe acolo. Fac asta uneori în paralel cu altceva. Clipurile video rulează pe televizor, iar eu îmi văd de ale mele la calculator.
Îmi place site-ul, unele cursuri sunt de calitate foarte bună. Nu știu dacă așa costă mereu sau am prins eu vreo ofertă, însă plătesc 30 de dolari pe an pentru acces nelimitat. Mi se pare un preț foarte rezonabil pentru a învăța lucruri noi, iar cursuri sunt practic despre orice. Pe mine m-am interesat cele de editare video, în special, dar în decembrie te poți uita la fel de bine la unele de împachetat cadouri.
Dacă vreți să vă faceți cont, folosiți acest link. Primiți o lună gratuită, primesc și eu una.
Bun aparat! Până nu-l ai, nu-ți dai seama cât de mult timp pierzi cu pusul rufelor la uscat, că eu făceam asta. Așa le arunci acolo, aparatul le învârte și le scoate uscate, chiar călduțe. Utilitatea maximă s-a văzut după ce am adus-o pe Alice acasă și aproape zilnic aveam de spălat haine sau prosoape de-ale ei, așa că întreg procesul de spălare și uscare a devenit mult mai simplu.
Am montat uscătorul peste mașina de spălat rufe. Nici nu mai am sârme de rufe în balcon. Iarna le întindeam în casă pe un uscător pliabil, așa că acum am scăpat și de acela și de modul în care mereu mă loveam mereu de el prin casă.
Mașina de spălat vase și uscătorul de rufe sunt investiții bune. Oamenii în general stau puțin acasă, iar astfel de aparate îți permit să aloci cât mai mult din acel timp pentru distracție și confort personal, nu pentru treburi menajere.
N-am mai avut de mulți ani procesor AMD în PC, nu de la un Sempron 2600 de acum mulți ani. În 2021 am făcut upgrade la computer și, după câteva luni de cumpărat la oferte sau așteptat componentele dorite, în sfârșit am un computer de top. Este prima oară în viață când zic asta, de obicei am stat mereu în zona low end sau medium.
Cel nou are un procesor AMD Ryzen 5800X pe o placă de bază Asus Prime-P Z590. Am pus 32 GB de memorie RAM Crucial Ballistix Black, iar placa video este un NVIDIA RTX 3080 fabricat tot de Asus, ca și placa de bază. Am patru SSD-uri, din care două pe M.2 PCI-Express. Pe procesor am pus inclusiv un cooler Noctua NH-D15, care m-a uimit din nou cu dimensiunea sa.
Ziceam de G-Sync. La vreo lună după asamblarea sistemului am cumpărat și un monitor de gaming, un Asus VG27AQ1A de 27 inci. Are rezoluție 2.560 x 1.440p și refresh maxim la 144 Hz cu G-Sync și HDR10, adică acum mă joc la 144 Hz în 1440p. Nu sunt 100% încântat de monitor, este prea luminos și suprasaturat și mi-a dat culorile peste cap în Premiere Pro, dar pe gaming n-am ce-i reproșa, iar la banii săi (2.000 de lei când l-am luat eu) a fost printre cele mai bune din piață cu astfel de refresh și rezoluție.
Teoretic sunt un gadget și am în plan și o listă de gadgeturi pe care le-am cumpărat anul trecut. Practic, însă, întrerupătoarele Hue schimbă mult modul în care folosesc luminile Hue din cele două camere în care le am montate.
Mi se pare că luminile montate în tavan sunt puse în valoarea lor adevărată doar în pereche cu un întrerupător (care se poate detașa de pe perete și poate fi folosit ca telecomandă, de fapt). Poți regla scenarii, poți regla cum să se aprindă becurile în funcție de ora zilei șamd. Să le controlezi doar din aplicația de telefon sau din voce, dacă ai dispozitive de acest tip, este peste mână pentru un gest rapid precum aprins și stins lumina.
Eu am două. Într-o cameră am un singur bec și, la o apăsare pe întrerupător, se aprinde roșu și la 2% putere. Asta înseamnă că-l pot aprinde fără să trezesc persoana care doarme acolo, adică Matilda sau Alice, că lumina roșie și slabă este foarte puțin deranjantă. La încă o apăsare se aprinde pe alb la 30%, apoi 50% și 100%, după nevoi.
În cealaltă cameră am trei becuri. Acelea se aprind tot pe putere mică, dar culori diferite, iar la încă o apăsare dau și lumină puternică. Ideea este că în ambele camere aprind întâi becurile la nivel mic, ca să nu mă deranjeze la ochi dacă fac asta noaptea pe jumătate adormit, din diverse motive.
De la Orange. Pentru prima oară am activat un abonament de telefonie de acasă, fără să introduc un card SIM în telefon. A durat 10 minute, am ales planul, mi-am fotografiat buletinul, mi s-a instalat un eSIM în telefon și la finalul procedurii era deja activ, făceam trafic de date prin rețeaua Orange.
Față de vremurile când mergeai să închei abonament cu actele casei la tine, s-au schimbat multe.
Nimic nou pe partea auto, deși în 2021 am pus nas roșu și coarne de ren pe mașină, că suntem genul acela de oameni.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
24 comentarii
21/01/2022 la 8:34 AM
Stocare folosesc și eu de mult timp, mi se pare cea mai ok dintre toate.
DAVKO(Citează)
21/01/2022 la 8:46 AM
Pe lângă varianta de AC Gree, mai caut o variantă de termometru care să-l interoghez via Google Home sau asemănător, dacă știe cineva o variantă.
Octavian(Citează)
21/01/2022 la 12:57 PM
Salut. Eu asta folosesc acasa: https://www.lerato.ro/statie-de-monitorizare-a-calitatii-aerului-netatmo-healthy-home-coach-control-wi-fi-senzori-temperatura-umiditate-zgomot-co2-compatibila-cu-ios-si-android.html?gclid=CjwKCAiA0KmPBhBqEiwAJqKK48ug8vbHkSDRzedyuZ1hntd9jifftJJdEo5IbJBLr6_YEacXBggZUBoCyDsQAvD_BwE
Bogdan B(Citează)
21/01/2022 la 1:23 PM
Poți încerca senzorii de la Xiaomi, au mai multe variante și forme, în funcție de ce-ți dorești. Prețurile se situează în jurul sumei de 50 de lei.
dumy(Citează)
21/01/2022 la 9:14 AM
Am instalat si eu Stocard. Thanks!
2Du(Citează)
21/01/2022 la 9:38 AM
“Nimic nou pe partea auto, deși în 2021 am pus nas roșu și coarne de ren pe mașină,” No, da vrem poza monser… :)
florian(Citează)
21/01/2022 la 9:39 AM
Sigur Asus Prime-P Z590? Pt ca Z590 e pe Intel, nu AMD. Si in poza e Asus Prime X570-P :P.
Cosmo(Citează)
21/01/2022 la 11:30 AM
Cred că se gândea la Intel, că da, gama Z e pt CPU Intel, iar gama X este pt CPU AMD.
Și eu am rămas “what?, Z with AMD?”
O întrebare pt nwradu, placa video ai prins-o la preț aproape de MSRP, prețul nesimțit de mare sau sponsorship?
MrGiulik(Citează)
21/01/2022 la 10:28 AM
Am o intrebare, la PHILIPS HUE ai cum sa faci program sa se aprinda gradual dimineata si sa simuleze lumina rasaritului (si ceva similar pentru apus?)
Eventual simplu, fara un milion de automatizari cu inca 7 aplicatii, ca viata e scurta.
Boris(Citează)
21/01/2022 la 12:01 PM
da. pui ora la care te trezesti si incepe sa se aprinda gradual inainte de ora aia. poti alege intre 5 minute si o ora.
GabrielG(Citează)
21/01/2022 la 10:48 AM
Nu m-am gandit ca “online trading” poate fi privit ca o tehnologie noua , dar ok :D asta inseamna ca am inceput extrem de timid sa o incerc . Ma simt cam primitiva ca nu sunt entuziasmata de uscatorul de rufe ( am incorporat in masina dar maxim de doua ori am uscat repede ceva ) si nici de functia wifi a AC-ului pe care chiar nici nu am activat-o – aici am un mic rant cu Samsungul pt ca plasticul de la unitatea interioara s-a ingalbenit in ultimul hal desi nu a fost ieftin , nu bate nici o raza de soare in dreptul lui si nici fum sau altceva in camera doar calitate fff proasta abia astept sa il schimb pt arata ca un AC dintr-o sala de pacanele . In schimb mi-a placut priza wifi Hama , am legat doua instalatii pe balcon si am setat timer din telefon ora de on/off . Stocard pare interesant, thanks
Diana(Citează)
21/01/2022 la 10:49 AM
Deci te-ai bagat pe analiza tehnica la bursa?
Octav(Citează)
21/01/2022 la 10:51 AM
Poate iti faci timp si studiezi cum ar fi daca te-ai muta de la eToro la Interactive Brokers. :-)
miluch(Citează)
21/01/2022 la 11:13 AM
@Boris – da, are functia asta nativa in aplicatia Hue.
Johny(Citează)
21/01/2022 la 12:35 PM
+1 pentru interactive brokers in caz ca si vrei sa ai actiunile pe numele tau :).
sorin(Citează)
21/01/2022 la 1:05 PM
Sau XTB.
Pyro(Citează)
21/01/2022 la 12:58 PM
am laudat Stocard intre prieteni dar nu l-a instalat nici unul desi li se parea interesant si le-am tot dat invitatie; li se pare mai usor sa isi caute Certificatul Verde in corespondenta whatsapp :) dar i l-am instalat lui taica-miu care il utilizeaza frecvent – ma prind de treaba asta pt ca foloseste cardul meu Lidl salvat tot in Stocard :)
Ronnie(Citează)
22/01/2022 la 11:13 AM
Am sa încerc și eu stocard pt cardurile de fidelitate, mereu când ajung undeva și ma lovesc de întrebarea clasica “aveți card de fidelitate??” prefer sa spun ca nu am 😂.
In schimb, pentru cert verde, mi-am făcut shortcut la pdf pe ecranul principal al telefonului.. Problem solved
Vlad(Citează)
21/01/2022 la 1:54 PM
“Anyway, încălzirea și răcirea controlate de la distanță rule.”
De acord, una din cele micile placeri ale vietii cu ocazia primei case cumparate a fost ca mi-am putut pune termostat inteligent, sa nu incalzesc casa inutil cand sunt plecat si sa ma intorc la o temperatura decenta cand plec multa vreme.
Si in perioada asta, cu preturile la gaze, chiar se justifica investitia. Mai ales daca ai o solutie de genul centrala in condensatie cu OpenTherm/eBus si un termostat de genul Tado, ca in principiu iti merge centrala in zona de eficienta ridicata.
Rares(Citează)
21/01/2022 la 4:01 PM
Actiuni online nu ma pricep, dar cred ca trebuie sa incep sa bag niste bani in fondurile acelea ING. Nu mult, cateva sute de lei in fiecare luna, sa se adune.
Deci Apple nu are nimic in plus rupator de standarde care sa il faca superior Android, cel putin nu la sistemul de operare. Iar produsele, sunt ramase in urma tehnologic de mult. Cu M1 acelea se lauda ca ar fi ceva, dar eu nu cred.
E foarte misto aerul conditionat cu aplicatie, mult mai comod si usor de controlat. Avem 2 puse cu modul WiFi si unul vechi de 5~10 ani care nu are. Nu l-am luat cu WiFi desi spatiul dedicat pentru controller exista deja si atunci la Daikin.
Nu imi trebuie portofel virtual pentru certificat, l-am pus .pdf-ul in Drive si il gasesc acolo destul de repede.
Uscator de rufe incepe sa fie pe lista de interese, sor’mea ar vrea unul, dar nu Beko. Nu ii plac, pentru ca sunt turci.
Laptopul meu Huawei este cu AMD, dupa ce ani de zile am fost pe Intel. Dar diferentele de performanta, de autonomie nu se pot nega, asa ca am facut schimbarea. Desktopul inca rezista, nu ma joc si nu prea merita investitia.
OLED-ul BX nu are G-Sync mi se pare, dar cel C1 are si e foarte reusit pentru gaming. Am incercat o partida de WoT, nebunie cum poate sa arate pe 48″.
Monitorul ASUS se poate calibra, diferenta te va uimi, un colorimetru si un DisplayCal si se rezolva ;)
De ani de zile sunt obsedat de monitoare Dell seria Ultrasharp si anul trecut am facut si achizitia unui colorimetru. Am trecut la Dell U2720Q, care nu este deloc gandit pentru gaming, dar pentru Excel mult si un rar joc este foarte bun. Si tot a meritat calibrat, ochii mei o duc ceva mai bine.
Boilerele cu WiFi si aplicatie au fost o investitie foarte buna, nu mai depind de incompetenta RADET, ELCEN, PMB si care naiba acronim o mai fi de vina cand nu avem apa calda.
Prizele smart sunt un moft, sa vad cat consuma diverse dispozitive si sa imi dau seama de unde pot face economie. Ma enerveaza ca nu pot pune priza pentru aerul conditionat din hol, TP-Link si D-Link sunt mult prea butucanoase. Am luat unele chinezesti care incap in priza, dar al naibii stecher nu incape in ele.
Gaelex(Citează)
23/01/2022 la 1:24 PM
@Gaelex banii tai decizia ta. Dar dupa parerea mea, comisioanele ING la fondurile mentionate de tine mi se pare cam mari. Mai iei in considerare si inflatia si randamentul fondurilor si nu e cine stie ce combinatie.
N(Citează)
22/01/2022 la 6:36 PM
Cardurile de fidelitate le poti importa si in Google Pay, asa nu mai deschizi 2 aplicatii cand esti la rand la magazin
florin(Citează)
23/01/2022 la 1:21 PM
De ce skillshare si nu udemy ?
N(Citează)
24/01/2022 la 5:21 PM
Dacă te referi la termometrele de la Xiaomi, ele știu doar bluetooth cu aplicația, nu și via wifi, sau faci referire la altele?
Octi(Citează)