un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

State of nwradu – ediția de ianuarie 2022

18 Jan 2022  ·

GÂNDURI  ·

17 comentarii

Până acum, ianuarie 2022 a fost o lună bună.

De la ultimul articol de acest tip, am trecut prin sărbătorile de iarnă. S-au dus și ele rapid. Într-o zi, când Matilda a ieșit la prânz cu o prietenă, eu am strâns toate decorațiunile din casă, plus că am demontat bradul, apoi am dat o oră cu mătura pentru că a lăsat un covor de ace în spate. Se și împietrise cumva bradul, m-a înțepat în timp ce-l transportam. Sunt convins că data viitoare trebuie să iau unul mai mic, mai ușor de cărat și aruncat.

Și s-au dus și sărbătorile. Mi se pare un mic demoralizantă senzația aceea din 2 ianuarie, când ieși din dezmorțeala de după Revelion și te gândești “de acum gata, s-a terminat cu astea, începe noul an și hai înapoi la griji despre muncă, bani, sănătate, criză, facturi, bitcoin” și din astea. Noroc că trecerea este totuși treptată.

Am intrat de fapt într-o perioadă foarte monotonă pentru că viața cu Alice este foarte repetitivă în această perioadă. Doarme de 3-4 ori pe zi, iar viața noastră cumva oscilează între momentele când este trează și trebuie întreținută și momentele când doarme mai mult și ne relaxăm cum dorim noi. De obicei are un somn lung între 13-17 și apoi se culcă de noapte pe la ora 20. Orele ei de somn au devenit momentele când ne relaxăm și noi cu adevărat, poate cu un vin și un film.

Perioada asta nu se știe cât ține. În curând începe așa-numitul “salt 4”, care este iar cu mai mult țipat și nedormit. Om vedea noi. Până acum este bine.

Alice, apropo, are acum 4 luni și 6 kg. Ne topim amândoi când ne zâmbește. Am mai spus și luna trecută: nimeni nu a fost vreodată mai fericit să mă vadă decât este Alice când apar în fața ei, așa tare zâmbește și gesticulează și scoate sunete de încântare. Și zâmbește și râde așa de fiecare dată, de 50 de ori într-o zi dacă așa se nimerește.

Eu am 88 kg. Am văzut și 86 kg cândva luna trecută pe cântar, dar apoi au venit sărbătorile și am descoperit și niște pâine foarte bună în comerț și cred că s-a cunoscut asta. Am făcut și mai puțină mișcare.

Luna aceasta, ca și președintele nostru, privesc cu multă îngrijorare creșterea cazurilor de covid. Mă așteptam la acest val. Mă întristează oricum că vine peste noi. M-am săturat de covid, limitări și discuțiile interminabile despre asta. Îmi plac discuțiile, dar revin periodic aceleași întrebări și contre ca la începuturile pandemiei, iar asta este obositor.

Din precauție pentru Alice ne ferim de aglomerații și nici n-am plecat mult de acasă. Acum ar fi fost perioada perfectă pentru mers la munte sau măcar ieșiri mai dese în oraș, că vremea este bună, iar Alice liniștită. Nu facem însă asta, deși acum jumătate de an așa îmi închipuiam această perioadă.

Am început însă anul cu chef de muncă și viață. Asta e important la început de an, zic eu. N-am pus “rezoluții”, de fapt planurile mele pentru acest an includ chestiuni banale precum să mă îmbrac ceva mai cool și să fiu tuns mai bine. O fi o criză a vârstei de mijloc sau ceva și poate așa se manifestă când nu ai bani de Porsche. Și Matilda, acum în cei doi ani de crescut copilul, caută să facă “ceva”, să aibă o activitate dincolo de crescut copilul, iar asta mi se pare foarte sănătos.

Optimismul a fost dat și de faptul că mama a trecut foarte bine printr-o intervenție chirurgicală. Nu ceva grav, dar na… după o vreme orice problemă medicală are riscuri mai mari și aș fi preferat să nu existe. A fost totul bine până la urmă. O să vă povestesc cândva, am râs la spital văzând că au trecut pe factură și 3 halate de vizitator. Am întrebat ce-i cu ele și mi s-a spus că sunt halatele cu care personalul medical a intrat în vizită la pacient. Dacă asistentele au folosit alt halat pentru fiecare rezervă cu pacient, eu sunt popă.

(Apropo de popă, ne-a ocolit cu Crăciunul și cu Boboteaza. Nu că aș fi avut chef să deschid, nu cred în magii din acestea, dar nici nu s-a venit.)

M-am jucat Surviving Mars din nou. Este un joc lejer, construiești o colonie pe Marte, domuri, oxigen, coloniști, nașteri… treburi de Elon Musk. Simt totuși că pierd prea mult timp cu acest joc, care este repetitiv ca unul de building, în loc să-mi văd de Deathloop sau altceva mai antrenant. Doom Eternal, poate. Din astea rămase din urmă, cumpărate și nejucate.

Am terminat de citit Hail Mary; bună cartea, mi-a plăcut. Am recitit apoi Rama a lui Arthur C. Clarke, că mi s-a făcut poftă de ea de când am aflat că s-ar putea face film și oricum nu mai țineam minte decât subiectul în mare. Este scrisă în 1973 și se citește ca și cum ar fi scrisă astăzi, ceea ce mi s-a părut mereu o caracteristică a unui scriitor foarte bun. Acum am trecut la Termination Shock a lui Neal Stephenson. Aceasta este uimitor de contemporană. Are loc în viitorul apropiat, dar Stephenson a apucat să introducă în ea covidul, măștile, aplicații de contact tracing șamd. Mi se pare ciudat să citesc deja despre astfel de treburi în cărți.

Am făcut o focaccia foarte bună. O să scriu mai multe despre ea. Probabil va fi mai go to pâine făcută în casă în perioada următoare, este foarte gustoasă. Mi se pare remarcabil că am ajuns într-un punct în care mă simt bucuros pentru că-mi cumpăr o oală bună de fontă, așa cum doream de ceva vreme.

Vreau să-mi iau un Samsung S22 Plus la lansare. Sunt curios dacă următorul state of nwradu mă va găsi cu el în mână.

asus s5507

    17 comentarii

  1. Painea cu maia facuta in casa bate cam orice paine artizanala. Mi se mai face pofta din cand in cand de painea campionilor de la Lidl, care este semipreparata, congelata. Altfel, stiti ca painea proaspata rezista foarte bine in congelator, cand o dezgheti revine fix la starea de cand ai congelat-o.

      (Citează)

  2. Extrem de puține informații despre pisici.
    Nu e frumos.

      (Citează)

    • Update pisicesc: Dobby (ăla portocaliu) s-a lăsat mângâiat de Alice azi, a rezistat cu stoicism. Iar Cookie (ăla pufos) o miroase ocazional și apoi fuge de ea. Nu cumva sa miște! 😂

        (Citează)

  3. Focaccia fac des si eu (ma rog, n-o sa mai fac prea des, ca am pus niste kile) si in ultima vreme merg pe reteta fara framantare. De fapt, orice paine fac (inclusiv secara + alta faina) fac prin metoda asta.

    M-ar interesa insa mai mult reteta de pui cu orez.

      (Citează)

  4. Eu nu mă grăbesc deloc cu scoaterea instalației sau a bradului. Nu am înțeles de ce unii scot imediat bradul pe 1 sau 2 ianuarie. De-abia pe 12 am scos ramurile de brad (nu mai iau brad de mult).

    Mă bucur să citesc că cea mică e bine și că mama ta a trecut cu bine de o problemă medicală.

    Chestia asta cu rezoluțiile n-o fac nici eu. Îmi pun în cap niște lucruri mai mereu și nu doar pe 1 ianuarie.

      (Citează)

    • Mulțumim de gândurile bune! Sa îți meargă anul bine și ție 😁

      Cu privire la brad – pai era mai mult Brad pe jos decât pe crengi. Noi l-am împodobit de pe 5 decembrie și s-a uscat bine de tot în o luna. Altfel îl mai țineam, ca și mie îmi place casa decorată festiv.

        (Citează)

    • 15 decembrie anul acesta, nu 5 :P

        (Citează)

  5. De ce S22 Plus si nu S22 Ultra?

    Intreb pentru ca eu oscilez si mi-ar placea sa aud argumentele tale.

      (Citează)

    • De ce Samsung(oricare ar fi) și nu iPhone? Ai făcut primul pas către ecosistem cu iPad și acum credeam ca ai conștientizat diferența… in fine… fa cum vrei, pana la urma tot la iPhone vei ajunge…

        (Citează)

    • @Dan, a scris deja intr-un articol anterior ca iOS are mai multe limitari decat se astepta si ca in continuare prefera ecosistemul Android.

        (Citează)

    • @Florian: Ultra este prea mare. Mi-ar plăcea camerele suplimentare și mai bune, dar este un telefon prea mare și asta m-ar deranja constant. Să vedem la cât îl anunță, dar momentan deja fac un compromis trecând la varianta Plus de la cea de diagonală mai mică. Am înțeles că Plus-ul de anul acesta va avea 6,5, nu 6,7 inci.

        (Citează)

    • Dan: Ai făcut primul pas către ecosistem cu iPad și acum credeam ca ai conștientizat diferența… in fine… fa cum vrei, pana la urma tot la iPhone vei ajunge…

      Care-i diferența? Am găsit doar limitări inexplicabile în OS pentru ceva prezent de 14 ani pe piață, câteva buguri, meniuri la fel de haotice ca pe Android.

      Am găsit programe mai proaste (de ex tastatura Swiftkey, care pe Android este mult mai complexă și eficientă). Pe iOS zici că nu s-a prins nimeni că poate ai nevoie de butoane dedicate pentru virgulă și pentru punct, adică două semne folosite în fiecare propoziție, nu mai zic de long press pentru altele uzuale gen cratimă sau punct și virgulă.

      Chiar mă așteptam ca iOS să fie mai bun, dar nu este. Aduce doar simplitate ca să pară ușor de folosit, dar eu nu asta caut, ci eficiență. Telefonul trebuie să-mi rezolve foarte rapid niște nevoi, iar Android este momentan mai bun la asta.

      De asemenea, folosesc Chrome, Google Calendar, Gmail, Tasks, Keep și alte programe. Toate merg ok și pe iOS, dar nu cu același nivel de integrare ca pe Android. Nu văd motive să trec la Safari doar pe telefon, când pe orice alt dispozitiv am Chrome cu setări, history și parole comune.

        (Citează)

  6. Cu atata omicron si grija pentru Alice, poate e momentul sa treceti la masti FFP2. De altfel va doresc sa va creasca mare si frumoasa si sa va manance ficatii :)))

    Dupa sperietura de saptamana trecuta am luat 2 cutii, cele mai ieftine de pe eMAG, par ceva mai solid facute decat mastile de stomatologie obisnuite.

    Cum nu ai bani de Porsche? Eu mi-am cumparat unul acum cativa ani, din Germania:
    https://www.amazon.de/-/en/gp/product/B07FP6QNQ7/

    Te invidiez ca ai timp si energie sa te joci, de ani de zile nu mai simt interes pentru asta. Intru in WoW sau WoT… dar nu mai e aceeasi pasiune.

    Ce fac pisicile? Cum se adapteaza la Alice?

      (Citează)

    • Chiar și Porschele acela este scump :))

      Gaelex: Te invidiez ca ai timp si energie sa te joci, de ani de zile nu mai simt interes pentru asta. Intru in WoW sau WoT… dar nu mai e aceeasi pasiune.

      Este o formă de relaxare. Uneori construind un oraș bun în Cities Skylines, alteori admirând grafica sau dialogurile din Guardians. Mă joc puțin, în medie poate 30 de minute pe zi și au fost luni întregi fără să apuc să fac asta, dar cred că e nevoie și de relaxare pentru creier.

        (Citează)

  7. Ah, noi stam pe FFP 2 dinainte de Delta. Doar ca nu exista Ffp 2 pt copil 😅

    Pisicile sunt bine – Dobby e mai curajos, s-a lăsat mângâiat de Alice. Iar Cookie o miroase și fuge de ea.

      (Citează)

  8. Best day ever a fost aia – eu m-am plimbat, am ieșit la cafea, am socializat. Și apoi când a fost de venit acasă era totul strâns și impecabil 😍❤️

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus