un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Spania vrea ca influencerii să anunțe autoritățile cu 10 zile înainte de a începe o campanie despre criptomonede

17 Jan 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

17 comentarii

Spania cere ca influencerii ce fac reclame la criptomonede să anunțe autoritățile cu 10 zile înainte de a începe campania. Noua lege se aplică influencerilor cu peste 100.000 de urmăritori.

Autoritățile își rezervă astfel dreptul de a afla din timp despre astfel de campanii și de a cere modificarea lor, includerea unor avertismente despre cum investiția în cripto te poate face să pierzi bani, ba poate chiar au dreptul de a interzice derularea campaniei respective.

Este posibil ca legea să aibă ca scop ascuns dispariția campaniilor la criptomonede derulate prin influenceri. Dacă autoritățile le fac suficient de dificile de pus în practică, poate mai puțini vor face asta.

Îmi plac ideea. Adică pe de o parte eu cred într-o lume în care oamenii își folosesc propria judecată înainte de a cumpăra sau nu ceea ce recomandă un influencer și nu se aruncă orbește să-și dea banii. În același timp, însă, sunt conștient că asta este valabil la reclame despre machiaje sau un telefon mobil sau un hotel bun, adică chestiuni uzuale de viață și unde majoritatea dintre noi deja avem experiență despre subiect.

Criptomonedele, tokenurile, exchange-urile și blockchain-urile în general sunt concepte atât de noi încât majoritatea oamenilor nu știu nimic despre ele. Acolo poți lua țeapă de la cineva căruia îi acorzi încrederea ta, mai ales dacă externalizezi întreaga decizie de “da sau nu”  pe ce-ți spune influencerul din cauza faptului că tu nu ai timp sau cunoștințe pentru a verifica, măcar un pic, legitimitatea acelei recomandări. Disclosure: abia înțeleg eu dedesubturile blockchain-urilor, ceea ce este dincolo de principiul de funcționare.

Și cum de obicei este vorba de bani mulți, mai bine greșești prin prea multă precauție măcar acum, în anii de început și de FOMO, decât să lași libertatea absolută de exprimare pe care o apreciez cu alte ocazii. În fond, și reclamele la medicamente vin cu avertismente la final, iar site-urile de investiții sunt obligate să anunțe cât la sută din clienții lor pierd bani acolo, chiar dacă reclama permite că te face milionar în dolar, iahturi și silicoane în câteva luni.

Părerea mi-a fost schimbată și de niște campanii pe care le-am văzut anul trecut pe internetul românesc. Am văzut recomandând criptomonede niște românce care în mod normal au pe Instagram doar fotografii cu ele în costum de baie sau la festival sau la aplicat rimelul. Și dintr-o dată spuneau ce monedă sau ceva nou lansat este de mare viitor, investiți acum! Fără nici măcar vreun disclaimer, fără ca măcar să spună “asta promit organizatorii, eu nu vă pot garanta că așa va fi”. Este o femeie care câștigă bani din videochat, dar pe Instagram, între trei fotografii cu ea în locuri de lux, recomanda criptomonede în vara trecută.

Libertatea de exprimare o să dispară cândva din cauză că este prea mult întinsă coarda și duce la tragedii.

asus s5507

    17 comentarii

  1. “Libertatea de exprimare o să dispară cândva din cauză că este prea mult întinsă coarda și duce la tragedii.”
    ai inceput anul in forta cu multa comedie. vrei sa te nisezi?

      (Citează)

    • Problema cu crypto e la fel ca aia cu cardul, lipsa pregătirii financiare minime. Adică i-au obligat pe toți să primească salariile sau pensiile ”pe card” dar multi nu au habar de diferența dintre IBAN și card, furnizînd cu nonșalanță datele cardului cînd e vorba de ”primit” bani de pe la escroci.

        (Citează)

    • Da, dar problema este că este foarte dificil să faci educație financiară pe cripto. Ăla chiar e domeniu complicat.

        (Citează)

    • @Anda: poate la a doua citire o să înțelegi ce-am zis de fapt?

        (Citează)

  2. deci careva vrea acces la pump before the pump

      (Citează)

  3. E prima oara cand chiar cred ca incepe sa se stranga latul pentru crypto market. Acolo putin, dincolo putin si tot asa. Preturile la curent sunt unde sunt, iar daca se trage linie cat curent consuma minarea, posibil ca mai multe tari sa taxeze suplimentar sau sa interzica aceasta activitate.

    In era tech in care ceva de succes bubuie peste noapte, hai maxim intr-un an, bitcoin&co au deja 12 ani de cand promit “viitorul”. Adevarul e ca nu aduc niciun beneficiu in piata, avem deja monede fizice destule, doar musk si altii mai fac un ban cinstit de pe urma lor. Super descentralizare, influentata de mesaje pe twitter, pont ce sa mai…

      (Citează)

    • Asta cu curentul electric este greu de estimat. Mulți zic că de asta BTC are mai puține șanse pe viitor. ETH trece în curând pe PoS și consum mai mic.

      Robert: In era tech in care ceva de succes bubuie peste noapte, hai maxim intr-un an, bitcoin&co au deja 12 ani de cand promit “viitorul”.

      Ah, orice tehnologie este de acest tip apare greu. Când au apărut camerele foto digitale, prin 1986? Și abia după 2000 au prins de fapt.

        (Citează)

  4. “ Libertatea de exprimare o să dispară cândva din cauză că este prea mult întinsă coarda și duce la tragedii.”

    Ceausescu PCR!!!
    Cum poate un om care nu a trait cu adevarat in comnunism sa isi doreasca asta. Tu practic vrei sa se infiinteze o politie a gandirii. Ok, sunt nebuni/sarlatani care gasesc acum cu internetul alti nebuni/naivi mult mai usor. Dar pana la a considera ok sa renunti la libertatea de exprimare e cale foarte lunga. Practic tu vrei sa lasi in mana guvernelor ce e ok sa gandesti si ce nu.

      (Citează)

    • Hai să-ți traduc din română în română, că poate diacriticele te-au făcut să nu înțelegi ce-am zis.

      Eu îmi exprimam regretul că astfel de practici, de înșelătorii, de pump and dump și alte scheme pot duce până la urmă la limitarea libertății de exprimare în numele protejării banilor. Sunt îngrijorat de această posibilitate. Nu mi-o doresc eu și nici nu știu ce te face să crezi că mi-aș dori-o.

        (Citează)

  5. Nu e nevoie sa te uiti atat de departe la niste romance… si tu scriai despre XRP recent si iti tot atrageam atentia sa lasi gunoiul ala in pace. :)

      (Citează)

  6. Libertatea de exprimare o să dispară cândva din cauză că este prea mult întinsă coarda și duce la tragedii.

    Loool. A zis-o bine @Anda.
    Am sa iti atrag atentia doar ca nu e vorba de libertate de exprimare aici. E vorba de exprimare PE BANI.

    Exemplu teoretic:

    Libertatea de exprimare e atunci cand scrii ca Huawei face telefoane misto, ca asa vrei tu, nu daca te platesc, sau te determina explicit ei sa scrii asta intr-un fel sau altul – asta e exprimare platita si e campanie.

    Sigur, poate cititorii nu au de unde afla informatia asta si un influencer poate trece totul la “libera exprimare”, dar autoritatile statului, cu concursul ANAF-ului la o adica, pot cauta niste documente de plata, conexiuni si pot ajunge la o concluzie diferita decat ca a fost vorba de libera exprimare.

      (Citează)

    • Păi da, dar exemplul tău este perfect pentru ce se întâmplă de fapt. Indiferent dacă marchezi sau nu un material publicitar, mulți oameni vor crede oricum că și altele sunt tot publicitate.

      Dacă mâine apare în spania un influencer care spune “eu cred cu tărie în Cardano”, fără să fie campanie și deci fără declarare cu 10 zile înainte, vor fi mulți cei care vor spune “aiurea, e publicitate, te-a plătit cineva”.

      Majoritatea oamenilor sunt convinși că, dacă ai o altă părere decât a lor, sigur te-a plătit cineva pentru asta. Că doar este imposibil ca părerea lor să nu fie cea bună.

        (Citează)

  7. @ CEI care se iau de Radu pentru ultimul paragraf.

    Ce vrea autorul sa spuna?
    Ca intr-un viitor (apropiat sau indepartat) se va ajunge la limitarea libertatii de exprimare pe unele teme pentru ca…

    Ce nu spune autorul?
    Ca isi doreste sa se limiteze libera exprimare.

    Ce faceti voi?
    Va certati cu el pentru ca nu va place viitorul.

      (Citează)

  8. Cătălin Tănase

    18/01/2022 la 10:37 AM

    Așa cum funcționează acum, criptomonedele sunt o schemă Ponzi. Mi se pare tare tehnologia blockchain din spatele lor, dar ideea de a face bani din nimic, exact ca la Caritas, nu e sustenabilă pe termen lung

      (Citează)

    • Tehnologia blockchain in teorie este tare, dar in practica nu prea au cum sa motivezi lumea sa consume resurse cu PC-urile proprii fara sa aiba un beneficiu direct. Adica nu vei putea sa implementezi nicaieri blockchain-ul.

        (Citează)

    • N-aș spune schemă Ponzi, aia are un model piramidal. Aici este ceva asemănător bursei: valoarea unui bun scade sau crește în funcție de diverși factori, doar că la criptomonede sunt mai misterioși acei factori.

      Schema Ponzi înseamnă că plătești profitul primilor investitori cu ce încasezi de la investitorii care intră mai târziu în ecuație. Diferența fundamentală este că, într-o păcăleală Ponzi, cineva le promite investitorilor din valul 5, 6, N că vor avea profit la fel de mare. Aici nu zice nimeni asta. Dacă intri la low și ieși la high, îți iei iaht a doua zi, indiferent de anul în care faci asta.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus