un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion DaysFinestorePC GarageevoMAGAltexFlancoVodafoneOrangeSevensins ◄◄

asus s5507

Review Huawei P50 Pro: prea scump pentru toate problemele sale

27 Jan 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

14 comentarii

Huawei a lansat P50 Pro pe piața chineză prin august 2021, iar acum îl aduce și în România și restul Europei. Este un flagship bun, dar cu un preț prea mare pentru minusurile pe care le are și nu mă refer doar la lipsa serviciilor Google.

DESPRE CE VORBIM

P50 Pro are ecran OLED de 6,6 inci, refresh maxim 120 Hz. Snapdragon 888 pentru ediția europeană, dar varianta 4G, cu 8 GB RAM și 256 GB stocare internă. Bateria este de 4.360 mAh cu încărcare la 66W. Specificațiile includ senzor de amprente sub ecran (optic), difuzoare stereo, carcasă IP68.

Are trei camere foto care contează: principala are 50 megapixeli, f/1,8 stabilizat optic; camera cu zoom optic 3,5x are 64 megapixeli și f/3,4, tot stabilizată optică; cea ultrawide are 13 megapixeli. Există și un senzor monocrom de 40 megapixeli care ajută camera principală să ia mai multe detalii, ca și în trecut.

Rulează HarmonyOS bazat pe Android 11. Nu include serviciile Google la bord și nu mă refer doar la Gmail sau YouTube, ci inclusiv la “fundația” pentru multe alte programe care folosesc serviciile Google în interiorul lor.

Preț: 5.499 lei, adică 1.110 de euro pe Huawei Store și evoMAG. Yup, ați citit bine. Se dau discount și/sau căști pentru precomandă.

VIDEO

Ca un text, dar din vorbe spuse de un om:

Susține-mă cu un Subscribe:

CUM ARATĂ

P50 Pro se simte ca un flagship imediat ce pui mâna pe el. Ecran luminos, culori plăcute, bezel foarte mic, curge frumos finisat pe laterale în carcasă. Partea din spate are un camera bump dublu, două cercuri mari negre care s-ar putea să nu fie pe placul tuturor. Spatele este aproape oglindă și reține amprente, dar în cutie primești o husă siliconică transparentă.

CE MI-A PLĂCUT

Dincolo de aspect? Hardware-ul este puternic. În ciuda sancțiunilor SUA, Huawei a negociat totuși achiziția de chipseturi Qualcomm Snapdragon 888, doar că varianta 4G, nu cea 5G. Cu 8 GB RAM la bord, este un telefon puternic în testele uzuale.

Mi-a plăcut mult și modulul foto-video. Huawei se pricepe la camere video, demonstrează asta cam de pe la P10 Pro încoace. Fotografiile făcute cu P50 Pro sunt poate cele mai bune făcute de mine cu un telefon până acum: culori foarte bine surprinse, exact ca în realitate; detaliile fine sunt și ele bine capturate; focalizarea este foarte rapidă și mereu pe subiectul de interes; balansul de alb este foarte bine calculat.

Modul Night Mode funcționează excelent și este rapid, cam o secundă durează o captură. Face imagini mai calde decât fără night mode activat, dar diferențele sunt mici și oricum neimportante.

Am fost uimit de două aspecte: cât de bine capturează sursele punctuale de lumină este primul. Mai jos sunt câteva sample-uri in care observați că luminile nu au deloc blooming, lens flares, halouri nedorite sau alte artefacte optice.

Al doilea aspect este legat de zoom-ul digital 10x, care funcționează foarte bine. Uitați ce detalii pot obține între fotografierea normală și cea cu zoom digital 10x.

Fotografierea este ajutată de niște algoritmi de analiză și interpolare și ceva AI pe care Huawei i-a prezentat înainte de lansare. Din păcate, prezentarea a comparat P50 Pro cu iPhone… 12(!)… acum în ianuarie 2022… și n-am înțeles rostul. Adică am înțeles: PowerPoint-ul era din vara anului trecut, iPhone 13 nu fusese lansat încă, dar pentru situația din prezent trebuie actualizat sau șters, mai ales că P50 Pro vine cu preț de iPhone 13.

Altfel spus, telefonul arată bine, are hardware bun, fotografiază foarte bine. Dacă avea și serviciile Google, ar fi fost un telefon excelent. Dar nu le are, ba chiar mai are alte probleme în plus.

CE NU MI-A PLĂCUT

Snapdragon 888 este sobă. Știam asta de la toate telefoanele testate cu acest chipset. Nici P50 Pro nu are răcire mai eficientă, așa că într-un stress test în 3DMark a durat vreo 5 minute până a apărut throttlingul puternic care a scăzut la 60% performanța sistemului.

Nu m-am putut înțelege bine cu senzorul de amprentă. În jumătate din cazuri, deblocarea telefonului dădea rateuri. Am introdus de prea multe ori parola în loc să se deblocheze direct cu amprentă. Nu știu care-i motivul, că am șters și înrolat de mai multe ori amprentele (de obicei asta rezolvă problemele; la prima înrolare poate ții telefonul prea “formal” în mână), dar nu s-a schimbat nimic. Puteți vedea pe video mai multe.

Înrolarea unei amprente este un proces ce durează dublu față de alte telefoane, apropo. Cred că senzorul în sine este lent și cu rezoluție mică de citire, altfel nu-mi explic ce se întâmplă acolo, dar a fost o experiență frustrantă, nicidecum una de flagship.

Trecând la software, telefonul are foarte mult bloatware la bord. M-am oprit din numărat la vreo 20 de aplicații sau jocuri preinstalate. De ce? Este un flagship de 1.100 de euro! De obicei producătorii de telefoane iau niște bani de la dezvoltatorii aplicațiilor pentru a le preinstala în telefoane, dar asta este o strategie pentru telefoane de 1.000 de lei, nu pentru de 5 ori acest preț. Mai apar uneori sub forma de notificări și reclame la diverse aplicații din AppGallery sau la diverse produse Huawei. Asta nu este o experiență premium.

Apoi, peste tot ți se cer tot felul de permisiuni și dai Accept la o mulțime de termeni și condiții. Și ca să cauți în lista de aplicații preinstalate trebuie întâi să accepți condițiile a ceva numit AI Search. Primele zile de utilizare a telefonului sunt un șir lung de avertizări, permisiuni, ocolit bloatware, căutat aplicațiile dorite în diverse marketuri 3rd party, acceptat termeni și condiții pentru programele și setările telefonului șamd. Am testat multe telefoane la viață mea, dar P50 Pro a rupt recordul de astfel de operațiuni necesare pentru a-l face funcțional.

Autonomia bateriei este bună, dar asta pentru că sistemul de operare Huawei, ca de obicei, oprește destul de rapid aplicațiile care rulează pe fundal. Asta poate avea efecte nedorite, de exemplu să nu se facă backup-uri în cloud pentru fotografii șamd. De câte ori deschideam eu manual OneDrive, aplicația își dădea seama că nu a mai urcat fotografii în cloud și transfera atunci totul din ultimele zile.

Și, bineînțeles, problema cea mai mare și de fond este lipsa serviciilor Google din telefon. În curând se fac 3 ani de când Huawei a pierdut accesul la serviciile Google, nu mai dezvolt povestea. Unele aplicații sunt disponibile în magazinul lor, Huawei AppGallery. Pe altele ți le găsește un program numit Petal Search (diferit de AI Search) prin diverse alte marketplace-uri (aptoide, apkpure etc) de unde le poți instala.

Mai poți instala aplicații folosind o mașină virtuală precum Gspace, care emulează Android pe telefon și acolo rulează (inclusiv cu login) YouTube, Gmail și altele. Iar unele programe nu vor rula niciodată, indiferent ce ai face, pentru că sunt prea dependente de serviciile oficiale Google și nu acceptă workaround-uri. Cred că impactul cel mai mare este la jocuri, care de obicei salvează și monetizează totul prin intermediul Google Play.

PROBLEME și CONCLUZIE

Știu că mereu apar viteji care spun că ei folosesc telefoane Huawei fără probleme pentru că se descurcă prin alternativele sau compromisurile necesare acestei funcționări. În practică, însă, dai de 3-4 ori mai multe apăsări pentru a rula programe, te  chinui să le găsești, să navighezi printre reclame, să le instalezi, să le faci să ruleze cum trebuie – atunci când în sfârșit merg. Folosești marketplace-uri dubioase sau mașini virtuale în care apar des reclame din acelea ce trebuie privite 10 secunde înainte de a dispărea.

De ce să faci asta? De ce să dai 1.100 de euro pe un telefon și apoi să te chinui cu astfel de probleme și compromisuri doar pentru a-l face un telefon normal? La un astfel de preț, ar trebui să primești o experiență deosebită imediat ce-l scoți din cutie, zero bloatware, hardware de 2022 și o cutie de macarons cadou.

P50 Pro trebuia să rămână doar pe piața din China. Bănuiesc că cei de la Huawei îl aduc în Europa pentru a demonstra că pe ei nu-i înfrâng americanii, dar vine cu tehnologia de anul trecut la un preț mult prea mare. Software-ul este o parte importantă a unui telefon mobil. Huawei cere pe P50 Pro un preț ca și cum ar fi livrat cu software integral, ca și cum ai avea parte de experiența flagship de lux… dar nu este livrat așa și nu ai această experiență.

La jumătate din prețul de lansare, să zicem, poate ar fi meritat toate compromisurile și alergătura suplimentară pentru a-l transforma în telefon normal, mai ales pentru acele camere foto excelente. Dar așa cum este, nu merită. Și rețineți și restul problemelor precum bloatware-ul sau lipsa 5G. Știu că nu-i 5G un criteriu de alegere acum, dar un flagship ar trebui să fie future-proof. În plus, un modem 5G costă mai mult, iar telefoanele 5G includ și acest cost prin prețul lor.

Ca să pun lucrurile altfel în perspectivă, Huawei P50 Pro se lansează cu tehnologia de anul trecut și fără Google (dar cu mult bloatware), la un preț mai mare sau egal cu viitoarele Samsung S22 și cu OnePlus 10 Pro, care sunt flagship-uri complete și cu specificații de 2022. Ii reproșam ceva similar lui S21 FE, dar măcar telefonul Samsung era mai ieftin și avea și serviciile Google. P50 Pro rămâne un telefon pentru ultra-fanii brandului Huawei, că altfel nu merită să plătești atât de mult pentru o experiență mult sub cea așteptată de la un flagship.

Preț: 5.499 lei, adică 1.110 de euro pe Huawei Store și evoMAG. Se dau discount și/sau căști pentru precomandă.

asus s5507

    14 comentarii

  1. problema cea mai mare a lui Huawei este ca…este un Huawei, adica o alta chinezarie piratata.

      (Citează)

  2. La 5.000 de lei costa dublu fata de un S20 FE, ce naiba?!

    Castile cadou nu te ajuta cu nimic daca trebuie sa te chinui ca Don Quijote cu morile de vant ca sa pui un Netflix, un PrimeVideo…

    Si astia de la Huawei Romania dau in penibil laudand stifturi nefunctionale.

    Disclaimer: am tableta Huawei M5 Pro, telefon Huawei P30 Pro New Edition, laptop Huawei Matebook 14. Dispozitivele Android isi fac treaba bine pentru au serviciile Google, laptopul l-am trecut la Windows 10 Pro doar introducand cheia.

      (Citează)

  3. Așa e, din păcate nu are nici un sens să cumperi acum un telefon Huawei.
    Dar… dacă nu îi blocau americanii acum 3 ani, la ora asta cred că ar fi fost în fața lui Samsung. Folosesc de 5-6 ani telefoane Huawei și cred că sînt produse de o calitate excelentă.
    În continuare ceasurile lor sînt cele mai bune de pe piață, și în general produsele care nu depind de ecosistemul Google sînt foarte bune.
    Cred că e păcat că nu au fost lăsați să stea pe piața smartphone-urilor, au pierdut mai mult clienții.

      (Citează)

    • Și eu credeam că-mi voi cumpăra P40 Pro pe vremea când încă aveau servicii Google. P30 Pro a fost un telefon excelent, mai bun decât Samsung-ul din acel an. Și acum mă oftic văzând ce camere bune are P50 Pro.

        (Citează)

  4. Am ramas putin socat atunci cand am deschis prima data AppGallery pe un P40 Pro si am fost intampinat de o reclama de 3 secunde.

      (Citează)

    • Și AppGallery e ok de fapt. Când intri pe aptoide sau apkpure sau altele tot dai de reclame și recomandări. Pe Play Store intri, apeși un buton și gata, ai programul respectiv fără alte complicații.

        (Citează)

  5. Normal ca fotografiile trebuie sa iasa foarte bune,pentru ca fotografiile pentru Partid, trebuie sa fie cat mai detaliate, cat mai pline de informatii, nu? :)))

      (Citează)

  6. Telefonul asta costa si in China (echivalentul a) 1100 euro?! Cine cumpara asa ceva acolo? Pentru saraci e prohibitiv, iar bogatii isi iau Apple.

      (Citează)

    • How much is Huawei P50 Pro in China?

      Huawei P50 Pro Price Start is CNY. 5,735 (810 Euro) to CNY. 6,869 (970 Euro).

        (Citează)

    • @Kopa_Kopan, din momentul in are au ramas fara serviciile Google cota de piata a Huawei este in cadere libera inclusiv in China (cu tot nationalismul lor).
      Asta intr-un fel le da dreptate celor care spuneau ca Huawei sunt subventionati de statul chinez doar pentru a castiga o cota piata cat mai mare. Au pierdut piata din SUA si Europa, au disparut si subventiile.

        (Citează)

  7. nwradu:
    Și eu credeam că-mi voi cumpăra P40 Pro pe vremea când încă aveau servicii Google. P30 Pro a fost un telefon excelent, mai bun decât Samsung-ul din acel an. Și acum mă oftic văzând ce camere bune are P50 Pro.

    Ca alternativa ok la P50 Pro ai Xiaomi Mi 11 Ultra (Este pe locul 2 in clasamentul celor de la DXO Mark pe partea de camera).

    Acum am un P30 Pro si ma gandesc sa il schimb. As fi mers tot pe Huawei dar din pacate pt mine conteaza mult serviciile Google. Am pe P30 Pro clonele serviciilor Google si nu imi plac deloc.

    P50 Pro cred ca o sa prinda la cei care sunt fani ai brandului, vor neaparat un device de ultima generatie, vor neaparat o camera buna si pot trai fara Google Services. Cred ca o sa mai prinda si la cei care chiar cred ca telefoanele sunt folosite de vedetele care le promoveaza (A se vedea cazurile in care erau telefoane Huawei fara cartela si se sugera ca sunt daily phones).

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus