un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion DaysFinestorePC GarageevoMAGAltexFlancoVodafoneOrangeSevensins ◄◄

asus s5507

Povestea unui fotografii celebre din 2021: copilul pierdut în Afganistan și recuperat prin social media

11 Jan 2022  ·

GÂNDURI  ·

9 comentarii

Imaginea de mai jos a devenit emblematică pentru retragerea rapidă a americanilor din Afganistan. În disperare, un afgan își dă bebelușul unui soldat american, peste gardul aeroportului.

Povestea din spatele ei este și mai tare.

Copilul aparține unui fost paznic al ambasadei SUA din Afganistan, numit Ahmadi. Acesta și familia sa, în total cu 5 copii, se pregăteau să intre în aeroportul din Kabul în acele zile când diverse avioane au preluat civili afgani cu care lucraseră trupele străini din Afganistan.

Ahmadi și familia sa au ajuns la 5 metri de poarta aeroportului, iar îmbulzeala acolo era foarte mare și periculoasă pentru bebelușul în vârstă de două luni. Ahmadi și-a dat astfel copilul unui soldat american, peste gardul aeroportului, gândindu-se că în curând trece de poartă și îl recuperează pe partea cealaltă.

Fix după acest moment au apărut talibanii în zonă, s-a creat o busculadă, toată lumea a fugit. Ahmadi și familia sa au intrat până la urmă în aeroport, dar nu l-au mai găsit niciodată pe bebelușul înmânat peste gard. În cele din urmă, s-au urcat cu toții într-un avion și au ajuns la o bază din Texas: Ahmadi, soția sa și 4 copii. Al cincilea a rămas în Afganistan și a fost dat dispărut.

Copilul a fost găsit în zona aeroportului de un taximetrist numit Safi. Acesta își adusese fratele la aeroport. Și fratele lucrase cu americanii și a fost evacuat odată cu ei. Safi a dat apoi să plece acasă, dar a găsit acest bebeluș abandonat și l-a luat cu el.

Safi, care avea 3 fiice acasă, și-a dorit mereu și un băiat. Găsindu-l pe acest bebeluș, a decis să-l păstreze și să-l crească ca și cum ar fi al său. I-a dat numele Mohamed Abed și l-a crescut în tot acest timp, punând inclusiv fotografii cu acesta pe profilul său de Facebook.

Fotografia cu bebelușul săltat peste gard a ajuns celebră, după cum vă spuneam. O găsiți și în topul The Atlantic al anului, de exemplu. În noiembrie, Reuters i-a dedicat un material, iar Ahmadi, tatăl copilului, intervievat în SUA, a povestit cum și-a pierdut fiul.

Vecinii lui Safi, în Kabul, au pus doi cu doi la cap și și-au adus aminte cu taximetristul venise cu un bebeluș tocmai în acea zi de la aeroport. Poate l-au recunoscut și în fotografii, cine știe. Au postat asta în comentariile articolului, iar tatăl său a aflat astfel unde este copilul.

Cum acesta nu putea apela la autoritățile din Afganistan pentru a-și recupera copilul, a apelat la socrul său, un bărbat de 67 de ani care trăia în altă provincie din Afganistan. Acesta s-a dus la Safi și articolul sursă zice că i-a dus și daruri—carnea unei oi, haine și câteva kilograme de nuci—în schimbul copilului.

Safi a refuzat să predea bebelușul către bunicul său, cerând să fie evacuat și el spre SUA pentru a-l da înapoi. Bunicul bebelușului probabil și-a luat nucile și oaia înapoi și s-a dus la organizația Crucii Roșii, care însă nu l-a putut ajuta.

Așa că omul s-a dus la autoritățile locale, adică la talibani, și a reclamat o răpire. L-a acuzat pe Safi de răpirea copilului și l-a cerut înapoi. Safi a fost chemat la poliție, unde a declarat că el n-a răpit copilul, ci îl crește. Talibanii n-au fost foarte autoritari sau nu le-a păsat prea mult, pentru că în loc să zică “dă copilul înapoi și nu te batem”, l-au ajutat să negocieze o înțelegere.

Bunicul copilului a plătit echivalentul a 950 de dolari pentru a-i fi predat bebelușul. Banii sunt considerați compensație pentru lunile în care Safi a crescut copilul.

Ahmadi, tatăl biologic, s-a uitat prin videochat la momentul în care bebelușul a ajuns la bunicii săi afgani și acum este crescut de acesta. Bănuiesc că este un exemplu fericit de situație în care Facebook a ajutat la rezolvarea unei probleme. Eu sunt uimit că accesul la Internet este de așa natură în Afganistanul de astăzi. Ahmadi este acum în Michigan și speră că talibanii vor da acordul ca să-i fie trimis și bebelușul.

Într-o zi astea ar putea fi un film de acțiune. Cu un pic de adaptare de scenariu, Dwayne Johnson sau cineva asemănător se deghizează în afgan, recuperează copilul și îl trece cumva și frontiera.

În lumea reală, cineva ar trebui să-l întrebe și pe soldatul din imagini ce-a făcut cu copilul după ce l-a primit peste gard. L-a pus jos, lăsându-l lângă poarta aeroportului, și s-a dus la treaba lui? Nu zic, chiar avea treabă, era cu talibani și împușcături, au murit câțiva soldați în acele zile, dar totuși cum a ajuns copilul abandonat în afara zonei securizate, de l-a putut găsi Safi? Și tot în lumea noastră, 1.450 de copii au fost scoși din Afganistan fără părinții lor.

sursa: CNN.

asus s5507

    9 comentarii

  1. uite ce minutat e afg: poveste lacrimogena, tati, bunici…..nici urma de femela – caci femeii i se spune femela, doar cu rol de procreatie si facut mancare.
    2022!

    Ah, nicio feminista nu a fost lezata cu acest subiect, sunt lezate doar cand li se taie banutzul moca!

      (Citează)

    • Mama era în SUA împreună cu soțul ei, ce voiai să facă?

      De unde știi tu de fapt ce efort depun feministele pentru emanciparea femeilor afgane? Din ce am văzut, s-au făcut multe pe acest front în ultimii 20 de ani. Femeile din Afganistan aveau acces la școală, la posturi cheie din toate niveluri, sport șamd. Talibanii aveau însă arme și asta i-a adus la putere.

        (Citează)

  2. O poză emblema pentru un trib de lași cunoscuți drept afgani

      (Citează)

  3. un trib de lași cunoscuți d

    exagerezi.
    tu cum ai proceda? ai lua scandura din gard si cu pieptul dezgolit ai merge catre gloante? – seamana a tablou din toamna 1907.

    e plin de eroi la taste.

      (Citează)

  4. Cata sensibilitate aratata de talibani pentru membrul minor (si pentru cel major) al familiei unora care au fugit din tara…

      (Citează)

  5. Ai idee câți copii din România au dispărut în 2021 și nu au fost găsiți?

      (Citează)

  6. Povestea acestui copil reprezinta fidel parerea americanilor despre afgani. Adica ii doare in c… de acestia. Cum naiba sa lasi copilul ala de izbeliste dupa ce ti-a fost incredintat? indiferent cum a ajuns in posesia ta devii responsabil sa faci tot posibilul sa ii gasesti familia. Pe acel soldat sau superiorii lui nu i-a interesat absolut deloc soarta acelui copil.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus