un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Ce noutăți mi-au plăcut de la CES 2022: televizoare, routere noi, un laptop atipic și altele

12 Jan 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

3 comentarii

Sunt două tipuri de știri de la CES despre care îmi pasă: cele cu dispozitive noi, care vor ajunge și pe piața noastră cândva, și cele despre dispozitive interesante, poate chiar ciudate, gadgeturi de la companii care nu ajung de obicei pe site-urile mari de știri.

Azi, dispozitivele noi și care vor ajunge și pe aici.

TELEVIZORUL SONY QD-OLED

Tehnologia QD-OLED probabil este mai bună decât cea OLED. Momentan randamentul de producție este mic și deci astfel de televizoare sunt scumpe, dar peste câțiva ani s-ar putea să domine piața, pe măsură ce lucrurile se îmbunătățesc pe aceste fronturi.

QD-OLED înseamnă Quantum Dot-OLED. Ia ce este mai bun de la ambele tehnologii. OLED-urile au avantajul aprinderii și stingerii la nivel de pixel a ecranului, da? Dezavantajul lor este că subpixelii nu sunt creați egali. Luminozitatea lor maximă, ca a oricărui LED de fapt, diferă de culoarea pe care o emite. Inclusiv becurile multicolore gen Philips Hue au o luminozitate maximă trecută pe cutie care se obține doar pe o anumită culoarea. Maximul pe roșu va fi diferit de maximul pe albastru sau pe verde, de exemplu.

Și ajungem la QD-OLED. Panelul OLED are acum doar pixeli albaștri, care sunt foarte luminoși. Pentru a genera însă cele trei culori de bază, în fața acestui panel se pun cristale Quantum Dots, care transformă lumina ce trece prin ele în roșu sau în verde. Cristalele acestea mai au un avantaj, sunt foarte precise în lumina pe care o emit. Un Quantum Dot roșu emit chiar roșu pur, nu un spectru mai larg de la roz la portocaliu, să zicem. Asta înseamnă că cele trei culori de bază ale unui televizor (roșu, verde, albastru) sunt obținute cu precizie mult mai mare, sunt “pure” ca să zic așa, deci per total televizorul are culori mai vii, mai plăcute ochiului.

Și cum este OLED în spate, se poate stinge la nivel de pixel pentru negru absolut, dar are și luminozitate mare pentru că folosește cele mai potente led-uri organice pentru iluminare.

Momentan Sony a lansat primul televizor 4K de acest tip, modelul A95K. Este scump, este 4K la 120 Hz, o să apară și la noi probabil, dar marchează mai degrabă începutul acestei tehnologii pe piață.

NOUL LAPTOP DELL XPS 13 PLUS

Sunt de acord că acest laptop face niște alegeri ciudate în numele design-ului. Nu pot da însă un verdict până nu-l folosesc, plus că uneori chiar vrei un design aparte.

Ce este special la Dell XPS 13 Plus? Tastatură dintr-o parte până în alta, dar acesta este doar începutul. Deasupra ei, rândul de taste F a fost înlocuit cu unele tactile. Nici măcar multifuncționale, ca la TouchBar-ul Apple (care a renunțat la el acum), ci doar butoane touch. Un element de design și poate niște reduceri de costuri, dar rămâne de văzut cât de deranjant sau nu este. Mie mi se pare că sunt acele taste pe care oricum nu le apeși pe orbește, ci mereu te uiți pe ce duci degetul, deci s-ar putea să nu strice experiența.

Touchpad-ul nu mai este clar marcat. Nu se vede sub taste, dar este acolo pe suprafața de sub ele. Nu pe toată suprafața, ci un pic mai mare decât lungimea tastei spațiu și are modul haptic pentru feedback. Din nou, pare o idee proastă, dar pe mine de multe ori mă deranjează la mână să simt conturul depresiunii unui touchpad atunci când tastez pe laptop. Dacă folosești oricum mouse lângă laptop—și sunt unii mouși de business foarte mișto, gen MX Anywhere 3 sau noile Signature M650 sau Microsoft Arc—e posibil să-ți pese mai puțin de touchpad.

Unde nu pot găsi scuză este la prezența a doar două porturi USB-C pe laptop. Prea puține. Practic, Dell își limitează singuri nișa cărora se adresează cu acest laptop. Nu-i bai însă, că Dell are și notebook-uri pentru multe alte nișe și nevoi.

ROUTERE MESH FOARTE PERFORMANTE

Intrăm într-o perioadă a routerelor mesh tot mai puternice ca semnal și mai performante ca transmisiune.

Asus ZenWifi Pro ET12 este încă un model cu porturi de 2,5 Gbps, ceea ce este dintr-o dată atractiv acum că RDS oferă internet de 2,5 Gbps și de 10 Gbps. Capacitatea totală este de 11 Gbps wireless.

TP-Link Deco XE200: tot 11 Gbps pe wireless, dar cu port Ethernet de 10 Gbps. Două unități acoperă până la 600 mp, cred că în interior are același chipset de rețea precum cel Asus, de fapt.

ROUTERUL TP-LINK AXE200 OMNI

Modelul este remarcabil pentru că antenele sunt motorizate și se pot mișca singure pentru a se orienta pentru cel mai bun semnal. Orice antenă are niște lobi de transmisiune, adică emite mai bine pe anumite direcții. AXE200 Omni ajustează asta în funcție de relația cu dispozitivele cu care comunică.

Este interesantă treaba, deși de obicei astfel de tehnologii ajung pe routere atât de performante încât acestea ar fi bune chiar și fără antene motorizate. Totuși, un astfel de dispozitiv ar putea fi util în diverse situații de small office sau small business. AXE200 Omni are un port 10 Gbps și altul 2,5 Gbps, WiFi 6E de 10 Gbps și aștept să văd cât va costa.

NVIDIA RTX 3050

NVIDIA a făcut ceva buzz pentru că prezentatorul lor a pronunțat Ti ca Tie, cravată, cu ti-ai sau whatever. Ti vinde de la Titanium și este un sufix al unor plăci video, de exemplu RTX 3080 Ti. Eu zic că este dreptul lor să-și pronunțe produsele așa cum au chef, că ei le-au inventat numele.

O să râdeți aflând prețul de listă al RTX 3050: începând de la 1.399 lei. Mult noroc să-l găsiți pe undeva la astfel de prețuri, tot NVIDIA estimând că problemele de aprovizionare și deci prețurile mari vor fi ceva uzual și în 2022.

Placa 3050, care are la bord 8 GB memorie RAM, este un model ce-ar trebui să permită gamingul în Full HD cu ray tracing activat pentru orice joc nou sau din viitor. Are și DLSS, ceea ce-i oferă un boost mare de performanță, dar principalul avantaj este de fapt prețul, fiind cea care aduce gaming-ul la calitate bună în zona entry-level. Dacă ar fi pe piață, desigur.

LG LANSEAZĂ OLED-URI DE 42 și DE 97 INCI

Cel mic este din seria C2, adică are panel 4K de 120 Hz și toate funcțiile HDMI 2.1 necesare pentru gaming de calitate mare. 42 de inci înseamnă, pentru mine, că ar putea fi bun ca monitor de birou. Unii folosesc modele de 48 de inci în acest scop, iar acum LG le aduce un model și mai practic.

Modelul de 97 de inci face parte din seria G2 și este cel mai mare televizor OLED din piață. G2 este seria de top de la LG pentru televizoare normale, nu ediții speciale, adică are cel mai bun panel și procesor și mai multe difuzoare. Cine vrea un televizor uriaș, are acum unul la dispoziție.

RAZER SMART HOME

Treaba asta este încă incipentă și nu se știe dacă va prinde. Razer aruncă multe idei în piață, dar până acum n-au demonstrat că se pot extinde cu succes dincolo de business-ul lor de bază.

Totuși, Razer a început cu luminile colorate pe dispozitive și acum se extinde la nivel de smart home. Ei anunță că au deja 50 de parteneri, dar platforma lor este deschisă oricui vrea să intre. Au menționat deja Nanoleaf și Yeelight între parteneri, dar cred că luminile sunt doar un început, că e ușor de marketat ceva de genul “fă și luminile de pe perete să se schimbe în ritmul jocului tău”. Vom vedea cum evoluează asta.

UPGRADE-uri PENTRU 2022

Toată lumea a anunțat noi laptopuri, monitoare, desktop-uri șamd, aduse la zi. Asus, Acer, HP, Dell, Omen, ViewSonic și alții și-au actualizate gamele de produse cu procesoare noi și plăci video noi, dar asta era de așteptat. Intel și AMD au anunțat noi procesoare și plăci video, dar asta am pus deja prin știrile zilei.

asus s5507

    3 comentarii

  1. Lucrez des de pe un Macbook cu Touchbar si am pentru diverse nevoi un Parallel Desktop cu un Windows instalat. In Mac tastele functionale sunt rar folosite (depinde foarte mult de cum le-a implementat fiecare dezvoltator), insa in Windows, cel putin eu in ceea ce fac, le foloses mult mai des si pentru asta acel touchbar nu ma ajuta asa cum mi-as dori. Din aceasta perspectiva pentu un laptop ce va folosi in principal Windows nu sunt atras de ideea unor taste functionale virtuale, eu le-as prefera fizice si pe cat posibil aliniate cu primul rand numeric. Dar repet este numai parerea mea in urma a ceea ce fac eu.
    Pe de alta parte un touchpad realizat ok chiar si cu, sau mai ale cu force feedback poate fi gamechanger. Eu pe mac renunt de multe ori la a mai folosi mouse (apple mouse este o bataie de joc cand vine vorba de ergonomie) si raman pe trackpadul care nu numai ca este la o marime asa cum ar trebui sa fie peste tot insa si functioneaza cum mi-as dori pe multe alte laptopuri.

      (Citează)

  2. “Mie mi se pare că sunt acele taste pe care oricum nu le apeși pe orbește, ci mereu te uiți pe ce duci degetul, deci s-ar putea să nu strice experiența.”

    De multe ori faci presupuneri bazate doar pe experiența proprie.

    Eu (și majoritatea colegilor, de altfel) folosesc la greu F-urile ca și programator, ctr+F4 pt închidere tab-uri (inclusiv în Chrome), F1 pt help, F5 pt debug, F6 pt build, F7 pt install, F9 pt breakpoint, F11 pt step into. Și niciodată nu mă uit la ele, doar le simt tactil, știu că sunt 12 taste împărțite în 3.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus