►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
17 Jan 2022 ·
GÂNDURI ·
Apariția sclerozei multiple este puternic favorizată de mononucleoză. Asta este o descoperire destul de tristă a cercetătorilor de la Harvard, care au făcut un studiu de amploare în acest sens.
Scleroza multiplă este o boală degenerativă care afectează neuronii și distruge inclusiv capacitatea bolnavului de a se mișca. Se ajunge la spasme, dureri, imposibilitatea de a-ți controla mâinile și picioarele (și vezica și altele), capacitate cognitivă diminuată și inclusiv imposibilitatea de a mai vorbi, în funcție de gravitatea bolii. Afectează milioane de oameni anual, nu are tratament.
Mononucleoza este numită și boala sărutului pentru că se transmite în principal prin salivă. Este cauzată de un virus tip herpes, numit virusul Epstein-Barr. Simptomele variază de la nimic și până la febră, roșeață pe piele și oboseală. De obicei scapi de simptome după vreo lună.
Nu există vaccin pentru acest virus. Nici nu cred că s-a încercat cu adevărat găsirea unuia, boala fiind până la urmă asemănătoare unei răceli. În SUA se estimează că 60-80% dintre oameni trec prin infecția cu virusul Epstein-Barr. În țările mai puțin dezvoltate, ajunge la 95% (sursa).
De asta rezultatele studiului Harvard sunt așa îngrijorătoare. Un virus aparent inofensiv, dar care rămâne permanent în corp, este legat direct de apariția MS, în general după minim un deceniu. Sigur că un număr mic de persoane infectate cu virusul EB fac MS mai târziu, că altfel am impresia că specia noastră ar fi încetat deja să existe. MS nu are însă declanșatori clari, așa că această cauzalitate legată de mononucleoză este până acum considerată principalul factor declanșator al bolii.
Există niște vaccinuri anti-EB în studiu și testare, inclusiv Moderna lucrează la unul. Poate se mai rezolvă ceva. Nasol când descoperi că ceva considerat inofensiv poate avea însă efecte așa mari după mulți ani. Treaba asta poate merge în ambele direcții, se poate spune același lucru și despre medicamente și de-a lungul istoriei au fost de fapt multe retrase de la vânzare după o vreme.
Am însă tot mai mult impresia că virușii în general ajung să creeze prea multe probleme pentru a nu fi luate măsuri împotriva lor. Poliomielita, de exemplu, a omorât sute de milioane de oameni înainte de a fi primul virus complet eradicat după o campanie globală de vaccinare a OMS, prin anii 1960. Nu cred că regretă nimeni asta.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
8 comentarii
17/01/2022 la 12:42 PM
“Nu cred că regretă nimeni asta.” Cu exceptia idiotilor care vor raspandi teorii ale conspiratiei legate si de SM si vor spune ca Bill Gheitz isi continua planul de a anihila populatia
kilroy(Citează)
17/01/2022 la 4:56 PM
Mononucleoza este boala de ficat.. pina la scleroza mai da și alte bucurii pe linga care depresia severa ( cea mai comuna) e ca matreața..
La noi nu e asa des intalnita ca la americani.. ne pupăm mai putin..
Petronius(Citează)
17/01/2022 la 12:43 PM
“Nasol când descoperi că ceva considerat inofensiv poate avea însă efecte așa mari după mulți ani.” … sa vezi cand or descoperi astia ce ne face COVID… long term …
Lucian Mru(Citează)
17/01/2022 la 1:07 PM
Da, ai fi zis că moartea lui Socaciu deja este un indicator despre long covid.
nwradu(Citează)
17/01/2022 la 3:14 PM
Descoperirea asta e de premiul Nobel, vă zic!
mouse(Citează)
17/01/2022 la 3:33 PM
Mi ai luat cuvintele din gura. Sa speram ca aceasta tehnologie va aduce un suflu nou in cercetarea de boli autoimune, unde niste companii fac bani din tratamente scumpe si periculoase. Pt ca tratamentele biologice sunt niste instrumente brutale si acolo inca nu se intelege tot mecanismul , asa ca se slabeste tot sistemul imunitar, practic ataca efectul si nu cauza.
florin(Citează)
18/01/2022 la 11:51 AM
Stiinta si medicina avanseaza cu viteze din ce in ce mai mari. Momentan doar gasim informatii cheie nu si solutii, dar vor aparea.
Legat de virusul Epstein-Barr (EBV pentru google) stiu 2 cazuri:
– al unul amic, a stat pe “tusa” aproape 2 luni cu mononucleoza, fiecare aspet al vietii cotidiene a fost un chin; A trecut peste cu bine.
– al fetitei, la 4 ani, la o testare de sange in urma unor evenimente in serie (raceli repetate, dureri de cap) am cautat si dupa virusul acesta la recoamndarea unui medic. Rezultatele aratau ca tocmai trecuse recent prin asa ceva si oricum nu mai aveam ce sa facem, avea deja anticorpi.
Cea mai tare chestiune medicala descoperita recent de mine e legata de varicela/Chickenpox. Virusul si ala ramane in corp si se pare ca la unii adulti 35-45-50 ani se reactiveaza si o dai in zona zoster/Shingles.
Exista vaccin in RO pentru varicela (optional si contra cost) , protectie ridicata (oficial 98% protectie, testat pe caz real din 80 copii/4 grupe la gradinita a mea fiind singura cu vaccin a scapat fara boala) care se pare in prima faza ca te-ar proteja si de zona Zoster.
Ariel(Citează)
19/01/2022 la 8:36 AM
La cicliști apare mai des, deoarece la concursuri le ajunge in gura noroi aruncat de rotile bicicletelor din fata.
lichu(Citează)