un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Cum mi-au mers fondurile de investiții și acțiunile de la bursă în 2021

22 Jan 2022  ·

GÂNDURI  ·

55 comentarii

2021 a fost un an ceva mai palpitant pentru economiile mele băgate în fonduri de investiții și la bursă. Sper ca următorii ani să fie mai buni. Cel trecut a avut fluctuații mai mari decât mi-ar fi plăcut mie.

Acesta este articolul acela pe care 5 dintre voi ați spus că-l așteptați. There you go!

FONDURI DE INVESTIȚII

Fondurile de investiții au mers foarte bine și, dacă mă întreabă cineva acum în ce să bage niște bani economisiți ca să nu-i țină degeaba la bancă, acesta ar fi răspunsul meu: în fonduri de investiții.

Eu am pus bani în fondurile ING începând cu finalul lui 2018 și începutul lui 2019. În unele am mai băgat niște bani la început de 2021. Din păcate, am ratat momentul cel mai bine pentru investit bani, adică martie 2020, când venirea pandemiei a dus la o scădere de vreo 30% a… tot… pentru câteva zile. Acela era un moment bun pentru a cumpăra orice.

Anyway, randamentul exact este mai dificil de calculat pentru că în multe fonduri am adăugat periodic noi sume de bani. De exemplu, dacă în 2018 am adăugat 1.000 de lei și un an mai târziu aveam 1.100 de lei, asta înseamnă randament 10%. Dacă în acel moment adaug din nou 1.000 de lei, am în “cont” 2.100 lei, adică randamentul scade pe loc de la 10% la 5% după acea nouă investiție.

Altfel spus, randamentul poate fi înșelător ca cifră. Am avut fonduri unde return-ul meu era de 42%, adică au mers foarte bine și mi-au generat mulți bani. Am adăugat noi fonduri acolo, ceea ce face ca acum randamentul să pară mai mic decât este.

Dobânda bancară, dacă țineam aceiași bani într-un cont de economii, este de cât? 2% pe an? 3%? Puteți vedea mai jos că lucrurile stau mult mai bine în fonduri. Iată niște cifre:

Randamentul total la data de 31 decembrie 2021: 22,8%. Adică dacă în toți acești ani am pus în total 10.000 de lei în fonduri, acum am în cont 12.280 de lei. Way better decât dobânda bancară.

În detaliu la data de 17 ianuarie 2022, când am scos aceste date pentru articol, randamentul fondurilor în care am băgat bani este:

  • NN International Romanian Bond RON: 7,3%
  • NN International ING Moderat RON: 14,01%
  • NN International ING Dinamic RON: 25,93%
  • NN International Romanian Equity RON: 42,68%

Ce este interesant aici: ultimele două, care au randamentul cel mai mare, sunt considerate cu risc crescut, nu mic sau mediu. Și totuși au mers cel mai bine inclusiv în pandemie, semn că economia României s-a mișcat constant bine.

Ah, iar randamentele de mai sus ar fi putut fi mai mari. În ianuarie a fost o scădere destul de mare a burselor și s-a cunoscut asta și în fonduri. Mai multe despre această scădere în capitolul următor, dar a fost o diferență mare între 31 decembrie 2021 și 17 ianuarie 2022.

În concluzie, fondurile oferă randament mult mai bun decât dobânda bancară. Au niște comisioane de administrare și la scoaterea banilor, dar sunt în jur de 2-3%. Când fondul îmi aduce 22,8% ROI, dau cu plăcere celor de la ING/NN partea lor.

Cam orice bancă mare are și niște fonduri de investiții în care puteți muta bani, dacă asta vreți. Eu am pus la ING pentru că acolo aveam banii, iar Homebank face foarte ușor transferul, pe când unele bănci îți cer să te duci la ghișeu pentru asta. Ce-i de reținut aici este că acei bani trebuie lăsați acolo o perioadă mai lungă, la dospit, poate minim 2-3 ani.

ACȚIUNI, BURSĂ, eTORO

Pe final de 2020 mi-am făcut cont la eToro. Reclama de la Super Bowl vinde, ca să zic așa. La început de 2021, după o perioadă în care m-am jucat cu bani virtuali, am mutat și bani reali acolo și am cumpărat diverse acțiuni sau am dat banii unor alți traderi pentru a-i înmulți.

Aici lucrurile n-au mers pe cât de bine îmi doream. Return-ul meu a oscilat de câteva ori anul trecut între -9% și +12%, așa că, în funcție de perioada în care mă întreabă cineva cum merg lucrurile, pot răspunde cu “foarte prost” sau “foarte bine”.

De ce această oscilație, uneori chiar pierdere, deși mă așteptam la rezultate mult mai bune? Eu am identificat mai mulți factori:

  • eu am investit predominant în companii de tehnologie și cele mici au avut fluctuații mari, uneori de neînțeles chiar și pentru analiști. Pur și simplu unii oameni s-au temut de tehnologie și au vândut acțiuni, ceea ce a făcut să apară și scăderi neașteptate.
  • companiile chinezești și-au luat-o rău. Autoritățile chineze, după cum am scris uneori, vor ca investitorii străini să se retragă. Diverse investigații pornite prin China au avut intenția de a scădea prețul acțiunilor, iar unele companii se vor retrage de la bursa americană în viitor.
  • apariția valurilor Delta și apoi Omicron a dus la scăderi. De obicei acțiunile și-au revenit în maxim o săptămână, dar au fost des fluctuații din acestea în loc de o perioadă de acalmie și creștere lentă.
  • probleme pe la americani: Capitoliul atacat pe 6 ianuarie 2021, investirea lui Biden, dobânzile FED, câteva rezultate financiare sub așteptările analiștilor, stenograme FED ce au speriat piața, scandalul Facebook.
  • impresia generală că urmează o perioadă de corecție după câțiva ani de creștere, cum se întâmplă periodic. Așa că unele companii au crescut, dar per total piața nu evoluează la fel de bine ca în alți ani.

Și sigur, niște investiții proaste făcute de mine, dar asta era de așteptat. Dacă toate ar fi de succes, v-aș scrie acum de pe iahtul meu din Maldive.

CELE MAI BUNE ACȚIUNI DEȚINUTE

Nici nu știu cu ce să încep exemplele. Uitați mai jos cele mai profitabile investiții și profit/loss-ul lor la data de 18 ianuarie.

De reținut: cam de pe 5 ianuarie a început o perioadă de scădere accentuată a bursei, în special în zona de tehnologie, și aceasta continuă și astăzi. Acum o lună, randamentele de mai jos ar fi fost poate și cu 20-30% mai mari. Aceasta este una dintre lecțiile prețioase învățate în 2021: una-două zile pot face diferența între +10% și +30%. Sau între pierdere și profit. Este foarte posibil ca peste o lună să fie din nou mult mai mari.

  • Pfizer: 56,5%
  • Google: 42%
  • Microsoft: 40%
  • Pepsi 28%
  • Domino’s Pizza: 25%
  • Snowflake: 25%
  • Coca-Cola: 23%
  • Apple: 22%
  • Intuitive Surgical: 22%
  • eBay: 21%
  • McDonald’s: 20%
  • Applied Materials: 15%
  • Adobe 14%
  • Mastercard 10%

Mai sunt și altele sub 10%, nu le trec aici. Despre cele cu minus vorbim mai încolo.

Spuneam că una din lecțiile învățate a fost că există fluctuații mari inclusiv de la o săptămână la alta. Asta mă face să repet următoarea atenționare: nu vă luați după mine și nu investiți în aceste companii. În multe cazuri, eu am cumpărat acțiunile în momente de low, când prețul era mic, și de asta am un astfel de profit pe ele. Am făcut trading tot anul, nu doar în ianuarie 2021, am cumpărat dip-ul, am vândut altele cu profit șamd.

Mai sus sunt cele mai profitabile acțiuni deținute de mine în prezent, da? Poate că unele vă vor uimi, așa că iată și câteva precizări.

Pfizer a ajuns pe primul loc pentru că am vândut tot ce aveam la NVIDIA, care multă vreme a fost cea mai profitabilă deținere. Compania a crescut bine, deși eu am intrat târziu acolo. Cine a investit înainte de începerea pandemiei are acum de 5-6 ori acei bani.

Google și Microsoft can’t go wrong, acestea sunt de termen lung, dar au avut randament foarte bun în 2021, nu?

Sunt încrezător în viitorul Domino’s Pizza. Au investit mult în tehnologie și se extind durabil.

Apple este iarăși peste așteptările mele. În general Apple este o cantitate știută, iar bursa reacționează exploziv la surprize, nu la așteptări confirmate. Și eu sunt uimit să văd acel +22%.

Intuitive Surgical face robotul DaVinci de intervenții medicale și cred că are o piață foarte mare în toată lumea. Mai sunt și alți roboți de la companii concurente, dar soluția lor pare în fața celorlalte. Mă bucur că intuiția mea este până acum confirmată de rezultatele bursiere. (O zi mai târziu după ce am scris astea, acțiunile au scăzut un pic pentru că în pandemie s-au făcut mai puține intervenții chirurgicale).

eBay va merge mereu binișor pe fondul avansului tehnologiei, al FOMO după gadgeturi și alți factori asemănători. Trebuie și vândute pe undeva acestea, după o vreme, iar platforma se extinde bine și ca magazin cu de toate.

Applied Materials este printre cele mai recente achiziții, am investit în august 2021. Fac echipamente pentru producția de semiconductoare și cipuri în general, sunt una dintre companiile care asigură de fapt fundația tehnologiei de astăzi. Nu mă așteptam la un ROI așa mare, dar am și cumpărat la un dip bun.

Adobe cred că este de viitor. Nu pentru Photoshop și Premiere, alea sunt programe buggy cu alternative gratuite foarte capabile în piață (și zic asta deși plătesc 24 euro pe lună pe Premiere Pro). Creșterea vine din soluțiile lor de digital marketing, collaborative work, big data, analytics, document management, semnături electronice și altele incluse în zona non-creative a business-ului lor.

McDonald’s cred că are viitor bun, se reinventează constant, este long term. Mastercard și Visa (care n-a intrat în listă, dar este cu 9%) vor avea tot mai mult de muncă pe măsură ce sunt adoptate plățile electronice.

CE ACȚIUNI AM VÂNDUT DEJA CU PROFIT

NVIDIA: 145%. O companie în care cred cu tărie pentru viitor. Nu din cauza plăcilor video, deși sunt mișto și acelea (sau ar fi dacă le-ar și produce în cantitățile necesare), ci pentru soluțiile de centre de date, cloud computing, AI șamd. NVIDIA poate fi noul Intel, mai ales dacă achiziționează pe ARM.

Am vândut acțiunile când s-a anunțat că achiziția ARM va fi analizată și mai mult de Uniunea Europeană și procesul ar putea dura încă un an. Dacă nu se aprobă achiziția, acțiunile NVIDIA vor scădea mult. Am preferat să vând atunci și să plec cu profitul.

Am procedat bine, acțiunile au scăzut între timp cu 20%. Am cumpărat din nou, dețin în continuare ceva la NVIDIA, dar momentan fără rezultate notabile.

Smith & Wesson: 103%. Compania a anunțat prin vară că va plăti dividende suplimentare sau ceva așa și acțiunile lor au devenit foarte dorite, crescând mult. Eu cumpărasem din februarie…

Blue Apron: 71%. Livrează mâncare, de fapt ingredientele pentru a-ți prepara tu ceva bun, i-am văzut sponsorizând diverși youtuberi. Compania oscilează foarte mult, așa că am vândut, dar am făcut-o într-o zi cu preț foarte bun.

Tesla: 62%. Personal nu cred în creșterea Tesla la bursă, este supra-evaluată compania. Am făcut însă o speculă. Compania a avut o scădere puternică în luna mai, când am cumpărat acțiuni cu 600 de dolari. Am vândut în decembrie cu 974 dolari. Între timp prețul s-a dus și în 1.200 USD, dar nu regret (prea tare) că n-am ținut de acțiuni. Este inutil să te uiți în retrospectivă la astfel de lucruri, “hindsight is always 20/20” cum se zice.

Mi-am luat profitul, l-am băgat în altceva, aș mai cumpăra Tesla la următoarea scădere puternică. Sigur mai calcă Musk pe bec sau vine vreun recall.

Etsy: 60%. Compania a urcat în ritm bun până când ceva a speriat investitorii și a început să scadă. Am vândut și eu atunci, că din când în când setam stop loss la o valoare confortabilă pentru mine.

DocuSign: 50%. Pandemia a făcut foarte dorite companiile cu soluții de semnături electronice si document management în format electronic. DocuSign are mulți competitori, dar tot a mers foarte bine. Am vândut când a început să scadă, dar este încă o companie la care mă bucur că intuiția nu m-a înșelat.

E ceva ciudat aici. Toți analiștii spun că DocuSign are viitor foarte bun. Estimarea analiștilor este că DocuSign va costa 203 USD/acțiuni, iar momentan costă 130 USD și tot scade din motive care nu sunt foarte clare.

Moderna: 42%. De fapt am luat țeapă. Profitul l-am făcut cumpărând în luna mai și vânzând în iunie, când a fost un vârf de moment.

Per total, însă, am cumpărat Moderna și prin ianuarie și am vândut în iunie, când acțiunile au avut într-o singură o creștere de vreo 20%. Am vândut pe la 230 USD/acțiune, dacă țin bine minte; la finalul acelei zile, acțiunile reveniseră la 210 USD. În lunile următoare, Moderna a crescut până la 460 USD, a fost acolo o bulă care la un moment dat s-a spart. Astăzi costă 178 USD, iată graficul companiei pe ultimul an:

Eu cred că Moderna are viitor bun și dincolo de covid. Tehnologia mRNA este viitorul vaccinurilor, nu m-ar mira să fie primii cu un vaccin de HIV pe piață. Acum doi ani acțiunile erau vreo 30 de dolari, apropo.

Nuance: 21%. Credeam că Nuance va fi de viitor pentru că tehnologia lor de recunoaștere vocală va avea tot mai mulți clienți.

La un moment dat i-a cumpărat Microsoft cu un premium mare. Am vândut imediat ce am văzut știrea, că odată fixată valoarea acțiunilor prin oferta Microsoft, era clar că acestea nu mai pot crește, compania urmând să dispară în Microsoft

Am mai făcut profit cu Meta, Roblox, AstraZeneca, Airbnb, Hapag-Lloyd.

PROBLEME

Ce n-a mers bine? Este o listă lungă și aici.

Amazon a mers neașteptat de slab. Probabil am și cumpărat pe high, dar compania a mers prost în 2021 din câteva motive: concurenții lor s-au întărit pe online, tornada vieții, Bezos dând bani pe zboruri spațiale și un trimestru cu rezultate ușor sub așteptările analiștilor.

Mulți au spus că Amazon intră într-o perioadă de creștere mult mai lentă. Este foarte posibil. Asta a alungat investitorii, care și-au luat profitul făcut până acum și au vândut.

Alibaba a fost cea mai mare țeapă luată de mine. Am luat țeapă de fapt cu trei companii chinezești. În vară autoritățile chineze s-au apucat să blocheze operațiunile lor, să dea amenzi, să producă practic pagubă investitorilor străini, treaba asta devenind o politică de stat. China a încurajat companiile chinezești să se retragă de la bursa din NY și să se mute pe cea din Hong Kong.

Înțeleg că Didi a anunțat deja această intenție, chiar dacă procesul va dura mulți ani. De două companii am reușit să scap pe ușor profit sau la break even, dar cu Alibaba o să mor de gât.

În Alibaba am investit destul de mulți bani și totuși sunt la -43%. So sad. Poate își revin. Am acțiunile în continuare, aștept să crească sau să se ducă naibii.

UiPath este o altă companie la care sunt pe pierdere pentru că acțiunile sunt acum la un all time low. Cred că au viitor, veniturile le cresc considerabil în fiecare trimestru, dar au plecat supraevaluați de la IPO și au scăzut constant de atunci. Sper să crească și peste vreo 3 ani să mă bucur că am cumpărat în 2021.

Sunt pe minus la câteva companii de turism, precum Airbnb, Booking, Tripadvisor. Părerea mea este că vor crește mult când se termină pandemia. Am încercat deci să cumpăr când mi s-a părut că sunt jos, dar apoi au scăzut și mai mult. O altă lecție învățată: întotdeauna o companie poate scădea și mai mult!

Match și Bumble sunt sub așteptări. Datingul online este de viitor, va aduce mulți bani, dar momentan nu i-a adus. Estimările analiștilor sunt însă de bine, așa că îmi păstrez încrederea.

Draftkings este o altă dezamăgire. Pariurile sportive sunt interzise în SUA, știați asta? În ciuda faptului că au atât de multe sporturi cu mulți fani, pariurile nu erau posibile, dar legislația începe să fie schimbată în tot mai multe state.

Draftkings este compania cea mai bine plasată pentru un viitor cu pariuri sportive. A scăzut însă constant de când am cumpărat eu, în ciuda tuturor parteneriatelor anunțate cu ligile sportive și a legilor schimbate. Poate va veni și vremea lor. Analiștii dau un price target de 109% peste valoarea de astăzi.

Just Eat Takeaway a mers de asemenea foarte prost pentru mine. Price targetul este tot dublu față de valoarea de astăzi. Poate vor crește.

De fapt, toate acțiunile pe care le dețin au price target care m-ar duce pe profit, dacă s-ar atinge în 2022. Nu mă aștept să se întâmple asta, dar măcar unele sper să revină pe plus. Potențial cu siguranță este. V-am spus, au fost perioade când eram +10%. Dacă aș scoate 10% pe an, aș fi foarte mulțumit, acesta fiind targetul meu.

SMART PORTOFOLIOS

eToro are niște pachete de acțiuni. Cumperi pachetul și practic investești la toate companiile din acel pachet. Au pachete pe energie regenerabilă, industria de gaming, companii 5G, companii metaverse șamd.

Nu mi se par idei bune. Cei de la eToro fac corecții în pachete cam o dată pe an, adică mult prea rar pentru gustul meu.

COPY TRADERS

Aici copiezi oameni. Tu dai o sumă de bani în administrarea unui alt utilizator de pe eToro și trade-urile respectivei persoane sunt automat copiate și în contul tău.

Asta este ca și cum ai da banii unui fond de investiție. Traderii foarte urmăriți (mii sau zeci de mii de persoane și în total zeci de milioane de dolari “administrați”) primesc comision și salariu anual din partea eToro, deci au tot interesul să fie foarte performanți.

Am investit în 6 persoane diferite. Am văzut câștiguri chiar și de 20% înainte de această perioadă de scădere. Doi dintre ei au mers însă prost pentru că aveau acțiuni la multe companii chinezești și asta i-a limitat.

Înainte de perioada aceasta nasoală, eram pe profit cu toți 6. Cu doi dintre ei profitul era de 1-2%, însă, adică mi se pare timp pierdut ca după un an să fie doar atât. Puteam folosi mai bine acei bani decât să-i blochez în ei pentru aproape un an. Aștept să revină la break even, vând ce am la acele persoane și găsesc alți traderi cărora să le transfer respectivele fonduri.

Copy Traders are însă potențial mare și randament cu siguranță mai bun decât ce-aș putea obține eu. Oamenii aceia au experiență mare în domeniu, se pricep la asta, este meseria lor zilnică și deci au șanse mari de succes.

Dacă investiți prin mecanismul Copy Traders, recomandarea mea este să-i evitați pe cei ce au criptomonede. Degeaba au return anual de 120% dacă ei au investit în bitcoin acum 5 ani și astăzi afișează un profit imens doar din acea investiție. Bitcoin și restul sunt acum la prețuri mari, în nici un caz nu vă vor aduce un ROI similar dacă investiți astăzi în acei traderi. Analizați-le portofoliul înainte de a băga bani și gândiți-vă dacă nu cumva performanța lor din trecut nu va putea fi ușor repetată în viitor pentru că s-a bazat pe noroc chior sau creșteri once in a lifetime.

Profilul meu de pe eToro este ascuns, apropo, ca să nu mă poată copia alții. Găsiți alte persoane care să vă inspire la pierdut bani :P

PERIOADA ASTA NASOALĂ

E un moment bun de intrat în domeniu. Totul a scăzut, deci acum puteți cumpăra ieftin.

Problema este că nu se știe cât mai scade. Sunt probleme de moment, este o lună slabă așa cum a fost și februarie 2021, iar semnalele economice de relansare după omicron vor duce la revenirea pe creștere? Sau vine acea corecție de durată mai lungă și vreo doi ani bursa va merge în jos sau măcar va stagna? Nu știe nimeni sau cei care știu nu zic asta public, că astfel de consultanță se dă pe mulți bani.

Ieri, pe 21 ianuarie, a fost măcel pe burse după cum se vede mai jos. Sau un moment bun de a cumpăra acțiuni, pentru cine avea fonduri disponibile:

LECȚII ÎNVĂȚATE

Cum spuneam, evoluția de la o săptămână la alta poate fi foarte mare. Azi poți fi la +10%, săptămâna viitoare la -10%. Mi s-a întâmplat de vreo 4 ori până acum.

Unele acțiuni fluctuează mult pe parcursul zilei. Câteva ore pot face diferența între a vinde cu profit 10% sau 30%. Trebuie să fii mereu pe fază pentru asta. Există diverse aplicații free ce trimit notificări, dar de obicei cu întârzieri prea mari ca să conteze. Traderii profesioniști au acces la software dedicat și în general au câte 6 monitoare în față, ca să supravegheze totul.

Nu trebuie să te grăbești cu cumpăratul. De fapt ar fi chiar bine să te uiți dacă nu cumva acea companie este pe un high și să mai amâni cumpărarea. Întotdeauna va veni o scădere. Zvonuri de legi noi, Musk fumând marijuană, două zile în care apare o cascadă de vânzări fără un motiv clar. E mai bine să așteptați și să buy the dip.

Nu merită investit la IPO sau la scurt timp după acesta. Majoritatea companiilor se listează supraevaluate, că interesul lor este să adune mulți bani prin vânzarea acelor acțiuni către public. De obicei prețul scade după aceea. Aici aveți un studiu mai bun despre IPO-uri. De exemplu: Robinhood a crescut în 4 zile după IPO la 83 USD, iar astăzi costă 12 USD. Rivian a crescut în câteva zile la 179 USD, iar două luni mai târziu costă 63 USD. Sunt și exemple care au mers bine, de exemplu Peloton a scăzut abia după doi ani de trading sub prețul de la IPO, dar s-a și potrivit mănușă pe pandemie.

Cel mai ușor de folosit site pentru a ține o listă de companii de interes și a vedea știri despre ele este investing.com.

Nu vă luați niciodată după ce zic alții pe eToro sau platforme asemănătoare. Acolo este un optimism ilogic. Am văzut pe cineva care cumpărase Tesla la un all time high și se întreba de ce scad acțiunile dacă Tesla este o companie așa cool. Altul era sigur că UiPath va avea peste un an un preț atât de mare încât ar fi devenit cea mai valoroasă companie din lume dacă faci calculul până la capăt. “Bitcoin? 200.000 de dolari la anul, to the moon!” Ignorați comentariile, nu-i întrebați pe alții ce cred ei că se va întâmpla în viitor și nu vă băgați în discuții.

Dacă vreți un indiciu despre ce cred analiștii că se va întâmpla în viitor cu o companie, utilizați tipranks.com. Strâng ei acolo toate estimările analiștilor, fac medii și statistici șamd.

Ar fi bine să știți definiția unor indicatori din domeniu, dar nu este crucial. Dacă vă place matematica, puteți să vă uitați pe MA-uri, MACD, RSI, rezistență și suport. Bursa rareori respectă astfel de reguli simple, dar nu strică știute.

Bursa reacționează la potențialul estimat al unei companii. Impresia că o companie ar putea fi performantă în viitor face acțiunile să crească rapid. Imediat ce compania se dovedește performantă (de exemplu prin rezultatele financiare anunțate), ea devine o cantitate știută și acțiunile nu mai cresc în același ritm.

De fapt, acțiunile multor companii profitabile sau de mare viitor scad din diverse motive indirecte. Unii investitori vând ca să-și cumpere un iaht cu câștigul de până acum. Alții vând pentru că acea companie și-a redus creșterea, iar ei caută următoarea companie bombă (nu vreau să zic tun, că are sens peiorativ). Uneori compania anunță o achiziție de amploare și investitorii sunt triști pentru că asta înseamnă mai puține dividende sau mai puține investiții de dezvoltare sau mai multe cheltuieli cu integrarea companiei achiziționate. PayPal este un exemplu bun: creșteri de venit și profit de la an la an. În septembrie au anunțat intenția de a cumpăra o altă companie pentru 2,7 miliarde de dolari și de atunci acțiunile au scăzut cu 40%. Alt exemplu: Sony a scăzut zilele trecute pentru că Microsoft a anunțat că va cumpăra Activision Blizzard; mult noroc să fi putut prevede asta.

Nu vă lăsați înșelați de percepția românilor despre o companie sau despre a voastră în particular. O companie avea rezultate slabe în piețele ei principale, chiar dacă aici duduie. Poate să aibă business bun, dar acțiunile să scadă pentru că SUA schimbă nu știu ce dobândă sau pentru că apare un scandal sau pentru că le pune China bețe în roate. Foarte multe elemente pot influența evoluția prețului acțiunilor.

Foarte multă lume are impresia greșită că, dacă lucrurile au evoluat bine în trecut, vor evolua la fel de bine și în viitor. Asta este o eroare logică, cele două nu au legătură, ba chiar este limpede că o creștere nu poate avea loc la nesfârșit și periodic apar corecții. Nu cădeți în această capcană.

Stați departe de piețele reglementate și companiile implicate acolo. Mă refer la gaz, electricitate, minerit și alte asemenea domenii. Lăsați experții să investească pe acolo. Pur și simplu sunt prea multe necunoscute. Germania amână renunțarea la cărbune și scad puternic acțiunile companiilor din energie regenerabilă. Marea Britanie plafonează prețul electricității și asta înseamnă tragedie pe bursă pentru companiile din domeniu, deși vorbim despre o singură țară și o măsură temporară. De oțel este nevoie tot mai multă, dar este suficient ca o putere economică să schimbe niște taxe vamale și fluctuația la bursă a producătorilor este foarte mare. În astfel de domenii cred că au succes doar cei ce studiază zilnic și sunt la curent cu situația în detaliu din cât mai multe piețe.

Piața are diverse domenii. Companiile din tehnologie, de exemplu, pot scădea masiv chiar dacă economia crește și per total piața crește. Indicele Dow Jones sau S&P pot crește deși toate companiile de tehnologie (care sunt printre cele mai mari din lume) sunt pe roșu. De ce se întâmplă așa? Pur și simplu pentru că investitorii se mută în alte domenii sau economia se relansează acum și în alte domenii (turism, călătorii cu avionul, construcții) după ce în 2020 și 2021 companiile de tehnologie au crescut cel mai mult pe fondul work from home și digitalizare. Așa că puteți pierde o mulțime de bani chiar dacă bursa per ansamblu crește foarte mult.

PLANURILE MELE PENTRU 2022

Vreau să vând companiile cu fluctuații prea mari și să păstrez doar acțiuni la cele considerate de mine long-term și la unele despre care cred eu că vor bubuii.

Banii astfel obținuți se vor duce spre Copy Traders. Se pricep alții mai bine decât mine la investiții și sunt toată ziua la datorie pentru asta. Îmi place piață bursieră, citesc zilnic despre asta și mă informez cât pot, dar nu sunt statistician și nici nu am instrumentele și experiența celor care din asta trăiesc.

Unul dintre cei mai copiați traderi de pe eToro, o femeie din UK, are un doctorat în machine learning cu un MBA la Oxford, este MIT Global Startup Fellow, Inspiring 50 Women in Tech, în juriu la IBM Watson AI Xprize. Un altul, un bărbat din Danemarca, are 15 ani experiență în trading și este de 4 ori campion la Scrabble și elite chess player. Mult noroc să-i întreci!

O parte din bani se vor duce și în indici. SPY sau NASDAQ vor crește lent, dar constant. Lumea merge totuși mai bine, nu mai rău. Aștept să văd cum evoluează corecția aceasta din prezent.

Diversificare mai multă, de fapt o reașezare a portofoliului. E clar că unele companii din tehnologie vor crește constant long-term, că nu va abandona lumea pe Google prea curând. Livrarea de mâncare va mai avea însă aceeași amploare după finalul pandemiei? Se mai cumpără biciclete Peloton (update două zile mai târziu: nu se mai cumpără) sau haine lejere de casă? O reașezare ar fi oportună, poate în turism, care cred că va crește mult în anii următori, poate în Healthcare.

Ar fi bine dacă Rusia și China n-ar invada pe nimeni și dacă nu s-ar întoarce cu un secol în urmă, în perioada când se dădea cu bâta în vecini ca să trăiești mai bine. Sunt alte metode acum pentru a trăi mai bine. N-am cum să influențez asta, deci planul meu este să hope for the best la acest capitol.

Mă tenta o investiție pe BVB, dar acolo cele mai profitable companii erau cele din industria gazului și petrolului, iar acelea sunt deja la un all time high. Am un prieten care a făcut ROI de 300% într-un an pe gaze.

Mă gândesc să pun niște bani și în Seedblink.

Mă gândesc să fac un site pe care să comentez zilnic, cu cine o fi interesat, pățaniile de la bursă. Un articol săptămânal aici, cum spunea cineva într-un comentariu despre această idee avansată deja anterior de mine, nu ar avea rost. Unele lucruri trebuie trăite pe moment, nu după câteva zile. Mai simplu ar fi să folosesc contul de Twitter pentru asta, dar nu cred că cei interesați sunt pe Twitter. O să investighez în continuare chestiunea.

DISCLAIMER

Nu vă luați după mine. Nu investiți bani în companiile menționate de mine, chiar dacă eu am profit cu ele. Profitul acesta depinde foarte mult de momentul când am cumpărat eu și nu este deloc un indicator potrivit și pentru viitor.

Nu investiți bani dacă nu aveți o rezervă. Gândiți-vă de la început că s-ar putea să-i pierdeți pe toți și trebuie să puteți suporta pierderea aceasta. Investiți doar dacă aveți și alte rezerve de bani pentru situații neprevăzute, care să vă ajungă câteva luni.

Dacă vreți să investiți bani, mergeți pe fonduri de investiții. Dacă vreți la bursă prin eToro, încercați mai degrabă pe Copy Traders, ca să-i lăsați pe alții mult mai pricepuți să se preocupe zilnic de evoluția pieței și zvonurile privind diverse companii, sau orientați-vă spre indici sau fonduri precum S&P500 sau NASDAQ100, care de obicei au o evoluție lentă, dar ascendentă.

asus s5507

    55 comentarii

  1. Nu uita de statul român care prin ANAF va veni sa te ardă cu pensie, sănătate și impozit pe profit la banii făcuți din investiții.

    Pentru 100 de lei într-un an și 200 de lei în alt an veniți din dobândă de la ING, a trebuit să plătesc câte o lună de pensie pentru fiecare. Am câștigat ~300 de lei și am plătit >500 de lei.

      (Citează)

    • Privește și partea buna…o sa ai pensie mai mare 😂

        (Citează)

    • Sincer nu mi se pare afacere in fondurile de investiții românești. Comisionul ăla de 2-3% este enorm, gândește-te că funcționează dobânda compusa și la el și pe termen de 20 de ani dai sute de mii de lei comision.
      Eu as cumpără 2-3 etf-uri internaționale, mai toate etf-urile care urmăresc piețele mari au comisioane de până în 0.2 %, deci you do the math cat pierzi din comisioane in 20-30 de ani.
      In rest time in the market always beats timing the market:))

        (Citează)

    • Ovidiu: Eu as cumpără 2-3 etf-uri internaționale, mai toate etf-urile care urmăresc piețele mari au comisioane de până în 0.2 %, deci you do the math cat pierzi din comisioane in 20-30 de ani.

      Da, dar este vorba de ușurință vs comisioane. Comisioane au toți: de vândut etf-ul, de transfer de bani, de conversie din valută șamd. Tot acolo ieși. Important este să crească valoarea investiției, că atunci tot pe plus ieși.

      Pe mine nu mă deranjează să plătesc comisioane pentru munca altora care-mi generează bani. Mi se pare chiar normal.

        (Citează)

  2. Recunosc că nu am citit tot articolul dar nu am găsit nimic menționat de bursa din România. A avut performanță în ultimii ani mai bună decât S&P500.
    Teraplast a avut 189% în ultimele 12 luni, Nuclearelectrica 124%, Medlife 114%…

    Stock picking e periculos pentru portofoliul tău. Pe termen lung nu o să bați niciodată bursa. Îți recomand diversificare și pe niște ETF-uri, obligațiuni corporative/stat, etc.

    La noi cel mai ușor mod de a investi este să faci dollar cost averaging pe TVBETETF. Dacă investeai în el aveai un randament mult mai bun, cu mai puțin efort.

    Uită-te un pic și la performanța companiilor din România și la ce dividende oferă. BRD a anunțat 13%. Poți urmări mai ușor știrile și performanța companiilor din România decât a celor din SUA.

      (Citează)

    • Bursa românească are incertitudine prea mare, în opinia mea. A venit PSD la putere, poate apărea oricând un Teodorovici sau altul care să dea doar zvonul unei legi și pică totul.

      Doi la mână, ai cam enumerat toate vedetele de la bursă. Și acum întrebarea este: cât să mai crească? Iar creșterea asta din ultima vreme pe energie și gaz a fost determinată de creșterea prețurilor, dar nu-mi dau seama cum va evolua în continuare.

        (Citează)

    • Nu are incertitudine mai mare decât crypto. Dacă e să ne uităm înapoi în timp PSD a tot fost la putere și bursa a tot crescut. Am simțit pe pielea mea ordonanța lăcomiei, și atunci lumea s-a speriat,și ce să vezi am trecut și peste asta.
      Un indicator ce mă încântă este că numărul investitorilor la bursa din România e în creștere.
      Mulți nu realizează cât pierd pe termen lung prin comisionale fondurilor și folosesc motivul că ei nu se pricep. Cele mai multe fonduri nu bat bursa pe termen lung. E mult mai simplu să replici indicele BET pentru că sunt doar câteva companii și nici nu trebuie să le cumperi pe toate.
      Ți-am spus de doar câteva companii mai safe, dar găsești multe alte companii bune. Anul trecut s-au listat vreo 21. AROBS, SIMTEL, Agroland, de exemplu, mi se pare că au potențial. (dețin)
      Chimcomplex Borzeşti a avut randament de 1.200%(nu dețin).

        (Citează)

  3. Ori asta ori la pacanele,tot cam p-acolo. Chestie de noroc. Cand ai bani de aruncat si te poti lipsi de o anumita suma fara regrete prea mari, merge o joaca d-asta. Altfel e riscant.

      (Citează)

  4. Fonduri de investiti, tati.
    Am bagat, de curios, pe parcursul lui 2021 vreo 20 si ceva de mii lei, acum am profit de aproape 2000 lei. Lejer peste inflatie. O sa mai bag.
    In contul de economii, unde am strans o suma considerabil mai mare, cred ca am avut o dobanda totala de vreo 400 lei pe 2021. Practic un 0 virgula ceva, pe-acolo. Muult sub inflatie.

      (Citează)

    • Felicitări. Ținta de “peste inflație” nu-i rea la început, dar de fapt doar îți păstrează banii. Cred că, așa cum a zis cineva pe aici, ținta ar trebui să fie “peste indicele bursier american”, peste SPY sau S&P5000, că altfel mai bine îl cumpărai pe ăla.

        (Citează)

  5. Randamentul nu se calculeaza asa simplu, mai ales in situatia cand bagi banii etapizat. Daca nu te descurci cu formula (IRR, internal rate or return) de pe wikipedia sau investopedia, foloseste randamentele portofollilor din platforme.
    Ma bate si pe mine gandul sa iau atiuni la bursa americana, deocamdata ma multumesc cu o strategie de investitie in bursa de la noi unde aleg in principal companii din BET si incerc sa anticipez scaderile vanzand conditionat cu functia stop loss a traderului. Asa, am obtinit un profit ceva mai bun decst indicele BET si decat singurul ETF de la noi, TVBETETF.

      (Citează)

    • Cel mai simplu calcul: cât ai băgat până acum versus câți bani ai dacă mâine lichidezi toate fondurile. În rest este normal ca banii introduși luna trecută să nu fi avut încă timp de creștere.

      Problema cu stop loss este că nu știi dacă începe o scădere amplă sau este doar o corecție de moment. Mi s-a întâmplat să se declanșeze stop loss la ora H și la H+2 ore acțiunile să fi crescut din nou. Mi s-a întâmplat și să se declanșeze și acțiunile să scadă apoi în continuare mult.

      Mecanismul te protejează de pierderi, dar uneori vinde și când nu era cazul.

      Dacă vrei să riști pe la bursa americană, îți recomand tot indici sau companii very safe. Dacă te atrage specula, este foarte greu de făcut. Am urmărit toate cele lăudate de wallstreetbets sau cele considerate de mare viitor (de ex Nio, Rivian, Vaxart) și au scăzut mult.

        (Citează)

  6. Referitor la strategia de investitie pe mine m-a convins Joe Bogle, am ales in aceasta perioada a vietii sa investesc aproape toti banii in S&P500. Am incercat si cu fonduri NN si cu alte variantedar am iesit pe minus.
    Foarte important, un fond de investitii isi propune ca pe o perioada de X ani sa depaseasca performanta unui indice de referinta, de exemplu S&P500, BET. Eu inca nu am gasit fondul ala care sa bata acesti indecsi, unii raporteaza profit de 20% in conditiile in care S&P500 a crescut cu 30%, asta nu e profit, ti-au pierdut 10% din bani + comisioanele care nu sunt deloc neglijabile.
    Daca profitul intregului tau portofoliul bate S&P500 ajungi pe wall street.

      (Citează)

    • Pe absolut toate blogurile/vlogurile au aparut in ultima vreme articole despre “investitii” care aduc profituri imense. In fapt se vorbeste despre “investitii speculative”.
      Sa nu uitam ca in domeniul financiar se fac cei mai multi bani, nu numai in SUA ci pretutindeni. In consecinta domeniul atrage cei mai bine pregatiti oameni din lume care au la dispozitie orice resurse doar sa faca profit. Doar un naiv poate crede ca poate face speculatii cu crypto / stocks si o sa iasa pe profit la final. Daca va uitati pe formulele cu compound interest ar trebui sa fim toti milionari pana la pensie dar nu suntem, majoritatea pierd banii la un moment dat intrand in speculatii.

      “If investing is entertaining, if you’re having fun, you’re probably not making any money. Good investing is boring.”

        (Citează)

    • Da, de asta e bine să îți stabilești un target și să știi clar ce vrei: să “joci” bani, poate pierzi, poate câștigi, sau să ai un return modest, dar pe termen lung mai bun decât dobânda bancară, inflația și poate chiar ceva în plus.

      Din păcate sistemul este și unul de rețea socială acum. Postează cineva un profit de 600% într-un an, te oftici. Puțini analizează și cum s-au făcut acei bani și dacă se poate repeta. L-am găsit pe etoro pe unul care avea profit extraordinar pe acțiuni Tesla. M-am uitat în portofoliul lui și le cumpărase cu 60 USD bucata. Dacă reții doar că Tesla aduce profit extraordinar și nu te uiți că aici a fost o investiție făcută cu foarte mulți ani în urmă, poți pierde.

        (Citează)

  7. Am ceva regrete ca nu am inceput si eu anul trecut, cum planuiam. Dar parca a fost prea mult haos, si ma simt mai confortabil cu o rezerva de bani care sa fie acolo, scazand “stabil” cu inflatia, inainte sa ma arunc in rollercoaster.
    Acum astept seria de articole despre SPV, declaratia unica, ghiseul.ro si toate distractiile asociate, ca sa stiu ce ma asteapta la anul. In perioada aprilie-mai cred ca o sa faci cu asta trafic mai mare decat cu articolele de BF :)

      (Citează)

  8. Asta e viitorul nostru? NFT’uri, tik tok, terenuri virtuale si crpyto? Si fondurile par sa ajunga in aceeasi curte in putin timp … parca nu mai e fun deloc

      (Citează)

    • Nu știu de ce zici asta. Bursa din NY a fost fondată în 1792. Exceptând digitalizarea ei, funcționează pe aceleași principii de atunci.

        (Citează)

  9. Poti sa ne oferi si ceva informatii despre taxele platite pentru profit pe bursa ?
    Doar declaratia unica ? Mai implica si altceva ? Ms.

      (Citează)

  10. Ma bucur ca ai postat acesta articol ca eram destul de curios in ce actiuni ai investit, deoarece mai vedeam statusuri pe pagina de facebook si asta ma facea sa-mi doresc sa stiu mai multe.

    Ceea ce ma surprinde e ca ai ales sa treci de la fonduri de investii direct la actiuni si nu la etf-uri, dar ai mentionat ca in 2022 vrei sa iti aloci o parte din fonduri in directia respectiva. Eu pe parcursul anului 2021(am inceput sa investesc in ianuarie 2021) am investit preponderent in ETF-uri(US, World, piete emergente) si am investit foarte putin 2 in doua companii in care ai investit si tu Draftkings si Roblox si cumva sunt dezamagit de rezultatele actuale(sunt pe – cu ambele), insa sper ca pe viitor sa-si revina(cu roblox eram la 30-40%, dar nu am vandut ca pur si simplu nu am urmarit in perioada respectiva compania).

    M-as implica intr-un blog/forum in care sa discutam diverse intamplari din lumea bursiera.

      (Citează)

  11. Foarte bun articolul, la ING într-adevăr be simplu de investit, dar comisionul de 2-3% e absolut uriaș. Plus mai e impozitul pe profit de 10%.

    Legat de nenea ăla din Danemarca, sunt curiost curios cine e și ce înseamnă “elite chess player”. Spun asta pentru că danezii nu prea au jucători “elite” de șah. Spre deloc as spune.

      (Citează)

    • Nu contează dacă e maestru internațional sau nu. Oamenii cu șahul sunt de obicei obișnuiți cu analize, strategii, statistici șamd.

        (Citează)

    • Înțeleg ce zici și pot confirma, eu fiind unul dintre “oamenii cu șahul”. Doar că formularea lui a fost puțin penibilă, Danemarca nu are niciun șahist in top 100 (până și Romania îl are pe Bogdan Deac) și nu pricepeam ce înseamnă “elite chess player”. Elite poate la el în cartier.

        (Citează)

    • Mi-am facut cont pe etoro doar ca sa vad si eu cine-i acest “elite chess player” si ce am găsit e dubios. Trader-ul este CPHequities și pretinde că-l cheamă Christian Jain Kongsted si ca a fost “elite chess player” cu un ELO de 2280. L-am cautat pe FIDE si surpriza: Kongsted Christian Jain nu exista, exista insa un Kongsted Halfdan care a avut in 2003 un ELO maxim de 2280, deci ori minte in ce privește numele real pe platforma etoro ori nici nu este el jucătorul de șah. Oricum penibilă rău asta cu ”elite” atunci când nu ești nici în primii 10.000 de jucători pe planeta.

        (Citează)

  12. Si eu te-as sfatui sa renunti la fondurile de investitii si sa investesti dca pe etfuri care replica sp500 sau alti indici. Comisioanele la fondurile de investitii sunt f mari si de multe ori nu bat piata (uita-te in trecut fondul ala ce randamte a avut in ultimii 10 ani si compara-l cu sp500 sau msci world si dupa scade diferenta de comision intre fond si etf). De asemenea, ultimii 10 ani au fost un bull run istoric, cel mai probabil urmatorii 10 vor fi mult mai calmi, parerea mea. Eu unul caut sa am un portofoliu balansat, cu companii stabile si cu o crestere moderata dar ideal subevaluate (precum intel, baba, etc) si putin growth. Dar fiecare are propriul lui proces si propria preferinta de a investi, suntem aici doar sa facem schimb de informatii :)
    Spor in investitii!

      (Citează)

  13. Ar mai fi fost interesante:
    – ce/cum ai platit ca taxe, daca a fost “bataie de cap” completarea
    – daca ai folosit doar aplicatii ca eToro (ce investesc in numele tau dar nu ai ceva “la purtator”) sau si alte metode pt bursa/actiuni (broker? ..)

    Website special: sunt “pro”.

      (Citează)

  14. Cu taxele nu e bătaie de cap. In martie 2022 brokerul îți dă un raport cu profitul tău din 2021 și trebuie să plătești 10% din el la ANAF prin formularul inteligent. Durează 2 minute completarea, a 2 a zi ai suma de plata în ghișeul.ro. daca ai avut pierderi declarate în 2021 pt anul 2020 te poți scădea cu ele din impozitul ce trebuie să îl plătești pt 2021. Se găsește pe YouTube pas cu pas completarea formularului la ANAF. Trebuie declarate și pierderile, te ajuta in anii viitori.

      (Citează)

  15. Salut Radu. Foarte buna idea cu seria asta de articole. Am citit cu mare atentie, am salvat si voi reciti cu si mai mare atentie. Ma ajuta mult in cazul meu. In vara asta voi termina de achitat anticipat un credit pt apartament apoi voi avea disponibil pt investit cam 1000 eu lunar. Am inceput sa adun infomatii despre subiect dar articolul asta condenseaza si clarifica cam ce am citit eu in ultimele 3 luni.

      (Citează)

    • Mulțumesc! După cum observi, oamenii recomandă fonduri de investiții de la o bancă sau fonduri internaționale precum S&P500. Acestea din urmă sunt pe eToro sau Robinhood sau alte platforme, poți lua SPY sau NASDAQ100 de acolo.

      Unele au sume minime ce trebuie investite, precum 1000 de dolari.

      Dacă vrei să investești 1000 lunar, poți să te duci chiar pe amândouă direcțiile.

        (Citează)

    • @George in caz ca nu ai aflat inca de blogul asta, recomand si dividende.blog
      E un tip care explica si in articole si in videouri pe YT tot procesul de investitie si mai afli lucruri utile. Si foarte important din punctul meu de vedere, e foarte transparent, nu e in stilul “for more tips buy my course” :D

        (Citează)

  16. Sorin:
    Am ceva regrete ca nu am inceput si eu anul trecut, cum planuiam. Dar parca a fost prea mult haos, si ma simt mai confortabil cu o rezerva de bani care sa fie acolo, scazand “stabil” cu inflatia, inainte sa ma arunc in rollercoaster.
    Acum astept seria de articole despre SPV, declaratia unica, ghiseul.ro si toate distractiile asociate, ca sa stiu ce ma asteapta la anul. In perioada aprilie-mai cred ca o sa faci cu asta trafic mai mare decat cu articolele de BF :)

    Subscriu, e o mare nebuloasa :)
    Mai ales cand vine vorba de dividende; cand se declara si cum? Conteaza daca-s romanesti sau straine? (teoretic la romanesti se retin direct la sursa taxele, eg tradeville)
    Etc

    Eu acum am o boala ca am un share plan la munca unde firma a decis sa ne f$ta la icre dand dividende, si nu-mi e clar cum si daca trebuie sa le declar.
    Teoretic fiind din UK m-as astepta sa fie retinut totul la sursa; practic, dracu’ stie, am scris la ANAF si astept raspuns :)

      (Citează)

    • Pyro: Eu acum am o boala ca am un share plan la munca unde firma a decis sa ne f$ta la icre dand dividende, si nu-mi e clar cum si daca trebuie sa le declar.

      Păi nu ar trebui să vă zică ei asta? Adică au și toți specialiștii necesari pentru aceste informații. Dacă nu le dau ei, ar trebui să le ceri tu să facă un ghid sau un FAQ.

        (Citează)

    • Ar trebui da, dar nu o fac, o dau de gard :)

        (Citează)

  17. e bine sa investesti dar sfatuieste cititorii sa faca asta dupa ce au macar un fond de urgenta de vreo 5k si alt fond de supravietuire pentru un an doi in caz de ceva…multi naivi au pus botul si si-au bagat economiile in astfel de “investitii” fara sa aiba un ban economisit.

      (Citează)

  18. Radu, dacă e dificil de creat un forum sau ce s-a mai spus pe aici, cred că cea mai rapidă metodă pt a comunica ar fi un grup pe Facebook.

    P. S. Sunt de acord cu ce au spus alții pe aici, dacă ai început cu bursa atunci va trebui să ne povestești și prin ce peripeții ai trecut să declari profiturile și pierderile către anaf.
    Așteptăm cuminți articolul!

      (Citează)

  19. Salut, interesant articolul si “insightful”. Imi place idea de a avea un grup de amatori (ca profesionisti sunt destui). Am vazut ca zici de un site. Bun si ala, dar e mult de munca si practic vorbesti cu cei ce te urmaresc doar in comments. Si da, poti avea integrat un chat, dar va fi maxim 1:1. Grup de whatsapp e alta varianta, dar cred ca fiecare este acum in cel putin tzashpe mii de grupuri deja…Telegram este (inca) o platforma speciala/privata, daca vrei. Adica nu stiu multi sa foloseasca telegram pentru comunicarea zi de zi (ca whatsapp). Plus ca lumea nu iti va sti nr de telefon, pentru cine nu vrea sa il faca public (vs. whatsapp). Last, but not least, nefiind atat de utilizat, atunci cand apare o notificare vei sti ca este de la un grup din care faci parte si esti interesat de subiect.

      (Citează)

    • Da, e complicată treaba de fapt. Site-ul ar fi mai simplu: e mai bine indexat, pot ajunge și alții să afle despre el, poți comenta ușor.

      Grupul de FB ar fi altă variantă, e cel mai simplu de setat, dar apar alte probleme: unii vor să fie anonimi, nu ai indexare și tag-uri ca să grupezi ușor discuțiile, search-ul este practic imposibil.

      WhatsApp și Telegram nu folosesc eu. Le am instalate, dar eu folosesc Facebook Messenger în mod curent, WA doar cu vreo 2 persoane, Telegram doar pentru cutremure.

        (Citează)

  20. În 2018, m-am jucat puțin cu eToro, pe banii virtuali.
    Nu știam ce înseamnă majoritatea acronimelor de acolo.
    După vreo câteva luni, mai aveam 59K din cei 100K virtuali.
    Am “închis” tot ce aveam deschis (??) și am făcut un pachet de acțiuni (Google, Amazon, Facebook, Microsoft, Apple, Tesla).
    În decembrie 2021, aveam 320K. Tot virtuali, vorbim de virtuali.

    Acum valoarea pachetului e pe la 270K, urmăresc cu atenție și îngrijorare.

      (Citează)

    • Un exemplu foarte bun și la mine: am pornit cu 100k virtuali. Am făcut cam aceleași investiții, în mare, ca la banii reali, dar le-am făcut cu 3-4 săptămâni mai devreme. De prin februarie nu am mai intrat pe virtual, că nu mai avea rost.

      Azi văd că pe virtual am 26% profit.

        (Citează)

  21. @Silviu – am facut recent comparatia intre BVB si S&P500 – pe ultimii 4 ani au mers cam la fel, daca scazi inflatia din castigul BVB. Adica aprox 70% randament din 2018 pana acum, minus 17% inflatie, inseamna un net de 53%. Pe aceeasi perioada, S&P 500 are un randament de 60%, poti sa scazi si acolo cateva puncte procentuale pt inflatie, iese tot un 50%.

    Si eu cred ca bursa din Romania are potential mare in viitor.

    Contrar opiniei lui Radu, evenimente de tipul PSD, Teodorovici – pt BVB – sau recall-ul, Musk spunand o tampenie – pt Tesla – au un efect mult mai mic pe bursa decat s-ar crede.

      (Citează)

  22. Cu parere de rau iti zic, sunt multe lururi pe care pur si simplu nu le faci bine. Nu sunt investitii, ci mai degraba gambling..

    1. Diversificare (gen mai mult de 5 companii) este pentru cei care vor sa bata inflatia, si nu pentru cei care vor sa faca wealth. Daca ai 30 de companii, ce asteptari mai poti avea sa faci multipli ai portofoliului? Mai bine iei un index. Altfel faci research si cumperi doar 3-5, in sectoare diferite pentru a acoperi riscul ca un sector intreg sa pice. De ex erai mai bine pozitionat daca aveai doar 2 industrii: tech si healthcare, gen Microsoft si Pfizer. Sau poate Zoom si Pfizer, sa zicem ca aveai o teza legata de COVID.

    2. Nu mentionezi deloc despre unde suntem in ciclul macro (hint: la final). Cu alte cuvinte, NU ACUM este momentul sa investesti, ci sa fii in cash. Uita-te la Phil Town, Ian Cassel si multi alti investitori pentru framework-uri despre cum sa navighezi perioada ce urmeaza, si cum sa te pregatesti pentru ea. Cauta Value Investing (rule 1 investing).

    3. Imi pare ca investesti foarte random – gen, “mi se pare mie ca firma aia sau cealalta o sa creasca”. Nu ai un framework anume pe care sa il folosesti pentru a evalua constant companii, sau o industrie pe care te focusezi, sau o teza. Arunci bani “la noroc”, ca la pariuri, si apoi te miri de ce nu creste o companie sau alta.

    4. Social trading nu e investitie. Nu are ce cauta in discutia asta.

    5. Fondurile de investitii au un APY prost. Sunt nenumarate protocoale care iti ofera APY de 30-40% fara acelasi risk pe stables. Gen – https://twitter.com/mstable_/status/1345449794618224641. Dar sunt o groaza..

    Nu indruma pe altii sa investeasca / sa nu investeasca, pentru ca nu esti la curent cu marketul (cough XRP…. de care tot scriai), si nu vei face decat sa ii duci la a pierde bani. Nu suntem nici macar in momentul ideal pentru investitii, si urmeaza o recesiune la nivel global cum nu s-a mai vazut din 1929.. Si nu fac preziceri, uita-te la date, de ex la buffet indicator si o sa vezi de ce suntem la topul ciclului, si urmeaza o corectia de cativa ani buni – 5, poate 10.

    https://www.longtermtrends.net/market-cap-to-gdp-the-buffett-indicator/

    In fine, majoritatea trec cu vederea ce am scris mai sus, in loc sa citeasca de doua ori. Succese nebanuite va doresc.

      (Citează)

  23. Mersi mult de articol, Radu!
    Deocamdata ma joc cu un cont virtual de la XTB, 50K lei. Niste investitii nu foarte reusite la inceput, acum am cumparat grau si porumb ( :-) suna amuzant… ). Noh, de la 45K ma ajuns la 75K, in special pe grau. Ma astept sa continue cresterea pana spre primavara, lumea are nevoie de grane pentru semanat.

      (Citează)

  24. Salut,

    As avea si eu o intrebare pentru cei mai priceputi in ale investitului la bursa: Cat de sigure sunt platformele de tranzactionare gen eToro, XTP, tradeville ? Exista riscul sa ramai fara banii incarcati in aceste platforme ? Sunt banii aceia garantati in vreun fel? (nu ma refer la pierderile cauzate de investitii proaste).

    Cochetez si eu cu ideea unor investitii in viitorul apropiat dar nu stiu exact de unde sa incep.

      (Citează)

  25. nwradu: Da, dar este vorba de ușurință vs comisioane. Comisioane au toți: de vândut etf-ul, de transfer de bani, de conversie din valută șamd. Tot acolo ieși. Important este să crească valoarea investiției, căatunci tot pe plus ieși.

    Pe mine nu mă deranjează să plătesc comisioane pentru munca altora care-mi generează bani. Mi se pare chiar normal.

    Pai sa cumperi pozitii intr-un ETF nu este foarte mare bataie de cap: alimenteze contul, iti alegi ETF-ul in care vrei sa investesti si cumperi. Iti poti seta sa cumperi lunar la o anumita data sau la un anumit pret. E la fel de usor cum e si la ING.
    Da poate toti au comisioane dar daca pui pe hartie pe long term vei vedea ca randamentul o sa iti fie erodat de comisioanele mari.
    Sunt cativa brokeri pe piata care ofera tranzactionare fara comisioane iar singurele taxe pe care le percep sunt cele ale ETF-ului sau cand faci conversia valutara (daca se aplica).
    Totodata fondurile de investitii in are bagi bani sa replice niste ETF-uri si tu practic sa platesti taxe pentru un simplu copy paste.

    Eu mi-am facut cont pe XTB si am decis sa merg pe ETF-ul EUNL.DE, un etf global cu acumulare.

    Fa un mic research si vezi la ce concluzie ajungi. Poate iti diversifici portofoliul pe langa fondurile de investitii si stocks. Dar oricum decat deloc e ok si abordarea ta :).

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus