►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Știri despre tehnologie – 6 ianuarie 2022
Ce filme bune trebuie să apară în prima jumătate a lui 2022 »
Suedia. Un bărbat de 71 de ani care își deszăpezea casa face atac de cord. Serviciile de urgență trimit o dronă cu defibrilator, iar un trecător îi salvează viața acelui bărbat folosind defibrilatorul picat din cer.
Drona a ajuns acolo în 3 minute. Serviciul este gândit astfel încât defibrilatorul să ajungă la locul unde este nevoie de el mai rapid decât o ambulanță, gata de a fi folosit de cine este în zonă.
Mi se pare SF. Suedezii au asta la dispoziție, cel puțin în acea regiune de 200.000 de locuitori. În 4 luni, dronele au intervenit de 12 ori și au livrat cu succes aparatul în 11 cazuri. De 7 ori a fost folosit înainte să sosească acolo ambulanța.
Știți ce mă uimește de fapt în astfel de cazuri? Cât de rapid adoptă străinii astfel de tehnologii noi! Drone care pot transporta aparate medicale rapid? Sigur, hai să facem! Și le-au făcut, cu tot cu integrare cu serviciile de 112, cu mapare ca să aterizeze unde trebuie, cu metodă de transport, instrucțiuni de utilizare și ce mai este nevoie.
Gândiți-vă doar că le trebuie o hartă bine pusă la punct astfel încât, dacă zici telefonic adresa ta, drona să ajungă la coordonatele ei GPS. La noi ambulanțele încă merg încet prin cartier, uitându-se pe ce scrie la scara fiecărui bloc pentru a găsi adresa căutată.
Cum ar fi la noi? Cât timp s-ar studia problema, cât ar dura licitația, cât ar dura implementarea. Ar băga cineva sistemul în seamă sau, după un timp de nefuncționare, o investigație ar arăta că nu exista cadrul legal pentru ca dronele să fie băgate în priză și deci nimeni nu a făcut asta în 2 ani?
Sau, ca recent la noi, amenințarea cu bombă a fost citită după o zi de stat în inbox, că nu venise pe fax și cu copie depusă la registratură, ca să o preia cineva imediat.
Chiar și cu toată bunăvoința din partea autorităților necesare, România nu pare genul de țară în care o idee, mai ales una high-tech de ultimă oră, să fie rapid implementată. Totul se mișcă lent. Tehnologia a evoluat, lumea întreagă a evoluat, există toate cele necesare pentru evoluție mult mai rapidă în aproape orice domeniu, dar la noi se blochează mereu în birocrație și acte ce trebuie semnate. Și, zic eu, în mentalitatea “dar ce, metoda veche nu mai e bună? Nu ne descurcam și așa?”
Oare defibrilatoarele acelea montate prin stațiile de metrou or mai fi funcționale?
« Știri despre tehnologie – 6 ianuarie 2022
Ce filme bune trebuie să apară în prima jumătate a lui 2022 »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
44 comentarii
06/01/2022 la 12:00 PM
Si ar mai fi factorul uman.
Daca la noi ar ajunge drona cu defibrilator cine sa il folosească?
In tarile alea, primul ajutor se preda in scoli, la noi, se preda religia.
Nu, dronele nu au ce cauta in evul mediu timpuriu de pe meleagurile astea.
Decât, cel mult, cu acordul Marelui (Porc) Alb, sa livreze o icoana si o lumânare, sa se duca pacientul la cele vesnice “cum se cuvine”
Andrei(Citează)
06/01/2022 la 12:22 PM
Nu știu cine l-ar folosi, dar mai bine să existe și să te întrebi cine-l folosește decât să nu fie deloc.
Sunt defibrilatoare montate la metrou. Au intrucțiuni text și vocale, îți zice o voce ce să faci cu ele. Nu-i rocket science și prefer să cred că românii nu sunt chiar atât de proști.
nwradu(Citează)
06/01/2022 la 1:55 PM
Sunt AED-uri. Automatic etc. Asta înseamnă că sunt setate, au instrucțiuni pe defibrilator și multe au și instrucțiuni vocale
Kilroy(Citează)
06/01/2022 la 7:18 PM
Eu as implementa si cursuri de prim ajutor obligatorii la scoala si la serviciu. Cum se poate face instructaj de protectia muncii 2 ore la 6 luni, se mai pot gasi inca 2 ore pentru cateva indicatii ce ar putea salva viata cuiva.
Andrei G(Citează)
06/01/2022 la 12:01 PM
Un trecator care era si doctor. “”A bystander, who happened to be a doctor on the way to his job “” Nu e asa simplu de folosit un defribilator.
Alin(Citează)
06/01/2022 la 12:12 PM
Literalmente – există instructiuni de utilizare cu pictograme și explicații audio pentru fiecare pas în utilizarea unui defibrilator ce vin IN pachet cu echipamentul. E amuzant cum exact concluzia lui Radu de la încheierea articolului este confirmată de primul comentariu :)
MariusIulian(Citează)
06/01/2022 la 1:02 PM
Tocmai ca e foarte usoara folosirea unui defibrilator. Asa sunt facute ele, sa-ti salveze viata si sa poata fi folosite de oricine.
Dorin(Citează)
06/01/2022 la 4:41 PM
defibrilatorul pe un om in stop cardiac e ca aghiasma, nu poate sa strice.
Anda(Citează)
06/01/2022 la 8:42 PM
Ba e simplu, uneori sînt și scule vorbitoare, furnizează informații ca pentru proști. Dar la noi ar fura defibrilatorul că i-ar trebui cablurile pentru pornit mașina iarna…
marinel(Citează)
06/01/2022 la 12:10 PM
Sunt facute pt civili, iti zice aparatul unde sa lipesti chestiile, apeși un buton si face singur restul .
conspicuous(Citează)
06/01/2022 la 1:42 PM
Trebuie sa te asiguri ca persoana respectiva e in stop cardiac. Intai se fac compresiile toracice. Apoi trebuie sa ai mare grija sa o stergi bine, daca persoane e transpirata. La un curs de prim ajutor am vazut ce se intampla daca pui aed-ul pe un manechin umed. Niciodata nu se pune defribilatorul din prima. Dar voi stiti mai bine.
Alin(Citează)
06/01/2022 la 4:48 PM
Aparatul ala facut pt public cred ca si masoara apoi decide daca declansaza șoc, din ce stiu el doar regleza bataile inimii daca sunt aiurea nu porneste inima de la 0 .
conspicuous(Citează)
06/01/2022 la 8:45 PM
@Alin
Aparatul singur verifică dacă e cazul să lanseze impulsuri sau nu. Și te și avertizează să nu ții mîna pe pacient dacă o face.
marinel(Citează)
06/01/2022 la 12:14 PM
“ Oare defibrilatoarele acelea montate prin stațiile de metrou or mai fi funcționale?”
Oare defibrilatoarele acelea montate prin stațiile de metrou or mai fi ?
There I fixed it.
PHNC(Citează)
06/01/2022 la 12:22 PM
Da, cine știe. O să mă uit când mai trec pe la metrou.
nwradu(Citează)
06/01/2022 la 12:37 PM
Dacă ești analfabet funcțional totul e greu.
g3#(Citează)
06/01/2022 la 2:35 PM
Tu esti ala care crede ca poate invata orice urmarind un filmulet de 10 minute pe youtube.
Emil C(Citează)
06/01/2022 la 12:57 PM
Nu cred ca e o chestie de analfabetism functional aici, cat mai degraba de pastrarea calmului in situatii critice. Vezi pe cineva care moare sub ochii tai, ramai destul de lucid sa citesti si sa aplici instructiunile alea, la prima vedere, fara sa gresesti sau sa faci mai mult rau decat bine?
La fel la accidente, aia care stau si filmeaza nu au pur si simplu curajul de a face altceva. Nu toti au capacitatea si priceperea sa acorde primul ajutor, dar cursurile regulate i-ar ajuta macar sa inteleaga ca e important sa elibereze drumul, nu sa stea ca vitele.
Sorin(Citează)
06/01/2022 la 3:34 PM
pai tu dai raspunsul dar e incomplet. cursurile regulate te invata ce sa faci, nu ca sa te dai deoparte sa te uiti cum moare ala pana vine “cineva”
asta e una din cele mai cretine chestii pe care o tot vad: sa dobandesti priceperea de a te da la o parte, de a nu te implica, de a fugi de orice responsabilitate ca daca nu iese bine, ajungi sa platesti, sa dai cu subsemnatu etc.
popor liber care asteapta sa vina cineva sa faca
Ender(Citează)
06/01/2022 la 12:59 PM
Citez un ilustru mare necunoscut: “Declaratiile on-line se depun la etajul 3”.
Acum hai sa reconsideram ideea de a implementa in Romania “sefeuri denastea”.
Cosminnn(Citează)
06/01/2022 la 1:04 PM
La noi vor duce spaga dronele alea.
rdb(Citează)
06/01/2022 la 1:29 PM
Vezi și cei cu dronele care transportă sânge în Rwanda (video pe YouTube de la Real Engineering) de and de zile.
Andrei(Citează)
06/01/2022 la 1:43 PM
De fapt doctorul era vecin cu victima, ai max 10 minute de la atac pana la folosirea defibrilatorului, timp insuficient să-i înveți folosirea.
Un caz unicat, știre de senzație si atat.
Ovidiu(Citează)
06/01/2022 la 2:00 PM
Nu trebuie să înveți nimic. Urmezi instrucțiunile și atât. Spune ca se întrerupe resuscitarea, se scot electrozii din ambalaj, spune cum se pun pe piept și au și poze. Șocul se administrează doar dacă electrozii nu detectează activitate cardiacă. Nu pricep de ce tot căutați nod în papură
Kilroy(Citează)
06/01/2022 la 2:14 PM
Nu cauta nimeni nod, dar cum ai spus si tu, inainte de folosire sunt ceva pasi de facut, lucruri de verificat.
Alin(Citează)
06/01/2022 la 2:00 PM
Sau, ca recent la noi, amenințarea cu bombă a fost citită după o zi de stat în inbox, că nu venise pe fax și cu copie depusă la registratură, ca să o preia cineva imediat.
Ba fix asa a venit, pe calea aia, a plangerilor si reclamatiilor care se inregistreaza si se procesaza ulterior, in timpul orelor normale de lucru.
nashu_mare(Citează)
06/01/2022 la 2:21 PM
Mare minune sa nu apara pe la noi si activisti impotriva defibrilatoarelor – ca sunt instrumente malefice, ca la noi, de pe vremea dacilor nu se folosesc, ca nu sunt mentionate in Biblie
kilroy(Citează)
06/01/2022 la 2:22 PM
De văzut și:
L’application qui sauve des vies – SAUV Life https://sauvlife.fr/
Olivian Breda(Citează)
06/01/2022 la 3:12 PM
Poate pot eu sa va lamuresc cum functioneaza. Din prisma jobului trebuie anual sa fac cursul de prim ajutor. Lucrez in Germania. Deci vorbesc de situatia de aici, nu de cea din Suedia.
Gasesti omul lesinat pe jos si primul lucru suni la 112 si pui pe speaker. Si aia incep si iti zic: respira? da-ok / nu- are puls? da- fa respiratie artificiala / nu- fa masaj cardiac si respiratie artificiala ( sta si iti numara cu frecventa care trebuie si apoi fiecare pas. A functionat? da / nu – ai un AED in jur? nu / da- ia-l si foloseste-l si aparatul iti zice exact ce sa faci si are niste desene de trebuie sa fi idiot sa nu intelegi ce e de facut. Este si foarte zgomotos, practic tipa la tine ce sa faci. Aici la ultima faza probabil in Suedia iti zica ca au trimis drona daca nu ai unul la indemana. Am descris simplificat cam ce se intampla, sper sa se inteleaga.
AndreiofB(Citează)
06/01/2022 la 3:32 PM
Buna, din cate stiu nu mai sunt la Metrou, nu avea cine sa le faca verificarea. Am vazut prezentarea unui defibrilator din acesta. Stiu ca exista instructiuni pentru el. Sau in ultima instanta inaite sa il folosesti suni la 112 sa iti dea pe cineva de la Salvare sa iti spuna cum si cu ce se manaca treaba..
GEAMANA(Citează)
06/01/2022 la 3:39 PM
Câți dintre experții de mai sus care zic că e ușor de folosit un defibrilator au folosit unul?
Câți din cei care zic că e complicat au folosit unul?
SirNeo(Citează)
06/01/2022 la 3:59 PM
Am folosit eu unul, și mi s-a părut ușor (în Marea Britanie).
Olivian Breda(Citează)
06/01/2022 la 4:34 PM
Când am făcut cursul de PAj, a fost și tutorial pe youtube. Aparatul e dotat și cu boxe, îți zice ce trebuie să faci. Ideea e că unii sunt blocați de analfabetism funcțional, și cu youtube sau fără. Milică C, csf?
g3#(Citează)
06/01/2022 la 4:42 PM
Oameni buni, romania este o tara PREPONDERENT rurala.
Noi, astia care stim sa citim si scriem la Radu pe blog, suntmem elita, suntam aia 1% care pot sa mestece guma si sa mearga in acelasi timp.
Restul, sunt analfabeti 60% si analfabeti functionali, 39%
Nu vor intelege in veci cum sa foloseasca un defibrilator automat, nici daca esti langa ei si le explici.
Ganditi afara din bula, ca romania nu suntem noi, sunt ceilalti 99%…
Andrei(Citează)
06/01/2022 la 4:53 PM
Ce defibrilator, noi astia 1% ne descurcam sa facem ventilatie mecanica numai cu forta basinilor elitiste!
Sorin(Citează)
07/01/2022 la 8:05 AM
Doar simpla prezenta a unui elitist d-asta si e de ajuns sa vindece tori bolnavii pe-o raza de 500m.
Blackskull(Citează)
06/01/2022 la 4:51 PM
tin minte video ul asta a lui Tom Scott vazut anul trecut
https://youtu.be/ecVHYg4_vZw?t=192
conspicuous(Citează)
06/01/2022 la 4:56 PM
Ai fi surprins. Ok, in bula noastra, totu-i roz, floricele, curcubeu. Dar cum iesim din ea, ne pocneste realitatea in fata.
Florian(Citează)
06/01/2022 la 8:36 PM
Nu se foloseste in stop cardiac. “Nu se va da șoc electric atunci când inima este în asistolie (oprită). Se dă în tulburări grave de ritm*, când bate foarte repede, haotic. Șocul asta face: oprește inima și-i dă ocazia să facă restart, pe curat, anulând o aritmie. E ca un reset.”
*fibrilatie, tahicardie
Nu o zic eu, o zice un medic (Vasi Radulescu). Dar tu stii mai bine.
alunelu(Citează)
06/01/2022 la 11:51 PM
Defibriltoarele automate (am văzut și eu unul, am văzut și o prezentare tehnică a lui) sînt proiectate EXPLICIT pt a fi folosite de către nespecialiști, oameni FĂRĂ pregătire medicală, practic de orice persoană/trecător etc care este în preajma victimei. Vin cu desene clare și apoi o voce înregistrată îți spune ce să faci, și nu ai, oricum, mare lucru de făcut, decît de pus cei 2 electrozi pe pozițiile lor. Mai departe, în acei electrozi sînt incluși și electrozi de EKG, deci care măsoară, nu aplică șocul electric, și mecanismul determină automat dacă e cazul să aplice șocul electric, sau nu. Pt că nu orice persoană inconștientă trebuie să primească șocul, trebuie fie să fie în stop cardiac (adică asistolă – inima nu mai bate deloc, se vede o linie dreaptă pe EKG), fie în fibrilație ventriculară, în care ventriculele nu mai pompează ci doar “fibrilează” – au o oscilație rapidă și inconsistentă.
Căutați pe youtube că-s multe videouri.
Deci da, este o soluție foarte realistă, să livrezi așa ceva cu drona.
A fost recent un scandal cum un fotbalist a murit pt că ambulanțierul care era prezent la stadion a ales să NU folosească defibrilatorul (pe care îl avea în mașină) și în schimb să-l ducă la spital, unde a ajuns prea tîrziu să mai fie salvat.
alias(Citează)
07/01/2022 la 10:17 AM
Ideea ca un defibrilator poate restarta o inima care s-a oprit vine de la filme. Tot in filme se arata cum nasc femeile natural stand pe spate cu picioarele desfacute, deci sigur asa se intampla…
Radem de boomers ca merg pe principiul “daca e pe youtube e adevarat”, dar si prin bula cititorilor de nwradu merge de minune “daca e in filme e adevarat”.
Costin(Citează)
07/01/2022 la 1:20 PM
Evidentele nu prea sustin crezul asta, Radule. Din pacate.
Tom(Citează)
07/01/2022 la 2:21 PM
Norvegienii au aplicatia aceasta, un fel de Waze pentru persoanele cu dizabilitati.
Oricine poate contribui instaland aplicatia, oferind astfel informatii despre trafic, calitatea trotuarelor etc.
Bancosul(Citează)
07/01/2022 la 4:01 PM
Sper doar sa ajungem și noi la nivelul asta de dezvoltare cât mai repede. Nu ma gândisem la drone ca având potențialul sa salveze vieți, super tare.
Matilda(Citează)