un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Articole interesante de citit astăzi – 2 ianuarie 2022

2 Jan 2022  ·

GÂNDURI  ·

9 comentarii

Mai jos găsiți cele mai interesante articole ale anului 2021, scoase manual de mine din restul articolelor de acest gen publicate în ultimul an. M-ar mira ca cineva să le fi citit pe toate. În plus, am pus doar acele articole timeless, nu unele relevante doar în momentul scrierii lor.

Despre mercy dogs. 20.000 de câini au fost antrenați în primul și al doilea război să ignore morții, să găsească soldații încă în viață și să le ducă pansamente sau altele pentru a le salva viața. Alții stăteau cu soldații până aceștia mureau, ca să nu fie singuri.

O femeie povestește despre cei 2 ani petrecuți într-un lagăr de reeducare chinezesc. In the job ads in the newspapers, there was often a little phrase in small print: No Uighurs.

Ce obiect sub 50 de dolari v-a schimbat viața? O discuție interesantă despre mici gadgeturi care îți fac viața mai plăcută. Poate ar trebui să testez mai multe astfel de mărunțișuri. Majoritatea de acolo sunt idei foarte bune, inclusiv o cadă cu scaun în ea (sau cabină de duș cu un scaun).

Fotografii din România anului 1923. O galerie de 17 fotografii.

De ce Burma se numește Myanmar. Și de ce unele țări îi spun în continuare Burma.

Cele mai bune metode de a reîncălzi pizza. Poate cel mai util link de aici. Metoda cu tigaia și la final un pic de apă și capac s-ar putea să fie bună. Eu așa fac la ochiuri, torn după un timp niște apă lângă ele și pun capacul pentru ca aburul să gătească albușul din partea de sus, dar nu și gălbenușul. S-ar putea să meargă și cu pizza.

De ce au fost așa mulți criminali în serie în anii 1970-2000. Este interesantă teoria legată de copiii veteranilor de război. Cred mai ales partea a doua a teoriei: oamenii au devenit mai precauți, n-au mai făcut autostopul, și-au pus alarme la case șamd.

Cum se creează bitcoinii. Mineritul modern nu mai este cu târnăcopul.

Un oraș construit pe buza unei mine deschise de diamante. 525 de metri adâncime are groapa aceea. Also, temperatura medie în oraș este de -43 grade în ianuarie, că este în Siberia.

Istoria blocurilor în general și a blocurilor comuniste la noi. Nu știam că cea mai veche clădire cu risc seismic este Casa Capșa.

Cum faci apa mai udă. O explicație privind diverșii agenți de stingere utilizați de pompieri și de ce uneori se folosește apă cu aditivi care să-i scadă tensiunea superficială.

Despre moderarea conținutului pe platformele de social media și câte mii de lucrători fac asta:

Apropo de moderare, uitați un articol recent despre un moderator care dă în judecată TikTok. După ce te uiți 12 ore pe zi la mutilări, sinucideri, canibalism și alte clipuri, angajații spun că platforma nu le oferă consiliere psihologică, nu reduce rezoluția clipurilor și în general nu-i ajută.

Povestea lui Emil Kapaun, un preot militar medaliat cu Medalia de Onoare pentru războiul din Coreea.

Povestea unei fete reunită cu salvatorii ei după 35 de ani. Când avea 9 ani, barca familiei s-a răsturnat pe mare. Ea a fost singura supraviețuitoare după ce, pe rând, toți ceilalți din familie n-au mai putut să se țină de epavă în așteptarea unor salvatori.

Motive pentru care deceniile următoare vor fi prospere. Autorul materialului enumeră o mulțime de factori din diverse domenii ce ajung acum la maturitate și devin utili societății, economiei și vieții în general. Majoritatea inovațiilor și tehnologiilor noi nu sunt utile imediat după inventarea lor.

9 sate frumoase din Franța. Am văzut doar unul.

Despre Imanbek, un tânăr din Kazahstan care a făcut unul dintre ccele mai populare remixuri ale anului și a luat un premiu Grammy. Să pun asta în alt context. Omul este acar, adică se ocupă de dirijarea trenurilor într-un mic orășel, și face muzică în timpul său liber pe PC și acum are un premiu Grammy:

Există o piață pentru pliculețe de ketchup. Unii le vând cu sute de dolari.

Povestea lui Mary Ann Vecchio. La 14 ani, în 1970, a apărut într-una din cele mai celebre fotografii din istoria SUA. Asta i-a stricat viața și a făcut-o o țintă pentru FBI și hate mail în anii următori. Puterea unei fotografii and all that… Mai interesantă mi s-a părut atitudinea societății de atunci față de studenții universității Kent care au fost împușcați de soldații SUA pentru că protestau.

Despre Dacia Lăstun. Cum a venit ideea, cum a fost construită, ce probleme avea și ce s-a întâmplat cu acest model.

Cum a fost decis raidul împotriva lui bin Laden. Reies multe detalii despre operațiune din interviurile cu peste 30 de mari șefi din lanțul de decizie.

Coregasm. Când ai orgasm în timp ce faci exerciții fizice. Mecanismul încă nu este înțeles.

Bărbații care lucrează ca escorte sau gigolo povestesc cum le este viața. Se pare că o problemă uzuală este când îi angajează un homosexual și ei, fiind heterosexuali, nu se ridică la înălțimea așteptărilor.

Casa Darth Vader este de vânzare. Este o casă celebră din Houston.

Povestea unei familii care a fugit din Germania de Est folosind un balon cu aer cald improvizat de ei.

Despre arhitectura brutalistă. Clădiri monocrome, cu forme dure și multe unghiuri și finisaje minime. Ușor de recunoscut de acum, când veți ajunge față în față cu o astfel de clădire.

Cea mai mare reușită personală care nu are legătură cu munca. Mi se pare mișto ce consideră fiecare despre asta. Pentru unii este un joc perfect de biliard, pentru alții că au scăpat de dependența de droguri sau că au salvat pe cineva de la moarte. Cred că voi face și eu un articol similar.

Un britanic a doborât recordul mondial cu cel mai înalt turnuleț de M&M. 5, sunt 5 bomboane puse una peste alta.

Amazon UK distruge anual milioane de produse nevândute, inclusiv televizoare și laptopuri. E un cerc vicios cu produse care, dacă nu se vând la timp, devin demodate și Amazon preferă să le distrugă și să facă loc pentru altele noi în depozite. Doar nu o să le doneze…

Cum să scoți dungile de pe adidașii prea îndoiți.

Premiile Audubon de fotografie. Ce păsări minunate are planeta noastră!

Restaurante europene cu priveliște. N-am fost la nici unul. M-aș duce. Pentru astfel de experiențe vreau să câștig bani.

Un crown flash. Dacă vedeam așa ceva, eram convins că am văzut extratereștri.

Despre Eliahu Itzkovitz. Evreu născut în Chișinău în perioada interbelică. Copil fiind, și-a văzut familia ucisă într-un lagăr de concentrare de un paznic numit Stănescu. El a fost singurul supraviețuitor. După război a devenit soldat în armata israeliană și a dezertat auzind că Stănescu este legionar în Legiunea Franceză. S-a înscris acolo, l-a urmat pe Stănescu în Indochina Franceză (think Vietnam), s-a transferat în unitatea acestuia și l-a omorât într-o zi, răzbunându-și astfel familia. Mai pe larg în comentariul de aici. Mă mir că nu-i și un film despre asta, cu Steven Seagal.

De ce oamenii se poartă urât în mediul online. Iar în plus, social media răsplătește scandalul și controversa.

Despre roverele lunare. Mașini construite de Boeing și General Motors pentru a funcționa pe Lună și care au parcurs mulți kilometri în ultimele trei misiuni Apollo. (articol trimis de Virgil, mulțumesc!)

Când nu ai voie să închizi telefonul. “We heard from more than 100 and interviewed dozens. Often, their stories disturbed us. One woman, afraid to take a bathroom break, kept a jar under her desk in case she needed to urinate. Another, afraid to call in sick, paused calls to vomit. A third, afraid to hang up on a customer, didn’t know what to do when she realized a caller was masturbating to the sound of her voice.”

The Vessel, o construcție inedită din New York, atrage mulți sinucigași. Mai mulți experți au avertizat încă de la construcție că așa se va întâmpla. Și întrebarea este ce se poate face nu doar pentru a împiedica săritorii, dar și pentru a crea un spațiu plăcut, frumos, la care oamenii să nu se gândească ca la un loc propice pentru sinucidere.

77 de peisaje frumoase din lume. Am văzut patru dintre ele. Am mai fost și în alte două locuri din listă, dar n-aș spune că am văzut ce arată ei acolo. Mersul cu autocarul până într-un loc, stat 30 de minute pentru 3 poze și plecat mai departe nu-i totuși mare lucru.

67 de Airbnb-uri foarte șmechere din lume. Sunt niște design-uri foarte șmechere pe acolo, mi-ar plăcea să stau în aproape toate.

50 de cărți SF și fantasy foarte bune din ultimii 10 ani. O listă bine făcută. Am citit multe de acolo și le-am recomandat și pe aici, precum Ancillary Justice, City of Stairs, A Memory Called Empire, Ninefox Gambit, Three-Body Problem, Fifth Season, Collapsing Empire, seria Murderbot (care-i foarte amuzantă) și altele. Gideon the Ninth, de Tamsyn Muir, este o altă carte foarte amuzantă și cu multă imaginație la mijloc. Am câteva de acolo și pe lista mea de citit în viitor, precum cele de Joe Abercrombie (am citit jumătate din primul volum, de fapt) sau Children of Time.

Cum se scrie corect: site-uri sau siteuri, bloguri sau blog-uri, e-mailul sau e-mail-ul, showroomuri sau showroom-uri șamd.

O vilă foarte frumoasă și bine amenajată de pe lângă Los Angeles:

Cum era moda feminină în 1946. Fotografiile sunt din Vogue. Majoritatea ar putea fi purtate fără nici o problemă astăzi.

The Roe Baby. Procesul Roe vs Wade este cel care a permis avorturile în Texas și alte state americane, în 1968. Femeia care a intentat proces a primit în acte numele “anonimizat” de Jane Roe, că în realitate o chema Norma McCorvey. Procesul a durat multă vreme, așa că între timp a dus sarcina la termen și a abandonat copilul într-un orfelinat. Și ce poveste de viață are copilul acum…

Societatea modernă este a oamenilor furioși. Toți sunt înverșunați pe ceva și de multe ori unul contra altuia.

Un candidat al opoziției din Rusia are doi contracandidați care și-au schimbat numele în al său și inclusiv arată similar în poze. Partidul vrea voturile sabotate, că așa se face democrația rusească.

Fiecare naționalitate numără altfel pe degete. Nu m-am gândit niciodată la astfel de aspecte. Unii încep cu degetul mare, alții cu arătătorul, alții numără pe liniile dintre segmentele degetelor.

Cum a asasinat Israelul principalul cercetător nuclear iranian. Știrile sunt de acum ceva vreme. Reportajul acesta vorbește despre operațiune în sine, cu o pușcă automată controlată de la distanță mare. Practic, asasinare robotizată.

Criza transporturilor maritime, explicată bine.

Cum să-ți aduci aminte numele persoanelor. Eu am problema asta, nu rețin nume. Mi-am dat seama singur că nu le rețin pentru că nu fac efort în acest sens. Sunt neatent când oamenii se prezintă, în loc să le repet în minte numele și să-l asociez cu fața lor. Articolul acesta dă mai multe explicații.

5 oameni au fost de acord să stea sub o bombă nucleară în timp ce era detonată. Iulie 1957. Cei 5 erau voluntari. Cameramanul care i-a filmat n-a fost voluntar, i s-a ordonat să facă asta. Bomba a detonat la 5 kilometri deasupra lor.

Orașele goale ale Chinei. Chinezii au 65 de milioane de locuințe neocupate. Uitați și o galerie foarte mișto de fotografii din astfel de ghost town. Mi-ar plăcea să văd așa ceva, cred că este uimitoare priveliștea unui oraș modern, nou, dar gol.

Pornografia audio is a thing. Mii de dolari făcuți din clipuri audio porcoase, înregistrate la microfon și trimise clienților. O femeie povestește cum a narat pentru cineva un blowjob făcut pe șinele de tren, în timp ce trenul venea spre ei. 250 de dolari.

Un cuplu a folosit cenușa lui Charles Manson pentru a-și tatua chipul său pe corp. Pentru că unii oameni sunt foarte ciudați.

20 de cuvinte noi adăugate în dicționar în acest an. În sfârșit intră și dad bod.

La tribunal, Marvel a susținut că X-Men nu sunt oameni, ci monștri. Pentru taxe mai mici la jucării. Asta este amuzant pentru că subiectul comicsurilor și filmelor este cum mutanții sunt, de fapt, tot oameni.

Povestea unei femei care-și caută fiica dependentă de fentanil în San Francisco, împreună cu un reporter care documentează toată aventura. Ce criză puternică și acolo cu acest drog foarte puternic și periculos. Povestea este demnă de un film bun. Sunt mii de oameni fără scăpare din acea situație, încât mă și mir că nu se iau măsuri drastice pentru combaterea drogurilor. Poate că țările asiatice au soluția corectă cu pedepsele lor extreme.

Există influenceri de Excel. Pe TikTok! “It scaled to my first six-figure day a couple of weeks ago.”

De ce Billionaire’s Row din New York este pe jumătate gol:

Top 20 guitar solos of all time. Dincolo de asta, o listă de 20 de melodii foarte bune!

Bonus de Revelion: ProTV câștigă în fața Antenei 1. Nu mă așteptam.

asus s5507

    9 comentarii

  1. Bune articolele, păcat că unele sunt la NYTimes care e pe bani.

      (Citează)

  2. Am gasit vreo 3 articole ce-mi scapasera in 2021 (cel cu cratima, cel cu unicorns, cel cu Lastunul), thx!

      (Citează)

  3. Salutare , multumim de articol cu articole :) cine doreste sa le asculte https://open.spotify.com/playlist/2jHqThLNSUwbizAfbeRYXs?si=6bcf758929f54ae0

      (Citează)

  4. Legat de articolul cu evreul din Chișinău, ai omis sa menționezi că, înainte de a pleca din țară, fusese într-o școală de corecție din cauza unei “dispute” cu fiul lui Stănescu. La o prima vedere ai putea înțelege cumva formal pedeapsa de numai un an data pentru crimă, dar tu, când te răzbuni inclusiv pe copii, nu te face cu nimic mai puțin vinovat.

    Daca FTW – for the winners, înseamnă că WTF nu vine de la – what the fuck, ci de la – for the losers?

      (Citează)

  5. Minunat, o saptamana de citit lejer….

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus