►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Mă gândesc că poate fi un subiect bun de discuție cu rudele, la masa de Crăciun. Nu cel mai vesel subiect, dar poate necesar, așa că iată niște informații și linkuri spre studii.
România are un delay în valurile de covid față de restul Europei. Valul 4, cu Delta, a avut vârful în vestul Europei pe la jumătatea lunii august, dar în România la jumătatea lunii octombrie. Cam o lună și jumătate spre două luni a fost întârzierea de propagare.
Valul 5 este acum în floare în lumea vestică. În ultimele zile lucrătoare, Marea Britanie a avut în jur de 91.000 de cazuri noi în fiecare zi, Franța cam 58.000 de cazuri, Germania este chiar pe coborâre după ce a avut peste 70.000 de cazuri noi pe la început de decembrie. Poate vi se par cifre fără context dacă nu le raportăm și la populația țărilor, dar ajută următoarea informație: toate aceste țări au avut mai multe cazuri în valul 5 decât în valurile anterioare, chiar mult mai multe cazuri. La fel se întâmplă și în Cehia, Polonia, Belgia, Olanda și alte țări din jurul nostru.
S-ar putea crea impresia că România va fi ocolită de acest val 5 din moment ce la noi cazurile sunt la un număr rezonabil (826 ieri), în timp ce alte țări le numără cu zecile de mii. În plus, se mai zice uneori vorba populară “păi vreo jumătate sunt vaccinați, cealaltă jumătate a făcut boala” și altele asemenea, de iese că 140% dintre români sunt de fapt imuni.
Așteptarea că România va fi ocolită de valul 5 mi se pare nerealistă. Aș vrea să fie așa, desigur, dar nu cred că va fi. Delay-ul de la valul 4 ne cam spune asta. Dacă vreți estimări mai precise, un medic avansează mijlocul lunii ianuarie pentru valul 5, alt medic finalul lunii ianuarie. Majoritatea estimărilor sunt pentru ianuarie. Peste câteva zile, practic.
De ce vine acest val? Sunt multe motive. Omicron se răspândește uimitor de rapid, Organizația Mondială a Sănătății spune că numărul de cazuri se dublează la fiecare 1,5–3 zile în zonele cu transmisie comunitară. De sărbători vin sute de mii de români în țară, oamenii se plimbă pe la rude, iar doar două doze de vaccin, făcute acum cine știe câte luni, nu mai sunt suficiente pentru a opri virusul. E un vaccin, nu adamantium. Suntem pe ultimele locuri și la rata de vaccinare. Faptul că ai trecut prin boală nu este o protecție împotriva Omicron. Se formează astfel un cumul de factori care pun România într-o situație rea.
Ce știm până acum despre Omicron? Este foarte infecțios. Omicron este deja varianta predominantă în SUA. În mai puțin de o lună a ajuns de la zero la 73% din noile cazuri. CDC-ul american dă rata de dublare pentru Omicron ca fiind 2 zile, în timp ce la Delta era 2 săptămâni. Omicron este varianta predominantă și în Londra. La o petrecere în Oslo, 80 din 111 invitați au făcut covid.
Concluzia tuturor este că Omicron se răspândește foarte repede. Asta înseamnă multe cazuri și, implicit, multe spitalizări ce vor solicita la maxim sistemul de sănătate. Din acest motiv majoritatea țărilor au impus restricții foarte dure. Ați văzut cazul Olandei: magazinele neesențiale se închid, toate evenimentele publice sunt interzise cu excepția înmormântărilor, ai voie să primești maxim 2 oaspeți acasă, excepție de Crăciun și Anul Nou, când ai voie patru oaspeți. Austria introduce carantina pentru vizitatorii care nu au booster-ul făcut. Nu două doze, ci trei sunt necesare pentru a intra direct în țară.
De asemenea, persoanele care au făcut deja covid nu au vreo protecție deosebită la Omicron. Riscul de reinfectare cu Omicron este de 5,4 ori mai mare decât în cazul Delta. Altfel spus, o infecție cu Delta îți dădea protecție de 85% împotriva reinfectării în următoarele 6 luni, exact ca un vaccin. Împotriva Omicron, îmbolnăvirea anterioară cu Delta oferă o protecție de doar 19%, zice Imperial College of London.
Vaccinurile au eficiență scăzută. Tulpina diferă suficient de mult de cele pentru care au fost create vaccinurile astfel încât sistemul imunitar recunoaște mai greu virusul și nu intră puternic în acțiune împotriva sa. La petrecerea aceea dată ca exemplu în Oslo, marea majoritate a celor infectați erau și vaccinați. Primele calcule arată că două doze de Pfizer dau o protecție de 33%, iar AstraZeneca aproape zero. Protecția împotriva formelor grave ale bolii se păstrează la un nivel ridicat, adică nu ajungi la spital, dar mulți dintre cei nevaccinați care pot lua boala de la cineva vaccinat probabil vor face niște vizite la medici.
O doză booster ridică din nou protecția la niveluri mari. Motivul este legat de faptul că doza booster generează în corp mult mai mulți anticorpi decât primele două doze (de aia se cheamă booster), după cum ați putut observa și din analizele mele. Altfel spus, se prind mai greu anticorpii că sunt vecini cu Omicron, dar sunt atât de mulți încât, atunci când intră în acțiune, virusul se predă repede.
România are un avantaj aici, a fost printre țările care a aprobat cel mai rapid boosterul. Două milioane de oameni l-au făcut deja din cele 7 milioane de persoane vaccinate cu schema completă. Nu știu însă pentru câți din ceilalți au trecut 6 luni pentru a fi eligibili de booster. Sper să-l facă un număr cât mai mare.
Se mai spune și că infecția cu Omicron nu duce la o formă severă a bolii. Majoritatea studiilor din ultima perioadă, acum că au fost sute de mii de cazuri în Europa și SUA, spun că o astfel de concluzie nu poate fi trasă sau chiar o contrazic. Țin minte de unde a pornit totul: a fost o concluzie rapid trasă în Africa de Sud, odată cu descoperirea tulpinii. Numerele nu erau însă în avantajul statisticii: din 16 cazuri, nici unul nu necesitaseră spitalizare, dar toți pacienții erau tineri. Nu faci concluzii de acest gen cu 16 cazuri.
Studiul făcut mai recent de Imperial College of London nu a găsit însă diferențe între severitatea bolilor induse de Delta și de Omicron. Statisticile stau bine, dar într-un mod artificial. Omicron infectează mai mulți oameni vaccinați decât Delta, iar cei vaccinați nu fac o formă gravă a bolii, deci concluzia per total este că Omicron este mai blând în efectele sale. Statisticile făcute pe oameni nevaccinați sau care au făcut vaccinul acum aproape un an, însă, probabil nu mai sunt la fel de optimiste.
Țările vestice sunt într-o criză sanitară puternică, mai mare ca la valul patru. Sunt vaccinați aproape toți pe acolo, dar Omicron este potent, iar protecția dată de vaccin a scăzut. În România, unde mai mult de jumătate din populație nu este vaccinată, Omicron va lovi ca un tren. Și mai sunt doar câteva zile până atunci.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
34 comentarii
22/12/2021 la 6:31 AM
Confunzi raportarea făcută de niște incompetenți și mincinoși dovediți cu realitatea.
Valul 5 va începe real la 2 săptămâni după Crăciun, adică de pe 5 ianuarie.
Deja pe 15 ianuarie vor fii câteva mii bune de cazuri.
Gaelex(Citează)
22/12/2021 la 8:04 AM
✌️
Lucian(Citează)
22/12/2021 la 8:35 AM
Hai Romani, tare cu covidul. Galex are nevoie de ceva palpitant in viata lui. Să nu dezamăgiți.
Valentinul(Citează)
22/12/2021 la 8:07 AM
Am facut booster-ul pe 30 nov ( parca ) si mi-e groaza de ce o sa fie in ianuarie , avand in vedere toata situatia din tara : relaxarea + gradul scazut de vaccinare + sutele de mii care vin acum + tulpina noua…pare un scenariu perfect storm :( Am impresia ca nu mai exista nici un fel de “campanie de vaccinare” sa se explice importanta dozei 3 .
Diana(Citează)
22/12/2021 la 8:42 AM
Nu mai e nevoie de nicio campanie. Dacă după 2 ani de pandemie ai nevoie de încă o campanie să încearcă să te convingă să te vaccinezi, ești prost de behăi și meriți cu vârf și îndesat tot ce aduce valul 5.
Deea(Citează)
22/12/2021 la 8:07 AM
Discuția la masa de Crăciun va fi degeaba. Partea buna e ca se vor mai curăța mulți idioți. Mai multe locuri de parcare libere, mai puține pe strazi, mai putini sosocisti etc. E bună o pandemie din când în când.
Coco(Citează)
22/12/2021 la 5:02 PM
Covidiotii se ingrapa cu masini cu tot?
alunelu(Citează)
22/12/2021 la 8:15 AM
Inteleg de ce l-ai scris, dar articolul este inutil. Acest gen de articole nu mai au sens.
Au trecut 2 ani, romanii au facut ce au vrut, e clar ca nu o sa inceapa sa faca ce trebuie tocmai acum, cand sincer nici nu prea ai ce face pt ca este o varianta incredibil de contagioasa. E deja de ras sa ii mai zici cuiva sa se vaccineze, sincer.
Eu zic ca Omicron e inceputul sfarsitului pandemiei. Da, o sa mai moara nisre zeci de mii la noi, dar si ce-i cu asta?
Voi ati observat ca in Romania nu se poate intampla nimic cu adevarat grav? Asta ca mor oameni in pandemie deja nici nu mai capteaza atentia periferica a romanilor…
Poate daca ar muri oameni mancati de extrateresti sa mai tresara cineva in fata televizorului, dar altfel nu.
Marean(Citează)
22/12/2021 la 8:30 AM
Eu am obosit. E clar că ne vom infecta masiv, vom vedea același știri, aceleași mutre imbecile ale nevaccinaților care “n-au știut sau n-au avut timp să se vaccineze”. Să vină valul 5, nu-mi mai pasă. Se mai răresc idioții care fac umbră degeaba pământului, ceea ce nu e deloc rău.
Deea(Citează)
22/12/2021 la 8:55 AM
Dacă până și monumentul de autism care este Nicușor Dan s-a vaccinat… e cam clară treaba, vin vremuri nasoale rău.
Nu am nevoie de ceva palpitant, am scris ca să am dovadă că am prezis corect și să le scot altora pe nas asta.
Gaelex(Citează)
22/12/2021 la 12:38 PM
Întreb doar, ND are vreo contraindicație pe care nu vrea să o dezvăluie? Că nu pare aur-ist la gândire.
dan(Citează)
22/12/2021 la 2:21 PM
@dan Este aur-ist la gandire (adu-ti aminte de ce a plecat din USR), doar ca tine pentru el ca stie ca va fi aratat cu degetul.
N(Citează)
22/12/2021 la 9:09 AM
“The conclusions made are based on making assumptions about Omicron where we still don’t have sufficient data,” Dr Dix said. “For example, we have no data on the cellular immune response which is now probably driving effectiveness of vaccines.”
“This is a crucial missing assumption in the modelling.”
Care e scopul acestui articol?… în afară de propaganda tip Gheorghiță?
Emil C(Citează)
22/12/2021 la 9:25 AM
Emile, te-a scăpat d-na Șoșoacă din lanț? 😂
g3#(Citează)
22/12/2021 la 12:19 PM
Ma gindeam ca esti prea prost ca sa-ti raspund, dar iti raspund tocmai ca sa-ti spun ca esti prost.
Emil C(Citează)
22/12/2021 la 10:18 AM
You better watch out
You better not cry
Better not pout
I’m telling you why
Omicron is coming to town
:)
Ian(Citează)
22/12/2021 la 10:20 AM
Citeam ca in perioada asta, zilnic intra in .ro 100k+ romani nevaccinati si netestati care teoretic merg direct in carantina. Aham. Sa vezi dezmăț.
add(Citează)
22/12/2021 la 11:45 AM
lasa ca se trateaza cu gratar si tuica fiarta. a pus-o omicronu
GabrielG(Citează)
22/12/2021 la 10:23 AM
Aș zice mai degrabă, “vine valul 5 și ar fi bine să vă găsească vaccinați cât mai recent cu ultima doză”. :)
Alex(Citează)
22/12/2021 la 10:26 AM
Da, de acord cu oamenii de mai sus, articol inutil. Daca sunt oameni care inca nu s-au vaccinat, nici nu se vor vaccina.
Oricum, eu zic ca e si o parte buna. Ca e nevoie si de un control group, nu?
Giani Mucea(Citează)
22/12/2021 la 10:50 AM
planeta si omenirea aveau nevoie de coronavirus!
personal, mi-a crescut calitatea vietii, in primul rand pentru ca s-a dat drumul la digitalizare in relatia cu institutiile publice. deasemenea, mi-am sporit bunastarea materiala, fara sa am vreo legatura cu statul decat ca bun contribuabil.
ii anunt pe decerebratii care ”nu au nevoie de vaccin” ca prelungirea pandemiei si a restrictiilor prin nevaccinare le ofera multora sansa de a ramane pe drumuri la primul val de hiperinflatie sau de austeritate.
daddy(Citează)
22/12/2021 la 10:55 AM
Ce booster, eu zic sa faceti si doza 4 deja: https://edition.cnn.com/2021/12/21/middleeast/israel-fourth-covid-vaccine-booster-intl/index.html, poate luati la oferta si prindeti reducere la ca Genius.
Boris(Citează)
22/12/2021 la 11:18 AM
Eu cu studiile recente (Pfizer si Israel) despre necesitatea dozei 3 (“doar primele 2 au eficienta 0”) am convins cativa oameni sa si-o faca. Dar am inca destui cunoscuti ce si-o vor face doar daca le expira certificatul si nu mai pot calatori (prioritati…). Personal facut si “doza 4” (antigripalul) saptamana asta, dar tot mi-e teama de mesele de sarbatori si ce pot da/lua.
Marius(Citează)
22/12/2021 la 12:35 PM
Si cand se face doza 3?
Confiorm vaccinare ro se face la 6 luni(180 zile) dupa doza 2. Daca ii asculti pe unii se face la 3 luni dupa. https://vaccinare-covid.gov.ro/noi-functionalitati-in-platforma-de-programare-la-vaccinare-impotriva-covid-19/
Dincolo de asta ma intreb de ce mai crede lumea ca vaccinurile au o rata mare de protectie. E evident ca nu sunt la fel de eficiente cum sunt in genral vaccinurile, doar ca nu avem altceva acum.
KMean(Citează)
22/12/2021 la 12:57 PM
si dupa cateva luni apare tulpina omega si va fi nevoie de doza 7241
cred c-o s-o tinem tot asa pana in 2200 si ceva, ca prea ni s-a urcat democratia la cap :))
oricum interesant cum tot cei vaccinati practic sunt de vina, din moment ce sunt singurii care pot circula liber
nu sariti, nu-s antivax dar nici pro, pur si simplu imi ridic niste semne de intrebare
Mihai(Citează)
22/12/2021 la 1:07 PM
Nu ai voie sa iti pui intrebari, doar executi.
alex(Citează)
22/12/2021 la 1:05 PM
Am facat doza 3 la mijlocul lui Octombrie cand incepea nebunia cu Delta, in mare pt ca voiam sa fiu mai linistit psihic (urmau vreo 2 drumuri in IT si UK) dar si pt ca de acu parca mi-a intrat in reflex, ca la cel antigripal.
Glumeam atunci cu asistenta, ca astept sa ne vedem la doza 4… se pare ca nu am gresit :))
alexul(Citează)
22/12/2021 la 1:56 PM
https://www.digi24.ro/stiri/externe/israelul-anunta-vaccinarea-cu-doza-a-patra-ne-va-ajuta-sa-trecem-peste-valul-omicron-care-matura-lumea-1777781
yeas
victor(Citează)
22/12/2021 la 1:13 PM
Radu articolul este informativ si emite o parere a unui om cat se poate de rezonabil si lucid. Problema reala este ca lumea este un pic saturata de intreaga situatie si lucrurile din pacate se indreapta spre zona de revolta atat la noi cat si prin alte state.
Multi care voiau sa se vaccineze au facut-o deja si si-au asumat tot ce inseamna asta. Problema nasoala este ca oamenii vulnerabili predispusi la a face forme severe nu s-au vaccinat si din pacate nimeni nu vrea sa faca ceva pentru ei. La toata povestea curenta pune si isteria generata in occident de omicron in care tarile si-au dat in petec cum au stiut mai bine, iar tabloul este sinistru. Probabil se va muri in continuare cum s-a murit de covid si gripa, lumea va trece peste si va merge mai departe.
Ramane insa niste simple intrebari cand se va termina pandemia si cum va fi ea declarata invinsa?
Asdad2005(Citează)
22/12/2021 la 1:21 PM
invinsa pe bune sau doar declarata?
se va ajunge la dictonul clasic: un mort e o tragedie, milioanele de morti sunt doar statistica.
daddy(Citează)
22/12/2021 la 1:22 PM
Nu dau mai mult de un link ca intru la moderare , Germania permite de ieri booster-ul la 3 luni ;
https://www.politico.eu/article/germany-recommends-covid-19-boosters-after-3-months/
urmeaza cam toate statele UE si non UE (, UK si Turcia au pornit deja demersul) sa aprobe asta. Constitutia Romaniei s-a facut dupa cea a Belgiei, doar Belgia a decis sa lase “gap”-ul pana la booster de 4 luni, noi de ce nu putem ?!?
Fiul meu , alaturi de toti colegii din clasa 11-a s-au vaccinat in jur de 1,2 septembrie si ar putea sa faca booster-ul inaintea sa vina urgia valului 5, dar col. Gheorghita nu ia nici o decizie pana nu primeste pe fax de la Ursula von der Leyen aprobarea…
In cazul asta eu prefer ca toti scolerii sa ramana la online pana dupa Pasti, nu ma incalzeste cu nimic ca abia in martie o sa poate face boosterul…
George(Citează)
22/12/2021 la 3:25 PM
Vezi că ești plin de aur sau maro pe la gură, mai ușor cu dieta de sărbători. :D
g3#(Citează)
22/12/2021 la 8:15 PM
Doar așa să mai scadă nr de idioți sadea din România.
Doc(Citează)
05/01/2022 la 1:52 PM
Suntem in 5 ianuarie 2022 si vad ca avem deja aproape 5000 de cazuri noi anuntate azi: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/aproape-4-900-de-cazuri-noi-de-covid-numarul-de-infectari-s-a-triplat-in-ultima-saptamana-1791989
Ca de obicei, am avut dreptate. kthxbye
Gaelex(Citează)