►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Săptămânile trecute am ajuns mai des prin Cora Sun Plaza, că o ducem pe Alice la un centru de ortopedie pe lângă mall și, în cele 30 de minute cât ea este înăuntru, ce să fac și eu? Cumpărături în Cora și câte un Pumpkin Spice Late la Starbucks, că sunt victima consumerismului.
În Cora, cașcavalul are antifurt. La fel și conservele de ton.
N-am înțeles exact de ce. Cine fură cașcaval? Cine fură conserve de ton? De asemenea, dacă tonul Nostromo are antifurt ca să nu-l fure cineva, de ce n-ar fura aceeași persoană tonul Calvo, care este pus chiar lângă el la raft?
De ce Hochland Cașcaval Clasic? Dacă e pe furate, de ce se fură un cașcaval destul de ieftin și nu vreo bucată de brie sau gorgonzola? Sau oamenii care fură brânză nu vor din alea cu mucegai, că nu sunt fandosiți? Fură un cașcaval, dar un gruyere sau un halloumi nu este de ei?
O altă idee: mă sperie gândul că trăiesc într-o țară în care este necesar antifurtul pe cașcaval! Și pe salam! Is this the twilight zone?
Acum ceva vreme, am înțeles de ce este necesar antifurtul pe baterii. Căutam unele LR44 și aproape toate pachetele de câte două baterii aveau una lipsă. Cineva rupsese și palmase discret câte o baterie din fiecare pachet, că sunt ușor de ascuns. A făcut astfel economie de vreun leu per baterie furată. Asta îi lipsea în viață, acel leu, sau este pur și simplu un mod de a trăi, furi pentru că-i simplu și nu te prinde nimeni?
Cei de la Duracell au învățat lecția, ale lor aveau antifurt.
Pro tip: dacă mergeți în Cora Sun Plaza, au introdus de ceva vreme case self service. Măsura este binevenită, că înainte se stătea atât de mult la coadă la casele normale încât eu ocoleam magazinul din acest motiv. Acum se stă la cele self service, dar măcar merge mai repede totul.
Eh, pro tip-ul este următorul: sunt case mai mici, pentru puține cumpărături, care însă au cântarul acela enervant de control pe care trebuie să pui fiecare articol după scanare, dar și case mai mari, fără cântar. Evident, mergeți la cele mari fără cântar, că veți termina mult mai repede totul, puteți împacheta în timp ce scanați, nu urlă casa de marcat că n-a detectat bine greutatea vreunui produs șamd.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
34 comentarii
08/12/2021 la 6:48 AM
Nu știu pe ce lume trăiești, dar salamul de Sibiu are antifurt cu etichetă magnetică sau inel de ani și ani de zile.
Probabil au făcut o analiză și au găsit că acele produse se fură grupa mare, așa că le-au protejat.
Gaelex(Citează)
08/12/2021 la 6:31 PM
Nu e adevarat. In Lidl, Kaufland, Penny n-am vazut salam de Sibiu cu antifurt. Nicaieri n-am vazut. Singurele chestii cu antifurt vazute de mine au fost niste sticle de whiskey mai scumpe, peste 100 de lei.
Kopa_Kopan(Citează)
10/12/2021 la 12:44 AM
Are dreptate Gaelex, in multe hipermarket-uri sunt antifurturi pe salamuri de Sibiu. Nu cred ca pe toate, doar pe anumite marci.
Andrei G(Citează)
08/12/2021 la 6:53 AM
Ai fi surprins cati nu isi permit sa manance cascaval periodic. Chiar si rotita mica este scumpa cand din ea trebuie sa manance mai multe persoane si nu ajunge pentru toti.
Si da, se fura cascavalul si nu gorgonzola, pentru ca cel sarac nici nu stie gustul si nefiind obisnuit, nu ii place.
Abi(Citează)
08/12/2021 la 9:28 AM
Asta nu este un motiv ca sa furi. Poti trai fara cascaval.
Niles(Citează)
08/12/2021 la 9:48 AM
Tu daca ar trebui ca sa furi mancare ai fura chipsuri si pufuleti, sau ceva compact si consistent? Cascavalul nu se fura pentru ca au mofturi ci pentru ca este cel mai bun de furat.
cata(Citează)
08/12/2021 la 10:26 AM
Cata, imi place sa cred ca nu as fura.
O paine este de la 1 leu in sus, un carton de 10 oua este 6-7 lei, un kg de cartofi este maxim 2,5 lei, un pateu ± 2 lei. Deci nu este scump sa mananci, ma refer la strictul necesar. In cazul in care nu poti supravietui fara mancare.
Sa furi cascaval insa , nu o faci de nevoie, o faci pentru ca iti place sa furi.
Niles(Citează)
08/12/2021 la 1:39 PM
Si eu cred ca aproape oricine isi permite sa manace in ziua de astazi, indiferent cat de mic este salariul. Sunt multe alte lucruri mai scumpe, pe care nu ni le permitem, dar mancarea este accesibila.
Poate ca exceptie sa spui ca sunt pensionarii care au venituri foarte mici din care trebuie sa isi cumpere si medicamente si eventual persoanele cu handicap, care nu pot sa munceasca.
Andrei G(Citează)
08/12/2021 la 6:33 PM
Cascavalul este mai ieftin ca telemeaua. Nu este produs de lux. Nu este parmezan sau alta delicatesa, asa ca oricine poate sa-si cumpere.
Kopa_Kopan(Citează)
08/12/2021 la 7:13 AM
Acum 10 ani la un Carrefour de cartier, in Militari Gorjului, cașcavalul avea antifurt. Chiar am întrebat, de ce este nevoie de antifurt și răspunsul a fost simplu: pensionarii fura la greu chestii mici, le baga în chiloți și nu mai pot sa le pună pe raft după ce au trecut prin chiloții unui pensionar nespălat cu lunile, igienă and shit. Produsul prins furat trebuia distrus, așa că nu e nici o șmecherie să-l prindă pe hot, trebuie să-l descurajeze. Ajunseseră ca tot ce era cît palma să aibă antifurt.
La baterii e chestie veche, de la Seinfeld citire, cînd i-a spus mă-sa că ei mereu fură baterii, toți pensionarii fură baterii. Alea AG44 se potrivesc la protezele auditive, sunt scumpe.
E trist că am ajuns ca societate in acest punct, in care oamenii fură mîncare.
finch(Citează)
08/12/2021 la 10:39 AM
Asa li se zice mai nou la inaripate? Pensionari?
alex(Citează)
08/12/2021 la 1:40 PM
@finch, dar daca ii prinzi cu produse furate, de ce trebuie sa le pui inapoi la raft? Nu poti sa ii pui sa le plateasca? Le dai de ales:mplatesti produsul sau astepti aici pana vine Politia si vezi ce se intampla.
Andrei G(Citează)
08/12/2021 la 7:52 AM
Sunt o groază de români care sunt de acord cu furatul, în sensul că dacă fura politicienii, nu e nici o problema atâta vreme cat ar ajunge și la ei ceva din cașcaval. Și vorbesc despre oameni care sunt priviți ca “cinstiți” , cu servici, bla bla.
Azi mirarea si uimirea e când mai vezi oameni care nu fura, nu înjură in trafic, nu arunca gunoaie, nu epateaza cu telefonul, etc.
Dacă vezi așa lucrurile ești foarte relaxat și nu mai esti indignat că vezi cașcaval cu lacăt. Adică undeva in subconștient nu îți convine ca esti client al unui magazin care te pipaie la iesire…
dan(Citează)
08/12/2021 la 8:33 AM
Radu ai ajus la cel mai nasol supermarket din București. Am ajuns acolo de doua ori și m-am lecuit: dezordine pe rafturi, case aglomerate, personal nemotivat.
Valentinul(Citează)
08/12/2021 la 8:12 AM
Traditional cascavalul e considerat “scump” desi nu mai e de mult. Si se fura.
Am intrebat si noi la magazin (Mega Image) ca ne-am mirat pe aceeasi tema. Sunt produse care se fura mai mult decat altele, iar cascavalul e in top. Urmatoarele erau pasta de dinti si nu mai retin ce.
F.(Citează)
08/12/2021 la 1:49 PM
De fapt traditionalul cascaval face parte din categoria alimentelor scumpe daca il comparam cu alte produse. Cand dai 15-20 de lei pe 1 kg de carne si 40-45 de lei pe 1 kg de cascaval, nu prea poti sa il numesti ieftin.
Sau cand cascavalul nostru cu gust de cauciuc este 9 euro, iar branzeturi mult mai calitative costa in Italia si Franta in jur de 10-11 euro, din nou nu poti sa spui ca este ieftin.
Andrei G(Citează)
08/12/2021 la 8:27 AM
Radu, daca gasesti antifur pe produse de gen inseamna ca locul respectiv unde se afla magazinul ii destul de sarac si cu multi hoti :)
HeavyD(Citează)
08/12/2021 la 8:37 AM
Pai si Careffour din Promenada are atifurt pe ton, casvaval si unt parca. Si acolo numai saraci nu sunt…
Ionut(Citează)
08/12/2021 la 8:28 AM
Cașcavalul este în top la bursa suedeză, de aia se fură. 😂😂😂
Valentin Petrescu(Citează)
08/12/2021 la 9:10 AM
Esti speriat? poate realizezi ca faptul ca se fura mincare din magazine inseamna ca lumea e saraca. In timp ce tu te fandosesti cu o cacao cu lapte de 20 de lei paharul, unii se gindesc cum sa-si hraneasca familia.
Emil C(Citează)
08/12/2021 la 9:30 AM
Saracia nu e motiv ca sa furi. Cel putin pentru oamenii cinstiti.
Niles(Citează)
08/12/2021 la 9:58 AM
Prin anii ’90, a fost o perioadă în care ai mei efectiv nu își permiteau să cumpere mâncare scumpă, inclusiv cașcaval. Făceau eforturi să nu rămână datori cu facturile la utilități și întreținere, așa că nu rămânea mare lucru pentru restul. Cu toate astea, nu au furat mâncare din magazine!
Cătălin Tănase(Citează)
08/12/2021 la 2:46 PM
La fel si la mine in anii aia salbatici din 90. Mancam paine cu unt si cu sare (ok, aveau bani de unt). Bunica-mea, probabil ca o reminiscenta a burgheziei apuse, cumpara ceai Lipton din piata “de la rusi”, dar folosea acelasi pliculet cate 3-4 zile. Am ramas bautor inrait de ceai, dar nici acum nu pot sa ma ating de yellow label, mi se intoarce stomacul pe dos.
Sa intreb totusi, poate furau untul ala, mai stii?
Retorica asta “oricum toti fura” nu ne-a adus nimic bun.
Sorin(Citează)
08/12/2021 la 9:45 AM
Bossilor, se fura de foame nu pe baza de analize bugetare. Un cascaval de ala tine de foame comparativ cu o brie. Voi sunteti d-aia care cred ca daca ar vota 90% din romani ar iesi usr-ul cu +50%, dar nu inteleg ce daca ar fi asa de fapt ar iesi numai AUR.
Boris(Citează)
08/12/2021 la 10:38 AM
Tu esti intr o bula. Nu prea poti intelege cum lumea nu isi permite o masina noua si merg cu golf 2. Nu intelegi cum nu isi permit concediu prin maldive. Cum pot folosi un telefon 10 ani..etc.
Alin(Citează)
08/12/2021 la 10:51 AM
Produse cu dispozitive anti-furt am vazut de ani de zile in Mega : conserva Rio , cafea Davidoff , evident cascaval si cea mai tare pe sticle (cum furi ditamai sticla de rom ?!) Din partea mea sa puna si la cutiile de oua , cumperi oua de un tip si gasesti in cutie 2-3 diferite wth…
Diana(Citează)
08/12/2021 la 11:25 AM
Nu va mai vaitati – se poate si mai rau! In curand vor pune antifurt la antifurt :-))
Mircea(Citează)
08/12/2021 la 12:01 PM
Zilele trecute eram într-un Kaufland și prietena a fost nevoită să dea două (2) cutii la o parte deja deschise. Românul tre’ să vadă ce-i în cutie, nu cumpără ca prostu’. O prostie mai mare ca asta n-am văzut. Am mai vrut niște chestii într-un BricoDepot și acolo erau zeci de cutii desfăcute cu alte produse (deh, bărbații români sunt la fel de inteligenți). Aia e, ăștia suntem: dacă o putem lua pe scurtătură (ca să mă exprim elegant), vom găsi zeci de variante, una mai ilegală ca alta.
Mihai(Citează)
08/12/2021 la 2:23 PM
Asta e ceva obișnuit pe la Lidl-uri, dar mi se pare acceptabil atâta vreme cât se rezumă la a deschide doar o cutie. Normal ar fi ca magazinul să expună produsul desfăcut, că uneori chiar ai nevoie să vezi de dinainte ce cumperi (de ex. temperatura de culoare a unei benzi led, nu știu).
ov1d1u(Citează)
08/12/2021 la 12:53 PM
Perfect sintetizat! România reală, România “de dincolo de malluri” cum îi spun eu…e țara oamenilor săraci și foarte săraci. Mulți săraci material, mulți săraci cu duhul sau ambele. Pentru enorm de mulți români foamea e la ordinea zilei iar pensia înseamnă doar boală și umilință. Dar nu e ca și când aș da aici un breaking-news, e realitatea de zi cu zi de zeci de ani. În condițiile astea nu e de mirare că se fură baterii pentru aparate auditive (care și alea sunt un lux, n-o să vezi prea mulți pensionari cu aparate auditive performante care costă mii de euro) salam, cașcaval sau chiar produse pe care unii dintre noi poate nu le-am lua nici gratis, căci vai, ”nu-s de calitate”.
Mirare va fi când vom auzi că nu se mai fură astfel de lucruri din supermarket, nu invers.
cata_ro(Citează)
08/12/2021 la 2:18 PM
Nu pot să înțeleg care e scopul cântarului de verificare. Adică dacă eu vreau să fur o roată de cașcaval, o dosesc undeva înainte de a ajunge la casă și gata, cum ajută cântarul în cazul ăsta? Singura logică la care mă pot gândi e să prevină să sari peste scanarea vreounui produs, că face scandal dacă pui direct cașcavalul pe cântar, dar – din nou – eu dacă aș vrea să fur cașcavalul ăla, îl dosesc undeva ascuns de orice vedere și gata.
Pare că mai mult încurcă decât ajută, că mulți au probleme cu el, chiar și cei care deja cunosc mersul.
ov1d1u(Citează)
09/12/2021 la 12:34 PM
previne situatiile in care vrei sa cumperi 2-3-n produse si din neatentie/graba nu le-ai scanat pe toate, astfel incat cand le pui in sacosa de pe cantar, detecteaza grutatea suplimentara si te atentioneaza.
doar deductia mea…
Tom(Citează)
08/12/2021 la 11:03 PM
Nu cred ca se fura de foame, se fura pentru ca e o metoda usoara de facut bani cu riscuri minime. Acum cateva luni plangea toata media ca niste agenti de paza (SSGparca) au batut niste hoti din astia.
https://www.gandul.ro/actualitate/barbatul-batut-cu-lopata-intr-un-magazin-din-bucuresti-furase-trei-roti-de-cascaval-agentii-de-paza-sunt-cercetati-pentru-purtare-abuziva-19583257
Daca iesi in Bucurestiul real (nu mall-uri de lux) zilele astea vezi:
1. cersetori – mai multi in fiecare an
2. hoti (ma rog, semne ale hotiei cum sunt elementele de securitate la cascaval sau agentul de paza care se tine dupa tine in magazin sau 3 (TREI) chestii din alea magnetice la o pereche de pantaloni de trening , etc)
3. smecheri care incalca reguli
4. politai cu girofar grabiti sa ajunga probabil la coafor ca la treaba nu vezi pe nici unul
pvladc(Citează)
08/12/2021 la 11:23 PM
1. Cascavalul nu e scump. Cascavalul hochlad e scump.
2. Cu cat magazinul e situat intr-o zona mai defavorizata, cu atat e mai probabil sa aiba mai multe produse cu antifurt.
3. In ce tara traim? Nu stiu… macar nu traim in San Francisco – oare acolo exista furt din magazine? ;))
PartidulCarantinaRomânia(Citează)