un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Știri despre tehnologie – 15 decembrie 2021

15 Dec 2021  ·

ȘTIRI  ·

27 comentarii

 

Oamenii care au angajat-o pe Viorica Dăncilă la Banca Națională dau vina pe lipsa de voință a decidenților politici pentru neaderarea României la euro. Washington Post scrie despre eliminarea lui Dănileț din magistratură. Noul șef la Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei este fratele secretarului Paul Stănescu, de profesie agricultor, fără experiență în domeniul energiei, care nu s-a prezentat la audieri în comisiile de specialitate, dar a fost validat oricum de PNL+PSD+UDMR. Important este însă că vor crește pensiile.

asus s5507

    27 comentarii

  1. Eu nu prea mai sunt la curent cu scandalurile dar care-i treaba cu Danilet?

    L-au dat afara pt 2 Tiktok-uri? Le-am vazut si eu si era in piscina/tundea un boschet. Inainte sa le vad ma asteptam sa fi injurat lumea prin ele dar chiar e pasnic omul in video-uri…

    Care-i treaba, a suparat pe cineva?

      (Citează)

  2. Nu cred ca se blocheaza WhatsApp pe iOS. Nu spuneau utilizatorii de telefoane Apple ca pe sistemul asta de operare totul merge seamless intotdeauna?

      (Citează)

    • Ne-ai prins! Într-o notă mai serioasă, mai nou văd că se actualizează destul de greu aplicațiile, adică tot mai târziu. De exemplu Steam pentru macOS a trecut pe 64 bits abia după lansarea unui nou OS – puteau face asta cu mult timp înainte.

      Eu am observat ca în ultimul timp aplicațiile au foarte multe actualizări, ceea ce mă face să cred că nu mai e așa multă atenție ca înainte.

        (Citează)

    • Ha ha, mitul asta n-o sa dispara prea repede.

      Cu cat folosesc 12 mai mult, cu atat devin mai evidente si enervante bug-urile. Dupa aproape un an de utilizare pot sa zic ca ios e vizibil mai prost decat oxygenos.

        (Citează)

    • Ca bine zici! Compar acum un Galaxy Note8, aparut in 2017, avand ultimul sistem de operare din 2019, cu un iPhone 6s, aparut cu 2 ani mai devreme, avand ultimul sistem de operare de luna trecuta.

      Exceptand ca Android-ul se misca simtitor mai greu, sunt de acord ca Apple face niste produse scumpe care doar iau banii de pe fraieri. Adica sarim peste faptul ca acel 6s e inca relevant dpdv software, ca functiile de baza functioneaza impecabil, e clar ca Android-ul e mai smecher, ca Note-ul ala a avut MSRP-ul cu 200 de dolari mai mare, nu ca scumpaciunea aia de Apple.

        (Citează)

    • Eu compar un iphone12 de anul asta cu ios la zi, cu un OP7pro din 2019 parca, cu oxygenos tot la zi. Iphone 12 se misca mai lent si se blocheaza mai des. De cat de bine gandita e interfata nu mai vorbesc.

        (Citează)

    • @Giani Mucea: Chiar și la aplicațiile Apple sau zici doar de OS în general?

      Asta cu terminnalele mai vechi cu soft actual e o chestie bună, dar nu înseamnă că e la nivelul telefoanelor noi. Am și eu un model mai vechi care merge mai fluid decât ai crede, dar se vede că se chinuie cu aplicațiile și funcțiile noi. Bateria e încă ok (peste 90% din capacitate după 3.5 ani), dar puterea și capacitatea mică limitează vizibil procesorul cu aplicațiile noi, care cer resurse mai multe în mod susținut. Ideea e că dacă ți-au crescut așteptările, telefonul vechi încă merge, dar nu la nivelul la care sperai. Faptul că duce totuși vreo 4 (poate chiar 5) ani cu niște compromisuri mi se pare mare lucru totuși.

      Mie îmi place interfața din iOS, și așa nu folosesc multe funcții (shortcuts, focus), iar dacă ar avea chestii în plus aș simți că sunt degeaba.

        (Citează)

    • @Andrei, daca esti genul de persoana care pastreaza acelasi telefon timp de 6 ani, este util sa primesti ultimul update de iOS. Desi asta nu inseamna ca telefonul va fi la nivelul unui model actual. Camera, display, baterie, fluiditate, toate vor fi mult depasite de modelele actuale (chiar si de modelele mid-range).
      Dar daca esti ca mine, care nu folosesc mai mult de 3 ani un telefon, nu ma intereseaza ce se intampla peste 6 ani (daca isi face sau nu update de software).

      @dam167, am glumit cu iOS. Era un “atac” direct la tine, sa vedem daca reactionezi. Acum na, nu vreau sa exagerez nici eu, o aplicatie care are probleme dupa update nu este capat de lume. Este normal sa se intamplae asta din cand in cand, indiferent de cat de bun este sistemul de operare.

        (Citează)

    • @dam167: nu stiu ca nu am stat sa verific unde se blocheaza. In general, constat ca se misca mai lent overall si ca se blocheaza mai des decat OP7Pro. Ca idee, tind sa folosesc aplicatiile apple unde se poate. Nu folosesc deloc apple maps si safari de exemplu, pentru ca nu au ce-mi trebuie.

      Nu contest ca iphone-urile vechi sunt inca ok si nu contest ca majoritatea implementarilor de android sunt proaste. Ce mi se pare absolut fals e ca ios e mai bun si mai rapid decat orice versiune de android si orice telefon echivalent ca pret care foloseste android. Pentru ca pur si simplu nu e, si asta in puncte importante si in mod vizibil.

      Cand vine vorba de interfata, poate ca nu iti trebuie tie mai mult decat iti ofera, dar asta pentru ca, probabil, ti-ai aliniat tu ce-ti trebuie la ce-ti ofera. Chestii banale sunt dificil sau imposibil de facut in ios. Arata-mi tu cum fac un shortcut care sa activeze hotspot-ul. Sau un shortcut care sa inchida (da, inchida, e nevoie si de asta uneori, chiar daca apple zice ca nu) aplicatiile. Pe android e banal, cu Tasker. Arata-mi cum definesc un gest de back, care sa fie valabil in absolut toate aplicatiile si toate meniurile din sistem. Stiu ca exista, dar nu merge mereu. Si altele, de la calculator (wtf, cum sa nu poti face un calculator decent) pana la sharing de fisiere si poze.

      Credeam ca au imbunatatit si ei interfata in ultimii ani si ca tin eu minte doar chestii nasoale. Dar vad ca au imbunatatit de fapt metoda de a convinge oamenii ca tin telefonul gresit in mana.

        (Citează)

    • Ce treabă are WhatsApp cu iOS? Este vina developer-ului, nu a sistemului de operare.

      Și da, ca developer iOS (junior, ce este drept) îți garantez (și nu doar eu) că aplicațiile iOS au prioritate, sunt mult mai bine optimizate și asta datorită celor de la Apple, și sunt și mai ușor de dezvoltat.

      Pe lângă asta, Apple are propriul limbaj de programare, Swift, iar SwiftUI este mâna cerească.

        (Citează)

    • @Giani: dacă nu merge cu Siri shortcuts să activezi hotspot, asta e. Plus că și din meniul rapid WiFi sau BT doar se deconectează, dacă vrei să le oprești de tot tot în settings trebuie să intri. Și încă acum e mai bine, mai pe la începuturi pentru orice trebuia să intri în Settings – asta discutam și cu un fost coleg și… dacă te scoate din sărite pentru că ai nevoie des de astea well…e aiurea.

      Ca să închizi aplicațiile ții degetul pe bara aia de jos și apoi swipe up dacă țin bine mine, eu încă am buton de home până mi se onorează precomanda și trec și eu în rând cu lumea.

      Da, eu m-am obișnuit cu iOS, eu practic nu știu ce e aia buton de back pentru toate apps, e doar chestia aia care mă derutează când pun mâna pe un telefon cu Android. N-aș zice că e mai bun iOS, iar dacă ții la anumite chestii de pe Android o să te scoată rău din sărite. N-are cum să mulțumească pe toată lumea, asta e clar.

      Mi se pare totuși ciudat că nu ți se pare rapid, ai totuși un telefon nou. Alea mai vechi par rapide, că Apple optimizează animațiile, dar toate par lente pe lângă generațiile noi.

        (Citează)

    • Asta zic, am senzatia ca utilizatorii ios sunt obisnuiti cu “asta e, oricum e mai bun decat alternativa”. Ceea ce nu mai e adevarat de cativa ani.

      Aplicatiile vreau sa le inchid din shortcuts. Nu vreau sa le inchid pe toate, e o singura aplicatie de care am nevoie doar cand conduc si care incurca in rest, prin notificatii aiurea. Hotspot-ul vreau sa il deschid si inchid din shortcuts – masina are live traffic dar are nevoie de internet pentru asta. E stupid sa fiu nevoit sa pornesc hotspot-ul de fiecare data cand pornesc motorul, sau sa plec la drum si sa constat ca sunt intr-un blocaj pe care l-as fi putut evita daca injinerii de la apple ar avea bete mai scurte in cur.

      Butonul de back nu mai exista de ceva vreme pe oxygenos. E doar un gest, dar care merge mereu, in absolut orice situatie, spre deosebire de back pe ios. In general, gesturile sunt mult mai user friendly si mai bine implementate pe oxygenos.

      Stiu ca telefonul e nou si nu zic ca e lent. Se misca acceptabil, dar crede-ma cand iti spun ca, pe langa un op de la 7pro in sus, e un pensionar care cauta rest prin portofel la casa la supermarket.

        (Citează)

    • @Claudiu, articolul este despre o aplicatie care da erori, iar tu imi explici cat de simplu este de programat pe iOS. Asta ar trebui sa fie un motiv pentru care aleg un produs? Adica ar trebui sa ma gandesc daca celor care l-au construit le-a fost greu sau usor sa faca asta?

      Pentru mine este absolut irelevant cat de mult muncesti tu ca sa programezi o aplicatie, ma intereseaza doar cat de utila este pentru mine si cat platesc pentru ea. Si ca idee, desi inteleg de la tine ca la aplicatiile de iOS se munceste mai putin, acestea tind sa fie mai scumpe decat echivalentul pe Android. De ce se intampla asta?

      @dam167, ai fost genial cu replica “daca nu merge… asta e”.
      Ai sumarizat in cateva cuvinte intreaga mentalitate a utilizatorilor de iOS care se resemneaza sa aiba acces doar la anumite functii.

        (Citează)

    • @Andrei G: aici greșești, nu-i nici o mentalitate, sunt doar oameni cărora li se potrivește iOS și alții cărora nu. Pe mine nu mă deranjează chestiile la care face referire Giani Mucea, dar asta nu înseamnă că nici pe el n-ar trebui să-l deranjeze sau că dintr-odată iOS ar trebui să devină Android. E aiurea când nu alegi tu platorma și te chinui, dar pentru cei care o pot alege, n-o aleg ca să se chinuie ci pentru că le place.

      În fiecare tabără există dezavantaje pentru că nimic nu e perfect, dar e aiurea să crezi că unii aleg să se chinuie sau pur și simplu nu sunt capabili să caute mai mult.

        (Citează)

  3. “Sunt de acord că trebuie să plătească taxe în România companiile care iau bani de la români, dar direct prin firme din străinătate.”

    Daca tu ai factura pentru un client rezident într-o altă țară, ți-ar conveni să-ți spună autoritățile din țara respectivă că trebuie să plătești taxe și acolo pe lângă cele pe care le plătești deja în Ro?
    Pentru asta există convențiile pentru evitarea dublei impuneri.

      (Citează)

    • @Costin, tinand cont ca totul se digitalizeaza, devin din ce in ce mai complexe discutiile astea legate de impozitare.

      Sistemul actual este foarte inechitabil.
      Sa spunem ca tu ai o companie de tehnologie cu sediul in Romania care concureaza cu o alta companie cu sediul in Insulele Cayman. Pentru aceleasi servicii online tu platesti taxe la nivelul Romaniei, iar ei platesc la nivelul de acolo (adica aproape de zero). Presupunand ca oferi aceeasi calitatea a serviciilor, nu ai nicio sansa sa iti pastrezi pozitia pe piata.

      Bun, acum nici ce spune Guvernul cu dubla impozitare nu este deloc corect. Ei pur si simplu vor sa gaseasca noi surse de venit ca sa acopere deficitul bugetar.

        (Citează)

    • Eu, Marcel, am o propunere de afacere pentru tine: imi fac punct de lucru la tine in casa si impartim profitul 50-50. Sau, si mai bine, 90 pentru tine si 10 pentru mine.

      Doar ca, intre timp, am facut un contract cu Mracel prin care Mracel imi ofera consultanta si tot de la Mracel iau proprietate intelectuala (ce vand eu e defapt a lui Mracel). Contractul a avantajos, trebuie sa ii platesc lui Mracel 100% din profit.

      Raman cu profit de X lei, doar ca trebuie sa il platesc si pe Mracel, ca altfel ma da in judecata (avem totusi un contract). Asa ca profitul meu final va fi 0. Fiindca sunt de cuvant, iti voi oferi 0, reprezentand 90% din profit, asa cum am stabilit.

      A fost un an bun, nu am dat faliment! Ne vedem la anul sa-ti platesc partea ta!

        (Citează)

  4. Hehe! Pai nu era normal ca Ancom să amâne licitația?! Cred că de prin 2018 o tot amână…

      (Citează)

  5. Andrei:

    Asa ca profitul meu final va fi 0. Fiindca sunt de cuvant, iti voi oferi 0, reprezentand 90% din profit, asa cum am stabilit.

    Pai acum nu le dam dreptate la aia cu o cota din cifra de afaceri ?
    Nu pricep de ce, dar intotdeanua rezultatele consultantilor financiari privati sunt la un etaj superior fata de capacitatea guvernelor de a implementa masuri fiscale.
    Adica e un razboi pierdut din start.

      (Citează)

    • Asa ar fi cel mai bine, impozitul sa reprezinte un procent din cifra de afaceri. Nu conteaza ca firma este pe minus. Daca reusesti sa faci rost de bani pentru a plati furnizorii si salariile, sigur reusesti sa gasesti si bani pentru taxe.

        (Citează)

  6. Sunt cu sfincterele strinse pentru telescopul ala James Webb. La cît a durat, citi bani au băgat în el, vreo 11 miliarde, tot ce mai trebuie acum e o lansare eșuată, cu telescopul explodat. Basca faptul că-l vor pune la Lagrange L2 parcă, adică dincolo de orbita Lunii înspre exteriorul orbitei Pământului, nu se poate repara, modifica, restarts in caz că ceva nu merge. Și inclin sa cred că nu va merge la un moment dat, parte spre soare e încinsa la 100-150C, parte opusă e la -250C, ceva nu va merge după citeva niste luni.

      (Citează)

  7. Giani Mucea:
    Asta zic, am senzatia ca utilizatorii ios sunt obisnuiti cu “asta e, oricum e mai bun decat alternativa”. Ceea ce nu mai e adevarat de cativa ani.

    Aplicatiile vreau sa le inchid din shortcuts. Nu vreau sa le inchid pe toate, e o singura aplicatie de care am nevoie doar cand conduc si care incurca in rest, prin notificatii aiurea. Hotspot-ul vreau sa il deschid si inchid din shortcuts – masina are live traffic dar are nevoie de internet pentru asta. E stupid sa fiu nevoit sa pornesc hotspot-ul de fiecare data cand pornesc motorul, sau sa plec la drum si sa constat ca sunt intr-un blocaj pe care l-as fi putut evita daca injinerii de la apple ar avea bete mai scurte in cur.

    Butonul de back nu mai exista de ceva vreme pe oxygenos. E doar un gest, dar care merge mereu, in absolut orice situatie, spre deosebire de back pe ios. In general, gesturile sunt mult mai user friendly si mai bine implementate pe oxygenos.

    Stiu ca telefonul e nou si nu zic ca e lent. Se misca acceptabil, dar crede-ma cand iti spun ca, pe langa un op de la 7pro in sus, e un pensionar care cauta rest prin portofel la casa la supermarket.

    Faptul că androidul te-a obișnuit prost cu ideea de a închide aplicațiile, nu înseamnă că pe iOS ai nevoie de acest lucru. Chiar Apple recomandă ca aplicațiile să fie închise doar dacă devin unresponsive, cu scopul de a le reporni. Practic, tu ți-ai creat o nevoie care nu există în realitate.

    Cât despre hotspot, dacă nevoia era pentru un alt device Apple (un iPad sau un mac) nu trebuia făcut nimic, acel device era capabil sa pornească hotspot-ul automat. Dacă nu e vorba de device Apple atunci te costă 2 click-uri: unul lung pe Wifi in Conttol Center iar apoi unul scurt pe butonul de hotspot. Sau, folosind aplicația Shortcuts poți automatiza procedura atunci când ești în mașină (practic când telefonul s-a conectat la bluetooth-ul mașinii). Exemplu: https://www.icloud.com/shortcuts/3f6c4d6a610b40d197cbf64e1e22186bhttps://www.icloud.com/shortcuts/3f6c4d6a610b40d197cbf64e1e22186b

    Nu știu ce e op 7pro dar e posibil ca diferența de cursivitate să fie datorită ecranului cu refresh superior al acelui device. Altă explicație nu am. Dețin de asemenea un iPhone 12 dar nu am observat acest lag de care vorbești. În schimb folosesc device-uri android de generații noi pentru niște teste automate și mi se pare incredibil cât pot fi de instabile… :(

      (Citează)

    • Merci pentru shortcut-ul de hotspot, o sa il incerc cu prima ocazie. Am incercat o data sa creez eu o actiune prin metoda asta (folosind exact expresia aia adica) si nu a mers, probabil ca nu am facut exact ce trebuie. Vad ca asta e mantra apple.

      Mi se pare fascinanta mintea utilizatorului apple. Adica eu iti zic ca am nevoie sa inchid o aplicatie pentru ca imi trebuie doar cand conduc, iar atunci cand nu conduc imi trimite notificari inutile si deranjante, iar tu imi zici ca nu am nevoie sa inchid aplicatiile de pe ios. Cum poate continua o conversatie in modul asta? Ai vreo solutie alternativa de a controla notificarile unei anumite aplicatii in mod automat?

      Nu stii ce e op7pro dar nu ai alta explicatie. Nu l-ai folosit niciodata, dar e IMPOSIBIL sa fie mai rapid decat un iphone, pentru ca alte telefoane cu alt hardware si alta implementare de android sunt mai lente. Si, daca e mai cursiv (nu am zis cursiv, am zis rapid si ca se blocheaza mai rar) e datorita refresh-ului superior, de parca ar conta pentru utilizator de ce e mai rapid un device. Gen, “nu are suspensia mai moale masina asta, doar te simti tu mai confortabil pentru ca sunt scaunele bune de tot”. Plm.

        (Citează)

    • Update: am încercat shortcut-ul, adăugându-l la o automatizare care îl activează când se conectează carplay. Merge perfect conform standardelor apple, în sensul că automatizarea deschide shortcut-ul și eu trebuie să dau play. Evident, asta înseamnă automatizare, să apeși tu pe butoane, nu să creezi niște condiții pentru ca lucrurile să se întâmple automat. Părerea mea despre apple s-a schimbat complet.

      Pentru că m-am aliniat la modul de lucru al apple, nu mă mai deranjează nici aplicația aia care nu se închide automat și îmi tot trimite notificări după ce nu mai am nevoie de ea. E ceva normal, am fost eu fraier până acum că aveam o problemă cu asta. Să zic merci că nu-mi pune piedică pe stradă, că asta îți fac aplicațiile android.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus