►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Noua Zeelandă interzice vânzarea de tutun către cei născuți după 2008. Permanent. Nici peste 20 de ani nu vor putea cumpăra țigări.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
28 comentarii
10/12/2021 la 12:33 PM
Alexa, apune o legendă.
Mihai(Citează)
10/12/2021 la 4:05 PM
Unknown command.
anonim(Citează)
10/12/2021 la 12:34 PM
nu mi se pare ok sa interzici fumatul pentru cei nascuti dupa o anumita perioada. ori interzici pentru toti, ori nu interzici deloc.
GabrielG(Citează)
10/12/2021 la 12:58 PM
Nu il interzici pt. toti.
Ideea e foarte buna. Cei care s-au apucat deja de fumat, or sa poata sa o faca pana mor, nu ii obliga nimeni sa se lase. Insa generatiile nascute dupa 2008 nu or sa mai poata sa se apuce. E o implementare eleganta si simpla.
Claudiu(Citează)
10/12/2021 la 7:17 PM
Pai daca e așa ok sa se interzică chestii, hai înapoi în comunism. Carnea roșie poate fi nociva pentru om și fermele de vaci și porci sunt cam mari centre de poluare. Nu mai bine interzicem vânzarea de carne de vită și porc in magazine?
N-am fumat niciodată, dar daca cineva vrea să își distrugă sănătatea prin fumat e treaba lui. Precedentele astea sunt destul de periculoase,mai ales venind din partea unor țări care se dau mari adepte ale liberalismului.
Costin(Citează)
10/12/2021 la 7:22 PM
Periodic apare cineva care zice “dar atunci să se interzică și zahărul! Și vacile!”
O fi așa greu de înțeles că: 1) se interzic mai degrabă lucrurile care fac rău și celor din jur, nu doar persoanei respective. De asta există limite de viteze și de asta se limitează fumatul în interior.
2) viața e plină de limitări. Nu poți merge cu 200 km/h în oraș. Nu poți prepara mâncarea în bătătură. Nu poți cumpăra țigări ca minor. Există limite la poluare, la droguri de mare risc, la regimul armelor și la o mulțime de alte lucruri. Dacă n-ar exista nici o limită în societate, cel mai probabil ai fi deja mort.
Și, din partea mea, când fermele de vaci și de porci vor face milioane de victime pe an, precum țigările, sper să fie interzise toate. Și la fel și orice este dăunător. Nici măcar nu înțeleg de ce ai vrea să ai acces la ceva garantat dăunător sau de ce ți-ar păsa ție că înflorește crima organizată.
nwradu(Citează)
10/12/2021 la 9:43 PM
Vad că îți plac numerele. Date de pe who:
– 8 milioane de oameni mor anual din cauza tutunului, din care 1 milion sunt second hand smokers
– 3 milioane de oameni mor din cauza alcoolului
Nu găsesc statistici despre accidente auto, violență domestică sau altele, dar as mai pune câteva milioane de persoane afectate din cauzele astea. Tot pe who zice ca “Alcohol is the leading risk factor for premature mortality and disability among those aged 15 to 49 years”. Cam nasol, nu?
Pe de o parte aplauzi și cu mâinile și cu picioarele interzicerea fumatului, pe de alta îndemni la consumul de alcool (vezi toate linkurile către finestore). Asta cam sună a ipocrizie.
Apoi dai exemplu cu diverse limitări (viteza sau fumat in interior), când de fapt vorbim de interzicere. Se întâmplă și accidente mortale la 70 km/h și totusi nu se interzice complet condusul.
Limitează magazinele unde comercializezi, pune taxe peste taxe, dar nu interzice.
E treaba lor ce fac in Noua Zeelanda, că nu o să mai ajung prea curând acolo și oricum nu fumez. Dar e o treabă comunistă. Atât.
Costin(Citează)
11/12/2021 la 11:54 AM
@Costin, nu prea intelegi conceptul si faci o confuzie cu termenul de dictatura. Desi de cele mai multe ori nu poti avea comunism fara sa ai si dictatura, interzicerea accesului la anumite categorii de produse NU reprezinta o caracteristica definitorie a comunismului.
Exemple:
– Cuba, China, Coreea de Nord, Vietnam – tari comuniste care nu au nicio problema cu fumatul si nu incearca sa il interzica.
– Germania, Italia, Austria, Franta – tari democratice care interzic anumite categorii de produse cum ar fi marijuana.
Andrei G(Citează)
10/12/2021 la 1:26 PM
De ce interzic doar tigarile, nu si alcoolul? De ce este social acceptat ca tigarile sunt rele, dar alcoolul este bun?
“The National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism notes that alcohol is the third-leading cause of preventable death in the United States. Globally, it is the fifth-leading risk factor for premature death and disability. A big factor in the prevalence of this high mortality rate is that alcohol impairs people’s decision-making and judgment abilities.”
“Cigarettes are not psychoactive like alcohol (that is, they do not affect perception, mood, consciousness, cognition, or behavior), but they are very addictive. […] It is one of the most addictive drugs in the world, coming in third after heroin and cocaine and above alcohol.”
Asta doar asa dintr-un studiu random. Tigarile il afecteaza pe cel care le consuma, alcoolul pe ceilalti, dar alcoolul e ok. :facepalm:
Costin(Citează)
10/12/2021 la 1:32 PM
Interzic țigările pentru că fac rău și celor din jurul fumătorului, nu doar acestuia. Alcoolul îi face rău doar băutorului. De exemplu inclusiv pentru bebelușî crește riscul de moarte subită în primul an de viață dacă se fumează în interiorul casei.
De asemenea, orice doză de țigară este periculoasă. O doză mică de alcool nu are efecte notabile pe termen lung.
Țigările sunt considerate eronat ca fiind ceva cool și asta le face și accesibile peste tot. E mai greu să bei whisky în fiecare pauză la liceu, câte 2-3 shoturi.
nwradu(Citează)
10/12/2021 la 1:41 PM
Nu cunosc detalii despre legea respectiva. Poate au de gand sa faca ceva si cu alcoolul sau poate este deja ceva.
De exemplu in unele tari nu se poate cumpara alcool decat din anumite locuri si doar in anumite perioade de timp. Noaptea nu se poate. Diferenta este ca alcoolul se poate consuma in siguranta in cantitati mici, are anumite chestii benefice.
Fumatul nu are nici macar un singur beneficiu.
Din punctul meu de vedere alcoolul trebuie reglementat, limitat si fumatul interzis. Orice fel de fumat. Am vazut ca autorul este mare fan de tari unde se fumeaza tot felul de chestii dubioase.
O spune un bautor ocazional de alcool si un fost fumator ocazional.
Okochea(Citează)
10/12/2021 la 1:41 PM
Practic chiar titlul articolelor citate îți dă răspunsul în privința alcoolului: “abuse” si “alcoolism” ambele indicând cantități mari și perioada prelungita.
Apoi afirmația ca alcoolul afectează pe cei din jur iar tutunul nu, este cel puțin discutabila. Îmi pare rău dacă in spatele acestei afirmații sunt experiente personale care te au dus la aceasta concluzie.
Cristix(Citează)
10/12/2021 la 4:09 PM
@nwradu – ok, tigarile fac rau celor din jur, corect. ba chiar ai putea spune ca second hand smoking e mai daunator decat first hand. atunci de ce ii lasi pe aia nascuti inainte de 2008 sa le faca rau alora nascuti dupa 2008?
GabrielG(Citează)
10/12/2021 la 6:55 PM
@nwradu, tu citești măcar comentariile întregi sau te oprești după prima propoziție? Alcoolul îți schimbă starea și te predispune la a face lucruri tâmpite. Chiar și după o bere devii mai îndrăzneț. Cate accidente se întâmplă de la alcool și câte de la țigări?cate cazuri de violență domestică se întâmplă de la alcool și câte de la țigări?
@Okochea, nu e ok sa interzici nimic, mai ales vicii de genul fumatului. Daca nu ești o țară care are pedeapsa cu moartea pentru fumat,cel mai probabil va înflori crima organizată.
@Cristix, nu, alcoolism se referă și la o bere pe zi. Nu trebuie sa bei butoaie ca sa devii alcoolic.
Nu am experiențe personale nasoale cu alcoolul, cum nu am nici cu fumatul.
Costin(Citează)
10/12/2021 la 10:21 PM
Aoleu cata apărare e pentru consumul de alcool !
Dar familiile distruse datorită consumului de alcool ? Alea nu se pun la răul celor din jur ? Crime si accidente, violenta si dezastre sociale de la alcool … e ?
Toți românii bețivii adunați in crâșme obscure , oameni distruși, asta nu ne mișcă?
Eu cred ca fiecare isi apară viciul aici.
dan(Citează)
11/12/2021 la 12:07 PM
@Costin, ai pornit discutia de la “De ce interzic doar tigarile, nu si alcoolul?” si apoi ai afirmat ca nu ar trebui interzis nimic. Pe langa faptul ca te contrazici singur, probabil ai vrut sa spui ca nu ar trebui interzis nimic din ce nu este deja interzis.
Adica nu cred ca ai vrea sa se poata folosi in continuare azbestul in constructii sau heroina sa poata fi cumparata si folosita de oricine in orice moment.
@dan, sigur ca si alcoolul poate distruge foarte multe vieti (si chiar face asta). Dar experienta trecutului arata ca este aproape imposibil sa-l interzici.
Daca in cazul tigarilor, este destul de greu sa plantezi un camp intreg de tutun fara sa te observe nimeni, in cazul alcoolului oricine poate sa-l produca destul de usor. Este suficient sa ai un mic cazan si niste fructe fermentate.
Daca interzici alcoolul ala legal, o sa ramana doar cel contrafacut si categoriile de oameni care acum au o problema cu bautura, vor avea o problema si mai mare. Probabil singurii care vor accepta si vor renunta sunt cei care oricum nu beau mai mult de 1-2 pahare.
Andrei G(Citează)
11/12/2021 la 12:14 PM
@Costin, termenul alcoolism nu se refera chiar si la consumul unei singure beri pe zi, asa cum crezi tu.
ALCOOLÍSM s. n. Abuz permanent de băuturi alcoolice; stare patologică determinată de consumul excesiv de alcool; intoxicație alcoolică cronică; etilism. – Din fr. alcoolisme.
ABÚZ, abuzuri, s. n. 2. Întrebuințare fără măsură a unui lucru; exces.
Andrei G(Citează)
11/12/2021 la 1:25 PM
Oh, m-ai pus la punct cu dexonline.
Heavy Alcohol Use:
NIAAA defines heavy drinking (alcoholism) as follows:
For men, consuming more than 4 drinks on any day or more than 14 drinks per week
For women, consuming more than 3 drinks on any day or more than 7 drinks per week.
A drink is the equivalent of a 330 ml beer with 5% alcohol.
Deci nu o bere, ci 14 beri mici pe săptămână, adică 2 beri mici in fiecare zi.
Incercam doar sa arăt ipocrizia. E ok sa se interzică tutunul, că eu nu fumez, dar sa nu se atingă de alcool, că mai beau din când în când și chiar promovez magazine care vând alcool.
In plus, interzicerea nu este niciodată o cale buna. De exemplu, la heroina, că tot ziceai mai sus, au mai mult succes camerele de consum controlat decât consumul prin diverse locuri obscure.
Iar despre marijuana în țările alea din Europa pe care le-ai enumerat, lasă-mă să râd. Poți face rost oricând oriunde de iarba.
Costin(Citează)
10/12/2021 la 1:36 PM
Clipul asta ar fi trebuit sa fie in lista, dar posibil sa fi aparut dupa ce ai postat:
https://youtu.be/WU0gvPcc3jQ
Just WOW
Radu(Citează)
10/12/2021 la 1:43 PM
+1
@Radu: pe când evaluările comentariilor?
CristiX(Citează)
10/12/2021 la 2:53 PM
Legat de crypto, ma poate lamuri si pe mine cineva cu urmatorul aspect?
Era acum ceva timp pe net o poza / chestie cum cineva a cumparat [generic coin name] acum 1-2 ani si acum ar fi milionar / miliardar…
Ok, monedele cumparate de tine atat valoreaza acum, dar cum poti converti acele monede in bani? Adica, daca maine vand tot cum mi se transfera (de unde) acele milioane / miliarde?
Nu e troliing, pur si simplu nu inteleg…
Legat de Noua Zeelanda, bravo, foarte tare asta cu tutunul, way to go!
Andrei(Citează)
10/12/2021 la 3:18 PM
Nu sunt expert dar incerc sa explic. Acele milioane vin de la alte persoane care vor sa cumpere ce vinzi tu.
Sunt doua feluri de monede, unele se mineaza (Bitcoin, ETH, Doge) iar altele au un numar controlat de diverse entitati (XRP, CRO, etc.) si ei mai pot aduga monede in piata.
Tu ca sa detii o crypto-moneda trebuie or s-o minezi or sa o cumperi. Pentru a cumpara folosesti o casa de schimb, un exchange, asa cum schimbi euro in lei.
Cu 1000 euro cumperi 0.3 ETH.
Peste un an, daca cei 0.3 ETH valoreaza 10000 euro si vrei sa-i schimbi, folosesti tot un exchange care iti schimba ETH in Euro.
Multe exchange-uri iti dau si un card de debit normal unde poti folosi direct ce crypto-monede ai tu in cont.
Exchange-ul va vinde cei 0.3 ETH la alte persoane care vor sa cumpere ETH.
Daca apar mai multe monede in piata, pretul va scadea. Daca cererea e mare si lumea nu vinde, pretul va creste mult.
Okochea(Citează)
10/12/2021 la 4:21 PM
Pe scurt, ai nevoie de un broker, care acum are forma unei aplicații/site/whatever (Binance, eToro etc.). Ca să cumperi ceva, alimentezi contul de acolo de pe un card și cumperi la prețul de acolo. Când vinzi, din nou, vinzi la prețul de acolo și ai banii într-un sold din care poți cere transferul către un cont bancar. Brokerul e ca schimbul valutar (simplu spus) – îți vinde și cumpără chestii de la tine și adaugă comisioane prețului de la bursă.
Cripto poate fi ținut și într-un wallet, dar tranzacțiile oficiale de vânzare și cumpărare se fac tot prin broker – transferi din wallet, vinzi, ceri să-ți fie transferați banii într-un cont bancar.
dam167(Citează)
10/12/2021 la 4:36 PM
Multumesc pentru raspunsuri!
Andrei(Citează)
10/12/2021 la 6:44 PM
@dam167, poti sa vinzi fara probleme monedele direct din wallet, doar ca te lovesti de diverse probleme: trebuie sa cauti cumparatorul, trebuie sa gasesti o metoda de plata, etc.
Andrei G(Citează)
10/12/2021 la 4:13 PM
Cine verifica cat de corect evalueaza aceste exchange-uri raportul cerere oferta? Exista, legal vorbind, o entitate care supravegheaza asta?
Sa luam un exemplu: Binance Exchange
Ei asigura aceasta intermediere.
Putem presupune ca au multi bani investiti in zona asta.
Au si o moneda proprie.
Teoretic, daca ei vor, pot sa scada si sa creasca cotatiile si sa traga niste avantaje din asta. Ca sa nu mai vorbesc despre posibilitatea de a influenta coatiile pentru moneda lor.
Sa ma contrazica cineva, chiar vreau sa inteleg daca gresesc cu ceva.
Valentin(Citează)
10/12/2021 la 5:14 PM
Nefiind o “moneda” reglementata si neavand o valoare efectiva in afara de cea data de cerere si oferta, pot exista intradevar diferente de pret intre diferite exchange-uri (si aceste diferente chiar exista). Un exchange poti sa-l vezi exact ca pe o casa de schimb valutar, unde din cate stim pot exista diferente foarte mari. Insa in cazul criptomonedelor, exchange-ul nu cumpara efectiv, doar intermediaza tranzactia si pentru asta isi pastreaza un comision.
Acum, desigur ca exista posibilitatea ca prin manipularea pretului sa manipulezi si valoarea generala a criptomonedelor. Dar in acelasi timp detinatorii acestora nu sunt captivi in cadrul unui singur exchange. Ei isi pot transfera “banii” intr-un portofel electronic, adica un hash code.
Acum criptomonedele astea pe care le ai in portofel, poti sa le compari oarecum cu banii cash sau banii detinuti intr-un cont bancar. Tu poti in continuare sa faci tranzactii cu ele, sa le vinzi, dar este mai dificil sa iti gasesti clienti. Este ca si cum ai merge pe strada cu un teanc de dolari si ai cauta pe cineva care sa-ti dea lei in locul lor. Nu mai exista intermediarul care sa te ajute.
Andrei G(Citează)
10/12/2021 la 4:40 PM
Radule, lasă clickbait-ul, proiectul de lege legat de internet și WhatsApp nu a fost aprobat de senat încă. Deci ar fi fromos sa menționezi că “ar putea fi obligați de guvern”, daca legea va fi aprobată.
Tano(Citează)