un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Review: televizor Philips 8536 “The One” cu Android TV și Ambilight

9 Dec 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

27 comentarii

Am testat un televizor Philips 8536, numit “The One” de către Philips, parte din seria Performance. Este bun modelul, mi-a plăcut și vine cu trei avantaje pentru un model mainstream: imagine de calitate bună, sistem Ambilight și sistem de operare Android TV.

CE SPECIFICAȚII ARE PHILIPS 8536

Modelul Philips 8536 “The One” Performance Series se adresează de fapt marii mase a cumpărătorilor de televizoare, este gândit pentru cei interesați de televiziune, filme pe streaming și poate și gaming ocazional pe consolă, dar la un preț decent. Modelul testat de mine costă 2.800 de lei la eMAG și Altex și evoMAG.

Specificații: rezoluție 4K Ultra HD, model 2021, disponibil în 43, 50, 58, 65, 70 și 75 de inci. Ecranul este direct LED, adică are LED-uri sub toată suprafața panelului său, și refresh maxim 60 Hz. Ca tehnologii HDR suportă Dolby Vision, HDR10+ și HLG. Sunetul este 2 x 10W cu compatibilitate Dolby Atmos. Unul dintre porturile HDMI suportă și specificația eARC, Enhanced Audio Return Channel, care este folosită pentru a trimite sunet high definition (și în niște standarde Dolby mai avansate) spre un soundbar compatibil.

Sistemul de operare este Android TV 10 și probabil va apărea în curând și un update la 11. Este mai orientat spre servicii Google decât alte televizoare, include Google Assistant cu buton dedicat pe telecomandă, are Chromecast integrat (un avantaj inclusiv în screen mirroring wireless de la un PC), ceva mai multe aplicații smart decât concurența ta. Bineînțeles că are Netflix, HBO Go, Amazon Prime Video, YouTube și alte asemenea aplicații. Telecomanda, apropo, are pe spate butoane qwerty ca să fie ușor de introdus orice lungime de text.

Ca majoritatea televizoarelor Philips, și 8536 are sistem Ambilight pe 3 laturi pe spate, adică aruncă în spate lumină în funcție de culorile de pe ecran. Este un sistem excelent. Eu, ca fan al luminilor ambientale prin casă, aș prefera oricând un astfel de televizor.

Conectică: 4 porturi HDMI, dintre care unul cu eARC, două USB-uri ce pot alimenta 5 volți cu 900 mA, ieșire digital audio, ieșire căști, slot CI, port RJ-45 pentru rețea. Are și wifi 802.11ac și Bluetooth 5.0. De remarcat și că standul permite rotirea ecranului spre stânga și spre dreapta cu un unghi total de vreo 45 de grade.

IMAGINE

Am fost plăcut impresionat de calitatea imaginii acestui televizor. Luminozitatea este mare, culorile sunt foarte plăcute ochiului. Poate la fel de important, setarea din fabrică a imaginii mi s-a părut foarte bună. La televizorul meu, am reglat jumătate de zi culori și profiluri pentru că default era prea ciudat.

N-am văzut bleeding de lumină sau blooming deranjant. Philips a îmbinat bine carcasa și lumina scăpată pe la îmbinări este aproape inexistentă. Am rulat niște clipuri gândite pentru televizoare OLED, cu mult negru absolut, și am rămas plăcut impresionat de cât de bine face totuși acest Philips negru pe ecranul său LED. La acest capitol este mult peste televizorul meu LED în locul căruia l-am montat pentru test și pe care bloomingul mă sperie uneori.

Faptul că suportă Dolby Vision este un alt avantaj, fiind în opinia mea cel mai bun standard HDR prin modul în care tratează metadatele specifice. Mai are HDR10+ și HLG. Inclusiv pe YouTube a rulat direct HDR clipuri compatibile, la fel și pe canale precum Europort 4K. De fapt, uitați mai jos cum arată că noul sezon din Lost in Space de pe Netflix va fi rulat în Dolby Vision și cu sunet Dolby Atmos.

Per total, imaginea este foarte bună pentru un televizor LED, printre cele mai bune văzute de mine pe un model mass-market. Sigur că există și mai bună, inclusiv Philips are câteva serii de televizoare OLED, dar la alte prețuri.

SUNET

Din nou, note bune pentru Philips 8536 The One. Sistemul de sunet este unul pe 2 canale, 10 W pe fiecare canal, dar sunetul care iese din boxe este clar în special pe voce. Asta înseamnă că filmele și știrile se aud limpede, ceea ce mi-a plăcut, iar pe muzică se descurcă precum orice alt televizor uzual.

Cine vrea mai mult ar trebui să apeleze la un soundbar pentru televizor. Philips 8536 este bine cablat pentru asta, având ieșire audio digitală și inclusiv acel port HDMI eARC, care este gândit tocmai pentru a duce sunet HD la un soundbar cu multe canale sau un sistem mai complex audio.

SMART TV

Acum câțiva ani, când am văzut eu un televizor cu Android, am fost dezamăgit. Sistemul se mișca lent, apăreau sughițuri în navigarea prin interfață și alte asemenea probleme.

Astăzi lucrurile se pare că stau mult mai bine. Interfața Android TV 10 a funcționat foarte bine în toate aspectele sale, navigarea prin meniuri este fluentă, nimic de reproșat aici.

Sistemul acesta de operare este făcut de Google, așa că la inițializarea televizorului te loghezi direct cu contul tău Google. Sunt niște avantaje care reies de aici, de exemplu în Netflix am fost întrebat dacă vreau să folosesc userul și parola salvate în contul meu Google, nu le-am mai introdus de la zero.

Aplicațiile se instalează din Google Play Store. Cele uzuale sunt acolo: Netflix, Prime Video, HBO GO, YouTube (și Disney+, dar nu-i activ în România), Apple TV, iar pentru muzică am văzut Spotify, Deezer, Tidal și altele.

O noutate pentru mine a fost să văd aplicația YouTube Music, care din câte știu nu este disponibilă și pe webOS sau alte sistem de televizoare. Îmi închipui că sunt mulți utilizatori de YouTube Music în România (oferta lor este foarte bună) și acum pot avea muzica direct pe televizor (de ce? ca sunet de fundal când ai niște invitați prin casă, mai ales dacă scoți sunetul printr-un sistem audio bun).

Am văzut și aplicația Stadia, de exemplu, care este serviciul de game streaming al Google. Altfel spus, te poți juca direct pe televizor. Există și aplicație Geforce Now, serviciul de game streaming al NVIDIA. Personal n-am putut testa acest lucru, dar ma citit pe alte site-uri că poți conecta la televizor un controller de PlayStation (are bluetooth) și îl poți folosi pentru a te juca direct în Geforce Now, pe televizor.

Nu vă închipuiți însă că aveți acolo zecile de mii de aplicații din Play Store de telefon. Există un număr mare de aplicații, dar un televizor cu Android TV nu este un smartphone de 50 de inci pus orizontal. Mai sunt diverse aplicații interesante pe acolo, de exemplu există una care transformă televizorul în monitor de securitate pentru camere Nest (le poți vizualiza pe toate pe același ecran), deși nu știu cât de populare sunt acestea în România.

Google Assistant este bine integrat. Ai buton dedicat pe telecomandă, iar rezultatele apar pe ecran. De ce ai vrea GA pe televizor? Poate vrei să comanzi de acolo diverse funcții prin casă, cum fac eu în mod uzual. Apoi, poate te uiți la un film și ai o discuție aprinsă cu cineva privind vârsta Umei Thurman, caz în care poți zice “ok Google, how old is Uma Thurman?” și rezultatul apare imediat pe ecran, cu poza actriței. Mai mult, Google Assistant poate comanda funcții chiar în televizor, poți deschide direct de acolo anumite aplicații, de exemplu.

AMBILIGHT

Pentru mine acest sistem de iluminare este unul dintre punctele forte ale televizorului. Pe spatele lui Philips 8536 există LED-uri dispuse pe trei laturi, iar acestea aruncă pe perete, în spatele televizorului, lumină colorată în funcție de culorile din fiecare zonă a ecranului.

Treaba asta are și o parte practică: este mai odihnitor pentru ochi să nu te uiți în beznă la un dreptunghi luminos, de exemplu ca atunci când urmărești vreun meci noaptea, iar Ambilight asigură o continuare a luminilor de pe ecran pe peretele din jurul televizorului, difuzând astfel mai bine ecranul luminos din centrul său.

Eu, însă, sunt fan lumini ambientale prin casă, am unele aproape în fiecare cameră, comandate de prize inteligente care le aprind și le sting automat seara. Am și câteva becuri Philips Hue cu programe asemănător setate. Un astfel de televizor mi se pare că asigură exact jocul de lumini care îmi place în sufragerie, proiectând tot felul de culori frumoase pe perete. Nu vă închipuiți că transformă camera în discotecă, ci doar colorează difuz acel perete pentru a face și mai plăcută atmosfera, iar setările permit să-l reglați așa cum vreți.

Ambilight poate fi configurat în ce privește luminozitatea și cât de rapid să se adapteze schimbărilor de pe ecran. Poți regla dacă sincronizarea să fie făcută cu partea video sau cu cea audio, poți regla și o singură culoare statică sau un joc discret de lumini șamd. Mie mi-a plăcut mult și, de altfel, de mulți ani mi se pare un avantaj al televizoarelor Philips. Uitați câteva fotografii:

Poate fi interconectat și cu un sistem de becuri Hue, dacă chiar vă doriți un joc de lumini și mai amplu în cameră.

TELECOMANDA

Telecomanda este ceea ce nu mi-a plăcut la Philips 8536 The One. Parcă a fost gândită de cineva care nu folosește acest televizor. Sunt prea multe butoane pe ea, toate mici și greu de simțit la mână pe întuneric.

Sunt aici și câteva decizii strategice greșite. Tastele săgeți și Enter, pe care le folosești des pe aplicațiile de streaming, sunt în partea de sus. Butoanele de volum și schimbat programele, în schimb, sunt în partea de jos. Mai mult, butoanele de volum, probabil cele mai des utilizate, sunt mici, cu butonul de mute plasat în centrul lor.

Mai sunt și alte decizii ciudate, de exemplu există butoane separate de Play și Pause. De ce nu un singur buton, dar cu funcție duală? Nu știu. Oricum, telecomanda în sine nu este un deal breaker, că își face treaba, dar parcă n-a fost actualizată la conceptele moderne privind o telecomandă simplu de utilizat.

Pe cealaltă parte, însă, are o tastatură completă qwerty. Aș zice că nu-i foarte utilă, că doar nu introduceți toată ziua user-uri și parole în aplicații, dar poate fi binevenită în Stadia sau Geforce Now. Oricum, este foarte bine realizată, tastele sunt flush, nu le simți și nici nu te deranjează la mână, nu le apeși din greșeală atunci când folosești partea principală a telecomenzii. Nota 10 la acest aspect.

ASPECT ȘI INSTALARE

Philips 8536 arată ca un televizor normal. Nu-i foarte gros, dar nu-i nici panou de sticlă. Porturile sunt, ca de obicei, împărțite în două zone, una pe spate și alte spre lateral.

Standul inclus în cutie este bun, ține stabil televizorul. Mi-a plăcut că permite rotirea ecranului cu vreo 45-50 de grade în total. Avantajul este că poți monta televizorul în colțul camerei, de exemplu, iar standul rămâne paralel cu peretele în timp ce ecranul se rotește spre centrul camerei. Puține televizoare includ un astfel de sistem de rotație. Pentru cei care vor să monteze televizorul pe perete există clasicul sistem VESA cu patru șuruburi.

Instalarea este simplă. Interfața include limba română, iar la căutarea canalelor televizorul știe de Digi și Vodafone și deci pune canalele găsite în ordinea lor corectă. Te mai loghezi cu contul Google și asta este tot.

Punctele albe de pe lateral sunt LED-urile sistemului Ambilight, apropo.

CONCLUZIE

Philips 8536 The One este un model foarte bun pentru utilizatorul normal de televizor, adică oamenii care vor să se uite la televiziunea clasică, la filme pe streaming si poate să se joace pe vreo consolă. Oferă imagine foarte bună pentru un LED, sunet clar, ieșire eARC pentru extindere cu un sistem audio complex, aplicații smart peste media altor televizoare (dar nu cu mult), integrare Google Assistant și un sistem Ambilight care schimbă aspectul camerei în care este montat.

De ce zic că este un model mainstream? În primul rând pentru că prețul este unul potrivit acelei game. În al doilea rând, cine vrea imagine și mai bună se poate orienta spre paneluri OLED, are inclusiv Philips câteva serii de OLED-uri, iar cine vrea gaming serios pe televizor probabil va dori un model cu ecran de 120 Hz și rată de refresh variabilă. Philips are și aici oferte, seria 9000 are panel de 120 Hz și HDMI 2.1 cu VRR, plus alte modele ale concurenței, desigur.

Per total, însă, cine vrea un televizor bun pentru nevoi normale ar trebui să ia în considerare și un astfel de Philips. M-a surprins plăcut și l-aș monta oricând în sufrageria mea.

Preț: 2.800 de lei la eMAG și Altex și evoMAG.

asus s5507

    27 comentarii

  1. Eu am pus in functiune LG-ul C1 de 48″, este un model foarte reusit, se incadreaza mult mai bine in camera.

    Dar si dupa cel mai recent software nu e in stare sa tina minte canalele omise, nu ma intereseaza cele non-HD, religioase, agricole sau cu alte tampenii.

      (Citează)

  2. Am de vreo luna la favorite un Samsung de 50” la vreo 2100 lei, dar m-am cam saturat de Smart TV de la Samsung.

    Am pus televizorul testat de tine in cos, (Philips 50PUS8536/12) maine cred ca-l iau, dar nu stiu cum sa-l iau prin link afiliat de la tine.

      (Citează)

    • Cauta un articol pe blog cu blackfriday

      Da click pe link, si in momentul in care ai dat, o sa iti apară in adresa ceva cu profitshare (in momentul ala se pune cookie-ul de afiliat la tine in browser)

      Plasezi comanda si aia e

      Sper ca asta este tot

        (Citează)

    • Este in dreapta sus un buton mare cu hotzMag.

        (Citează)

  3. Văd în specificații că e capabil de VRR pe HDMI1 şi HDMI2. La ce ajută asta daca panelul duce doar 50-60 Hz ?

      (Citează)

  4. Cine mai face acum televizoarele sub numele Philips? Vestel?

      (Citează)

  5. Ambilight e la fel ca acum multe generații. Devine deranjant, cel puțin mie nu-mi place. Telecomanda pare făcută acum 20 de ani. Este cumva pe Bluetooth? Se poate testa ținând-o în spatele tău.

    Legat de Google Assistant, eu folosesc opțiunea pentru că mi se pare greu să caut ceva cu tastatura lui (și eu am TV cu Android). Apăs butonul de comandă vocală, îi spun ce vreau să caut și gata. Mă bucur că Google TV se mișcă bine. Am ajuns să folosesc comenzile vocale destul de des (stau mult pe Youtube). Legat de aplicații pot să spun că nu-mi lipsește nimic, am găsit chiar și browser sau manager de fișiere.

    Sunt curios cum stă pe partea de playback HDR dintr-o sursă bună ca un film la calitate bună sau un BluRay.

      (Citează)

  6. Cati pixeli defecti are ?

      (Citează)

    • Dar mai vin TV-uri cu pixeli defecți din fabrică? N-am mai văzut de mult unul, chiar și Horizon-ul ieftin pe care i l-am luat bunică-mii acum vreo 5 ani are ecranul perfect din punct de vedere al pixelilor.

        (Citează)

  7. Mie imi place mult telecomanda comparand-o cu cea de la Samsung cu 5 butoane care pare de jucarie.
    Care e viteza la schimbat canalele? Le poti ordona usor?

      (Citează)

  8. Doar ce mi-am luat si eu un TV Phillips Ambilight cu Android facand trecerea de la unul mai vechi de 10 ani.
    Ma uit la TV in medie 20-30 min pe zi.
    L-am butonat cateva minute si am observat urmatoarele:
    – canalele HD au nevoie de 2-3 secunde pana se sincronizeaza sunetul cu imaginea
    – schimbarea canalelor e foarte lenta (2-3 secunde)
    – la unele canale nu imi apare subtitrarea, trebuie sa intru in setarile canalului respectiv sa o activez, daca schimb canalul setarea se pierde
    – cel mai enervant este ca nu pot ordona canalele intr-un mod prietenos, am vazut o aplicatie https://github.com/PredatH0r/ChanSort dar n-am avut timp sa o incerc

      (Citează)

    • De regula, partea cu subtitrarile (si audio, daca e cazul), se rezolva selectand subtitrarea implicita pe romana, respectiv sunetul in romana. Sigur exista undeva in meniu setarile astea. Daca nu exista, totusi, atunci e nevoie sa setezi TV-ul pe Romania si meniul in limba romana. Dar in cazul asta nu mai ai Google Assistant sau e limitat.

        (Citează)

    • @Costel, ChanSort este cea mai buna aplicatie pentru aranjarea canalelor pe un televizor.
      Dar daca tie iti face problemele despre care vorbesti aici, incearca sa-l duci inapoi daca mai poti. Eu de asta recomand tutror modelele de la LG, fiindca softul este mult mai rapid si mai fluent. Canalele se schimba repede si toate meniurile se acceseaza destul de rapid.

      PS: asta este valabil in categoria televizoarelor pana in 2000-3000 de lei. La cele scumpe (varfurile de gama) nu ar trebui sa ai probleme cu navigarea prin meniu sau schimbarea canalelor.

        (Citează)

  9. Io-s curios de altceva. Daca pui Tidal pe el, merge sa iti scoata Atmos si Master la 88/96kHz prin eARC catre un receiver? Sau ramai fortat la 48kHz?

      (Citează)

    • Probabil că nu, dar trebuie încercat cu un echipament adecvat. Înțeleg ce zici tu, dar nu mi se pare practic. Dacă nu ai un receiver ca lumea (cu DAC bun) și boxe/căști bune degeaba ai o sursă peste 48kHz – mai ales că nu orice album e la 96kHz.

      Iar dacă ești dispus să dai bani pe ce am scris anterior, iei un streamer (vezi apoi dacă folosești DAC-ul încorporat sau ce are receiverul) și nu mai stai să vezi ce output ai. Mai ales că sistemul audio rămâne, TV-ul îl mai schimbi. Eu unul nu m-aș gândi să folosesc un sistem audio de 15-20 de mii de lei (că acolo ajungi) cu un TV de 3 mii.

      Asta presupunând că Android nu limitează sunetul la 48kHz – am auzit ceva de asta dar nu pot face teste că nu am un telefon/TV cu android.

        (Citează)

    • Mai tocmai. Poti sa ai un receiver cu boxe decent, fara sa ai neaparat streamer in el. Tocmai ca intr-o zona de pret acceptabila, mai degraba nu ai streamer in receiver daca vrei calitate audio decenta. Un televizor cu Android TV are tocmai avantajul ca te scuteste de o cheltuiala suplimentara pe un device de streaming. Eu de exemplu nu am TV si mi-am luat nvidia shield ca sa am ceva care sa stie Atmos si sa stie sa comute pe sampling rate-uri mai mari. Nici un shield nu e chiar ieftin, mai ales daca il iei din Romania, de streamer dedicat nici nu mai zic. Deci da, conteaza daca iei un TV care te scuteste sa mai cumperi o cutiuta.

        (Citează)

    • Mi se pare că ai prea multe așteptări de la un dispozitiv oarecare cu care să faci streaming. Pentru asta, mai ales că nu cauți echipament high end, e destul 48kHz. Semnalul poate să permită 96kHz, dar trebuie să fie și muzica la rezoluția aia. Apropo, CD-ul are chiar mai puțin de 48 (44.1), mediu care încă e standardul la nivel de consumator. Muzica la rezoluție înaltă e de obicei pentru cei ce au o bibliotecă serioasă, de asta am zis de streamer, mai ales că acolo poți avea un DAC de calitate mai bună decât ceea ce e într-un receiver mai ieftin. Plus că la TV depinzi de soft, care n-a fost făcut pentru HiFi și s-ar putea să te încurce când ai echipament dedicat. Și dacă țin bine minte, chiar Android are limită la rezoluție, spre deosebire de iOS.

      Receiverele ieftine în general sunt mult sub streamer+amplificator/DAC, iar dacă n-ai nevoie de TV poți obține calitate mai bună a sunetului la același preț, dacă nu chiar mai ieftin. Și pe mine m-a atras tot timpul ideea de a lega totul la un receiver, dar când am văzut la ce prețuri sunt alea bune pe audio, am lăsat-o baltă.

        (Citează)

  10. Okochea:
    Mie imi place mult telecomanda comparand-o cu cea de la Samsung cu 5 butoane care pare de jucarie.
    Care e viteza la schimbat canalele? Le poti ordona usor?

    telecomanda aia cu 5 butoane de la samsung e o jucarie geniala.
    e singura telecomanda tv pe care o simt comoda si de real ajutor si nu o piedica enervanta.

      (Citează)

    • Chera Robinson-Constantin

      10/12/2021 la 7:27 AM

      Ba este f enervanta venind de la LG Magic remote…Fără butoane, dacă ți un pic mai mult apăsat pe butonul de schimbat canalele se deschide ghidul tv, deci nu e deloc ok. Fiecare cu preferințele lui, și pe mine m a impresionat la început, însă a picat pasiunea ptr ea când am văzut cât de ușor te poți încurca în butoane.

        (Citează)

  11. emag – 2799 lei
    altex – 2799 lei
    evomag – 2899 lei

      (Citează)

    • Evomag nu importa din acelasi loc, din cate stiu, ci prin ABN. Probabil d-astea sunt diferențe.

        (Citează)

    • Evomag, și alții de altfel, practică acum discount cu cod ca să nu îi umfle ANPC de amenzi. Vezi la ei în promoții, poate au ceva pentru Phillips.

        (Citează)

  12. Chera Robinson-Constantin

    10/12/2021 la 7:25 AM

    Merge ca un televizor ptr dormitor, mai mult nu merita atenția având în vedere ca are doar 50hz, calitate slaba a materialelor, iar Philips nu-s renumiți ptr fiabilitate…Am în familie diverse persoane care si-au luat asa ceva pentru ca na, erau mai ieftine și aveau luminițe, iar după 2 ani au crăpat…Nu am încredere mai deloc în Philips

      (Citează)

  13. Cel mai nasol la Android TV mi se pare partea de mirroring a unui PC.
    Poti sa faci numai din Google Chrome, are strict mirror desktop sau browser.
    Nu poti folosi TV-ul ca additional screen la ecranul PC-ului.

      (Citează)

  14. Gaelex:
    Eu am pus in functiune LG-ul C1 de 48″, este un model foarte reusit, se incadreaza mult mai bine in camera.

    Dar si dupa cel mai recent software nu e in stare sa tina minte canalele omise, nu ma intereseaza cele non-HD, religioase, agricole sau cu alte tampenii.

    Asta cred ca e o probleme generata a televizoarelor LG pentru ca si eu am un 43UN73003LC si nici acesta nu retine canalele omise.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus