un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

NVIDIA Reflex este o tehnologie nouă de micșorat lag-ul din jocuri

13 Dec 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

Spune-ți părerea

Trailerul de la God of War pe PC, care apare pe 14 ianuarie, spune ceva despre utilizarea unor tehnologii interesante. Prima este NVIDIA DLSS, care în continuare mi se pare cea mai șmecheră invenție pe partea de procesare grafică. DLSS, Deep Learning Super Sampling, folosește tehnologii tip artificial intelligence pentru a crește calitatea și rezoluția imaginii.

Ce face este să ia un cadru normal și, folosind AI-ul, să-i dea mai multe detalii. Este ca un upscaling făcut foarte bine prin AI, ghicind practic ce ar trebui să fie acolo.  Am văzut comparații cu și fără DLSS și tehnologia generează inclusiv detalii pe care jocul poate că nici nu le are la cea mai înaltă rezoluție a sa. Imaginea de mai jos, din Death Stranding, mi-a rămas mereu în minte:

Și avantajul este că pe lângă imagine mai bună, se obține și un frame rate mai mare. Se vede și mai sus, 108 fps versus 141 fps cu DLSS. Ideal dacă ai și un monitor cu refresh foarte mare, că măcar îl întinzi la maxim.

NVIDIA Reflex era o altă tehnologie menționată în trailerul God of War. M-am uitat pe ce face, că nu știam nimic despre ea, și rolul ei este de a micșora latența între clickul pe mouse sau pe taste și momentul când efectul acestuia se vede în joc. Felul în care micșorează această latență este interesant, NVIDIA Reflex folosește un truc foarte tare de optimizare a randării pentru a-i obține jucătorului un avantaj competitiv în joc.

Sunt trei locuri în care apare lag în joc:

  • de monitor: lag-ul este mai mic pe monitoare cu rată mare de refresh pentru că sunt afișate mult mai multe frame-uri și jucătorul reacționează mai rapid la o schimbare.
  • la periferice: adică timpul între când apeși tu pe mouse și momentul când semnalul că ai făcut asta ajunge în PC.
  • în PC: timpul de procesare al comenzii tale, când jocul determină ce înseamnă aceasta, iar procesorul și placa video randează frame-urile necesare.

Cel de monitor poate fi îmbunătățit cu ecrane cu refresh mare și tehnologii precum G-Sync. Lag-ul perifericelor poate fi micșorat prin utilizarea unor mouși sau tastaturi de gaming, care de obicei au hardware optimizat pentru a procesa și trimite cât mai rapid input-ul jucătorului (sau cel puțin cele scumpe au așa ceva).

Lag-ul din sistem depinde de hardware-ul sistemului, de procesor, memorie și placă video. Luați un Zephyrus G15 și veți avea din start un rezultat foarte bun. Și totuși, NVIDIA a găsit o metodă de a-l micșora suplimentar și i-au dat numele de Reflex. Vestea bună este că e disponibilă pe toate plăcile de la GeForce 980 încoace.

Sistemul PC poate lucra în general în două moduri. Dacă scena respectivă are grafică foarte complexă (explozii, reflexii multe, efecte vizuale ample), procesorul generează mai multe cadre decât poate randa placa video. Procesorul n-are multă treabă într-o astfel de situație, că greul este dus de placa video. Procesorul doar îi spune “acum randează explozia aceasta pe 12 cadre”, “acum randează reflexia ei în podea” șamd, comandând plăcii video să randeze o mulțime de cadre.

Placa video muncește ceva pentru fiecare astfel de cadru, așa că toate aceste comenzi intră într-un “render queue”, o coadă de așteptare, până ce sunt executate. Și placa randează poate sute de cadre pe secundă, dar tot sunt multe și în coada de așteptare.

În acest timp, dacă vine o comandă de la jucător sau un input nou, procesorul poate fi prins în ofsaid. Poate că întârzie câteva milisecunde la procesarea clickului de “foc” pe mouse pentru că tot generează cadre pentru render queue-ul plăcii video. Poate că, din același motiv, îi spune plăcii video cu întârziere mai mare decât ar fi cazul “desenează pentru 3 cadre capul unui adversar la ușa din depărtare, că se uită foarte scurt spre jucător”.

Reflex anulează acel render queue. Îl duce la zero sau îl micșorează foarte mult, spunându-i procesorului să nu mai trimită dinainte comenzi plăcii video, ci să le i trimită una câte una, sincronizat cu ritmul ei de procesare. Coada respectivă este goală, iar procesorul este liber să asculte și să proceseze rapid comenzile primite de la mouse/tastatură.

Al doilea mod este cel în care procesorul are mult de muncă în respectiva scenă, iar placa video nu este solicitată. De obicei, placa video își micșorează în acel moment consumul de energie. Dacă procesorul are nevoie de ea, generează din nou o coadă de așteptare până ce placa video își reintră în formă, chit că aici e vorba de schimbări de moment. Prin Reflex, placa video este menținută mereu pregătită să proceseze informații, astfel încât nu apare acea coadă de așteptare.

Acestea sunt posibile pentru că NVIDIA Reflex este o tehnologie implementată direct de dezvoltatorul jocului în codul acestuia. Engine-ul jocului “știe” să solicite mai eficient procesorul și placa video, în modul descris mai sus. Driverul NVIDIA din conputerul jucătorului face restul muncii, în completarea părții Reflex din engine-ul jocului.

Este interesant modul de lucru, nu? Dacă vreți mai multe detalii, este un articol destul de tehnic pe site-ul NVIDIA despre Reflex.

Reflex a fost implementat până acum în jocuri FPS competitive, unde contează foarte mult avantaje de câteva milisecunde. Dacă ați jucat astfel de jocuri sigur vi s-a întâmplat să muriți fix când ați pus ținta pe adversar și ați apăsat pe mouse. Câteva milisecunde în minus ar fi fost probabil suficiente ca voi să fiți primul care trage și adversarul să fie scos din joc.

Jocuri precum Warzone, Battlefield 2042, Valorant, Overwatch și altele au Reflex implementat. Mi se pare foarte bine că va fi însă prezent și în God of War, care este un joc single player, dar este genul acela de joc de acțiune unde trebuie să apeși fix la momentul potrivit pe block sau să ataci exact când trebuie adversarul ca să îl dobori. Și fix astfel de jocuri îți cer de obicei reflexe foarte bune și apăsări de taste și mouse exact în momentul potrivit, altfel nu poți câștiga.

Dacă vreți să vă faceți un cadou bun de sărbători, poate un laptop Legion 5 Pro cu RTX 3060 sau un desktop Arkay cu RTX 3060 Ti. Pe 14 ianuarie apare God of War pe PC și acesta este unul dintre cele mai bune jocuri făcute vreodată pe PlayStation, merită jucat cu grafica la maxim. În februarie vine Elden Ring. Recent a fost lansat Marvel’s Guardians of the Galaxy, care folosește din plin ray-tracing, iar universul din Guardians are ce oferi la capitolul grafică spectaculoasă și efecte vizuale.  Timp să fie, pe lângă hardware bun!

asus s5507

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus