►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
20 Dec 2021 ·
Denis Villeneuve, care regizează Dune, va face un film și după Rendezvous with Rama. Vestea este excelentă pentru că Rama este o carte foarte bună și care se pretează pentru un film spectaculos. Dacă va avea scene la fel de spectaculoase vizual ca Blade Runner 2049, o să fiu primul la coadă la bilete.
Rendezvous with Rama este o carte SF scrisă de Arthur C. Clarke în 1973. Clarke = unul dintre marii scriitori ai domeniului SF, autor al Odiseea Spațială, Rama, Sfârșitul Copilăriei, Orașul și stelele și alte romane. A fost și un vizionar priceput. În 1945, a publicat un articol în care descrie beneficiile unei rețele de sateliți în jurul Pământului pentru comunicații rapide. În 1959, estima că la finalul secolului vom avea cu toții transmițătoare personale foarte mici, ușor de purtat în buzunar, cu care vom putea contacta orice persoană în mod simplu.
Tot Clarke a spus aproape în toate cărțile sale o frază care a rămas celebră și care a fost repetată și adaptată de multe ori de atunci: “orice tehnologie suficient de avansată nu poate fi deosebită de magie”.
Rama a fost scrisă în 1973. Eu am citit-o acum vreo 15 ani și vă pot spune că este genul de carte timeless, care îmbătrânește foarte bine. Este un semn al unui roman SF bun: indiferent cât de vechi este, nu pare demodat în conceptele sale.
Povestea spune că, în viitorul apropiat, un obiect de mari dimensiuni intră în Sistemul Solar și… încetinește, ceea ce înseamnă că este artificial. O navetă spațială și echipajul ei, aflați deja în spațiu, sunt trimiși să investigheze obiectul ce primește numele Rama. Găsesc un cilindru uriaș, zeci de kilometri lungime, iar explorarea sa dezvăluie tot felul de mistere. Romanul este unul hard SF/first contact ca gen.
În opinia mea se termină cu la fel de multe întrebări precum ridică. Cartea este de sine stătătoare, dar Clarke a mai scris apoi continuări, cu explorarea pe îndelete a unui alt Rama, iar acolo se primesc răspunsuri pentru toate întrebările, trecând prin clasicele etape de determinat limbajul extraterestru, explorat sistemele, contactul cu alte specii șamd. Este o poveste bună, dacă vreți să o citiți pe toată.
Un film ar putea fi spectaculos. Cred și că Rendezvous cu Rama trebuie adaptată pentru un scenariu de film, că nu poți ține audiența la cinema doar cu explorarea treptată a unui mare obiect și misterele ce apar, așa că probabil va fi diferit de carte, va avea și niște personaje negative sau alte asemenea elemente care să contribuie la poveste. Nu se știe când va apărea pe piață, Villeneuve are întâi de lucrat la o continuare pentru Dune, dar important este că se face și că am putea asista la o revenire în prim plan a filmelor SF. Sunt o mulțime de cărți bune ce ar putea fi ecranizate.
Rendezvous cu Rama (cartea): eMAG, Libris, Nemira. Versiunea de Kindle pe Amazon costă 1,12 dolari, adică vreo 5 lei!
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
9 comentarii
20/12/2021 la 11:30 AM
Din pacate, “Rendez-vous cu Rama “, desi e o carte faina, nu mi-a zis nimic.
Cred ca are de-a face cu stilul lui Clarke, nu ma pasioneaza deloc.
F.(Citează)
20/12/2021 la 11:54 AM
Uau! Abia astept. Nu cred ca este neaparat necesar sa apara ceva personaje. Poate fi ceva in genul Sfera
kilroy(Citează)
20/12/2021 la 12:03 PM
Nu mi-a placut cartea, este cumva depasita (cum se intampla cu multe carti sf vechi). Nici de la film, daca se va face, n-am mari asteptari. Probabil va fi mai mult despre cotele de negri, asiatici, gay, oameni cu dizabilitati, etc… decat despre sf.
Kopa_Kopan(Citează)
20/12/2021 la 12:24 PM
Nu știu dar Denis is on a roll, ma uit cu plăcere la orice film.
Sambu(Citează)
20/12/2021 la 1:15 PM
nene cata frustrare trebuie sa ai in tine ca sa scoti chestia asta. omul asta se entuziasmeaza apropo de o carte si un film, tu o dai inainte cu poezia ta. trebuia sa spui macar ceva de Witcher sau Cowboy Bebop, ca sunt subiecte actuale.
stefan(Citează)
20/12/2021 la 1:17 PM
e amuzant ca tocmai discutam recent cu un prieten apropo de Rama, nu intelegeam de ce nu l-a adaptat nimeni ca in principiu e destul de simplu (nu ca Fundatia, pe care a reusit Apple sa o buseasca grav, imho).
Dar mai bine ar fi sa termine Villeneuve Dune si apoi sa se apuce de asta :)
oricum, Villeneuve + Arthur C. Clarke nu poate iesi decat ceva misto
stefan(Citează)
20/12/2021 la 1:38 PM
Foarte tare.
Este una dintre cartile mele preferate.
De fapt nu aveau ei nici o treaba cu Pamantul, doar se foloseau de gravitatia soarelui sa accelereze pentru o alta destinatie. Destul de cool pentru anii cand a fost scrisa.
Iar Rama 2 se termina cu: “Ramanii fac totul in 3 exemplare …”
Am asteptat o continuare dar nu cred ca mi-a cazut in mana. Nu e ca si cum atunci ar fi fost net sa cuat, ne bazam doar pe comentariile de la sfarsitul sau inceputul cartii pentru info despr opera autorului. :-)
Florin(Citează)
20/12/2021 la 2:42 PM
Pe vremea aia, Easter Eggs insemnau chiar oua colorate :-)
kilroy(Citează)
20/12/2021 la 6:11 PM
Sunt de acord cu comentatorii de sus dar mi a și placut. Aștept si filmul.
conspicuous(Citează)