un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Oficial în Vama Veche au fost 70 de turiști pe zi

1 Nov 2021  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

20 comentarii

Am urmărit în ultima lună vreo trei emisiuni recapitulative despre sezonul turistic de la mare, ce-a fost bine, ce-a fost rău. Patronii se plângeau că-i greu de găsit forță de muncă și că, dacă nu ai mare succes, la anul nu se mai întoarce personalul tot în restaurantul tău și trebuie să instruiești alții să facă orez. Clienții se plângeau că-i scump, că sunt servicii proaste etc. Concluzia generală era un fel de heirupism despre cum lucrurile totuși merg mai departe și încet-încet se așază pe un făgaș, că treptat este tot mai bine și la noi.

Mi s-a părut prin urmare deosebit de amuzantă știrea din ZF despre cât de mult turism la negru s-a făcut în Vama Veche în acest an. Conform datelor oficiale, în Vama Veche în perioada mai-august:

  • au ajuns la 8.900 de turiști în total
  • în medie au fost 70 de turiști per zi
  • încasări totale de 2.000 de euro per zi în întreaga stațiune (acesta este un fel de calcul de-al ZF, cred).

Datele de anul trecut arată încasări medii de 71 de lei pe zi pentru stațiune din cazare, “cât ale unui chioșc din capitală”, zice tot ZF. N-am cum să verific cifrele, dar presupunând că este așa, nu poți cere multe de la litoralul românesc. Fiecare culege ce seamănă, patron și turist.

asus s5507

    20 comentarii

  1. Alături de horeca! Salvăm Vama Veche, salvam litoralul românesc!

      (Citează)

  2. 70 cred ca erau doar la bar in fata mea de fiecare data.

      (Citează)

  3. Cum spune Radu, si turistii poarta o parte din vina pentru ca nu cer bon fiscal atunci cand cumpara ceva/platesc cazarea.
    Dar asta este infim raportat la responsabilitatea pe care o au autoritatile. Este incredibil cum poate sa fie acceptat un asemenea furt. Ca doar nu o sa spuna ministrul Finantelor sau conducerea ANAF ca ei nu stiau de asta.

      (Citează)

    • Este inca o mizerie implementata de catre autoritati pentru a transfera responsabilitatea catre clienti.
      Nu, clientul NU trebuie obligat sa ceara fluturasul ala. E obligatia magazinului sa-l ceara, nu e treaba clientului sa-i bata obrazul sa-si primeasca bon. Si obligatia statului sa oblige magazinele sa dea bon.

        (Citează)

  4. Bun, hai sa lucram cu materialul clientului. 12 milioane cifra de afaceri. 5% TVA (desi multi se incadreaza ca neplatitori la sumele astea minuscule), 3% impozit pe CA. Grosier vreo 100.000 de lei incasati la bugetul de stat.
    Nu stiu la ce nivel sunt taxele locale, dar vorbim de o comuna. Hai sa zicem ca sunt 1000 de proprietati care platesc in medie 100 de lei pe an (sunt generos aici, stiu sate cu impozite de 5-10 lei pe casa+curte mare). Deci inca 100.000 lei.

    Salariul primarului este 10400 de lei, salariul viceprimarului 8320 (date din 30.09.2021, pe site-ul comunei Limanu). Inmultit cu 12 luni, fara a mai pune prime si sporuri, rezulta ca toate taxele de mai sus se duc pe salariile astora 2.
    Nu am gasit nicaieri pe site executia bugetara, dar sunt convins ca arata mult diferit de ce am scris eu mai sus, ca altfel comuna ar fi fost falimentara de mult, nu?

      (Citează)

  5. Da, pe de-o parte este si responsabilitatea mea sa cer bon fiscal, dar ma intreb asa:
    1. Ce face ANAF-ul, chiar nu vede deloc situatia?
    2. Cum au rezolvat alte tari situatia asta?

    Imi aduc aminte, cu niste ani in urma, am fost in Sardinia si cand am ajuns la o plaja Italienii erau revoltati ca parcarea care pana ieri era fara plata, azi era cu plata (2-4 eur, nu mai stiu cat). Problema, aparent nu era ca se platea ci ca, nu iti dadeau bon fiscal.
    Au sunat la politie / garda financiara / autoritati (la cineva) si au facut reclamatie.
    Cand ne-am intros la masina, dupa cateva ore, erau 2 politisti care te intrebau daca ai platit parcarea si daca da, cat. Iar nenea de la parcare iti dadea banii inapoi.
    La cine suni daca nu ti se da bonul in Romania? Cat dureaza pana vine cineva sa rezolve problema?

      (Citează)

  6. Au trecut 31 ani și încă avem impresia că turiștii sunt inocenți in corpore.
    Nimeni nu vede interlopi, nimeni nu vede mașini de lux înmatriculate în județe în care foamea e omniprezentă, nimeni nu vede spălarea de bani, dar vrem bonuri fiscale și contribuție la buget.

      (Citează)

  7. ANAF nu se duce să îi verifice și amendeze in sezon, numai după.

    ANPC nu se duce să le verifice frigiderele la început de sezon, numai după.

    Statul stă, de aia se numește stat.

      (Citează)

  8. Cazare la mare acum 2 ani. Pensiune aproape de Constanta, destul de mare, tinuta de o familie, parinti plus 1 baiat, parea ca toti lucreaza la pensiune, toti erau pe acolo toata ziua si isi faceau de lucru, aveau si angajati.

    Ce m-a frapat, 2 bmw x4 noi noute, mama plus baiatul si 1 bmw x6 pentru tata, parcate toate in fata bineinteles, ca doar sunt patronii, clientii sunt doar niste sclavi care pot merge pe jos cu bagajul in mana 300 de metri.
    Probabil ca cele 3 masini impreuna faceau cam 130.000 euro.

    Cum se face asa ceva?
    Explicatia in articolul de mai sus.

      (Citează)

    • De ce te-ai cazat acolo daca te-a deranjat faptul ca a fost nevoie sa mergi 300 de metri cu bagajul in mana? Nu o sa se schimbe nimic daca noi doar comentam pe internet, dar cand vine vara ne ducem si platim in continuare pentru niste servicii slab calitative.

        (Citează)

  9. Solutia e simpla: nu mai faceti turism in tara, mai ales cand e mai ieftin aproape oriunde in afara tarii si serviciile sunt mai bune.

      (Citează)

    • Cam unde in afara poti sa mergi in weekend, de vineri seara dupa birou pana duminica seara? Sa fim seriosi, in Vama mergi pt 2 seri de club si o baie sambata dimineata, iar asta nu poti s-o faci in Grecia, Croatia sau pe unde mai merg oamenii la mare.

        (Citează)

  10. Nu apar domeniul Horeca sau Vama veche dar articolul pare un pic departe de realitate.
    Am fost anul asta de 3 ori in Vama Veche, m am invartit intre 4 carciumi si nu am scos cash decat pentru bacsis.
    Lucrul acesta il faceau o groaza in jurul meu mai ales la Expirat unde erau afise cu “card only”.
    Din moment ce platile cu cardul nu le poti face pe naspa, fara bon, nu au cum sa fie incasari totale de doar 2.000 de euro pe zi pe intreaga statiune.

      (Citează)

    • Poate banii se incaseaza pe alta firma cu sediul in Bucuresti?

        (Citează)

    • Nu stiu care este adevarul cu aceste incasari, dar nu am vazut niciun patron care sa apara public si sa conteste articolul din Ziarul Financiar. Sa vina sa arate ca el a avut cifra de afaceri oficiala de X lei.

        (Citează)

    • @Andrei G,

      Pai, daca ar fi cum zice @florin, o contestare publica (e totusi un articol intr-un ziar putin important) ar duce la complicarea situatiei pentru ei. De exemplu, i-ar obliga mai marii sa deschida oficial puncte de lucru in Vama. Cred ca de abia asteapta respectivii proprietari de afaceri. /s

        (Citează)

  11. florin:
    Poate banii se incaseaza pe alta firma cu sediul in Bucuresti?

    Nu vad legatura.
    Pe principiul tau dedeman are incasari zero in bucuresti pt ca are doar punct de lucru si nu sediul social ?

      (Citează)

  12. Andrei G: Nu stiu care este adevarul cu aceste incasari, dar nu am vazut niciun patron care sa apara public si sa conteste articolul din Ziarul Financiar. Sa vina sa arate ca el a avut cifra de afaceri oficiala de X lei.

    Cu ce i ar ajuta sa scoata capul de la cutie ?
    Sa vina ZF sa le “ceara” sa faca si ei un advertorial platit ? M

      (Citează)

  13. Cum pana mea tot turistii sunt de vina ma ? Daca aia au casa de marcat care repeta acelasi bon , nu se fac controale cu ridicarea licentei . Stat pe capu` lor , tot ANAF Constanta si limitrofe bam , sezon estival , am venit aicisha sa vedem cum merg incasarile .

    Mai tineti minte , cu UBER top 10 ca orice uberist platea taxe si impozite mai mult decat toate firmele de taximetrie din Bucuresti la un loc ? Pentru ca erau clientii jegosi si nu cereau bon . Am gasit solutia .

    Andrei G:
    Cum spune Radu, si turistii poarta o parte din vina pentru ca nu cer bon fiscal atunci cand cumpara ceva/platesc cazarea.
    Dar asta este infim raportat la responsabilitatea pe care o au autoritatile. Este incredibil cum poate sa fie acceptat un asemenea furt. Ca doar nu o sa spuna ministrul Finantelor sau conducerea ANAF ca ei nu stiau de asta.

    Daca ar fi dupa mine as inchide maghernita aia de VAMA VECHE pana se civilizeaza .

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus