►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Topul meu, desigur.
Interstellar mi se pare și acum un film excelent și îl revăd cu plăcere când îmi vine cheful. Poveste bună, actori de top, bine filmat, coloană sonoră foarte bună. Are și întorsături de situație neașteptate, țin minte reacția întregii săli când s-a zis “au trecut 23 de ani”.
N-avea cum să fie altul pe primul loc. Nolan a făcut o treabă excelentă.
O capodoperă. L-am văzut de două ori și prima oară nu m-a impresionat, că l-am văzut cu coada ochiului în timp ce făceam și altceva. Apoi am revăzut primul Blade Runner, cu Harrison Ford, că Matilda nu-l văzuse. Am intrat în atmosfera sa și 2049 a mers bine la câteva luni după acela.
Filmul este excelent. Scenariul este foarte bun, SF adevărat, dar și o continuare bună a poveștii replicanților și se integrează bine cu ce s-a întâmplat în primul film. Scena când o aduc înapoi pe Rachel pentru Harrison Ford, dar acesta nu se dă bătut, este excelentă. Ryan Gosling își joacă magistral rolul de “robot” care prinde speranță că ar putea fi mai mult de atât, iar ideea de hologramă ca partener de viață este foarte mișto realizată.
Imaginea este extraordinară. Sunt tot felul de scene care-ți arată lumea înconjurătoare, cu tot cu muzică gravă, ce arată foarte spectaculos. De asta trebuie văzut cu atenție filmul, ca să nu ratezi astfel de momente ce te transpun în atmosfera distopică a viitorului. Am remarcat și privit cu plăcere toate aceste scene, după care am văzut pe IMDB că filmul a luat Oscar pentru cea mai bună imagine și pentru efecte speciale. Dennis Villeneuve a fost maestru aici și înțeleg că a continuat la fel și în Dune.
SF-uri nu sunt doar cu nave și lasere. Mad Max este acțiune de la cap la coadă, probabil cel mai intens film SF, este spectaculos, arată bine, a creat scene memorabile.
Țin minte următoarea fază: am fost, alături de vreo alți 10, să vedem noua sală de cinema 4DX în Mega Mall. Ne-au pus 15 minute din Mad Max, scena cu urmărirea care se termină cu intrarea în furtuna de nisip. La început lumea era cu glume, câte o vorbă, câte un mișto între noi, dar acțiunea tot continua și la un moment dat s-a făcut liniște și nu puteam să ne luăm ochii de la ecran. Când s-a terminat scena și s-au aprins luminile, ne-am ridicat toți încetișor și am zis un “băi băiatule, cum a fost asta!”. Mi-am rezervat biletele pentru întreg filmul în aceeași zi.
Singurul Star Wars din listă. Rogue One a fost un film SF de acțiune foarte bun care a avut loc în universul Star Wars, eu așa îl văd. A spus o poveste cu început și sfârșit bine definite și s-a abținut de la clișeele clasice din restul Star Wars. A fost povestea unor oameni care, împotriva unui adversar puternic, reușesc să-i dea o lovitură serioasă, practic varianta SF a lui Tunurile din Navarone sau orice alt film similar de acțiune.
Rogue One a fost mai bun decât toate filmele din trilogia nouă Star Wars, apărută tot în ultimii 10 ani și ea.
Un alt film SF clasic. Extratereștri, invazie, exoschelete, plus clasicul plot legat de retrăit la nesfârșit aceeași zi până ce o termini cu succes. Și merge, merge bine pentru că a avut un scenariu bun, cu un echilibru bine găsit între dezvoltarea personajelor și acțiune, iar Tom Cruise și Emily Blunt și-au jucat foarte bine rolurile.
Matt Damon rămâne abandonat pe Marte și trebuie să se descurce acolo pentru o vreme. Duce aproape singur întreg filmul și o face bine, fiind palpitant de la cap la coadă și probabil va intra pe termen lung în lista SF-urile bine făcute și mai “liniștite” ca scenariu.
V-am zis că am citit și cartea? Este practic identică filmului și o lectură plăcută.
Nu știu cât de popular a fost acest film, dar mie mi-a plăcut. A avut o idee mișto în spate, a explorat domenii SF noi precum lingvistica și a avut niște plot twist-uri legate de îmbinarea poveștilor din trecut cu cele din viitor. Parcă i-a lipsit ceva pentru a-l face mai bun de atât. La final am avut impresia că s-a terminat timpul sau bugetul și au închis-o brusc.
Sandra Bullock încearcă să supraviețuiască unui accident spațial și să ajungă la sol. Atât. Simplu. Totuși, l-am apreciat fix pentru simplitatea lui. Nu-i ușor să faci un film cu un singur actor care duce singur totul.
Avea potențial de mai mult, așa că intră în top tocmai aici. Tema filmului este bună, povestea are potențial, Brad Pitt joacă bine și duce singur filmul. Cu ceva fine tuning ar fi putut fi mult mai bun. În schimb, pare că au fost doi scenariști, unul care a vrut să facă un film SF memorabil, altul care a vrut să facă un film de acțiune cu toate clișeele ilogice posibile.
Nu mi s-a părut rău, doar că la final îți dai seama cât de bun ar fi putut fi de fapt cu ceva muncă suplimentară și idei mai bune la mijloc.
Un film coreean mai puțin cunoscut. Nu-i vreo capodoperă, dar este o poveste SF clasică, scurtă, fără pretenții de a fi memorabilă. Mi-a adus aminte de tot felul de alte cărți care au o poveste asemănătoare ca amploare, adică nu foarte mare, dar au rămas totuși cunoscute în istoria SF-ului.
Filmul urmărește echipajul unei nave spațial de gunoieri, care primește un pasager neașteptat și foarte căutat de autorități deoarece ar putea fi cheia salvării bla-bla… Ajunge pe ultimul loc deoarece are un plot hole mărișor, zic eu: dacă omenirea ajunsese să aibă tot felul de stații spațiale de mare amploare și mii de nave spațiale pe orbită, cred că ar fi avut și tehnologia de a scoate planeta din mizerie și poluare. Poate o să elaborez altădată subiectul acesta, dar tehnologia poate transforma planeta într-o utopie, de exemplu mutând toate fabricile poluante în spațiu, trimitând deșeurile în Soare șamd.
Încă n-am văzut Dune.
Mențiuni speciale: sunt două filme cu super-eroi. Teoretic SF, practic au genul lor separat, nu le-aș include la SF direct.
Man of Steel (2013, Netflix)
Singurul film cu super-eroi din listă este acesta, deși a fost plin de DC și Marvel în ultimii ani și sunt SF-uri și ele. Mie Man of Steel mi-a plăcut de la cap la coadă. Henri Cavill este excelent în rolul Superman. Generalul Zod este un personaj negativ lipsit de ciudățeniile uzuale ale altor eroi negative, la fel și femeia aceea de-l ajuta.
Acțiune multă, efecte speciale foarte bune, un final interesant pentru Superman, dar care mie mi s-a părut modern și făcut cum trebuie.
Logan (2017)
OK, al doilea film cu super-eroi. Acesta este mai liniștit, mai trist, mai distopic. Îți vezi eroii murind în bătrânețe și neputință. Asta l-a făcut remarcabil pentru mine.
Să fac un top și cu seriale, mă gândesc.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
44 comentarii
06/11/2021 la 8:01 AM
Interstellar e probabil primul si pentru mine, mi-au placut si restul din topul tau dar sunt departe de el.
Pe locul 2 pt mine cred ca e Prometheus, pe locul 3 ar fi Cloverfield sau Inception (ok, nu sunt din ultimii 10 ani, dar aproape).
Le-am vazut pe toate dar astea sunt cele care m-au impresionat.
Marean(Citează)
06/11/2021 la 8:34 PM
Nu m-am gândit la Inception ca fiind un SF, dar ai dreptate, foarte mișto filmul!
Matilda(Citează)
06/11/2021 la 8:31 AM
Ad Astra nu are ce cauta altundeva decat in topuri cu cele mai proaste filme. Cei care l-au facut trebuie exilati din industria cinematografica.
Doar pentru gunoiul de trailer care-l prezenta ca film de actiune si merita sters din istorie. Nu degeaba are un rating de 40% pe rotten tomatoes.
Alte filme foarte bune:
The shape of water
Snowpiercer
Gaelex(Citează)
06/11/2021 la 8:36 AM
Nu-mi vin in minte acum multe filme, dar mi-a plăcut și Cloud Atlas.
Mai completez dacă-mi mai amintesc.
Okochea(Citează)
06/11/2021 la 9:35 AM
Pe lângă cele menționate de Radu as adauga:
Under the Skin
The Vast of Night
Europa Report
Prometheus
Ex Machina
Spanac(Citează)
06/11/2021 la 5:39 PM
Elysium, Oblivion, Chappie.
As mai adauga pentru cine nu a văzut Gattaca, chiar dacă are 100 de ani.
Okochea(Citează)
06/11/2021 la 9:56 AM
Eu nici nu știu care a fost rogue one, deși le-am văzut pe toate, atât de proaste mi s-au părut ultimele.
Arrival mi-a plăcut și mie, Ad Astra foarte slab și previzibil, păcat de Brad Pitt.
Tano(Citează)
06/11/2021 la 9:57 AM
Si Wondering Earth e fain, l-am vazut in contextul in care citeam prima carte tradusa la noi a lui Liu Cixin (autorul dupa care s-a facut filmul). Lipsesc multe din cliseele americane – supereroul care vine si ne salveaza pe toti in ultimele 3 minute din film, extraterestrii care din toata planeta aterizeaza fix la New York etc. Accentul e pe personajul colectiv si pe planuri de salvare intinse pe ingrozitor de multi ani.
F.(Citează)
06/11/2021 la 8:58 PM
Foarte mișto ideea din spate și imaginația autorului. Parca execuția a fost cam slabă totuși – nu am reușit sa empatizez cu personajele, a avut destule clișee cu adolescenți neînțeleși și rebeli. Pt mine filmul a fost not great, not terrible. Ideea din spate însă, super tare.
Matilda(Citează)
07/11/2021 la 8:07 AM
Matilda, tocmai asta e secretul… nu e vorba despre un personaj. Personajul este “rasa umana” si ce suntem noi dispusi sa facem pentru a supravietui. Generatii intregi isi arunca viata la gunoi pentru o probablitate de succes peste 2500 de ani.
E stilul lui Cixin, daca aveti prin casa cartile lui (in romana e tradusa trilogia “Amintiri din trecutul Terrei”), le recomand cu drag. Merg destul de greu la citit dar story ul e foarte fain
F.(Citează)
06/11/2021 la 10:49 AM
Apropo, de-abia astept sa ma contrazic pe-aici cu oameni despre cat de prost a fost Dune.
:-)
Toata lumea e super entuziasmata la un film care arata bine, dar in rest e absurd si boring as fuck.
Marean(Citează)
06/11/2021 la 12:11 PM
Dune e primul pe lista mea. Ca film de sine statator e putin dificil, ca sunt o gramada de chestii pe care nu le explica si presupune ca sunt deja cunoscute, dar ca ecranizare a cartii e perfect.
Filmul e facut pentru cititorii cartii, cu niste elemente incluse ca sa se asigure ca o sa fie si partea a doua.
Giani Mucea(Citează)
06/11/2021 la 12:52 PM
“film facut pt cititorii cartii” – asta e ceea ce se numeste fail, cand ai nevoie de un compendiu ca sa intelegi un film
eu de ex nu am inteles cum a trecut prin scut proiectilul ala care l-a adormit pe ducele Leto si de ce nu folosea toata lumea proiectile din alea (cu otrava) in loc de gloante
lupta cu sabiile intr-un viitor supertehnologizat e cea mai absurda chestie din carte si e aproape complet neexplicata in film
oricum luptele au fost jenante, pacat de Momoa
Marean(Citează)
06/11/2021 la 1:40 PM
Inteleg ce zici, dar nu-mi pasa. Astept filmul asta de 25 de ani, am vazut celelalte tentative si mi-am dat seama ca ar fi extrem de greu sa faca un film care sa fie si bun de sine statator si sa respecte cartea. Ma bucur ca Villeneuve a ales a doua varianta, am vazut Ender’s Game si WWZ ca exemple ale primei si mai bine nu.
Asta cu chestiile inexplicabile nu e prea importanta. E un sf si nu e nimic care sa iasa in afara regulilor din universul respectiv. Sunt multe concesii pe care filmul le face pentru a arata si niste actiune, ca sa se asigure ca va castiga suficienti bani pentru partea a doua. Ce e misto e ca Villeneuve a plecat de la intentia de a ecraniza cartea asa cum i-ar placea lui, ca fan, si a facut sacrificii minime pentru a fi destul de profitabil cat sa poata continua. Ce a facut omul asta mi se pare genial.
Giani Mucea(Citează)
06/11/2021 la 2:00 PM
I can respect that :-)
Eu am citit 4 carti, dupa aia mi s-a parut ca Herbert tripeaza prea mult. Ce-i drept, le-am citit la tinerete, nu la adolescenta, poate de aia nu m-a atins filmul atat de tare ca pe altii.
Marean(Citează)
06/11/2021 la 2:18 PM
Totusi chestia cu scutul lui Leto iese din afara regulilor universului.
La fel si necesitatea de a lupta cu sabii.
Marean(Citează)
06/11/2021 la 2:22 PM
duublat
Marean(Citează)
07/11/2021 la 1:21 AM
Robotelul ala are viteza mica, de aia poate patrunde prin scut.
Un glont sau olovitura de sabie data fara mestesug ar ricosa.
mac gregor(Citează)
07/11/2021 la 1:38 AM
Scutu e cel mai simplu lucru. Nu intra nimic daca are viteză prea mare.
Animaloo(Citează)
06/11/2021 la 10:53 AM
1. Blade Runner (1982) e mult mai bun decat cel nou.
2. Odisea Spatiala nu ti-a/v-a placut?
3. Nici un film de Tarkowski? (Stalker, Solaris, etc)
SirNeo(Citează)
06/11/2021 la 10:54 AM
My bad, acum am recitit titlul. “Din ultimii 10 ani”
SirNeo(Citează)
06/11/2021 la 10:58 AM
Looper merita un loc in top 3, nici macar nu ai amintit de el. Cred ca este unul dintre cele mai bune roluri ale lui Bruce Willis. La fel si Oblivion, Morgan Freeman la superlativ. Si mai sunt destule de amintit. In general in ultima perioada SF-urilesunt de calitate proasta dar din cand in cand mai sunt si filme care merita vazute.
Cat despre locul 1, pentru mine ar fi Martianul. Sa nu ne legam de cat de realist este, la urma urmei de asta este SF :). Reuseste sa te tina cu sufletul la gura de la inceput pana la sfarsit, ceea ce putine filme pot sa o faca.
Doru(Citează)
06/11/2021 la 11:27 AM
Un film care e la mine in top 3 este Ender’s Game cu Harrison Ford.
Stefan(Citează)
06/11/2021 la 2:48 PM
A fost cartea mea preferata cand eram mic, dar filmul a fost o dezamagire pentru mine…
Ian(Citează)
06/11/2021 la 11:27 AM
Chiar nu-mi vine în minte un film SF din ultimii 10 ani care să schimbe cumva topul tău.
Mie, cred că Gravity mi-a plăcut cel mai mult dintre astea.
Edit: zi-i Fury Road, ca să fie clar.
Chiar că a fost tare.
Adrian(Citează)
06/11/2021 la 12:23 PM
gravity=liche!
theSame(Citează)
06/11/2021 la 12:43 PM
Cateva dintre filme la mine sunt “dezamagiri crunte”, iar pe de alta parte aproape jumarate din top ar fi si in al meu sus de tot (Mad Max, Edge, Martian). Foarte ciudate diferentele astea de impresii.
Nu gasesc 10 filme de genul SF carora sa le fi acordat 8+.
Ar fi Pacific Rim, Upside Down, plus pe aproape si Source Code, Guardians of the Galaxy, Solo, Valerian, Passengers
Marius(Citează)
06/11/2021 la 2:18 PM
Daca ti-a placut Logan citeste si banda desenata. Se numeste “Batranul Logan” si tocmai a aparut in colectiile Libertatea . Posibil sa o mai gasesti pe la chioscurile de ziare. Povestea este diferita de cea din film, dar este mult mai misto (din punctul meu de vedere).
Garm(Citează)
06/11/2021 la 3:05 PM
Annihilation , District 9, Children of men, About time . Ultimii 10 ani , adica din 2001 ,nu ? Oh wait …
Ian(Citează)
06/11/2021 la 3:36 PM
Sunt 2 filme care au fost amintite si care nu sunt in top, desi merita din plin:
– Passengers
– Oblivion
Malin(Citează)
06/11/2021 la 4:53 PM
Teoria din carte e ca un obiect lent trece prin scut, unul rapid nu. De ce nu se bat cu sageti din alea? Probabil ca nu au un range prea mare.
Nu am fost niciodata suficient de bun la fizica sa pot explica de ce sau daca are macar sens. Asa si-a imaginat mr Herbert.
Vlad(Citează)
06/11/2021 la 5:00 PM
Sagetile alea ar avea in orice caz un range mai mare decat sabiile, corect?
Marean(Citează)
06/11/2021 la 6:22 PM
Cititorii intreaba, fanii Dune “raspunde” – ca sper ca “e” mai multi:
Scuturile au o mica problema, resping doar obiectele care vin cu viteza, fiind permisive cu cele cu o acceleratie redusa. Acel “hunter-seeker” (tradus in romana vanator-cautator) in film se lipeste de scut, si acul iese din el cu viteza redusa.
Nu se folosesc in lupta pentru ca un operator trebuie sa se bazeze pe o camera video si sa-l controleze la distanta mica.
Lupta cu sabiile a venit ca urmare fireasca a faptului ca scuturile faceau gloantele inutilizabile. Manuite cu miscari mai lente acestea penetrau scuturile.
In plus, viitorul ala supertehnologizat vezi ca nu e chiar asa. Te-ai intrebat de ce nu sunt computere in Dune? Sistemele de navigatie erau controlate de oameni, sau in cazul zborurilor interstelare de navigatorii Ghildei spatiale. Raspunsul este in Legendele Dunei – un prequel – unde omenirea super tehnologizata ajunge sa se lupte cu o inteligenta artificiala – Omnius, si dupa aia se cam interzice tehnologia.
Nu prea comparam mere cu mere. Cartea vs. filmul. Fiecare are ceva in plus, poate imaginatia lui Villeneuve e mai tare ca a cititorului mediu de Dune, si vede ceva in plus. Sunt alte simturi la lucru acolo, data viitoare cand asculti o melodie citeste si partitura, clar vei avea motive sa spui ca nu se compara una cu alta.
My two cents.
hiqued(Citează)
06/11/2021 la 8:19 PM
Hunter seeker a fost la Paul, nu la Leto.
La Leto a fost o teava din alea cu care ne jucam noi cand eram mici.
Ok, deci scuturile nu protejeaza impotriva acceleratiei reduse. De ce, nu stim, era prea complicat sa faca scuturi care protejeaza complet. Te protejeaza de glont dar nu de un briceag.
In regula. Dar chiar nu i-ar fi trecut nimanui prin cap sa poarte ceva armura usoara pe sub scut ca sa rezolve si aceasta problema absurda? Oamenii au rezolvat problema apararii impotriva obiectelor care vin cu viteza mica inca din epoca bronzului, dar aparent nu si in Dune.
Faptul ca nu existau computere are o explicatie, tocmai ai dat-o tu, deci nimic de comentat aici. Eu ma refeream la zbor intergalactic cand am zis “supertehnologizata”, nu la computere. Insa pentru faptul ca nimeni nu purta o bluza mai groasa care sa-l apere de cutite, ce explicatie avem?
Apropo de asta, in carte zice ca din cauza scutului lupta era complet diferita, nu semana cu nimic.
Ati observat ceva diferit in film la lupte? Ca eu am vazut niste lupte normale, doar ca foarte lame.
Marean(Citează)
07/11/2021 la 1:44 AM
Deci nubti-a plăcut filmul ca nu înțelegi o chestie din carte…. Logic.
Vesta anti glonț nu tine la șurubelnița. Poate de acolo i-a venit ideea.
Practic, tra sformi lupta într-o lupta medievala. Unde oricum mureau oameni.
Animaloo(Citează)
07/11/2021 la 8:41 AM
Nu mi-a placut e mult spus. Am zis mai sus, arata minunat filmul, insa pur si simplu nu functioneaza ca film pt mine.
Vesta anti-glont tine fara probleme la surubelnita.
Marean(Citează)
06/11/2021 la 8:08 PM
Malin, sa iti dau o bere!!!
Efectiv voiam sa scriu acelasi lucru, dar scrolland in jos am vazut comentariul tau.
Partial, pot fi de acord ca Passengers nu e neaparat SF: e o poveste de dragoste intr-un mediu SF…
Dar oricum ele nu ar trebui sa lipseasca din top.
Serj K(Citează)
06/11/2021 la 8:17 PM
Hardcore Henry (2015)
https://www.imdb.com/title/tt3072482/
florin(Citează)
06/11/2021 la 8:24 PM
Dune este extraordinar. Doar că se termină când acțiunea incepe.
Bughy(Citează)
07/11/2021 la 3:40 PM
Eu as pune in topul tau si I am mother (este pe Netflix).
Dragos(Citează)
09/11/2021 la 6:22 PM
nu stiu cine a facut lista dar cred ca titlul e cele mai proaste filme sf (exceptie Interstellar si Edge of Tomorrow care sunt decente), daca e lista facuta de matilda atunci poate e ceva feminin care-mi scapa
rogue one e unul dintre cele mai slabe star wars-uri, cand se ocupa un grup de feministe de filme iese prostia respectiva
https://bentcorner.com/wp-content/uploads/2018/06/6aw3vw8uep501.jpg
filme faine sf:
matrix, The.Time.Travelers.Wife, Vanilla.Sky, Ex.Machina, Source.Code (idee asemanatoare cu edge of tomorrow), k-pax, Riddick, tenet (love or hate la asta), The.Thirteenth.Floor (pt 1999 e tare) mai sunt si altele interesante
galum(Citează)
09/11/2021 la 6:39 PM
Nu știi cine a făcut lista și apoi enumeri niște filme mai vechi? Nici titlul n-a fost clar?
nwradu(Citează)
10/07/2022 la 7:38 PM
Faci pe desteptul, dar nu intelegi nici macar titlul, care vorbea de ultimii 10 ani. Bai frate, sunteti unii pe-aici….
boglous(Citează)
09/11/2021 la 7:57 PM
yep, cam asa este.
ai 3 filme in lista mea care respecta regula cu 10 ani, m-am chinuit sa gasesc alte filme care sa poate fi considerate bune dar din pacate nu am mai gasit
https://www.youtube.com/watch?v=oGyVuRhak38 un canal in care un tip istet spune chestii faine, poate mai inveti si tu ceva despre filme
galum(Citează)