un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Știri despre tehnologie – 15 noiembrie 2021

15 Nov 2021  ·

ȘTIRI  ·

34 comentarii

Motivarea amenzii luate de eMAG de la ANPC:

Pe pagina de prezentarea a produselor, lângă prețul de referință (“prețul tăiat“) la care se aplică reducerea, prin apropierea cursorului mouse-ului de litera (i) apare mesajul:

“Prețul tăiat este cel mai mic preț la care a fost vândut produsul în ultimele 30 de zile“, neexistând nicio altă informație care să prezinte durata promoției (reducerii), respectiv data de început a acesteia.

Din analiza documentației prezentate de operatorul economic privind evoluția prețurilor, în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de aplicarea reducerii, pentru produsele verificate, coroborat cu constatările de mai sus, a rezultat faptul că omiterea informației privind data aplicării reducerii este de natură să creeze confuzie și dificultate în verificarea celui mai mic preț la care sunt vândute produsele, în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de aplicarea reducerii.

În curând o să citim o pagină de disclaimer și termeni și condiții înainte de a vedea orice preț, ca în reclamele tv la medicamente.

Uitați ce gimbal+cameră a inventat DJI:

asus s5507

    34 comentarii

  1. Facebook
    Notice
    You must log in to continue……

      (Citează)

  2. Probabil că și disclaimerele astea vor trebui reglementate… și tot așa… între timp până apar reglementări se va face profit.
    E o simbioză perpetua intre lăcomia de profit si dorința de a lua ieftin nu neapărat pe o nevoie reală.

      (Citează)

    • Oricum, reducerile de anul acesta au parut mult mai reale. Si cu toate acestea, vanzarile magazinelor sunt la acelasi nivel sau mai mari decat in anii trecuti. Asta arata ca oamenii chiar sunt incantati sa stie ca reducerea este reala, chiar daca nu mai apar valori fantastice de 50% si avem numai 5-10%.

        (Citează)

  3. Numai mie mi se pare cusuta cu ata alba motivarea amenzii? Nu e ca si cum eMag ar fi pus pe toate mediile de informare ca BF tine doar o zi la ei…

      (Citează)

    • Eu cred ca se refera ori la “valurile” de reduceri care au fost vineri, ori la Crazy Days, care nu se stie niciodata cand incep si cand se termina.
      Ideea e ca o promotie trebuie sa aiba un inceput si un sfarsit predictibile. Emag e exact opusul, si nu doar de BF.
      Da, stiu, comert modern, dynamic pricing, marketplace si alte bezosime. Realitatea este ca abuzeaza de niste legi, probabil depasite, dar in vigoare.
      Si nici moral nu e ok. Tu, client, nu ar trebui sa stai cu ochii ca pe butelie si sa verifici fiecare pret si fiecare pretinsa reducere.

        (Citează)

  4. Emag au ocolit legea cu brio.
    Produsele cu reducere pe bune, au avut pretul de referinta taiat, si sub, pretul cu reducere.
    Produsele care au reduceri false, au inlocuit pretul taiat cu PRP care legal nu e acelasi lucru dar pt consumator e exact la fel, e pozitionat in exact acelasi loc si iti induce iluzia de reducere la fel ca si pretul taiat.
    Practic e o inselaciune, ma mir ca ANPC nu s-a legat de asta.

      (Citează)

    • Exact asta. eMagul ar trebui pus sa arate ca ei (sau alte platforme) vand produsele la PRP, pentru fiecare produs pe care nu il gasesc sa plateasca de 1000 de ori diferenta dintre PRP si pretul lor amenda.

        (Citează)

    • @Boris: nu-i obligă nimeni și nimic să vândă la PRP, scrie și în termenii și condițiile lor că își fac prețurile cum vor, cu atât mai mult cumpărătorul ar trebui să se uite la preț, nu la procentele de reducere.

      De altfel ANPC a spus an de an că reducerile de la noi se bazează pe volum și nu sunt semnificative – cascadoriile menite să atragă utilizatorii pe site-uri erau excepțiile și stocurile erau mici.

        (Citează)

    • @Boris, este legal sa ai afisat pretul de referinta al producatorului. Nu inseamna ca tu trebuie sa si vinzi la acest pret.
      De exemplu si in supermarket-uri mai vezi uneori o sticla de suc pe care scrie “Pret recomandat producator X lei”. Magazinul, daca are un contract bun cu producatorul si a obtinut un pret de achizitie mic, poate sa vanda fara probleme sub pretul recomandat.

        (Citează)

    • Da Andrei, sigur ca poate, dar hai sa vorbim de spiritul legii, citez din comunicatul ANPC-ului “….este de natură să creeze confuzie și dificultate în verificarea celui mai mic preț la care sunt vândute produsele”… toate practicile emag sunt de natura ca creeze confuzie si dificultate cand vine vorba de reduceri. Eu nu am spus ca este ilegal, am spus ca ar trebui sa devina ilegal ce face emag si sa ia amenzi pana nu mai pot duce.

        (Citează)

    • prp-ul ala e un fals grosolan, se poate si verifica pe site-urile producatorilor care mai si afiseaza pretul pentru romania.

      Cat de nesimtit sa fii sa zici prp la un 3060ti e 6000 de lei, de aia il si fac sa dispara din cand in cand, ca e o magarie.

        (Citează)

    • @Boris, nu, nu ai spus ca ar trebui sa devina ilegal ce face Emag. Ai spus ca ar trebui sa dovedeasca faptul ca ei vand la pretul recomandat de producator, ceea ce este cu totul altceva.
      Momentan, conform legii actuale, ai voie sa afisezi pretul recomandat. Din nou, conform legilor in vigoare, ai voie sa vinzi la un alt pret fata de cel recomandat.
      Aceasta metoda de marketing nu este considerata o vanzare promotionala.

      Drept urmare, nici Emag nu a luat amenda pentru produsele afisate cu PRP.
      A primit amenda pentru ca la articolele marcate cu reducere nu a specificat care este durata promotiei de Black Friday in pagina de prezentare a fiecarui produs in parte.

        (Citează)

  5. GDPR este egal cu zero daca amenda este de 1.500 euro.

      (Citează)

    • ma ce plm treaba are GDPR-ul aici? :))

        (Citează)

    • scipio se referă la articolul despre Vodafone.

      “Operatorul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 7.421,25 lei, echivalentul a 1.500 euro […]”

        (Citează)

  6. Pana azi google maps se baza pe planificarile stb, nu le vedeau in timp real. De azi ar trebui sa le vada in timp real, exact ca in aplicatia stb

      (Citează)

    • Nu încă. De azi au introdus toate orarele corecte de transport din București și ilfov. Deocamdată e doar la stadiul de orar static pe GMaps. Partea de live, ca in aplicatia InfoTB, vor sa fie gata inainte de finalul anului.

        (Citează)

    • Partea de live, ca in aplicatia InfoTB, vor sa fie gata inainte de finalul anului. asa au cerut cei din primarie?

        (Citează)

  7. Radu, nicio stire despre victoria lui Hamilton de la Interlagos in ciuda penalizarii de 5 pozitii pentru motor nou si celei de a doua de 5 pozitii pentru 0.2mm gap la sistemul DRS? Sau despre batalia cu Verstappen cu iesit in decor si weaving pe straight line? :D

      (Citează)

  8. Își mai amintește cineva cand Telekom amenință că pleacă din România? Este 2021 și încă nu au plecat

      (Citează)

    • Au plecat deja, Telekom România aparține Orange acum.

        (Citează)

    • Telekom mai activeaza pe piata din Romania doar cu divizia de telefonie mobila, pe care nu prea vrea sa o cumpere nimeni. Divizia de servicii fixe a fost deja vanduta catre Orange (in pierdere, conform cifrelor inaintate pe piata).

        (Citează)

  9. S21 primeste Android 12, la mai putin de o luna de cand a fost disponibil pe pixel-urile 6.

    https://www.sammobile.com/news/galaxy-s21-series-one-ui-4-0-update-rolling-out-globally/

    Asta ca sa ramana pe viitor in cat timp trimite Samsung Android-ul la flagship-uri, era cineva care zicea de 6 luni sau mai mult.

      (Citează)

    • 1. O sa fie disponibil “pe regiuni”. Din experienta iti zic ca pentru Romania mai dureaza cam 2-3-4 saptamani pana e disponibil.
      2. Ce te faci daca ai un S20?

        (Citează)

    • Mai astept. Am S20 FE 5G. Ce sa ii faci, sincer nu astept foarte tare 12-le, mi se pare ca e un fel de “kids mode”.

        (Citează)

    • @Costin
      1. Tinand cont ca telefoanele Pixel nu sunt disponibile oficial in Romania, cred ca pentru clientii de la noi din tara Samsung are o bila alba chiar daca update-ul ajunge cu 3-4 saptamani intarziere.
      2. Daca ai un S20 faci ce fac si ceilalti 99% din utilizatorii de telefoane cu Android, Mai astepti putin pana se lanseaza noua versiune de sistem de operare.

        (Citează)

    • @rdb, tocmai ti-ai invalidat primul comentariu.

      @Andrei G, update-ul la s21, cel mai recent lansat flagship, ajunge cu cateva saptamani intarziere fata de alte regiuni. Fata de momentul la care el a ajuns pe Pixel-uri, trec vreo 2 luni.
      Update-ul la flagship-ul lansat anterior (de multe ori lansat cu 1 an in urma, in cazul de fata cu 1 an jumate) va ajunge mult mai tarziu. Despre asta e vorba. Cand dai 1000 de euro pe un telefon si nu il schimbi anual, parca ai vrea sa se miste mai repede producatorul cu update-urile.

        (Citează)

    • Flagship-ul Samsung e S21. Cele de anul trecut au fost flagship-uri, normal ca sunt importante cele mai recente.

      S20 o sa primeasca prin decembrie, restul, inclusiv s10, in ianuarie. Cam ca si pana acum.

      Mai usor cu invalidatul pe scari, si daca il primesc in martie tot e sub 5 luni.

        (Citează)

    • @Costin, tu te plangi ca Samasung este posibil sa intarzie cu update-ul de software pentru Romania si sa ajunga cu 2 luni mai tarziu decat ajunge pe telefoanele Pixel. Dar ignori faptul ca telefoanele Pixel nu se vand deloc in Romania.

      Daca vrei sa faci o comparatie, trebuie sa faci cu un alt producator care isi vinde oficial produsele si la noi.

      Discutia este cam asa:
      – Costin: nu va cumparati Samsung, pentru ca Pixel primeste update-uri mai repede.
      – Eu: de unde cumpar telefon Pixel din Romania?
      – Costin: nu conteaza ca nu poti sa il cumperi, dar este mai bun.
      – Eu: daca eu nu pot sa beneficiez de el, cu ce ma ajuta ca este mai bun?
      – Costin: … [pauza]

        (Citează)

  10. Mihai:
    Radu, nicio stire despre victoria lui Hamilton de la Interlagos in ciuda penalizarii de 5 pozitii pentru motor nou si celei de a doua de 5 pozitii pentru 0.2mm gap la sistemul DRS? Sau despre batalia cu Verstappen cu iesit in decor si weaving pe straight line? :D

    Cu top speed 10% peste toata lumea cred si eu ca face slalom pe langa toti Hamilton. Oricum, daca castiga la mai putin de 25 de puncte campionatul, totul s-a jucat la Silverstone.

      (Citează)

    • Acu’ o saptamina le dadea Verstappen juma de minut avans. Atunci era din talentul pilotului, desigur…

        (Citează)

    • Ma refeream la weaving lui Verstappen. Zici ca avea top speed cu 10% mai mare cand tot Perez a reusit fastest lap (pe soft-uri)? Anyway, a fost o cursa destul de misto.

        (Citează)

  11. Costin:
    1. O sa fie disponibil “pe regiuni”. Din experienta iti zic ca pentru Romania mai dureaza cam 2-3-4 saptamani pana e disponibil.
    2. Ce te faci daca ai un S20?

    Posibil sa intarzie si pentru ca exista testare locala, inainte de a da release la update. Nu cred ca ti-ai dori sa devina instabil telefonul dupa ce ai facut upgrade de Android…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus