un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion DaysFinestorePC GarageevoMAGAltexFlancoVodafoneOrangeSevensins ◄◄

asus s5507

Review Samsung Watch4: un smart watch reușit, excelent pe monitorizarea sănătații

8 Nov 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

19 comentarii

Noul Galaxy Watch4 le-a ieșit foarte bine celor de la Samsung. Este un smart watch care excelează pe partea de monitorizare a sănătății, măsurând inclusiv tensiunea arterială, ECG și BMI, plus că face bine funcțiile uzuale de monitorizat exercițiile fizice și afișat notificările primite în telefon.

Prețurile încep pe la 1.100 de lei în oferte, ceea ce mi se pare un punct bun de intrare în gamă, și urcă în funcție de dimensiunea ceasului și posibilitatea de conectare LTE. Per total, Samsung intră în forță în liga mare de smart watch-uri cu acest model. Acum citiți în continuare ca să aflați de ce am zis acestea.

 

DESPRE CE VORBIM

Watch4 vine de fapt în două variante, Watch4 normal, care are un aspect mai simplu, și Watch4 Classic, care are un bezel zimțat în jurul cadranului. Eu am testat Watch4 simplu, dar cum diferă doar aspectul general și dimensiunea ceasului, tot ce zic se aplică de fapt și lui Watch4 Classic, dacă acel model vă interesează.

Watch4 vine în două dimensiuni, 40mm și 44mm (Classic are 42 și 46mm), carcasa este din aluminiu, iar ecranul AMOLED este protejat de Gorilla Glass. Rezistă la 5 atmosfere în apă, are rating IP68 si MIL-STD-810G. Ecranul are 1,2″ și 396 x 296 px sau 1,4″ și 450 x 450 pixeli. Chipsetul este un Exynos W920 cu 1,5 GB RAM și 16 GB stocare internă. Autonomia oficială este de 2 zile și un pic; se poate încărca wireless prin Qi.

Ceasul afișează notificările din telefon și permite să le răspunzi direct din ceas. Pe partea de sănătate și fitness, monitorizează pașii, pulsul, somnul, stresul, măsoară tensiunea arterială, electrocardiograma și BMI-ul, care include cantitatea de apă din corp, greutatea musculară și alți indicatori. Poți face plăți prin Google Pay. Ceasul include și microfon, iar versiunile cu LTE pot instala eSIM. Sistemul de operare este WearOS și pot fi instalate diverse aplicații 3rd party compatibile, notabile fiind unele de fitness și Spotify.

Preț: începând cu 1.250 de lei, chiar 1.100 de lei la diverse oferte, la eMAG, PC Garage, Samsung.ro

VIDEO

Pe video puteți vedea demonstrații cu ceea ce este descris în articol, precum măsurarea tensiunii arteriale, a BMI-ului și alte funcții:

Susține-mă cu un Subscribe:

CUM ARATĂ

Eu am testat Watch4 44mm negru cu curea siliconică neagră. Arată mai a jucărie, dar am aceeași părere și despre concurenții săi direcți, Huawei Watch 3 și Apple Watch oricare.

Design-ul este simpluț. Ecranul are bezel mic, pe lateral sunt două butoane. Personal aș prefera Watch4 Classic, care are acel bezel simțat ce îl face să arate a ceas mai serios, mai masiv.

CE MI-A PLĂCUT

La Huawei Watch 3 am reproșat faptul că nu pot răspunde din ceas notificărilor primite, nici măcar răspunsuri scurte. Samsung Watch4 (și WearOS cu acest OneUI Watch 3) excelează la acest capitol. Când primești o notificare, de exemplu un mesaj pe WhatsApp, poți să:

  1. trimiți înapoi un emoticon
  2. trimiți înapoi un mesaj predefinit. Sunt 10 la număr și le configurezi chiar tu. Poți pune acolo propoziții de genul “da”, “nu”, “te sun mai târziu”, “mulțumesc, mă uit mai încolo” șamd.
  3. să scrii un mesaj folosind tastatura din ceas. Tastatura aceasta este foarte bine gândită. Ați zice că e greu să tastezi pe un ecran de 1,4″, dar tastatura are un predictor foarte bun în română și este foarte simplu să scrii un mesaj de răspuns, mai ales că îți sunt sugerate foarte bine cuvinte.
  4. să dictezi un mesaj folosind dictare vocală. Asta nu a mers în română și se face prin bixby și samsung text-to-speech.

Oricum, foarte bune opțiunile puse la dispoziție. Le vedeți demonstrate în clipul de mai sus.

Watch4 excelează și pe partea de monitorizare de sănătate. Pulsul și somnul au devenit ceva uzual pe astfel de dispozitive, iar Watch4 le monitorizează bine.

Watch4 îți calculează însă și BMI-ul, body mass index, un indice folosit deseori în diete și calculul greutății ideale. Pentru asta ții câte un deget pe butoanele din lateral. Sistemul este asemănător cu cel al cântarelor ce calculează BMI, adică un curent insesizabil trece prin degetele tale și rezistența întâlnită ajută la calcularea masei musculare, a cantității de apă din corp, a BMI-ului șamd. Deși am slăbit, sunt tot pre-obez!

Apoi, ceasul îți face o electrocardiogramă. La final îți spune dacă inima ta bate în ritm normal sau ai fibrilații atriale, care ar putea fi un semn de probleme. Măsurătoarea vine cu o mulțime de avertismente despre cum de fapt să nu te iei după ea, dar pe de altă parte din când în când afli pe la știri că un astfel de ceas sau un Apple Watch a salvat viața cuiva, spunându-i să meargă urgent la medic.

Watch4 măsoară și tensiunea arterială. Aici nu mi-a plăcut pentru că întâi îți cere să-l calibrezi folosind un tensiometru normal de mână, din acela cum folosesc doctorii. Dacă ai un astfel de tensiometru, de ce mai ai nevoie și de măsurătoare pe ceas? Dar na, eu am un astfel de tensiometru și l-am calibrat, adică am măsurat de 3 ori tensiunea cu ceasul și cu tensiometrul meu și am introdus valorile determinate de tensiometru în ceas, ca să-și dea seama astfel ce măsoară.

Apoi, măsoară direct tensiunea. Durează cam un minut, dar la final îți zice cele două valori și aia este, ți-a măsurat tensiunea.

Și această operațiune vine cu o mulțime de avertismente, inclusiv una care spune “femeile gravide nu ar trebui să facă asta” sau ceva așa. Or, tocmai în sarcină este uneori recomandat să-ți măsori des tensiunea arterială, ceea ce face mesajul și mai misterios. Înțeleg nevoia de disclaimere în astfel de privințe medicale, dar, dacă ar fi să te iei după aceste avertismente, Samsung a introdus de pomană ECG-ul și tensiunea arterială în ceas.

Nu în ultimul rând, ceasul poate măsura cât de tare și cât de des sforăi. Personal nu am utilizat această funcție pentru că nu sforăi. Nu, nu de asta. Procedura este ciudată. Trebuie să dormi cu ceasul la mână, dar și să ai telefonul tău aproape de cap, de exemplu pe noptieră, și pus la încărcat. Cred că telefonul folosește activ microfoanele toată noaptea și din acest motiv apar astfel de cerințe. Eu nu dorm cu telefonul la cap și nici măcar la încărcat nu-l pun noaptea, deci nu. Cred că trebui o metodă mai simplă de măsurare pentru a face funcția utilă.

Per total, însă, excelent la notificări și la funcții health.

Partea de fitness este și ea bine integrată. Ceasul poate monitoriza zeci de tipuri de activități și apoi îți afișează rezultatele într-o interfață ușor de utilizat pe telefon. Măsurătorile păreau suficient de precise pentru a nu fi o problemă. Nimic de reproșat nici la acest capitol.

Am făcut plăți cu ceasul. Are WearOS care integrează Google Pay și mi-a văzut direct cardurile mele de acolo. Ca și la alte ceasuri, problema este că, dacă activezi plata cu ceasul, trebuie să pui și parolă pe ceas. Watch4 ți-o cere când pui ceasul la mână și atât, dar uneori mai dă rateori și crede că l-ai scos de la mână și o cere iar. Per total, mi-a fost mai simplu să plătesc cu telefonul mobil.

Pe acest ceas poți să vezi și fotografiile primite în mesaje, apropo:

WearOS mai are și alte aplicații ce pot fi instalate, dar nimic cu adevărat crucial. Mie mi-a confirmat ceea ce spuneam despre ceasurile Huawei, care nu au aplicații 3rd party: poate cu excepția plăților cu ceasul, eu unul nu am simțit oricum nevoia de ceva în plus de instalat dincolo de funcțiile uzuale ale ceasului.

Autonomia nu este prea mare. Oficial vreo 48 de ore. Pe mine m-a dus aproape 3 zile la un moment dat, dar depinde și de utilizare. Aș spune că 2 zile și un pic este media uzuală, un pic sub Huawei Watch3 la acest capitol. Cu Apple Watch nu-l compar, noile Samsung Watch4 nu pot fi instalate și pe iOS, sunt Android only.

Partea bună este că se încarcă wireless. Eu doar așa am încărcat ceasul, pe încărcătorul meu wireless, iar într-o călătorie de durată l-aș putea încărca prin reverse wireless charging pe spatele telefonului sau pe o baterie externă ce are și încărcare wireless, cum vinde chiar Samsung câteva modele (și sunt foarte bune acelea).

CE NU MI-A PLĂCUT

Partea de tracking a somnului avea mici probleme. Uneori îmi arăta că am adormit la ora 2 noaptea, eu mergând la culcare de la ora 23, alteori că am dormit în mijlocul zilei. Nu zic, de când cu Alice somnul meu este mult mai agitat și înțeleg problemele de tracking, dar ar mai trebui umblat pe acolo prin software.

Problema mea principală a fost că nu mi-a plăcut nici un watch face. Toate urâte. Cele digitale sunt atât de banale, niște digits pe ecran, de zici că sunt ceasurile electronice din anii 2000. Majoritatea fețelor analogice sunt greu de citit pe ceas, nu au marcajele clasice ale orelor, dar mie oricum mi se pare cam ciudat să pun o față digitală pe un ceas analogic.

Partea bună este că, dacă vă place vreo față, o puteți și particulariza în moduri multiple și vedeți asta în clipul de mai sus. Unele au 6-7 opțiuni de configurare, poți schimba culorile, forma limbilor, forma cadranului, culoarea secundarului șamd. Asta trebuia să o trec la părți bune.

Per total, însă, mie nu mi-a plăcut nici o față. Țin minte ceasuri Samsung mai vechi care aveau design-uri mult mai bune. Ce s-o fi întâmplat?

O altă treabă ciudată este că ceasul necesită trei aplicații instalate în telefon. Galaxy Wearable îl configurează. Samsung Health face monitorizarea pașilor, pulsului și a activităților sport. Samsung Health Monitor se ocupă exclusiv cu tensiunea arterială și ECG-urile. Este nevoie de o consolidare.

Alte mici neplăceri au fost cele semnalizate deja în prima parte. Tensiunea arterială trebuie calibrată cu un tensiometru, autonomia putea fi mai mare șamd.

CONCLUZIE

Per total, un ceas foarte bun și la un preț decent. Pe partea de sănătate excelează, iar partea de tracking de activități sportive o face foarte bine. Sistemul de răspuns la notificări mi-a plăcut mult. Nu-i perfect, dar este printre cele mai bune ceasuri inteligente de pe Android.

Preț: începând cu 1.250 de lei, chiar 1.100 de lei la diverse oferte, la eMAG, PC Garage, Samsung.ro. Dacă prind o ofertă bună, mi-aș lua un Watch4 Classic de 46 mm.

asus s5507

    19 comentarii

  1. Astept generatia urmatoare de Amazfit, cu autonomie dublata si senzor de tensiune.

      (Citează)

  2. Prețul e bun, dar la câte probleme are, mai degrabă dai banii pentru a deveni cobai 🙂

      (Citează)

  3. Aia cu tensiunea e buna pt oameni care au nevoie sa monitorizeze pe perioade lungi, ca devine plictisitor sa iti iei tensiunea cu tensiometrul de 2 ori pe zi… Deci daca ceasul ar face asta cu interventie minima din partea utilizatorului, atunci da, merita.

    Dar ma indoiesc ca masoara corect. Adica, avand in vedere ca nici macar tensiometrele de incheietura nu masoara corect, ar fi senzatie sa faca asta un ceas. Nici nu inteleg cum masoara ceasul, nu m-am uitat la clip.

      (Citează)

    • Alea de incheietura, daca nu sunt foarte ieftine, nu au mare motiv sa nu masoare corect. E un simplu senzor de presiune (mai simplu decat cele barometrice din telefoane). Ah, ca presiunea masurata de ele nu o poti compara cu cea luata de un medic in cabinet, asta e alta poveste. Tine de metoda si de modul de utilizare.

        (Citează)

    • F sensibile la pozitia mainii

      https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure/expert-answers/wrist-blood-pressure-monitors/faq-20057802

      Omron am avut de incheietura si era varzuca. Acum am Omron de brat si e f bun.

      Ceasul vad ca nu masoara prin presiune. Deci poate o fi ok, nu stiu.

        (Citează)

    • “To get an accurate reading when taking your blood pressure with a wrist monitor, your arm and wrist must be at heart level. Even then, blood pressure measurements taken at the wrist are usually higher and less accurate than those taken at your upper arm. That’s because the wrist arteries are narrower and not as deep under your skin as those of the upper arm.”

        (Citează)

    • Pai, cum am zis, trebuie sa il folosesti dupa metoda din manual. Cu mana la nivelul inimii si in repaus. Daca nu e decalibrat, trebuie sa arate ce trebuie.

        (Citează)

    • Citeste tot paragraful de mai sus. Chiar si folosit corect, tot nu da citiri precise pt ca arterele de la incheietura sunt mai subtiri etc

      Dar faptul ca e atat de sensibil la pozitie este un argument suficient pt mine. Eu nu stiu precis unde e inima mea etc etc

      Cand imi iau de 3 ori tensiunea si obtin 3 valori in toate partile este evident ca acest produs nu e suficient de bun… ca o fi vina lui sau a mea nici nu mai conteaza.

        (Citează)

    • Marean: blood pressure measurements taken at the wrist are usually higher and less accurate than those taken at your upper arm. That’s because the wrist arteries are narrower and not as deep under your skin as those of the upper arm.”

      De fapt, aici ar trebui sa fie invers. Din cauza “amortizarii” pulsurilor masurate/detectate, tensiunea arteriala sistolica (cifra mare) ar trebui sa fie mai mica decat “real” si tensiunea arteriala diastolica (cifra mai mica) sa fie mai mare.

      Si pentru aceasta informatie multumiti statului român ca mi-a platit facultatea.

        (Citează)

  4. La ce autonomie mizerabila are nici nu il iau in considerare. Degeaba face si drege daca sta mort la mana.

      (Citează)

  5. problema la Huawei e folosirea cu alte telefoane.

    am folosit GT cu Samsung si pe langa Huawei Health trebuia instalat si Huawei Services cum cum le-o zice. cand m-am uitat la logurile de la Huawei Health erau numai crashuri.

    chiar ma gandeam ca as lua Watch 3, imi place mult ecranul ala, dar apoi daca iau alt telefon nu stiu cat de bine o sa meaga Huawei Health acolo / cate probleme face. asa macar cu asta vechi, GT, nu o e pierdere asa mare.

      (Citează)

    • Mda, smartwatch-urile Huawei sunt cele mai bune de pe piață din punct de vedere al aspectului și hardware-ului dar și ele sunt trase în jos de sancțiuni la partea de software…eu nu înțeleg de ce Huawei nu a dat în judecată SUA și companii tech de acolo încă pentru sancțiunile și șantajul exercitat asupra lor.

        (Citează)

  6. Este regretabil ca nici acum un ceas Android de ultima generatie nu suporta dictarea in limba romana. Apple Watch face asta inca de la prima versiune si poti folosi aceasta facilitate pentru a raspunde (dicta in limba romana) in orice aplicatie de comunicare. Aceasta facilitate din punctul meu de vedere este foarte importanta, personal folosind smartwatch-ul pentru 3-4 functii de baza: raspuns rapid la mesaje (inclusiv dictare mailuri urgente in limba romana), alarme, plati la POS si monitorizare sanatate/somn. Pacat de autonomia mizerabila a Apple Watch (dar m-am obisnuit sa il incarc la o zi si jumatate), dar probabil ca functionalitatea superioara isi are pretul ei.

      (Citează)

  7. Autonomie 2 zile și un pic! Hmm. Îl încarc la 2 zile! Mai degrabă azi dimi și maine seara. Si asta probabil din cauza Heart Rate 24/24. Cred ca nu ar trebui sa fie always on heart rate. Dacă nu l-as fi primit as fi luat Huawei. Am avut un Huawei înainte. Îl incarcam la fix 2 zapt și avea aceleași funcții! Heart rate Îl țineam oprit!

      (Citează)

  8. No way ceas care trebuie incarcat mai des de o data per saptamana. No way.

      (Citează)

    • Te obisnuiesti. Eu il pun la incarcat (Apple Watch) zilnic cand fac dus si il mai las acolo putin. Este foarte OK asa. Nu imi creeaza nici un disconfort incarcarea zilnica. Nu il pun la incarcat peste noapte pentru ca il folosesc si la monitorizarea somnului.

        (Citează)

  9. gt2 + S21U merg perfect, health instalat din google play, din cand in cand isi cere update-uri de firmware/app dar nu din store ci din exterior, si totul e bine, nu observ absolut nimic lipsa in aplicatie / ceas vs acum 6 luni cand foloseam p30Pro+gt2-ul

    ps. gt3 nu aduce nimic serios ca sa merite un upgrade de la gt2, fata de gt teoretic ai acces la raspuns si vorbit de pe ceas

    Teniescu:
    problema la Huawei e folosirea cu alte telefoane.

    am folosit GT cu Samsung si pe langa Huawei Health trebuia instalat si Huawei Services cum cum le-o zice. cand m-am uitat la logurile de la Huawei Health erau numai crashuri.

    chiar ma gandeam ca as lua Watch 3, imi place mult ecranul ala, dar apoi daca iau alt telefon nu stiu cat de bine o sa meaga Huawei Health acolo / cate probleme face. asa macar cu asta vechi, GT, nu o e pierdere asa mare.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus