un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Mediatek Dimensity 9000 arată a chipset flagship adevărat

19 Nov 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

3 comentarii

Mediatek a arătat că țintește foarte sus în piața de smartphones prin lansarea chipsetului Dimensity 9000, un model gândit pentru flagship-uri. Sunt foarte curios cum se va plasa față de Snapdragon 898.

Este fabricat în 4 nm la TSMC și are 8 nuclee în configurație 1+3+4:

  • 1 nucleu Cortex X2 la 3,05 GHz
  • 3 nuclee Cortex A710 la 2,85 GHz
  • 4 nuclee Cortex A510 la 1,8 GHz

Este primul chipset anunțat cu noul nucleu Cortex-X2, după socoteala mea, plus că și celelalte tipuri de nuclee se înscriu tot în noua arhitectură ARMv9. Dimensity 9000 are multe alte “premiere” la bord, de exemplu primul anunțat în 4 nm sau primul chipset cu suport pentru memorie LPDDR5X, care este cu vreo 20% mai rapidă decât LPDDR5.

Sunt alte amănunte care promit performanță real-world de top, nu doar noutatea nucleelor. De exemplu, are 8 MB cache level 3 și încă 6 MB memorie cache de sistem, un total mărișor de 14 MB.

Apoi, grafica este asigurată de un procesor Mali G710, care poate face ray tracing, deși rămâne de văzut dacă jocurile se vor duce în această direcție și pe mobil. Suportă ecrane de până la 180 Hz, dar din nou este de văzut dacă telefoanele se vor duce așa departe.

Foarte mult pe un chipset modern contează însă procesarea de imagini. Mediatek Dimensity 9000 vine cu suport pentru 320 de megapixeli. Nu vă închipuiți o singură cameră de 320 de megapixeli, ci mai degrabă capacitatea de a gestiona simultan atâtea date, de exemplu de a fotografia simultan cu toate cele trei camere ale unui telefon de top, ceea ce eu cu siguranță mi-aș dori. Am spus de multe ori chestiuni precum “stai să fac o poză și cu cea ultrawide”.

Mai mult, procesorul de imagine poate face calcule la 18 biți, ceea ce ar putea însemna fotografiere și filmare HDR mult mai bună.

Mediatek numește procesor APU ceea ce alții numesc NPU sau AI, adică o unitate specializată pe procesare tip inteligență artificială. Cea din Dimensity 9000 se pare că depășește Tensor-ul lui Google în câteva teste de benchmark.

Mai interesant mi se pare următorul amănunt: procesorul APU și procesorul de imagine au acces la aceeași memorie, ceea ce înseamnă că nu trebuie să-și transfere date între ele prin vreo magistrală care ar putea fi un bottleneck. Asta ar trebui să accelereze foarte mult procesări AI de imagine, de exemplu operațiuni precum recunoaștere contururi umane pentru defocalizare fundal, eliminare obiecte nedorite șamd.

Are și modem 5G, desigur, dar în frecvențele Sub6.

Mi se pare că anul acesta va fi unul excelent pentru competiție între producătorii de chipseturi. Avem așa:

  • Mediatek, care deja este numărul 1 la cotă de piață în lume, atacă segmentul premium cu acest Dimensity 9000.
  • Qualcomm va prezenta în curând Snapdragon 898. S-ar putea să nu depășească 3 GHz frecvență nominală, dar e mai puțin important acest aspect. Vom vedea în benchmark-uri cum se compară cu Dimensity 9000.
  • Samsung are acel nou Exynos 2200, unde modulul grafic este realizat în colaborare cu AMD pe tehnologie Radeon. Procesoarele Exynos erau de obicei performante în procesare normală, dar ceva mai slabe în cea grafică. Exynos 2200 ar putea rezolva asta, plus că trece la o tehnologie de fabricație mai eficientă.
  • Google Tensor de fapt nu contează, este bazat pe Cortex-X1 și oricum Google nu-l dă altora, dar e bun de referință în benchmarks de AI.

surse: Ubergizmo, AnadTech.

asus s5507

    3 comentarii

  1. Inteleg ca chipul Bionic A15 nu poate fi testat in aceleasi conditii (acelasi sistem de operare), dar este pe piata anul acesta si sa ne reamintim ca stabileste si el niste stachete destul de inalte in ceea ce priveste performanta si consumul energetic.
    As si zis ca e greu sa-l ignori pe piata, dar se pare ca ma insel.

      (Citează)

    • Acest procesor, Mediatek Dimensity 9000, este echivalentul lui A13 Bionic. Apple are un avans de 2 ani în fața competiției.

      Și nici nu o să fie prea curând un alt procesor care să egaleze măcar procesoarele Bionic, pentru că Apple își dezvoltă și software-ul, ceilalți nu.

        (Citează)

  2. Eu nu mai cred nimic din ce zice mediatek.
    Cică au lansat un chip pentru wifi6 pt laptopuri acu aproximativ un an. Pagina de marketing îl lauda în continuu, la fel și cu noul parteneriat cu Asus. Eu a trebuit sa schimb placa wireless a unui Asus zephyrus g14 ca să ma pot folosi de laptop (e de munca :) ). Am luat de pe olx un Intel ax210, altfel nu-mi puteam face treaba din cauza multiplelor probleme de stabilitate, când îmi conectam căștile bluetooth era… si mai dezastru. Noroc cu olx, caci se găsesc greu spre deloc placi wireless pentru laptop cu livrare imediata…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus