►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Știri despre tehnologie – 17 noiembrie 2021
Netflix are un site nou pentru topul filmelor și serialelor vizualizate în platformă »
Când eram mic, multe rude aveau lăzi frigorifice în casă, ținând acolo mâncare. Ulterior, când mâncarea era disponibilă din abundență în magazine, am zis că cei ce încă au lăzi frigorifice sunt hoarderi de mâncare, că altă explicație nu aveam în acel moment.
Fast forward niște ani mai târziu și pot spune că mi-aș cumpăra și eu ladă frigorifică. Nu am unde să o mai pun în apartament, dar într-o casă mai mare cu siguranță aș avea una. Și marea majoritate a celor din jurul meu sau măcar a bulei cu care mai discut despre gastronomie ar face la fel.
Nu pentru a ține mâncare acolo cu gândul că poate vine sfârșitul lumii sau blackout-ul austriac și eu o să fiu singurul cu pui congelat. Nici gând de asta. Eu și cei din bula mea suntem adepții achiziționării pe loc de mâncare, în special prin servicii online, în special pentru că acum primești mâncarea în 2 ore acasă. Bringo, Freshful, Mega Image, Cora Drive, Glovo de la Kaufland șamd sunt chestiuni uzuale acum în viața noastră. Unul dintre subiectele moderne de discuție este de unde a mai cumpărat fiecare online mâncare și cum a mers livrarea.
Problema este că, odată cu gătitul, apare și nevoia unui congelator tot mai mare. De exemplu, eu vreau să fac stock de pui și de vită (supă, cum se zice la noi, dar nu aia de mâncat la prânz, ci lichidul folosit ca bază pentru o mulțime de preparate) și apoi să-l congelez pentru nevoi ulterioare. Nashu_mare face asta, pare chiar bucuros când prinde câte un genunchi de vită și din osul acela mai scoate și o grămadă de supă.
Duminică vorbeam cu cineva care făcuse prea multă mămăligă. “Am congelat restul ca să o pun cândva pe grătar”, mi-a zis. Eu m-am gândit că întotdeauna am aruncat excesul de mămăligă rezultat la un MBS făcut în casă.
Matilda face niște cookies excelente, poate o să-i cer cândva să scrie rețeta pentru blog. O are de la o americancă ce se pricepe la astfel de cookie-uri și eu îi spun mereu că ar trebui să facă un business din asta, sunt mai bune decât tot ce-am mâncat prin cafenele în București. Matilda face un batch mai mare de aluat, dar la cuptor pune de vreo 10 cookie-uri. Restul aluatului se duce în congelator, unde poate sta câteva luni, iar din când în când dezgheață cât pentru vreo 10 cookie-uri și le coace.
De fapt, dacă vă uitați la canalele de YouTube pe care le-am recomandat aici, veți observa că aproape mereu se spune “și restul îl puteți păstra la congelator pentru vreo maxim 6 luni”. La străini este o practică uzuală. Orice poate fi stocat pe termen lung pentru a nu munci de fiecare dată, de la aluat de pizza la orez făcut pe care apoi să-l prăjești, stil chinezesc, la salată de vinete, icre și altele.
Apoi înghețata. Noi mâncăm multă înghețată și mi-ar plăcea să am mai multă în casă, că cele mai bune oferte sunt la borcane mai mari sau la pachete de 6 mini-înghețate. Momentan n-am loc. Și da, din când în când primim de la părinți tot felul de cârnați și alte porcării (adică produse din porc) pe care trebuie să le congelăm. Acum refuzăm jumătate din aceste intenții de binecuvântare cu niște cârnați, că nu avem unde-i pune.
Simt că am ajuns adult responsabil când descopăr astfel de nevoi.
« Știri despre tehnologie – 17 noiembrie 2021
Netflix are un site nou pentru topul filmelor și serialelor vizualizate în platformă »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
44 comentarii
17/11/2021 la 11:33 AM
“” că nu avem unde-i pune””….giveway cu carnati de casa.. ma bag
Alin(Citează)
17/11/2021 la 2:50 PM
Partikip! :)
Radu-Mihai(Citează)
17/11/2021 la 11:36 AM
Eu am in congelator, frigider mare side-by-side:
– carne pui/gaina/cocos crescute curat
– spanac, vinete, ardei copt, legume, verdeturi, fructe (coacaze, aronia, catina, zmeura) din gradina proprie
alfel nu inteleg de ce ai avea lada frigorifica, peste, carne de cumparat si chiar ceva mai atent crescute gasesti non-stop.
VR(Citează)
17/11/2021 la 11:47 AM
Pai aia care nu au frigider mare side by side poate au nevoie. Daca pe langa carnea de pasare crescuta curat vrei sa mai pui si niste carne de porc crescut curat, trebuie sa ai loc. Plus, depinde si de cat de mare e familia
GabiD(Citează)
17/11/2021 la 11:55 AM
Eu am congelator cu 5 sertare care a venit ca o necesitate având în vedere ca am 2 locații la tara de unde ma aprovizioneze cu carne și legume. Bag la congelator verdețuri, dovlecei, un sertar îl am plin cu roșii pe care le folosește sotia la ciorbe și alte mâncăruri, vinete coapte plus pui, porc sau fructe pentru prăjituri.
Robert(Citează)
17/11/2021 la 12:04 PM
Pai vinete coapte si tocate se gasesc tot timpul anului la orice supermarket. Chiar am facut de cateva ori salata (doar adaugi ulei, ceapa si sare) si a iesit foarte buna.
Kopa_Kopan(Citează)
17/11/2021 la 12:46 PM
Ai mancat vinete coapte congelate de la supermarket? Au acelasi gust, chiar si cu alea coapte pe aragaz in bucatarie? Si eu am avut sperante de la ele, pana am luat o data unele de la Mega. Si mi-a ajuns.
Idem cu zacustile la borcan. Nu stiu cum se face, dar zacusca facuta in casa are cam acelasi gust bun oricine-ar face-o. Cel putin asta este experienta mea, ca e parinte, bunica, strabunica, soacra, matusa, a mea sau a altora. In schimb, tot ce am incercat la borcan din super market, nu se apropie nici pe departe. Cu o singura exceptie: Ajvar de la Mama’s; dar care nu se gaseste la noi, doar la unele Spar-uri de prin Austria (si pe amazon).
Octav(Citează)
17/11/2021 la 1:22 PM
Vinetele coapte tinute la congelator sunt praf pe langa cele tinute la borcan. Cele la borcan, pe langa ca isi pastreaza un gust mult mai aproape de original, nu lasa atata apa, sunt gata de preparat instant, le poti face chiar si fara maioneza, ceea ce nu se poate spune despre cele congelate. Plus, nu ocupa loc in congelator, evident.
Apropo, mi-am adus aminte ca trebuie sa bag o tuica de 65 de grade in congelator. BRB.
alunelu(Citează)
17/11/2021 la 4:59 PM
Nu luati la borcan, acelea sunt foarte proaste. Exista la pungi, congelate. Nu ies fix ca alea coapte vara, dar se apropie foarte mult. Cele din Lidl sunt bune.
Kopa_Kopan(Citează)
17/11/2021 la 10:50 PM
M-ai inteles gresit, vinetele la borcan sunt productie proprie si se uita de sus la orice vânătă congelată, indiferent de proveniență.
alunelu(Citează)
17/11/2021 la 12:00 PM
Omul de rand nu-si cumpara lada frigorifica, aia consuma mult. La americani da, aia nu tin cont, poate e curentul ieftin la ei. Si au aparatura puternica. Am vazut ce “food processors” folosesc aia in retetele de pe Youtube, baga alunele intregi – in 15 secunde au unt de arahide. Eu, cu blenderul meu, m-am chinuit 10 minute si tot mai bagam lingura, mai amestecam, mai invarteam.
Kopa_Kopan(Citează)
17/11/2021 la 2:10 PM
Nu consuma mai mult de 15 lei/luna. Cred ca mai degraba este problema semnalata de Radu, ca in apartament nu ai loc sa mai instalezi si o lada frigorifica,
Nu te compara cu aia care au canale pe Youtube. Ei isi permit echipamente profesionale pentru ca din asta traiesc si echipamentele alea ii ajuta sa produca bani.
Andrei G(Citează)
17/11/2021 la 3:44 PM
Eu nu am unde să o țin în apartament. Am 3 sertare de congelator pline cu chestii.
Dar am ladă de neam prost la țară, cumpăr un porc de la o sursă de încredere ( știu niște neni care cresc porci în condiții decente și vinde), să am carne. La fel păsări de curte, luate în primăvară și băgat coasa in ele prin septembrie. Am un mic solar, plus o bucată de grădină care produce diferite chestii. E nevoie de ladă pentru a stoca. Consider că e păcat să poți face chestii la tine in curte, dar să nu te ocupi.
Fiecare alege ce-i convine.
Ionut M(Citează)
17/11/2021 la 12:11 PM
“porcării” :))
Eu stiam de fructe de coteț
C(Citează)
17/11/2021 la 12:29 PM
Sigur are vinetele din grădina proprie (din cele două locații amintite).
Pe mine m-a pierdut, însă, la roșiile din congelator (astea le conserv ca suc/pastă sau în amestec de legume pentru mâncăruri/ciorbe) și, mai ales la dovlecei.
Robert, cum ții dovleceii în congelator? Se pot folosi la altceva în afară de supe-cremă după decongelare?
Eu mai am niște scrumbie, niște carne de miel (că-s sezoniere), spanac, ardei&vinete coapte (din grădină) și, 𝗹𝗮𝘀𝘁 𝗯𝘂𝘁 𝗻𝗼𝘁 𝗹𝗲𝗮𝘀𝘁, în compartmentul de congelare al frigiderului din bucătărie, 🧊limoncello🧊 ✌️✌️ ✌️✌️
LSorin(Citează)
17/11/2021 la 12:47 PM
hehe, si eu limoncello. Ar merge si paharutele din care bei bagate acolo, asa primeam in Cervinia digestivul.
Octav(Citează)
17/11/2021 la 1:33 PM
Si eu Jagermeister. :)
Costi(Citează)
17/11/2021 la 12:55 PM
Lada frigorifica e buna pentru jumatati de porc/caprior/urs.
Congelatorul cu sertare e mult mai practic pentru carnuri portionate, legume, stocks, cookie dough.
mouse(Citează)
17/11/2021 la 1:00 PM
Și în lada frigorifică poți să stochezi mai eficient dacă iei niște casete din alea de legume care se pot stivui la fix. Astfel nu mai arunci pungile cu diverse alandala și când trebuie să scoți ceva aflat mai jos, doar ridici 2-3 casete din alea și ai găsit ce-ți trebuie.
GuestStar(Citează)
17/11/2021 la 1:01 PM
Am o lada verticala, dar eu sunt un ciudat pentru ca mai am si un frigider mai mic pentru lactate și băuturi. Lada am luat-o pentru ca 5 ani de zile cât am avut copilul mic carnea mi-a venit exclusiv de la țară. Aveam cine sa imi crească si găinile si porcul. Si când trimiteau pachetul mai trimiteau si vegetale așa ca pe baza de Youtube am inceput cu semipreparatele, gen verdețurile ptr mâncăruri, tot felul de supe la calup și cum sunt seful la aluat de pizza cand plec în voiaj am grija sa las si așa ceva. Una peste alta eu sunt multumit cu ea.
Ce ma enervează pe mine e ca tot nu am scăpat de carat mâncarea, pe vremea comuniștilor de foame acum pentru că e proasta calitativ.
Doru Vlad(Citează)
17/11/2021 la 1:03 PM
Criminal in serie nu era o optiune? De ce discriminezi?
Gaelex(Citează)
17/11/2021 la 1:08 PM
Am congelator cu 5 sertare in beci, care e plin mereu. Un raft si jumatate cu vinete, altul cu carnati sau carne, altul cu legume congelate in pungi, altul cu fructe congelate.
Mai am si un frigider de 600L din care 174 sunt congelator. Si in ala avem ce baga, gatim mult si avem si doi copii.
Carne merita din Selgros, au de la Cocorico caserole mari, de 4.5 kg, iesi mai ieftin la kg daca ai unde sa o tii. Eu fac pungi cu aripi, altele cu piept si ceafa, pentru gratare, cand am nevoie doar dezghet punga.
rdb(Citează)
17/11/2021 la 1:10 PM
Problema este că, odată cu gătitul,…
zici ca s-a inventat gatitul acum 10 ani. poti sa gatesti si fara lada frigorifica.
cat de sarac sa fii sa congelezi mamaliga? fa alta-n plm.
ca sa-ti raspund la intrebare: da, esti hoarder daca ai lada frigorifica.
GabrielG(Citează)
17/11/2021 la 2:17 PM
Si mie mi s-a parut putin amuzanta asta cu mamaliga pe care o congelezi ca sa o pui pe gratar. La 3-4 lei kg de malai, care este economia? De 1 leu sau chiar mai putin. In plus, mamaliga pe care o dezgheti nu cred ca mai are niciun gust.
Andrei G(Citează)
17/11/2021 la 6:10 PM
Cum faceti voi mamaliga la gratar pe loc?
nashu_mare(Citează)
17/11/2021 la 1:21 PM
Eu de 10 ani de cand m-am mutat in apartamentul asta, am combina mare 413 litri, si congelator 100 litri pentru ca in jurul Brasovului sunt o gramada de surse de carne buna. Asa e cand te muti din camin in apartament, iti iei cele mai mari chestii :)
In fiecare an iau toamna un sfert de vitel (25-35 kg) si fac din el o gramada de supa, ciorba de burta, gulas sos bolognese, vita asiatica, rasol etc.
Am congelat si eu stock, cuburi, in folie, recomand sa fie congelat in altceva, in folie isi pierde gustul. Fac sos bolognese in cantitati mari >3 litri si congelez.
Dupa aceea, iarna iau un porc sau juma de porc si fac din el tot ce trebuie, tine pana in iune, de pasti iau miel dar nu il mancam tot ca nu suntem salbatici, mai pastrez sa mai fac si in timpul verii niste frigarui de miel, un gratar, ceva la slowcooker etc.
Plus o gramada de pui de tara, vinete, ardei, etc.
Nu zic ca nu iau si din magazin, dar e mai avantajos sa dau 1200 lei pe juma de porc decat 300 lei pe o pulpa de porc de la macelarie. Sau 23 lei/kg de vitel care contine si muschiul sau T-bone-ul pe care altfel l-as lua cu 90 lei.
Acum combina mea e pe moarte, am pus ochii pe una Bosch clasa C (fostul A+++) ma gandesc daca sa o iau tot asa mare, lata de 70 cm, sau sa o iau pe urmatoarea mai mica (60 cm).
Eu zic ca un congelator de 100 litri e suficient pentru o familie de 3 persoane, nu prea imi mai place carnea care depaseste 6 luni in congelator.
O sa urmez si eu ideea Matildei pentru aluatul de paine si pizza, ca m-am cam lenevit cu framantatul. Asteptam reteta de cookies.
Costi(Citează)
17/11/2021 la 2:51 PM
Sosul bolognese (de fapt ragu, caci bolognese sunt pastele) nu e musai sa-l congelezi. Il torni fierbinte, pana in buza, in borcane sterilizate, verifici “sa se faca vid” (fizicienii au inteles ghilimelele), si le poti pastra mult si bine la temperatura camerei sau, si mai bine, intr-o boxa. Eu am pastrat asa vreo cateva luni si nu a avut nici pe naiba. Odata desfacut, da, trebuie tinut la rece, max cateva zile.
Misto e ca cu ragu poti face si bolognese, si lasagna.
Octav(Citează)
17/11/2021 la 5:11 PM
1200 de lei pe jumatate de porc e destul de mult. Incepand de anul acesta vad ceva interesant in Lidl. Baga, cu rezervare in aplicatie, jumatati de porc – 10 lei kg. Ei scriu acolo ca ar veni cam 500 de lei / jumatatea de porc (au cam 40-50kg) numai carne macra. Mi se pare pret excelent.
https://imgur.com/gILV8lV
Kopa_Kopan(Citează)
17/11/2021 la 8:02 PM
@Octav, corect, ragu e sosul, îl pun la borcan când îl folosesc peste o săptămână, două, mai ales că scot borcanul fierbinte, deja sterilizat din mașina de spălat vase.
Dar mi-e frică să țin carnea in borcan la temperatura camerei și în frigider nu am spațiu.O sa încerc, testez cuptorul că știe să sterilizeze.
Costi(Citează)
17/11/2021 la 10:59 PM
Zici ca numai carne macra, dar oferta e la semicarcasa, care evident ca e cu os si cu slanina. Si normal ca jumătate de porc e 1200 daca porcul are 200 de kg, ceea ce unul de crescătorie n-o sa prinda niciodată.
Anul asta la mine in zona se vinde porcul cu 12 lei/kg in viu, cu 150 de lei in plus ti-l da carcasa, ceea ce e convenabil.
alunelu(Citează)
17/11/2021 la 1:24 PM
Am congelator separat in care o data la cateva luni bag carne de gaina si de porc de tara. Pe langa astea, o gramada de legume: vinete, legume pentru ciorba deja taiate si pregatite pe portii, ardei copti etc. In principiu cam tot ce am nevoie pentru a face mancare acasa pentru ca nu pot sa mananc mancarea din oras pentru ca 99% din ea este prajita/calita si din cauza gastritei eu nu pot manca. Bine, nu mai pun faptul ca tot ce inseamna fast food nu e mancare, am mancat de 2 ori in viata mea Mc si KFC si e cea mai proasta mancare pe care am mancat-o vreodata. Nici mancare nu pot sa o numesc, plastic prajit.
Dorin(Citează)
17/11/2021 la 1:30 PM
Am o combina frigo. Partea de congelator are vreo 120 l. Si-n congelator am doar legume si fructr de la tara. Dovlecei, vinete, mere rase, ardei copti etc. Carne la congelator foarte rar. Si daca sta mai mult de o saptamana acolo o arunc. Imi sta pa creier cand stiu ca o bucata de carne e de luni intregi in congelator. Efectiv nu pot s-o mai mananc.
P. S am un amic care si-a tinut motanu mort in congelator, pana a ajuns la tara unde a vrut sa-l ingroape.
Blackskull(Citează)
17/11/2021 la 1:39 PM
da, e utila si folositoare pentru urmatoarele din pct meu de vedere
– carne de porc – nu am mai cumparat de 4 ani din comert
-cascaval afumat – la fel nu am mai cumparat de 4 ani din comert (se pastraza f bine inghetat si mananc cam zilnic)
– carnati, sunca , sorici , toba si ce mai ramane de la craciun (facute in casa nu cumparate)
– diverse legume vinete, ardei copt
-sarmale congelate (se pastreaza la fel de bine si sunt bune cand nu mai avem chef de gatit.
marar patrunjel etc mult mai misto in anumite situatii decat pliculete pe care le gasesti in magazin
– Punga de gheata pt cate un pahar seara
In felul asta la KFl auchan ajung din joi in pasti pentru fructe , detergenti si alte nimicuri
dny(Citează)
17/11/2021 la 1:57 PM
Nu ne dai și nouă rețeta de cookies? :)
Deea(Citează)
17/11/2021 la 2:08 PM
intotdeauna e bine sa ai o lada frigorifica in casa… nu stii cand ai nevoie sa omori, sa transezi si sa congelezi pe cineva.
Marean(Citează)
17/11/2021 la 3:04 PM
Eu am 2 in caz că sunt mai mulți.. si din alea orizontale … sa fie mai facil
Fara glumă, am 2 si e nemaipomenit , bag vițel, 10-15 pui/gaini, roșii, ardei kapia, vinete, pâine, must , lapte de țară… adica cantități, că stau la 15km de oraș
Curentul nu e mult, aprox 300kw pe an per bucata
Dan(Citează)
17/11/2021 la 3:02 PM
@LSorin: Nu-s Robert, dar am sa-ti spun eu care e faza cu dovleceii. Probabil se refera la dovlecii aia mai mari care se pot razui si din care se poate face chiftele/supa/scazuti. Asa ca sfatul e sa-i razui si-ii pui in cutii sau pungi speciale pentru frigider. Sau daca vrei sa pui d’aia mai mici ii tai rondele, si-i pui la pastrat in cutii.
Referitor la vinetele din comert, mai bine nu mananc decat sa cumpar. Asadar la mine-n lada de la tara si in congelatorul de la combina de acasa pun vreo 20 kilograme. :)
@Radu: Am vazut la un prieten o lada frigorifica “camuflata” intr-un dulap, adica in partea de sus depoziteaza haine si in cea de jos e lada. :)
Radu-Mihai(Citează)
17/11/2021 la 4:08 PM
Nu reusesc sa consum nici cat bag in congelator, fara sa trebuiasca sa arunc periodic. Cu o lada doar as amplifica problema.
Sol(Citează)
17/11/2021 la 4:14 PM
Se pare ca traiesc pe alta planeta dupa ce am citit comentariile , congelatorul meu de la frigider are 100 L si niciodata nu l-am umplut, am doar niste mix-uri de legume si visine in permanenta, iar in functie de sezon inghetata sau carnati de la mama :) Tin minte ca avea mamaie la tara lada si vreo 2 congelatoare si pot sa inteleg acolo, pt ca taia porcul si avea nevoie de spatiu pana il taia pe urmatorul , nu avea optiunea sa dea o fuga la Mega :)) Publicitate sau nu ( deh ) pare usor excesiv o lada pt o familie care locuieste intr-un oras , cu toate deliveryurile posibile mai ales ca o carne decongelata are alt gust .
Diana(Citează)
17/11/2021 la 4:39 PM
Am acasa urmatoarele: Frigider side-by-side, jumatate frigider, jumatate congelator; Frigider clasic, 3 sferturi frigider si 1 sfert congelator; congelator vertical cu 7 sertare si lada frigorifica orizontala (nu mai stiu exact capacitatea, e cat alea din care se vinde inghetata in magazine). La inceputul anului sunt pline ochi toate, pana prin toamna se golesc, incepe iar procesul de umplere. Am luat acum jumatate de vitel, 90 de kg. In vreo luna taie bunica-mea inca un vitel, din care iau eu jumatate. De Craciun tai porcul, in fiecare vara tai din vreo 20 de gaini de curte, mai sunt si cativa curcani, din cand in cand mai iau cate o oaie, un picior de mistret, o pulpa de caprioara… Congelez de la mine din gradina ardei, fasole verde, patrunjel, marar, leustean.
Skyler(Citează)
17/11/2021 la 5:02 PM
Nu ma refer la bucatari sau vlogeri, aia oricum nu stau sa faca video despre nimicuri precum untul de arahide. Americanul de rand are de obicei chestia aia numita food processor – orice baga in ea e gata in cateva zeci de secunde.
Kopa_Kopan(Citează)
17/11/2021 la 8:09 PM
Nu merge mamaliga proaspata pe gratar. Nu e bine inchegata, se desface si cade printre grilaje. Trebuie una veche, tare. Nu mai comentati daca nu stiti.
Dan(Citează)
17/11/2021 la 9:47 PM
Cine stie, cunoaste.
rdb(Citează)
17/11/2021 la 11:19 PM
În ziua de azi, cam toți pe care îi știu au o ladă frigorifică, mai mică sau mai mare, fie că e în bucătărie, în pivniță sau pe balcon, și la toți e plină ochi. E un… must have.
Gygy(Citează)