►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Știri despre tehnologie – 24 noiembrie 2021
Seriale: Squid Game a fost bun de tot, dar nu sunt foarte entuziasmat de o continuare »
Intel a lansat până acum șase procesoare din generația a 12-a, numită Alder Lake. Sunt câte două din seriile Core i5, Core i7 și Core i9 și PC Garage le listează pe toate, chiar dacă doar 3 dintre ele sunt în stoc.
Nu mă îndoiesc că sunt procesoare foarte performante. Problemele recente ale Intel n-au fost niciodată la performanță, ci mai degrabă la performanța per watt și performanța per dolar. Altfel spus, procesoarele lor sunt rapide, foarte bune pentru aplicații intensive și jocuri, dar se încălzesc foarte tare și costă foarte mult. Pe fondul acestor probleme, AMD a crescut mult cu seria Ryzen, care este un best buy în opinia mea.
Iată o comparație între ele pe site-ul Intel. De remarcat că toate necesită noul socket LGA 1700 și plăci de bază cu chipset Z690, toată suportă PCI-Express 5.0, toate suportă maxim 128 GB de memorie DDR5 și toate includ grafică UHD Graphics 770, care suportă output HDMI 2.1 și DisplayPort 1.4a.
Mai există pentru fiecare și câte o versiune cu sufixul KF. Acel F suplimentar semnifică absența modulului grafic UHD 770 integrat și acele procesoare au nevoie de o placă video dedicată în sistem. Mult mai multe procesoare Alder Lake vor fi lansate în viitor, desigur, iată un leak despre ele.
Partea interesanta este legată însă de nuclee și aici este principala modificare pe care Intel o aduce cu această generație. Nucleele nu mai sunt toate la fel, ci sunt împărțite în performance cores și efficient cores. Am scris mai sus în paranteză lucruri precum 6P+4E. Asta pare asemănător cu chipseturile de mobil, care conțin nuclee performante și nuclee eficiente energetic, dar că pentru Intel Alder Lake vorbim mai degrabă de nuclee performante în mod single-core și de nuclee eficiente în multi-threading, chiar dacă tehnologia ține sub control și consumul energetic.
Its Performance-cores—or “P-cores”—are optimized for single & lightly-threaded performance, while its Efficient-cores—or “E-cores”—are optimized for scaling highly-threaded workloads
Sau iată chiar ce spune Intel mai pe larg despre asta:
Performance-cores (P-cores):
Efficient-cores (E-cores):
Mai sunt și alte diferențe la mijloc. Nucleele P sunt capabile de hyperthreading, adică 2 threaduri per nucleu, dar cele E nu. Din astfel de motive un procesor precum 12700K are 12 nuclee și 20 threaduri, că vin de la 8×2 + 4.
Toate sunt construite în tehnologia numită Intel 7, noul nume al generației a treia de fabricație în 10 nm Enhanced Super-FIN. Treburile la nanometri sunt complicate, că fiecare fabricant se referă cam la altă componentă atunci când se laudă cu tehnologia de producție în nanometri și nu este ușor de făcut o comparație. Intel evită cu totul asta trecând la alte denumiri pentru tehnologii, ca să fie mai clar când au trecut la una mai bună. De exemplu acum avem Intel 7. Următoarea va fi Intel 4, care coboară anumite trasee sau subcomponente la 7 nm.
Plăcile de bază pentru această generație au noile chipseturi Z690, H670 sau B660. Includ direct USB 3.2 gen 2×2 de 20 Gbps, deci astfel de SSD-uri vor funcționa la maxim, integrează Wi-Fi 6E, sloturi PCIe 5.0 pentru plăci video (încă nu există unele compatibile) și chiar și sloturi M.2 pe PCIe 5.0 pentru “stocarea viitorului”. Iată câteva exemple de plăci.
Benchmark-urile sunt foarte bune. iată unele separate pentru Core i9, Core i7 și Core i5. Cum era de așteptat, noile Intel Alder Lake sunt mai performante decât AMD Ryzen 5950X, dar cu aceeași problemă, consumă mult mai multă energie, ceea ce înseamnă și că necesită răcire mai performantă. Interesant este că depășesc procesoarele AMD inclusiv în performanță multi-threaded, unde de obicei AMD câștiga competiția.
Vom vedea cum se descurcă Intel cu ele pe piață. Părerea mea este că vor recupera un pic din terenul pierdut în fața AMD, Alder Lake fiind clar superior lui Rocket Lake. Adevărata soartă a generației 12 de procesoare se va vedea însă odată cu procesoarele destinate laptopurilor, în funcție de cât de eficiente vor fi acestea, plus că vor intra în luptă cu noile M1 Pro și M1 Max de la Apple pentru task-uri intensive.
« Știri despre tehnologie – 24 noiembrie 2021
Seriale: Squid Game a fost bun de tot, dar nu sunt foarte entuziasmat de o continuare »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
11 comentarii
24/11/2021 la 12:26 PM
Nu mi-e foarte clar dacă noul chipset va suporta DDR4 și DDR5 sau care sunt condițiile în care o placă de bază va suporta DDR4 și DDR5. Eu aș mai aștepta, acum nu e momentul pentru achiziții de piese scumpe de PC. Pe de altă parte s-ar putea să crească prețurile în viitor din cauza lipsei de silicon sau a scalperilor. Mai pot aștepta cu upgrade-ul, am și acum procesorul luat acum 6 ani jumătate care încă face față pentru că în 2015 a fost un monstru (un procesor i5820k hexacore).
Pe mine mă interesează mai mult cât dau pe un procesor, cât de puternic este, cât costă placa de bază și ce specificații are (câte porturi SATA are, câte porturi M.2 și cum sunt utilizabile). Cel mai bun procesor AMD este super scump acum, undeva pe la 2500 sau chiar 3000 de lei, plăcile de bază sunt și ele scumpe, chiar mai scumpe decât plăcile de bază corespondente Intel. Eu fac rar upgrade și atunci prefer vârful de gamă. Un Ryzen 9 5900X 3.7GHz box costă minim 2600 de lei, o placă de bază bună costă minim 1063 de lei. Plăcile de bază X570 AMD au cel mult 3 sloturi M.2 și asta e o mare problemă (unele au chiar limitare, se pierd sloturi SATA dacă se folosesc porturile M.2). Eu am în desktopul curent 3 HDD-uri bune + 1 SSD SATA și nu renunț la ele. Nu mai spun că plăcile de bază AMD folosesc plăci de bază integrate de la Realtek, nu Intel. Și la cele Intel se pierd anumite porturi SATA, dar numai pentru unul dintre porturile M.2 și am găsit plăci de bază Z590 Intel foarte faine, cu plăci de rețea Intel 2.5 Gbit.
Mihai(Citează)
24/11/2021 la 12:28 PM
sunt placi cu z690 cu ddr4 si placi z690 cu ddr5
Marian(Citează)
24/11/2021 la 1:17 PM
Părerea mea e că nu va fi încă o competiție între Apple M1 și Intel – indiferent ce înseamnă task-uri intensive – pentru că e vorba de altă platformă, altă arhitectură, alt software. Cine poate trece pe M1 o să treacă, dar nu și invers, chiar dacă Intel va scoate ceva mai rapid. În viitorul apropiat nu vei putea rula Windows pe M1, nici măcar varianta ARM cu licență, ce să mai zic de softuri pentru x86. Plus că x86 se bazează pe GPU separat, M1 nu; M1 are decoder inegrat pentru video, x86 nu și așa mai departe.
Până la urmă contează mult prețul și stocurile, multă lume n-ar luxul de a aștepta anumite procesoare – când ai nevoie de un PC iei ce găsești, nu ce vezi pe YT că e cel mai bun. Realitatea îmi pare mai puțin dramatică decât luptele în benchmark-uri.
dam167(Citează)
24/11/2021 la 1:22 PM
Sunt niste calorifere.
sambu(Citează)
24/11/2021 la 1:47 PM
Par promitatoare ? In raport cu ce ? Cu vechile generatii care nu s-au mai schimbat (ca arhitectura CORE) de la SandyBridge
Tu ai vazut cat costa o placa de baza ? Jenant … ca sa-ti faci un PC decent pe Intel cu DDR5 ai nevoie de 3000Eur – 2500leiCPU sau mai mult, 2500leiMB sau mai mult , 2500lei DDR5 si trebuie asezonate cu PSU pe masura consumului colosal (250W doar CPU lejer) iar daca pui si placa video inca 2000Eur :))) Niste vremuri ciudate traim … iar tie ti se pare interesanta si promitatoare generatia asta :)))
E ca si cum as zice eu uitandu-ma la masini SUV de 20-30k EUR si sa zic ca RollsRoyce viitorul SUV este decent , pare promitator :))))
Liviu(Citează)
24/11/2021 la 4:40 PM
Pare că ți-ai răspuns singur referitor la promițătoare, da :))
Mie mi se pare că nu-i obligatoriu să-ți faci un PC de 3000 de euro. Îl faci dacă ai banii aceștia sau dacă îți generează bani prin performanța sa. Dacă nu poți, mergi pe Core i3. Și chiar și acolo se pune întrebarea ce obții în comparație cu concurență cu banii dați pe un Core i3.
Nu e prin lege dat că toți trebuie să aibă un PC performant în casă. Nu o zic ca aroganță, majoritatea vieții mele am stat cu PC-uri mult în urmă față de tehnologia zilei, am tras de un 486 vreo 8 ani. Pentru mine, când mă uit la ce se lansează pe piață, contează ce poate oferi tehnologia respectivă și ce performanță obții pentru o anumită sumă de bani, nu dacă fiecare dintre cele 7 miliarde de oameni ai planetei și-o permite.
nwradu(Citează)
24/11/2021 la 4:51 PM
Hai sa fim seriosi, un PC decent te costa mult mai putin de 3000 de euro.
Decent nu inseamna i9, placa de baza de 2500 de RON, placa video de 10000 RON, sursa de 1000 de wati si minim 64GB de RAM. Decent inseamna i3, care la generatia 11 e 300-400 de lei, placa de baza de maxim 500 de lei, 8GB RAM care sunt 150 de lei. Cu placa video e mai greu ca acolo e dementa pura ce se intampla in zilele noastre. Mai pui o carcasa si o sursa decente si aia e.
zetanu(Citează)
24/11/2021 la 4:57 PM
Ooops, acum am vazut DDR5 din comentariul tau. Acolo da, dar avand in vedere faptul ca DDR5 e extrem de fresh, nu prea poti adauga “decent” langa. :)
zetanu(Citează)
24/11/2021 la 5:46 PM
@Liviu, tu te referi la un PC de top, nu neaparat unul decent. Si daca ai nevoie de perfoarmanta oferita de un PC de 3000 de euro, inseamna ca produci ceva cu el si timpul tau este important. Asadar, suma nu este foarte mare daca te gandesti ca este un sistem care nu va fi considerat depasit in urmatorii 3 ani.
Desigur, daca ai nevoie de PC pentru gaming sau ca sa lucrezi la hobby-ul tau (nu neaparat sa produci ceva care aduce bani), este destul de mult. Toate componentele s-au scumpit in ultima perioada, dar si performanta lor a crescut semnificativ.
Andrei G(Citează)
26/11/2021 la 11:00 AM
Tot vad atatea comentarii pertinente la decenta sistemelor Intel . Va rog , configurati voi pe minim un AlderLake in magazin RO si eu il cumpar – vreau sa cumpar ceva de 4000LEI . Pai tocmai asta e ideea, au facut ceva nou, dar este putin mai bun decat 5950x si cu muuult mai scump . Si consuma incat toti bucurestenii daca ar avea unul, s-ar putea debransa relaxati de la RADET .
Liviu(Citează)
28/11/2021 la 5:56 PM
Mi-am luat 11400 cu 800 de lei de pe emag, revin cu review
fur(Citează)