un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Câte vieți ar putea salva niște ecografe portabile?

15 Nov 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

17 comentarii

Acum vreun an am dus una dintre pisici la un cabinet veterinar aici în cartier, că vomita și nu mai mânca. Și cei de la cabinet (Charlie’s Vet, în Tineretului, de atunci la ei mergem) i-au făcut pe loc o ecografie.

Ecograful lor era un fel de servietă pe care au deschis-o. Sau un laptop mai mare, să zicem. Partea de sus a devenit ecranul. Partea de jos avea sonda, niște butoane șamd.

Primul meu gând a fost “câte vieți ar putea salva astfel de ecografe portabile!”. Acum mulți ani am cărat cu cineva un ecograf din acela clasic de spital, o mașinărie mai mare decât un R2-D2 și grea de abia ne-am descurcat să o cărăm amândoi. Poate le știți pe cele de spital, sunt în continuare mari și grele și mi se pare normal să fie așa, că sunt “the very best”.

Dar un ecograf portabil, mare cât un laptop mai gros? Gândiți-vă ce util ar fi dacă un astfel de dispozitiv ar fi în fiecare ambulanță. Sau în fiecare cabinet de medicină generală, în special pe la țară. Este recomandat ca periodic să-ți faci și ecografie abdominală, nu doar analizele clasice de sânge, pentru că astfel poți afla că poate s-a depus grăsime pe organe, că ai pietre la bilă, la rinichi șamd.

Vine nea Marin la tine, că-l cam doare stomacul. Nu mai bine să-i poți face pe loc o ecografie și să vezi că are altceva, poate un început de vreo boală mai gravă?

 

Dar apoi a lansat Apple noul iPad Mini și chiar în prezentarea lor am văzut ecograf conectat la iPad! Practic definiția portabilității. Am căutat acum pe net și sunt mai multe variante.

GE Health vinde ceva numit Vscan Air. Sonda este wireless, se conectează prin Bluetooth la aplicația compatibilă de iPhone sau iPad sau telefon cu Android. Sonda are autonomie de 50 de minute de scanare și se și încarcă wireless. Are de fapt doi senzori pe ea, unul pentru ecografii în adâncime (abdominale, ginecologice, urologie, cardiace și altele) și altul pentru ecografii de adâncime redusă (vase de sânge, neonatale), ambele fiind bune și pentru ghidarea acelor în timpul unor intervenții.

Philips are o altă soluție, a lor se numește Lumify și este compatibilă cu iOS și Android, dar se conectează prin cablu la dispozitiv. Face cam același lucru. Sunt sigur că profesioniștii ar putea găsi pro și contra pentru fiecare, dar mie nu-mi pasă așa tare. Și probabil sunt mai multe, că nu doar GE și Philips sunt mari furnizori de echipamente medicale. La Siemens, de exemplu, nu m-am uitat dacă au așa ceva.

Mi se pare însă uimitoare posibilitatea unor dispozitive medicale ultra-portabile de acest tip. Cum ar fi ca fiecare medic sau echipaj de intervenție de urgență să aibă ecograf în buzunar? Probabil în unele țări chiar au.

Prețurile sunt mari, apropo, costă câteva mii de euro un astfel de ecograf.

asus s5507

    17 comentarii

  1. Probabil ecografele portabile ar salva zero vieti.
    Adica nu stiu sa existe vreo urgenta care sa necesite ecograf. Dar ok, nu ma pricep.

    Ce stiu e ca pt ecografie trebuie sa nu fi mancat nimic cateva ore inainte, ca sa se vada, or la urgente omul vine cu ce era in burta, nu vine pregatit.

    Iar la stomac nu se poate face ecografie, asta am aflat si eu recent, chiar la ultima ecografie.

      (Citează)

  2. Daca este de la GE sare de 10000 de euro. Fara TVA. Cu o singura sonda. Sunt multe firme care produc ecografe portabile. De obicei, exista cel putin un aparat portabil la fiecare CPU. Cat rezista aparatele in CPU, este alta discutie

      (Citează)

  3. Dacă costa câteva mii de euro sunt foarte ieftine.

      (Citează)

  4. Cel de la GE era 9990 euro acum 3 ani. Poate a mai scazut pretul.
    Ecografie nu se face doar la “burta”. Si da, poate salva vieti.
    Multi medici de familie nu doresc sa aiba ecograf/sa-l foloseasca, pentru ca plata/ecografie era undeva la 15-20 lei. Iar cursul costa cam 1000-1500 euro, te “scoate din productie” minim 3 luni daca vrei sa-l faci pe bune (adica sa si folosesti aparatele in timpul cursului, nu doar teorie 2h/saptamana).

      (Citează)

    • sunt curios, te rog explica!

      intr-adevar, ecograful se foloseste si in medicina de urgenta

      de pe site-ul Medlife:
      “medicina de urgență – ecografia este folosită pentru a verifica urgențe precum hemoperitoneul (acumularea de sânge în cavitatea peritoneală, în zona abdomenului) sau tamponada cardiacă (acumulare anormală de lichid, puroi sau cheaguri de sânge în pericard, un sac fibro-seros care învelește inima)”

      dar cum anume s-ar folosi un ecograf portabil in urgente?
      in primul rand, multe salvari nu au nici macar medic, darmite medic cu competente in ecografie.

      in al doilea rand, in masina pe drum nu cred ca poti sa-i faci ecograf, ca se misca totul.
      si-atunci ar trebui sa il faci acasa – dar se justifica sa pierzi timp cu ecograful? nu e mai bine il duci la spital cat mai repede?

        (Citează)

  5. Ecografele portabile ar salva vieti, dar mai putin in prespital mai putin. Ele sunt utile atunci cand de exemplu ca medic de familie mergi in diferite puncte de lucru din sate indepartate (si atunci poti face Eco abominal, sau in functie de competenta) sau in spital atunci cand intervii la diferite urgente cand este mai dificil sa duci pacientul in cabinetul de ecografii).

      (Citează)

  6. @Marean: Ceea ce spune Radu este ca daca ar fi mai multe aparate din astea (adica pe care si le pot permite si cabinetele medicale mai mici) si oamenii instruiti corespunzator, in setul de analize pe care si le-ar face oamenii ar putea fi incluse si ecografiile.
    O ecografie la momentul potrivit iti poate indica o problema mai grava (e.g. caz concret o tumora pe rinichi). Tumora ar fi crescut nedetectata si cand ne-am fi dat seama ar fi fost prea tarziu.
    Asadar, un ecograf portabil poate salva vieti…

      (Citează)

    • argumentul asta ar fi valabil doar daca suntem siguri ca motivul pentru care nu avem acum ecografe in “cabinete medicale mai mici” sunt banii… lucru de care ma indoiesc sincer.

      oricum, articolul pune accent pe portabilitate, nu pe pretul scazut

      PS un ecograf normal vad ca e pe la 50K

        (Citează)

    • @Marean: Cred ca, mai de graba vorbim de a avea acces la servicii medical mai complexe, cat mai usor. Nu stiu care sunt bugetele si sumele pe care le invart cabinetele mici, dar 50,000 EUR s-ar putea sa fie cam mult pentru un cabinet de medic de familie / cabinet medical mai mic (aici ma refer la cele din comune, nah, fostele dispensare).
      Pe langa bani este si resursa umana care trebuie instruita si asa mai departe.
      Totusi, cel putin intr-o lume utopica, ar fi ceva util si, da, chiar ar putea salva vieti.

        (Citează)

  7. Marea problema e sa stii sa citesti ce vezi pe ecograf. Poate ai observat ca mare parte ginecologilor nu fac ecografii sau morfologii. Nu e asa simplu cum pare. trebuie training, experienta, citit, stat la zi cu tehnici, metode.

      (Citează)

  8. Iau cu copy/paste un articol de azi:

    Marquardt Sibiu continuă proiectele de susținere a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu pentru ca acesta să poată oferi comunității sibiene servicii medicale tot mai bune. Cea mai nouă contribuție a companiei o reprezintă sponsorizarea pentru achiziționarea unui echipament ultraportabil de ecografie.

    „Ecograful ultraportabil va fi alocat Secției Medicină Internă de la Spitalul Județean și va fi utilizat atât în cadrul secției, cât și pentru pacienții altor secții ale spitalului”, a precizat Cornel Benchea, reprezentantul Asociației “Împreună pentru Sănătate”, prin intermediul căreia se face sponsorizarea.

    „Aparatul fiind mobil, permite efectuarea ecografiei la patul pacienților. Va putea fi folosit în secție și pentru consulturile în alte secții pe care le fac medicii interniști. Va fi extrem de util medicilor de gardă când sunt solicitați la consulturi în alte secții pentru că nu mai este necesară deplasarea pacienților și crește calitatea actului medical”, a declarat dr. Călin Cipăian, Directorul Medical al Spitalului.

    Sistemul de ecografie ultraportabil Philips Lumify este dotat cu două traductoare – primul permite analize de imagistică medicală pentru țesuturi moi, pentru sistemele vasculare, muscoloscheletale și pentru țesuturile pulmonare, iar cel de-al doilea traductor este pentru aplicații medicale abdominale.

    Reprezentanții Marquardt Sibiu au precizat că sponsorizarea pentru Spitalului Județean este în valoare de 60.000 lei.

    Scrie acolo si pret, si modul de utilizare inclusiv in cadrul spitalului.

      (Citează)

  9. Se pare că există ecografe portabile pe unele mașini SMURD după cum se poate vedea aici: https://youtu.be/HeiMVLkOQmE?t=452

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus