►► Black Friday la: Fashion Days・Finestore・PC Garage・evoMAG・Altex・Flanco・Vodafone・Orange・ Sevensins ◄◄
« Știri despre tehnologie – 8 noiembrie 2021
ELI5: de ce se insistă așa tare cu școala cu prezență fizică? »
Cred că am făcut cei mai buni cartofi prăjiți din spațiul Federației. Am mâncat ceva asemănător într-un restaurant și am încercat eu o variațiune acasă. Au ieșit glorios.
Pe scurt, sunt cartofi prăjiți făcuți ca la șnițel, cu pesmet. Acesta îi face mult mai buni la gust și le dă o textură suplimentară plăcută.
Am folosit cartofi dulci pentru asta, ceea ce face rețeta și mai mișto. Cred că de acum încolo doar cartofi dulci voi folosi pentru prăjit, pur și simplu sunt mai gustoși, mai ales în lipsa unor informații clare privind ce specie de cartofi normali cumperi. Nu toți cartofii sunt buni pentru prăjit.
I-am tăiat pai, i-am dat prin făină, apoi prin ou, apoi prin pesmet.
Nu insistați cu pesmetizarea. Nu vreți acoperire cu pesmet ca la un șnițel, ci niște pesmet pe ei, cât s-o prinde. Eu folosesc pesmet alb Titan, apropo. Într-o zi voi încerca rețeta și cu pesmet panko Băneasa.
Apoi cartofii se mută în tigaia cu ulei. Fiecare îi face după cum știe. Eu am încălzit uleiul la 140 de grade (măsurat cu termometrul IKEA), am pus cartofii, am tot reglat focul ca să păstrez uleiul la 140 grade, că inițial se răcește adăugând cartofii, i-am scos și scurs când au fost gata.
Au ieșit excelenți. Dacă mâncam așa ceva pe la vreun restaurant, vi-l recomandam cu mare plăcere. Cartofi cu pâine ftw!
Am pus și brânză pe unii, că cică așa se face, dar nu înțeleg de ce. Oricum, not bad at all pentru a 5-a oară în viața mea când gătesc cartofi prăjiți.
« Știri despre tehnologie – 8 noiembrie 2021
ELI5: de ce se insistă așa tare cu școala cu prezență fizică? »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
36 comentarii
08/11/2021 la 12:27 PM
Am facut mai demult ceva asemanator, dar numai cu faina amestecata cu diverse condimente. Au iesit niste cartofi foarte crocanti. O sa incerc si cu panko, mai am putin printr-o cutie. Apropo de panko, ala de la Baneasa nu prea este panko adevarat, dar e mult mai ok decat pesmentul obisnuit. Insa e si scump in draci: vreo 9 lei / 180 grame, si nici nu se gaseste (eu l-am luat din Mega). Am mai vazut ca vand unii pe net panko adevarat – din ala ca niste fulgi lungi – dar la cantitati mari, 2 – 3 kg. Poate iau o punga din aia, sau imi fac eu acasa (desi nu iese ca ala japonez).
Kopa_Kopan(Citează)
08/11/2021 la 6:30 PM
Eu panko Băneasa folosesc, că se găsește ușor.
Nu cred că ar merge prea bine totuși rețeta asta cu panko. E greu acel pesmet și poate nu se agață bine.
nwradu(Citează)
08/11/2021 la 12:34 PM
Bravo! Ai reusit sa transformi o mancare nesanatoasa intr-o mancare si mai nesanatoasa!
:-)
Marean(Citează)
08/11/2021 la 12:53 PM
daca ia cu multa sare, e in regula.
Anda(Citează)
08/11/2021 la 12:35 PM
Sanatate pe paine.. la propriu :)))
corny(Citează)
08/11/2021 la 12:55 PM
Sper ca i-ai prajit in untura.
nashu_mare(Citează)
08/11/2021 la 6:30 PM
De dinozaur!
nwradu(Citează)
08/11/2021 la 1:05 PM
E panco la carrefour (cel putin in bv), taraba de sushi cu 25 de lei kilul. Si faina tempura, acelasi pret parca.
Baltha Zerus(Citează)
08/11/2021 la 1:59 PM
nu stiu ce sushi mananci tu la 25 de lei kilu, dar ala numai sushi nu e.
Anda(Citează)
08/11/2021 la 2:23 PM
Nu zice nicaieri ca mananca sushi. Doar virgule.
Sorin(Citează)
08/11/2021 la 3:17 PM
Yeh, am ratat o virgula ca am tot editat ce am scris, dar nu vad cum ai ajuns la concluzia ca as manca sushi la 25 de lei kilul avand in vedere restul textului.
Baltha Zerus(Citează)
08/11/2021 la 6:31 PM
Mă mir că n-a înțeles cineva că taraba în sine se vinde cu 25 de lei kilul :D
nwradu(Citează)
08/11/2021 la 1:14 PM
Nu stiu ce sa zic de cartoful dulce. Am incercat doar cand era fiica-mea mica si ii faceam piure de legume. Mi se parea ca are gust de dovleac, nicidecum de cartof. Legat de sortimente, poti cumpara cartofi special pentru prajit, la saculet, din orice hypermarket.
Sol(Citează)
08/11/2021 la 6:32 PM
Am văzut săculeți, dar am două probleme cu ei:
– au 2,5 kg și eu nu mănânc atâția cartofi prăjiți în 2 ani
– nu știu dacă i-a numit cineva “pentru prăjit” datorită proprietăților lor (amidon, gust etc) sau dacă e doar un branding ca să te facă să-i cumperi pe aia.
nwradu(Citează)
08/11/2021 la 2:26 PM
Incearca-i la cuptor. Fara ulei. Adica stropiti putin cu ulei. Am un fas de ala tip srpay.
Baga cuptorul pe ventilatie si pune-i intr-o tava.
Si mai baga si alte condimente pe ei.
jules(Citează)
08/11/2021 la 2:35 PM
Facem și din aia, sunt buni! Diferiți totuși de rețeta asta, pe care as nu-mi-o cartofi dulci pane 😁 nu e pt toată ziua, e un răsfăț
Matilda(Citează)
08/11/2021 la 3:36 PM
*numi-o
Matilda(Citează)
08/11/2021 la 6:32 PM
Ce fâs? Caut de multă vreme unul bun, care chiar să pulverizeze, nu doar să dea un jet de ulei.
nwradu(Citează)
08/11/2021 la 3:09 PM
Cand nu gasiti panko, puteti incerca cu fulgi de porumb pisati m, gen Kellogs.
El Dex(Citează)
08/11/2021 la 4:16 PM
Panko teoretic absoarbe mai putin ulei si din cauza asta este considerat mai bun decat pesmetul. In schimb, fulgii de porumb absorb o cantitate foarte mare de ulei.
Andrei G(Citează)
08/11/2021 la 4:27 PM
Si Kellogs au si un kil de zahar, practic tot ce mai lipsea ca sa pleznesti de sanatate.
Sorin(Citează)
08/11/2021 la 6:33 PM
Kellogs?
nwradu(Citează)
08/11/2021 la 4:31 PM
Dat fiind faptul ca evit orice fel de prajeli, fac cartofi doar la cuptor.
Dupa zeci de incercari, am gasit combinatia perfecta pentru mine.
Cartofi taiati pai de cam 1-2 cm grosime, spalati in apa rece, uscati si tamponati cu servetele, ii pun intr-un castron mare, pun sare + condimente specifice + pesmet simplu (panko are boabele mai mari) apoi ii amestec bine, la final pun ulei de masline si amestec iar putin.
Dat cuptorul (electric) la maxim cu ventilatie, hartie de copt in tava, aranjati cartofii doar pe un singur rand (daca pui gramada se inmoaie) si bagata tava pe ultima sina cea mai de sus si lasati 25-30 minute pana devin aurii/rumenii.
Cristian J.(Citează)
08/11/2021 la 6:34 PM
Așa facem și noi de obicei, rețeta de aici https://youtu.be/m6kcANnAJSo
Dar mi se pare că la fel de mulți ulei bagi în ei per total.
nwradu(Citează)
09/11/2021 la 11:50 AM
Am incercat aseara, dar nu prea mi-a placut gustul. Avea o tenta de cartof copt.
Kopa_Kopan(Citează)
08/11/2021 la 5:34 PM
Reteta mea de cartofi :
Scula -> ninja foodi max.
Var 1 rapida.
Curat/tai cartofi rosii pai, ii pun intr-o caserola, torn 1 lingura ulei peste ei + ceva ierburi, pun capacul peste caserola, ii agit sanatos de careva ori, ii arunc in cosul ninjaului. Dau drumul la airfryer ~20 minute, ii intorc 1-2 dati.
Var 2, de weekend.
Curat/tai cartofii tip wedges, nu numai rosii, ii pun la presiune 7 minute, tot in ninjalau. Pana ce pica supapa fac un amestec de ierburi cu o lingura de ulei intr-un bol mic, amestec cu care pensulez cartofii. Dau drumul la airfryer la 20 de minute, ii intorc la 15 minute, ii pensulez si pe partea cealalta. Ii mai intorc o data pe la 5 minute.
In farfurie ii mai ung cu sos samourai de la megaimage, de pofta.
Baltha Zerus(Citează)
08/11/2021 la 6:34 PM
N-am luat airfryer, mi s-a tot zis că nu ies cartofii ca ăia în ulei.
nwradu(Citează)
08/11/2021 la 6:30 PM
Zilele trecute am vazut si eu metoda de cartofi prajiti pane, in filmuletul asta cu 10 retete de cartofi:
https://www.youtube.com/watch?v=dfrsziVZqBs
Toate retetele includ pastrarea cartofilor taiati 30 de minute in apa cu sare, ca sa lase amidonul.
alunelu(Citează)
08/11/2021 la 6:35 PM
Rețeta noastră mai des utilizată este asta https://youtu.be/m6kcANnAJSo
nwradu(Citează)
08/11/2021 la 9:49 PM
What the… Fierti + 2×45 de minute in cuptor? La 450 F, adica 230 Celsius? Cred ca mi s-ar carboniza, si 2) cine asteapta atata dupa niste cartofi prajiti? Am facut sambata, cartofii lasati cu coaja, taiati wedges, facut masaj cu ulei si condimente (nu inecati in ulei ca astia), pusi in cuptor la 200 de grade cu ventilatie, pana am prajit 4 burgeri si i-am asamblat erau gata si cartofii, nu crispy ca asta, dar excelenti.
alunelu(Citează)
08/11/2021 la 6:47 PM
Este un compromis excelent calitate / sanatate, mai ales daca mananci mai multi cartofi, cum mancam noi. Am avut si airfryer dedicat un philips xxl, dar in ninja ies mai buni.
Ai scris mai sus de marketing, nu e numai marketinng.
In general cartofii rosii sunt pentru prajit, cei albi pentru pireu. Albii sunt mai… fainosi vs rosii.
Baltha Zerus(Citează)
09/11/2021 la 3:36 AM
Din ce văd la străini, sunt o mulțime de specii de cartofi și culoarea lor nu are musai legătură cu amidonul și alte proprietăți care ii fac potriviți de prăjit.
nwradu(Citează)
09/11/2021 la 11:53 AM
Clasifivcarea cartofilor in “rosii pentru prajit, albi pentru piure” este ceva simplist. Asa-zisii cartofi pentru prajiti sunt niste soiuri aparte, probabil ca si cei din plase cu mentiunea “pentru prajit” fac aparte din soiurile alea.
Kopa_Kopan(Citează)
08/11/2021 la 7:34 PM
Nu înțeleg nebunia asta cu ‘Nu e sănătos’, in primul rand o persoana sănătoasă nu ar trebui sa fie afectată dacă mănânca o dată pe lună o anumita mâncare, problema apare la excese, să mănânci zilnic.
florin(Citează)
09/11/2021 la 10:36 AM
Exista si fara zahar. Eu sm gasit la Lidl o varianta “eco” care nu au zahar adaugat. Dar da, absoarbe mai mult ulei decat panko.
Ideea e ca se pot incerca tot felul de combinatii. Boabe de porumb prajit dat prin blender, dar nu atat de mult cat sa devina pulbere, pt o textura extra crocant, cu praf de usturoi, boia etc etc.
El Dex(Citează)
09/11/2021 la 11:24 AM
Mi-ai schimbat viata.
Vad lumea prin alti ochi dupa ce am mancat aseara, la 2 ore dupa ce am citit articolul, acesti minunati cartofi. Deci sunt, cum spun eu, Dumnezeiesti.
Multumesc.
M Andrei D(Citează)