►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・PC Garage・Flip・Secom・Altex. 📺YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Am văzut luna trecută noul laptop de gaming Asus ROG Zephyrus S17. Ce să zic… vă urez să vi-l permiteți.
Dacă vă întrebați ce laptop puteți cumpăra cu 20.000 de lei, iată-l aici. Zephyrus S17 la acel preț are Core i9-11900H, placă video NVIDIA RTX 3080, 32 GB RAM, 3 TB stocare pe SSD, ecran de 17,3 inci 4K. Și Windows inclus, desigur.
Chiar și specificațiile de mai sus , care par remarcabile pentru un laptop, nu spun povestea completă. Ecranul are refresh la 120 Hz adaptiv și este validat Pantone. Stocarea este PCI-Express 4.0. Tastatura este opto-mecanică, adică în loc de un microcontact de apăsare folosește un fascicul de lumină pe care apăsarea tastei îl întrerupe. Asta înseamnă declanșare imediată și timp de restabilire aproape inexistent (adică timpul după care se sesizează o nouă apăsare, că circuitele clasice au un mic timp de revenire la repaos). Ai 6 difuzoare. Butonul on/off este și senzor de amprentă.
Acesta ar fi un model de top. Prețurile pot fi și mai mici, desigur, sunt mai multe variante Zephyrus S17. Personal aș merge pe varianta cu ecran 2560 x 1440 px la 165 Hz și RTX 3060 sau 3070. Nici de atâta stocare n-aș avea nevoie.
Design-ul său este interesant. Tastatura se ridică atunci când deschizi ecranul și rămâne orientată spre tine la un mic unghi, unul mai bun și confortabil pentru tastat. Treaba asta ajută și la ventilație, că trece aer pe sub ea.
Eu mă așteptam să flambeze ca naiba, dar este foarte solidă. Apeși în ea și nu se simte nici o deformare, e un mecanism bine susținut pe dedesubt, chiar dacă nu știu nimic despre fiabilitatea în timp.
Am văzut și Zephyrus M 2021, cod GU603, un model de 16 inchi. Laptopurile de gaming de 16 inci sunt noua modă, probabil pentru că oferă un ecran totuși considerat “mare”, dar într-un corp redus sau măcar normal, adică o carcasă de 15 inci cu 19,9 mm grosime și 1,9 kg.
În particular pentru Zephyrus M, această generație a reușit să micșoreze rama ecranului la doar 4 mm inclusiv în partea de jos, unde înainte era de două degete. Acum bezelul cel mai gros este sus și asta pentru că acolo se află un webcam.
Ecranul de 16 inchi are refresh la 165 Hz și certificare Dolby Vision HDR. Nu știu dacă asta înseamnă că Netflix va rula în Dolby Vision pe laptop, dar tot tare este. Răcirea folosește metal lichid, apropo, în loc de pastă termoconductoare, între procesor și radiatorul său. Este recomandat să nu-l demontezi, că verși lichidul pe afară.
Se duce în RTX 3070 și alte componente de top, desigur, inclusiv Core i9. Acesta este ceva mai acceptabil la preț, adică se vinde în sute de bucăți pe an în România. La 8.499 lei este modelul cu RTX 3060 cu Core i7, 16 GB RAM și 512 GB stocare.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
7 comentarii
26/11/2021 la 12:09 PM
DDR4? cam depasit…
Anda(Citează)
26/11/2021 la 1:08 PM
Mi-e greu să-mi dau seama dacă zici intenționat sau nu Gaelexisme. Core i9-11900H a fost lansat anul ăsta și știe doar DDR4, dar cine știe, o fi acum o modă de a lansa produse direct învechite, așa ca blugii uzați.
dam167(Citează)
26/11/2021 la 12:50 PM
Mda.. nu stiu daca merita sa lucrez jumatate de luna doar pentru un laptop.
Trebuie sa mai negociez contractul de munca.
(joke)
corny(Citează)
26/11/2021 la 1:07 PM
Eu ma pregateam sa te intreb unde pot sa-ti trimit un CV… si apoi vad (joke).
(dezamăgire)
Andrei G(Citează)
26/11/2021 la 1:18 PM
Prețul mi se pare ok pentru că e un laptop, n-ai cum să ai același raport calitate/preț pentru spec sheet ca și la un desktop. E ca și în cazul articolului cu generația 12 de procesoare de la Intel – prețul e mare pentru gama de vârf și merită doar pentru cei ce consideră că se pot folosi de componentele alea.
Laptopul ăla momentan e un spec sheet de ultimă generație, rămâne de văzut la ce nivel pot fi aduse componentele alea. După un an de i9 pe laptop nu sunt convins că are un avantaj notabil față de i7 în aceeași carcasă.
dam167(Citează)
26/11/2021 la 3:38 PM
Pe mine ma deranjeaza maxim zgomotul produs de laptop-urile de gaming. Merge sa iti pui casti pe urechi sa nu il mai auzi, dar prefer oricand un desktop mai silentios unui laptop care sta sa decoleze. Plus, daca ai familie pe langa tine, sigur o sa ii enerveze zgomotul.
Nu stiu care mai e sensul unul laptop de gaming. Doar daca ai prieteni cu care faci des LAN party, altfel un desktop de 10.000 de lei facut cu grija iti ofera si performanta buna, si silentiozitate cat de cat.
Am un Dell G7 7790 (Core i7 9750H, 32 GB RAM, 17” 144Hz, RTX 2060), pe care l-am luat cumva cu ideea ca o sa ma si joc pe el. Evident ca trebuia sa ma gandesc ca o sa faca ca racheta cand joc orice pe el, dar nu ma asteptam sa ma deranjeze intr-atat de mult.
In plus de asta, la G7-ele meu ma mai deranjeaza throttling-ul pe care il face cand nu e pe baterie, in operatiile uzuale non-gaming. Efectiv e neplacut de folosit cand stai sa deschida Firefox si 5 secunde. Dupa ce isi face niste cache la aplicatiile uzuale, pe urma merge mai fluid.
BogdanM(Citează)
26/11/2021 la 4:42 PM
Și mie mi se pare că e trasă de păr asta cu gaming-ul. Mulți caută genul ăsta de laptopuri pentru că oferă performanță bună la prețuri mai mici decât categoria workstation, dar că fac streaming gamerii de pe asemenea laptopuri mi-e greu să cred. E clar că cine cumpără așa ceva caută un desktop replacement și trece peste dezavantajele aferente.
Zgomotul contează mai mult decât au unii impresia. Când te joci merge cu căști, dar când faci alte lucruri și huruie ăla în fața ta e deranjant, chiar și dacă nu ai în jur alți oameni. Mai ales pentru cei ce au nevoie și de sunet, uneori e mai comod să ai boxe sau poate folosești un microfon extern.
Asta e nVidia, n-o să scăpăm prea curând de throttling – e aiurea să ai un asemenea consum pe un laptop, singurii care au încercat pe x86 altceva au fost AMD cu memorie HBM, doar că la un preț pe măsură.
dam167(Citează)