un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Articole interesante de citit astăzi – 28 noiembrie 2021

28 Nov 2021  ·

GÂNDURI  ·

27 comentarii

Sindromul impostorului, bine explicat. Este atunci când ai succes, dar pui asta pe seama norocului, nu a propriului merit.

Black Friday a crescut poluarea din sudul Californiei.

Probleme pentru vinificatorii din Burgundia. Mai ușor cu Beaujolais-ul la anul.

Un nord-coreean care a piratat și distribuit Squid Game va fi executat. Un student care a cumpărat serialul de la el a fost condamnat la închisoare pe viață, alții la 5 ani de muncă silnică.

Omicron. “high to very high” risk the new variant will spread in Europe. Are foarte multe mutații față de variantele uzuale ale covidului și de asta ar putea să nu fie atacată de vaccinuri.

Scurtă descriere a băuturilor cu cafea:

Probleme ale generației de adolescenți români. Mi se pare că răspunsul este “stai pe unde te simți bine, că nu-i obligatoriu să fii pe toate rețelele”.

Work from home? Angajații din fabricile Vietnameze dorm la muncă. De teama covid și pentru a întreține vânzările din țările dezvoltate, angajații sunt puși să doarmă acolo, la locul de muncă.

Nominalizările la Grammy Awards.

O rețetă de pui și creveți.

Fotografii de la environmental photo awards.

Un Airbus A340 a aterizat pentru prima oară în Antarctica. Venea din Africa de Sud, așa că acum probabil au covid omicron acolo.

Vilă în Malibu:

Scandal între foști comuniști. Ion Iliescu îl acuză pe Dan Voiculescu că a luat banii lui Ceaușescu. Voiculescu?! Cine ar fi crezut asta? Sunt șocat!

Taco Bell pe malul oceanului. Acum câteva săptămâni era un articol despre unii care s-au căsătorit aici pentru că priveliștea este extraordinară.

    27 comentarii

  1. Legat de Omicron, acum e momentul potrivit pentru cumpărat acțiuni la Pfizer and co. Mai ales dacă trebuie o noua varianta de vaccin.

      (Citează)

    • Nu musai. Moderna a avut o evoluție cu suișuri și coborâșuri. Pfizer a crescut puțin. J&J, Novavax și Vaxart au scăzut.

      Momentul de cumpărat era prin mai 2020, când au anunțat că lucrează la vaccinuri.

        (Citează)

  2. Sunt vaccinat cu 2 doze, a 3-a am primit-o wireless si astfel am facut covidul. Peste cateva luni fac si doza 3 “clasic”.
    Pana una alta a devenit un “trend” sa tot apara mutatii periculoase si care “au potential sa treaca de vaccin. Deja nu cred ca stirile astea nu mai au rolul de a informa cat de a panica. Cel putin asta simt eu.
    M-am saturat de astfel de stiri. E nasol, e grav, dar hai sa mergem mai departe…
    Altfel, da, probabil acum e momentul sa cumparam actiuni la pfizer si moderna…

      (Citează)

    • Este o consecință normală. S-a zis de anul trecut că pandemia asta va ține vreo 5 ani pentru că tot vor apărea mutații și va trebui să învățăm să trăim cu ea.

      Apoi au apărut vaccinurile și experții au zis că, atâta vreme cât țările sărace și numeroase nu le primesc, vor tot genera noi variante periculoase.

      Până acum nu s-au înșelat niciodată.

        (Citează)

  3. De parca impotriva altor variante vaccinurile chiar aveau eficienta care ne-a fost prezentata. Cel putin la Pfizer pare ca au exagerat mult. Posibil sa fie mai cinstita eficienta Astra Zeneca sau J&J. Parca e mai bine in UK unde au vaccinat cu AZ masiv decat in Olanda.

      (Citează)

    • Eficiența aceea este în perioada de după vaccinare. S-a zis de la început că după vreo 6 luni nu trebuie să te mai aștepți la protecție mare. Mi se pare normal, de altfel.

        (Citează)

  4. Pentru aparitia unei noi variante si mai nasoale trebuie sa multumim masei de cretini care nu s-au vaccinat pentru ca s-au documentat ei bine.

    Uneori chiar e enervant sa am dreptate.

      (Citează)

    • Aici ai dreptate maxim, ca imbecilii care nu se vaccineaza favorizeaza aparitia mutatiilor. Totusi, Omicron a aparut in Africa de Sud si acolo cred ca aia nu se pot vaccina cu aceeasi usurinta ca la noi. Marea problema acolo este prevalenta ridicata a HIV, circa 30%, fapt care creeaza un mediu propice mutatiilor virusului.

        (Citează)

    • Nu chiar, tocmai din cauza HIV si TBC au niste facilitati de super top in Africa de Sud. Ei au fost primii care au gasit si mapat tulpina noua, nu primii care au avut tulpina noua.

      Nu confunda tara care l-a dat pe Elon Musk si este producatorul principal de diamante in lume cu restul de tari de pe acelasi continent.

        (Citează)

    • Zise atotstiutorul Gaelex care intelege cum functioneaza microbiologia ca un mare savant. Exista o vorba “Fool me once, shame on you; fool me twice, shame on me …”. Tu nu doar ca nu aplici regula asta, dar nici macar nu te prinzi ca esti pacalit continuu de astia cu “informatiile oficiale”. Nu ti se pare deloc ciudat ca la toate posturile noastre inca se foloseste termenul de “imunizat” pentru vaccinati, desi nu este nicio imunizare? Cred ca toti avem cate un caz la munca in care un “imunizat” a venit din concediu din strainatate si de “imunizat” ce era nu a stat in carantina ci a venit direct la munca unde a dat covid in tot biroul. Mi s-a intamplat mie la munca cu o colega intoarsa din Bulgaria, s-a intamplat si la alti prieteni de-ai mei. Cum certificatul verde a fost un mare fail aici, uite ca el este promovat si mai nou devine obligatiriu. Trebuie ca sa ai creierii varza ca sa vezi logica in tot ce fac astia cu certificatul verde.

        (Citează)

    • Comentarii pe langa subiect, nu ti-a promis nimeni ca vaccinul este o garantie impotriva bolii. Si pentru ca virusul a avut milioane de incubatoare in care sa evolueze, vaccinarea are randament tot mai mic.

      Nu are nimeni de ce sa fie surprins de scaderea eficientei vaccinurilor, deja este veche de ani de zile povestea vaccinului gripal. In fiecare an se face varianta noua de vaccin anti-gripal pe baza variantelor cele mai recente si mai raspandite, ca sa tina cat de cat pasul.

      Dar in fiecare sezon gripal apar variante noi de tulpini de gripa pe care vaccinul nu functioneaza perfect, dar ii ajuta pe cei care il fac.

        (Citează)

    • Ba da, cine are tinere de minte stie ca altele erau discutiile de la inceput. Daca primeam 1$ pentru fiecare “suceala” a oficialilor eram bogat acum. Studiile Pfiser si Moderna dadeau eficienta 99.x%. Un studiu Pfiser de acum o luna spune ca doza buster are eficienta 99.6% publicat de Pfiser. Cand au aparut in spital vaccinari au dat-o la suceala ca acel procent se refera doar la cazurile grave de imbolnavire. Stim ca la noi cand rata de vaccinare era 30%, mortalitatea era de 92% in randul nevaccinatilor. Daca facem un calcul simplu cu 100 decese, la 70% decese in randul nevacinatilor ar insemna ca vaccinul are eficienta 0 (ignoram placebo si prioritatea la pat ATI). Cum rata de deces nu este de 70% ci de 92% la nevaccinati ineamna ca vaccinul a reusit ca din 30 de decese (caz eficienta 0) sa se duca in 8 decese (92%). Acum fa tu calculul si zi-mi cum sctoti 99.x% din numerele astea. Vaccinul clar ajuta, dar la fel de clar studiile lor “independente” sunt mincinoase. Sa-mi mai aduc aminte ca la introducerea certificatului verde se spunea ca el da libertate ci nu i-a libertate. Uita-te acum prin magazine ca sa vezi gardurile de sarma si vei vedea cata libertate a dat. Daca se spunea de la bun inceput ca vaccinurile astea se fac in regim de acupunctura nu se mai vaccina nimeni.

        (Citează)

    • cica virusul dispare daca nu mai are gazde.
      gae, te sinucizi tu primul?

        (Citează)

    • @cata: studiile au fost făcute pe prima variantă a virusului, nu pe Delta. Nici un studiu nu a dat eficiență 99,x% împotriva infecției, nici la prima variantă.

      “Daca primeam 1$ pentru fiecare “suceala” a oficialilor eram bogat acum” – mă bucur că tu, în locul lor, ai fi știut totul despre virus de la început, despre cum și când va evolua și despre cum va reacționa societatea. Sunt sigur că tu ai fi selectat, în baza minimelor informații existente, fix setul de măsuri necesar și suficient pentru a opri răspândirea cu o minimă limitare a drepturilor. Asta pentru că tu ești un geniu.

      “Daca se spunea de la bun inceput ca vaccinurile astea se fac in regim de acupunctura nu se mai vaccina nimeni” – bă nene, mai nou mă enervează afirmația asta, că “dacă știam că trebuie să fac și doze booster nu mai făceam deloc”. Adică cum vine asta? Tu ai impresia că ai făcut un deal cu virusul la început, “da boss, fac 1-2 injecții dar mă lași în pace de-acum încolo”? Și că virusul s-a gândit puțin și a zis “hmm, mai scot niște injecții de la ăsta, hai să mă mutez puțin”. Sau cum? Ai crezut că deal-ul e cu guvernanții? Că ăia controlează virusul? Sau ce ai crezut? Că dacă virusul suferă o mutație și începe să omoare mii de oameni, ăia de la putere vor zice nu boss, avem o înțelegere cu oamenii, două doze, nu mai mult.

        (Citează)

    • Gaelex, nu confunda tu africa de sud de acu 20-30 de ani, cu ce e azi. Au un presendinte care nici nu stie cifrele, dar are culoarea care trebuie: https://www.youtube.com/watch?v=qi1nSJZMcLg. Mai sunt doar cateva enclave dezvotlate acolo, iar toti albii fug pe unde apuca (doar ca pentru ei e f. greu, pt ca pasaportul de SA este extrem de “slab”)

        (Citează)

  5. Primul articol e a lui Pera, acum 10 ani dădea sfaturi cum sa agăți femei, parca a scris și o carte pe teme asta despre seducție. Apoi ceva de masculi Alpha și agata femei pe strada, care desigur că îl respingeau.
    Acum e om serios.Minunat.

      (Citează)

  6. Domnu Radu.
    La gătitul cu ulei de măsline am consisderat că mai bine tac, că îți stric zen-ul.
    (Nu se gătește cu ulei de măsline, lucru confirmat mai mulți chefi. Chefi, nu Foa, Moa, Uaua și alți artiști ejectați din Master Șef. Ce face băiatul ăla sunt vizualizări, încearcă să faci cartofi prăjiți în ulei de măsline și lasă o recenzie.) Una e gătit, alta e ,,tras la tigaie cu un pic de ulei de măsline,,.
    Da pe bune, articol de la Nera Povacovici ????? Ca și cu uleiul de măsline, din maxim trei căutări pe gogule cam vedeai cum stă treaba.

      (Citează)

    • Paco: Da pe bune, articol de la Nera Povacovici ????? Ca și cu uleiul de măsline, din maxim trei căutări pe gogule cam vedeai cum stă treaba.

      Deci sindromul impostorului are complet altă definiție și acel articol este total neadevărat? Sau este un alt comentariu din seria “nu-i așa, dar nu-ți zic eu cum este, caută tu pe Google”?

        (Citează)

  7. Gaelex: Nu chiar, tocmai din cauza HIV si TBC au niste facilitati de super top in Africa de Sud. Ei au fost primii care au gasit si mapat tulpina noua, nu primii care au avut tulpina noua.

    Nu confunda tara care l-a dat pe Elon Musk si este producatorul principal de diamante in lume cu restul de tari de pe acelasi continent.

    Fii mai atent cu rationamentul si mai informeaza-te. Prevalenta ridicata HIV (30%) este una din cauzele multiplelor mutatii aparute la Omicron. Am citit asta pe un site de specialitate. Tocmai datorita acestei prevalente ridicate au si facilitati de top in tratarea HIV in Africa de Sud, tara care este mult peste multe tari europene. In acest sens, te asigur ca nu confund deloc Africa de Sud cu alte tari de pe continentul negru si nu vorbesc din auzite (cum probabil ca o faci tu); am avut sansa, datorita jobului, sa lucrez atat in Africa de Sud cat si in Guineea Ecuatoriala, Gabon, Camerun, Congo, Ghana.

      (Citează)

    • Daca e asa de dezvoltata Africa de Sud de ce au doar 24 % vaccinati cu 2 doze ?
      Ok, au refuzat vaccinul Astra Zeneca, ca era foarte slab pe varianta Beta, dar ce pretentii poti avea de la alte tari africane, cu mult mai putin dezvoltate ?
      In rest, doctorul Campbell ne-a dat azi o farama de speranta : se pare ca vaccinatii fac forme destul de usoare, DAR in terapie intensiva ajung indeosebi adolescentii, 20-30 de ani.
      Flacaul meu, de 17 ani, face booster-ul in februarie, sper din toata inima sa fie aprobat Novavaxul, bazat pe proteine virale, cu foarte putine efecte adverse observate anterior la vaccinurile mRNA .(miocardite, pericardite samd)
      “Severely mild, headache

      What is different is the extreme tiredness

      Body aches

      Mostly men under 40s

      I really think the vaccine plays a role here, breakthrough infections, but very very mild
      Rudo Mathivha, head of the intensive care unit at Soweto’s Baragwanath hospital

      We’re seeing a marked change in the demographic profile of patients with Covid-19

      Young people, in their 20s to just over their late 30s, are coming in with moderate to severe disease,

      some needing intensive care.

      About 65% are not vaccinated and most of the rest are only half-vaccinated”
      https://www.youtube.com/watch?v=cdkCVeWc1pQ&t=179s

        (Citează)

    • Un site de asa mare specialitate si credibilitate incat nu ai lasat link-ul la el.

        (Citează)

    • @Gerry, poate ca in Africa de Sud sunt foarte multe cazuri de HIV, dar acelasi lucru se intampla si in celelalte tari din Africa. Asta nu este un argument ca ceea ce a zis Gaelex nu este adevarat.
      Momentan nu se stie unde a aparut prima data varianta Omnicron, se stie doar ca cei din Africa de Sud sunt primii care au descoperit-o si au anuntat OMS.

        (Citează)

    • Africa de Sud este împărțită în două. O parte este populația bogată, care stă prin centrele alea de afaceri. Restul este populația foarte săracă din ghetouri, unde virusul se răspândește în voie.

      George: Flacaul meu, de 17 ani, face booster-ul in februarie, sper din toata inima sa fie aprobat Novavaxul, bazat pe proteine virale, cu foarte putine efecte adverse observate anterior la vaccinurile mRNA .(miocardite, pericardite samd)

      Cât mai este rata de efecte adverse serioase la mRNA, tot 1 la milion?

        (Citează)

  8. Se cam insistă pe la știri prin toate țările europene că e nașpa rău cu Omicron, vine baubau. Și totuși, realitatea pare complet diferită, dar nu se vrea a se afla probabil, mai bine ținem poporul cu frica in sân că așa e mai bine, au scuze pt lockdown și altele. Citiți aici https://twitter.com/sailorrooscout/status/1464622927333232640?t=UyvlRfZCVYYCQ3Gf0cRMfw&s=19

      (Citează)

    • Citat de pe twitter, de la autor:

      “Guys, please do read the thread in it’s ENTIRETY. When I speak of MILD or even asymptomatic cases that is in VACCINATED individuals. It makes a HUGE difference.“

        (Citează)

  9. Paco:
    Domnu Radu.
    La gătitul cu ulei de măsline am consisderat că mai bine tac, că îți stric zen-ul.
    (Nu se gătește cu ulei de măsline, lucru confirmat mai mulți chefi. Chefi, nu Foa, Moa, Uaua și alți artiști ejectați din Master Șef. Ce face băiatul ăla sunt vizualizări, încearcă să faci cartofi prăjiți în ulei de măsline și lasă o recenzie.) Una e gătit, alta e ,,tras la tigaie cu un pic de ulei de măsline,,.
    Da pe bune, articol de la Nera Povacovici ????? Ca și cu uleiul de măsline, din maxim trei căutări pe gogule cam vedeai cum stă treaba.

    Pera Novacovici e tatal impostorilor. Vinde vrajeala ieftina pentru creduli care inca descopera apa calda.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus