un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Noua afacere bună cu bani publici: digitalizarea arhivelor de orice tip

16 Nov 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

2 comentarii

Din când în când apar diverse afaceri foarte profitabile cu bani publici, majoritatea legate de digitalizarea diverselor servicii. Au diverse forme, de exemplu tot felul de baze de date, semnături digitale, compactoare de gunoi, reciclare șamd. Majoritatea sunt utile, nu regret că se implementează.

Uitați una modernă: digitalizarea arhivelor sau a altor tipuri de documente vechi. De la o vreme văd tot mai multe știri pe această temă (și sunt vreo 3-4 ani de când au început) și cine poate face astfel de servicii le va face multă vreme de acum încolo.

Ideea este bună. Dacă vrem servicii digitale, atunci toate actele trebuie introduse în calculator. Primăriile trebuie să-și digitalizeze evidența populației, actele de proprietate și în general tot ce înseamnă arhivă. Este primul pas spre integrarea unor baze de date și este unul necesar. Pentru asta bănuiesc că se folosesc scannere adecvate citirii ușoare a unor registre, software care să poată fi antrenat să identifice fiecare câmp de date în funcție de situație și un OCR de bună calitate.

Apoi, Dumnezeu cu mila, cum se zice. Un operator uman va trebui să corecteze manual toate textele care n-au fost recunoscute automat de scanner. Având în vedere că vorbim de tot felul de registre vechi, scrise de mână, îmi închipui că vor fi o mulțime de corecturi necesare.

Teoretic un algoritm de machine learning ar putea învăța din corecturile deja făcute pentru a rezolva din restul cozii de așteptare. În practică, ar însemna ca același software (și deci același furnizor de servicii) să lucreze peste tot în țară, ca să aibă din ce învăța și unde aplica în continuare ceea ce a învățat. Asta nu se va întâmpla la noi, deci procesul va fi lent.

Dar na, este necesar. Cred că vom vedea o amploare tot mai mare pentru astfel de contracte. Eu cu siguranță văd tot mai multe știri despre astfel de contracte sau licitații.

Când am înscris-o pe Alice la Evidența Populației Sector 1, tot registrul pe hârtie scris cu pixul era sfânt. Nu știu dacă figurează și într-o evidență computerizată. Probabil că da. Când i-am ridicat însă certificatul de naștere, verificarea s-a făcut cu un registru mare, cu coli pătrate, și tot într-un astfel de registru am semnat de primire. Bănuiesc că este și computerizat pentru că, din ce-am înțeles eu, dacă vrei să ți se elibereze o copie după certificatul de naștere în București se poate rezolva pe loc, dar mai avem până la digitalizare.

asus s5507

    2 comentarii

  1. Hartia rezista mai mult decat inregistrarile magnetice.
    Pentagonul inca listeaza codul pentru software-ul lor – in caz de EMP sa mai poata recupera ceva. Poate de aia si in Romania se mai foloseste hartia.

    Acum, jokes aside, nu strica sa ai si forma scrisa, dar sa fie facut o singura data.

      (Citează)

  2. In condica se noteaza numarul documentului si se semneaza de primire, probabil mai apoi datele sunt introduse in sistem.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus