un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion Days, Finestore, PC Garage, evoMAG, Altex, Flanco ◄◄

asus s5507

Reminder rapid: Facebook? Tot rău.

4 Oct 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

23 comentarii

Săptămânile trecute Wall Street Journal a publicat o serie de articole despre Facebook, citând documente interne ale companiei pe care le-au obținut cine știe cum (prin jurnalism muncit, așa le-au obținut).

Documentele acestea, tot felul de emailuri și rapoarte din top managementul companiei, arată că cei din Facebook sunt foarte la curent cu efectele negative pe care platformele lor (Instagram included) le au și le produc în rândul utilizatorilor. Știu că sunt un loc de propagare de fake news, de body shaming, de bullying, de intrat în depresie. Sunt conștienți că Facebook și Instagram provoacă suferință unor oameni.

“We make body image issues worse for one in three teen girls”

“Teens blame Instagram for increases in the rate of anxiety and depression … This reaction was unprompted and consistent across all groups.”

“We are not actually doing what we say we do publicly”

“Misinformation, toxicity and violent content are inordinately prevalent among reshares”

“Our approach has had unhealthy side effects on important slices of public content, such as politics and news”

“Thirty-two percent of teen girls said that when they felt bad about their bodies, Instagram made them feel worse”

“Facebook routinely makes exceptions for powerful actors.” Se referă la un program numit XCheck care dă vedetelor, politicienilor și altor oameni cunoscuți mult mai multă îngăduință pentru ceea ce postează, în loc să aplice direct algoritmul cu pedepse. “Whitelisted accounts shared inflammatory claims that Facebook’s fact checkers deemed false, including that vaccines are deadly, that Hillary Clinton had covered up “pedophile rings,” and that then-President Donald Trump had called all refugees seeking asylum “animals” …”

“About a year ago, teenager Anastasia Vlasova started seeing a therapist. She had developed an eating disorder, and had a clear idea of what led to it: her time on Instagram. She joined the platform at 13, and eventually was spending three hours a day entranced by the seemingly perfect lives and bodies of the fitness influencers who posted on the app.”

“In January, a former cop turned Facebook Inc. investigator posted an all-staff memo on the company’s internal message board. It began “Happy 2021 to everyone!!” and then proceeded to detail a new set of what he called “learnings.” The biggest one: A Mexican drug cartel was using Facebook to recruit, train and pay hit men.

The behavior was shocking and in clear violation of Facebook’s rules. But the company didn’t stop the cartel from posting on Facebook or Instagram.”

Tot Facebook a scăpat de sub control discuțiile anti-vaccinare. În martie, Zuckerberg anunța că vrea ca Facebook să informeze peste 50 de milioane de oameni pentru a-i convinge să se vaccineze, o dovadă că platforma poate face și bine în lume. Rapoartele interne ale companiei arată că mesajele anti-vaccinare sunt foarte populare și că algoritmii Facebook sunt performanți în a le detecta.

“According to an internal memo, at one point Facebook users were seeing 775 million vax items a day—41% of which were anti-vaccination.”

 

Seria de articole este sub pay-wall pe site-ul WSJ. Sper să o pună public și gratuit în curând. Aceste articole ar trebui citite de toți adulții, în special de toți părinții.

Articolele au fost suficient de șocante încât au generat comentarii de la politicieni, care vor explicații de la Facebook. Facebook a dat un răspuns pe site-ul propriu, la fel și Instagram. Pe scurt, acestea sunt “reportajele sunt exagerate, da, sunt probleme, dar luăm constant măsuri împotriva lor și de asemenea facem și foarte mult bine”.

La care Internetul și-a dat colectiv ochii peste cap de și-a văzut ceafa și a exclamat “dude, zici asta de ani de zile și nu s-a schimbat nimic!”

asus s5507

    23 comentarii

  1. Lumea ar vrea ca Facebook sa educe? sau sa aiba grija de copii cat sunt online? mi se pare absurd. Sunt miliarde de utilizatori, dar se propaga in presa numai cateva cazuri bine alese, despre cat de rau e pe retelele sociale. Si inca raman uimit vazand cata importanta dau unii (multi) oameni Facebook sau Instagram. Se cearta cu unul pe Facebook si-l dua in judecata. Sau vad o prostie pe Instagram si o copiaza imediat. Inainte de retelele soaciale, tv “prostea” poporul. Acum noul inamic e internetul.

      (Citează)

    • Kopa_Kopan: dar se propaga in presa numai cateva cazuri bine alese, despre cat de rau e pe retelele sociale.

      Nu, tocmai asta spun acele rapoarte, care se bazează pe studierea fenomenului. “775 million vax items a day—41% of which were anti-vaccination”. Adică vreo 300 de milioane de mesaje anti-vaccinare pe zi.

      Problema nu-i ce apare în presă. S-a trecut de mult de momentul “este scos în evidență doar răul, de fapt e totul ok”.

        (Citează)

  2. Dar de ce ar fi vina instagram ca unii se simt prost ca sunt grasi sau urati?

      (Citează)

    • trolezi?

        (Citează)

    • Eu am luat 20 de kg in 2 ani, dar tot superba sunt.

        (Citează)

    • Proști si grași au existat și vor exista cît timp va exista specia umană, doar ca nu exista posibilitatea să le spună atit de multa lume că sunt proști și grași. Ăsta e efectul rețelelor sociale, dă posibilitatea prostilor să se regăsească in aceeași bulă, respectiv dă posibilitatea altora să le spuna cît de proști si de grași sunt si că ar putea face ceva cu prostia si grăsimea. Ei bine, știm cu toți că adevarul supără, atunci cind individul trăiește in minciună, iar rețele sociale exact asta fac: permit prostilor, grașilor, idioților, perverșilor, tuturor oamenilor cu probleme mintale, sociale, de percepție a imaginii publice, să inventeze o imagine falsă. Oamenii au nevoie de facebook si minciună, pentru că doar asta le permite să fie cit de cît imoăcați cu ei inșiși. Pînă le spune cineva că mint.

        (Citează)

    • Ipoteza ta e ca doar oamenii grasi si urati sunt afectati de Fb si Insta. Din statisticile lor, pare ca sunt multe alte cazuri de persoane normo-ponderale si normale din punct de vedere estetic, care sunt totusi bullied sau altfel negativ impactate.

      Lasand bullyingul la o parte, cred ca vedem clar in perioada asta impactul propagarii fake news pe facebook. “Whitelisted accounts shared inflammatory claims that Facebook’s fact checkers deemed false, including that vaccines are deadly” – super, fix ce aveam nevoie.

        (Citează)

    • nashu_mare:
      Dar de ce ar fi vina instagram ca unii se simt prost ca sunt grasi sau urati?

      Păi nu se simt de la natură, ci Instagram îi face să se simtă așa.

      Mi se pare că, aici prin comentarii, lumea privește aceste probleme cu mintea de adult. Iar adultul ar trebui să ia decizii logice.

      În primul rând, e suficient să vă uitați în jurul vostru și să vedeți câte decizii logice iau adulții.

      Dar revenit la problemă, ea este legată de copii și adolescenți, care sunt mult mai impresionabili și care suferă mult mai mult la orice vorbă aruncată de cineva. Poate vă amintiți cum erau acele vremuri sau măcar vă gândiți la ce probleme de viață au adolescenții.

        (Citează)

  3. Mâine-poimâine, o sa dea vina vreo motostivuitoare de la PSD sector 1 pe Clotilde că la ASE in față pe trotuar circulă bunăciuni.

      (Citează)

  4. De văzut și articolul de mai jos, cu slide-urile Facebook, integrale.

    Seeking to respin Instagram’s toxicity for teens, Facebook publishes annotated slide decks | TechCrunch https://techcrunch.com/2021/09/30/seeking-to-respin-instagrams-toxicity-for-teens-facebook-publishes-annotated-slide-decks/

    Facebook has quietly published internal research that was earlier obtained by The Wall Street Journal — and reported as evidence the tech giant knew about Instagram’s toxic impact on teenaged girls’ mental health.

    The two slide decks can be found here and here.

      (Citează)

  5. Marean:
    trolezi?

    Nu, omul are dreptate. Vrei corp ca nu știu ce mare vedetuță de IG? Bagă dietă, bagă antrenamente, poate n-ai să bați Photoshopul, dar cu siguranță vei fi într-o formă fizică mult mai bună , cu mai multă energie și mai puțin timp de umblat după cai verzi pe interneți. Internetul e cea mai valoroasă schimbare în privința educației pe care a experimentat-o vreodată omenirea, milioane de biblioteci la un click distanță, dacă cineva se așteaptă ca frecatul bufniței pe FB, IG, Tik Tok si toate rubedeniile să fie educativ, problema e între monitor și scaun.

      (Citează)

    • Doar ca nu asa se vinde imaginea aia. Tu vezi doar rezultatul final, doarte putini spun cat muncesc pentru asta.
      Tu vezi corpuri perfect care nu sunt “naturale” , vrei la fel si iti dai sema ca nu iti iese. Da, poti fi realist si atunci iti dai sema ca este totul “smoke and mirrors” , dar nu toti sunt asa.
      Ai 14 ani, vezi ca altul de varsta ta face tik-tok si se lauda cat castiga. Tu o iei de bune, ca ai 14 ani . Faci la fel, nu iti iese. Ce faci ? Nu toti avem parinti care sa ne ajute, nu toti gandmin la fel si mai ales nu toti alegem acelasi mod de a rezolva o problema

        (Citează)

    • N-are dreptate pentru că pe rețelele alea îți este controlat feed-ul pentru a-ți atinge anumite emoții, sentimente. Acolo e problema, altcineva hotărăște ce trebuie tu să vezi, iar hotărârile alea au la bază niște algormtmi foarte elaborați.

      Asta trebuie lumea să priceapă din toate scandalurile astea, că acea toxicitate e indusă și că creierul tău luptă împotriva mai multor creiere care fac tot posibilul să te manipuleze.

      La fel de aiurea e și pretenția ca rețelele alea să te educe acum și să-i obligi prin legi.

        (Citează)

    • Peredhil: Nu, omul are dreptate. Vrei corp ca nu știu ce mare vedetuță de IG? Bagă dietă, bagă antrenamente, poate n-ai să bați Photoshopul, dar cu siguranță vei fi într-o formă fizică mult mai bună , cu mai multă energie și mai puțin timp de umblat după cai verzi pe interneți.

      @Peredhil: tu vorbești ca pentru adulți. Mult noroc ca niște copii și adolescenți să ia astfel de decizii logice. Nu uita ce probleme au la vârstele acelea, cum lumea cade de la faptul că X i-a dat cu seen lui Y șamd. Ceri logică acolo unde de obicei nu este, că nu-i vârsta pentru așa ceva.

        (Citează)

  6. @John Temple: credeam că, dacă-ți scot primul comentariu, înțelegi singur că poate ar trebui să te exprimi ca un adult într-o conversație, chit că are loc prin intermediul unui monitor. But no.

      (Citează)

  7. Mie problema mi se pare simplă. Există niște reglementări în diverse domenii pentru că, fără ele, oamenii scapă situația de sub control. Este dovedit că, oricât am vrea noi ca oamenii să se comporte logic, nu o fac. De asta avem o lege care interzice vânzarea de alcool și tutun către minori. S-a stabilit deja că nu putem aveam încredere în ei că nu vor abuza de substanțe periculoase.

    Voi cereți ca niște adolescenți să acționeze cu logică și minte de adult în fața unor probleme pe care nici adulții nu le pot ușor trece, precum obezitatea sau body shamingul. E plin de bărbați care își fac comb over ca să nu se vadă chelia, de femei complexate din diverse motive legate de aspectul lor, de bulimie, anorexie și alte probleme – toate la adulți. Iar voi cereți logică și gândire de la adolescenți, spunând în schimb că rețelele sociale nu au nici o responsabilitate pentru ce se întâmplă acolo?

    Păi să scoatem orice limitare din lumea asta, atunci. Limitele de viteză, de consum de droguri de mare risc, de vânzare de tutun șamd. Doar, ce naiba, oamenii sunt logici și se vor comporta responsabil!

      (Citează)

    • Ba este chiar o problemă peste care un adult trebuie sa treacă.

      Nu, protejarea implicita de opiniile calitative ale tuturor celorlalți nu trebuie sa existe într-o societate deschisă

        (Citează)

    • Ba da, fix asta se întâmplă. Protejăm copiii și adolescenții de o mulțime de probleme. După ce fac 18 ani, le dăm cale liberă să facă ce vor, în limitele altor legi care îi privesc și pe adulți. La fel cum ceri unui restaurant să servească mâncare ce nu pune în pericol sănătatea, la fel ceri și unei rețele sociale să aibă algoritmi sau moderatori ce taie rapid conținutul nociv.

      Le este deja cerut asta. Facebook doar eșuează lamentabil la a aplica acele cerințe în practică și, după cum s-a dovedit acum, sunt conștienți de asta și nici nu se chinuie prea tare să ia măsuri, pentru că le convine situația curentă dpdv profit.

        (Citează)

    • De opinia tuturor? Ca Nicușor?

      Un copil care nu înțelege cum gândește lumea întreagă pornește în viață cu un mare handicap.

        (Citează)

  8. Also, mult noroc să îi protejezi până la 18 ani!

    Cruel and unusual punishment

      (Citează)

  9. Hai ca s-a rezolvat problema. Tot ce tine de facebook e picat de ore bune.

      (Citează)

  10. A picat si eMAG acum :))))))

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus