un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

State of nwradu – ediția de octombrie 2021

18 Oct 2021  ·

GÂNDURI  ·

54 comentarii

Oboseală multă este termenul potrivit pentru această lună.

Alice a împlinit vineri 4 săptămâni de la naștere, iar astăzi 4 săptămâni de când am adus-o acasă. În fiecare noapte, de 4 săptămâni încoace, mă trezesc de 2-3 ori ca să o schimb. Matilda de obicei rămâne în pat noaptea, la etapa asta, și i-o aduc înapoi schimbată pentru alăptare și adormire.

Se vede oboseala pe fețele noastre, dar cine n-a fost obosit cu un nou-născut în casă? Perioada aceasta însă m-a făcut să realizez două lucruri. Primul: cât de multe au făcut și părinții mei pentru mine. Al doilea: oamenii care au gemeni sunt eroi. Să ai dintr-o dată doi copii de îngrijit constant, care probabil nu se sincronizează cu somnul și masa – asta da #provocare! Bravo vouă că puteți!

Alice doarme câte 3 ore, apoi vrea mâncare și scutec nou. Îi dăm ce vrea. Primele două săptămâni au fost foarte bune, apoi au început colicile, care sunt cu dureri și țipete mai de durată. Este greu să vezi un copil de 3 kg și 50 cm țipând de durere fără să ai vreo soluție pentru asta, dar așa sunt copiii și nu poți face multe pentru a le ameliora colicile.

S-a născut cu 2,8 kg, a fost externată cu 2,65 kg, iar o lună mai târziu are 3,4 kg. A crescut 2 cm. Noi am slăbit, eu am ajuns la 89 kg fără vreun efort special, doar cu porții mai echilibrate și, probabil, trezit noaptea. Probabil că mai obosită decât noi este doar mașina de spălat rufe, care a funcționat aproape zilnic.

Simt că am intrat într-un ritm, însă. Spre bucuria mea, am avut timp și de blog, iar noua tabletă mă ajută. De câteva ori am făcut știrile zilei la 4 dimineața, după un pitstop de scutece (box box!), pentru că a devenit imposibil să mă trezesc înainte de ora 9. Ne aliniem și noi pe ciclurile lui Alice de somn. Uneori ea adoarme la 7 dimineața, eu zic că mai moțăi 30 de minute pentru că nu mă simt în stare să mă ridic din pat… și se face ora 10.  Tot simt însă că nu fac destule pentru a o ajuta pe Matilda, care abia are momente libere ziua. Comparativ cu câte are de făcut o mamă, eu am viață bună.

Alice a fost înmatriculată, este oficial cetățean în sectorul 1, că acolo s-a născut și acolo a fost luată în evidență. Simt o mică încântare când completez prin câte o fișă numele Alice Ecaterina Dumitru. Îmi vine să adaug “este un omuleț nou pe planeta aceasta, abia sosit, l-am făcut noi!”.

Mă enervează că este mai frig. Nu doar că voiam câteva zile cu soare în plus, să mai ieșim și noi cu căruciorul, dar eu sunt foarte friguros. Am scos plapuma de aproape 2 săptămâni. Ne încălzim cu aerul condiționat, merge bine pentru asta.

Ritmul despre care ziceam mai sus face ca toate zilele să fie la fel. Eat, pray, love, change diapers, sleep. Ar fi fost bune niște ruperi de ritm precum câte o plimbare prin parc, o ieșire la câte o cafenea neînghesuită șamd.

Mă tem mai tare de covid. Eu și Matilda suntem triplu-vaccinați (ea de astăzi), dar mă tem pentru Alice în special după ce-am văzut ce a pățit al lui Mariciu. Am început să evităm orice contact neesențial, dar apoi ajungi cu copilul la doctor pentru un consult periodic și vezi 20 de persoane în camera de așteptare. Ce să faci?

Ieri am așteptat 2 ore o ambulanță pentru tata, care avea dureri în piept și tensiune 20. După 2 ore l-am dus eu la spital. Nici nu pot să reproșez ceva ambulanței, sunt sigur că erau ocupați. M-am deprimat însă gândindu-mă că dacă nici pentru un posibil infarct nu poți spera la intervenție rapidă, ce fel de iarnă ne așteaptă?

(Voi reveni cu detalii pe tema asta)

Am observat că nu mai am răbdare pentru activități lungi. Nu-mi vine să mă mai uit la filme, de exemplu. Prefer seriale sau orice are caracter episodic. Ne-am uitat mai mult pe Youtube la podcasturi sau travel (descoperit Hai Hui în 2) decât la Netflix. Cred că de vină este și vremea aceasta gri și ploioasă.

Am făcut revizia de anul 4 la mașină. Nu-mi vine să cred că au trecut 4 ani de când am luat-o, de Black Friday. Sunt curios cât va fi noul RCA, la final de noiembrie.

Pisicile sunt bine. Cam stresate și suferă că nu mai pot sta călare pe noi la discreție, dar au învățat să se ignore reciproc cu copilul.

 

asus s5507

    54 comentarii

  1. Ce a pățit? Am și eu unul mic și sunt curios.

      (Citează)

    • a făcut covid.

        (Citează)

    • Au umblat cu copilul dupa ei peste tot si a luat covid destul de nasol. A explicat mariciu pe pagina lui de facebook. Nu uitati ca e pandemie, nu va mai expuneti inutil, ca nu muriti (literalmente) daca sariti un concediu sau o iesire in oras.

        (Citează)

    • Eu nu înțeleg părinții care își iau copilul peste tot, fix in perioada asta. Cumpărături, mall, peste tot. Chiar e ceva ce nu suportă amânare, chiar trebuie expuși copiii în halul ăsta? Și pe urmă sunt mirați că, vai, s-au infectat, deși (poate) sunt vaccinați. Dar copilul nu e.

        (Citează)

    • @Skyler doar ca omul a zis clar ca a luat de la cineva care i-a vizitat acasa si care abia apoi a aflat ca e bolnav si nu din calatorii. Da mna, datu cu parerea, sport romanesc.

        (Citează)

    • Skyler:
      Au umblat cu copilul dupa ei peste tot si a luat covid destul de nasol. A explicat mariciu pe pagina lui de facebook. Nu uitati ca e pandemie, nu va mai expuneti inutil, ca nu muriti (literalmente) daca sariti un concediu sau o iesire in oras.

      A explicat clar ca au luat virusul la ei acasa.

        (Citează)

    • La ce incidenta e in Romania ai impresia ca e 100% sigur ca a luat din casa?

      Am mai spus, certificatul verde e o prostie, care da impresia unora ca vaccinati fiind sunt superman. Nu e asa, cred ca e clar de acum ca cei vaccinati se pot imbolnavi si transmite mai departe. In UE cei vaccinati mai erau si testati uneori, la noi un vaccinat ajunge sa fie testat in foarte putine cazuri(cand are simptome). Plus ca la noi sunt foarte multi “vaccinati” pe hartie.

      Asa ca, chiar daca sunteti vaccinati, nu ar fi rau la ce situatie e acum sa fiti ceva mai prudenti. Cand ai doar 30% din populatia eligibila vaccinata, incidenta de peste 10/1000 in orasele mari singura solutie e impunerea unor restrictii pentru toti. Sunt vaccinat si m-am si folosit de certificat, dar incerc sa il folosesc cat mai putin ca imi trebuie in locuri in care mai bine nu as fi.

        (Citează)

    • Voi chiar credeti ca poti proteja un copil mic de covid? Ok, nu il iei peste tot….dar afara il scoti sa il tii inchis in casa 2-3 ani?
      Copiii pun mana pe orice si apoi o baga in gura, ling locurile de joaca, isi dau pe la nas si ochi cu orice gasesc…etc. Si chiar de nu o ia copilul, tot i ia parintele cu tot cu vaccin suficient cat sa o dea si la copil. Nu mai judecati aiurea.

        (Citează)

    • Si chiar daca lasi copilul acasa, nu te intorci la el dupa ce umbli la cumparaturi si aiurea? Poti sa fii vaccinat de 3 ori, nu ai garantia ca nu te infectezi. Ideea e sa nu iasa nici parintii decat pentru strictul necesar, cum se facea la inceputul pandemiei.

      Cei care au copii nou nascuti de asemenea nu trebuie sa primeasca in casa pe oricine, si nu doar din cauza Covid, ci si pentru a se evita tot felul de infectii, boli, etc… in cazul lui Mariciu, a riscat mult primind in casa diversi.

        (Citează)

    • alunelu: A explicat clar ca au luat virusul la ei acasa.

      A explicat ce i s-a parut lui cel mai logic, nu este nicio o garantie ca asa s-a intamplat. In conditii de raspandire larga in comunitate si de grad mare de infectiozitate, ar putea fi doar coincidente.

        (Citează)

    • ba sefilor, tot ce zice omul ala e conflict fraza 1 cu fraza 2.
      de ex zice ca nu se mai intalneste cu nevaccinati, cand apoi zice ca a luat covidel de la unu vaccinat. braininghetat

      voi trebuie sa intelegeti odata ca sa iei covidel e ceva ce cu toti sunteti si suntem datori.
      el a prins la el in casa, la fel de bine lua de oriunde, ca se plimba mai mult ca oricand , de zici ca la el nu e valul 4.
      NU EXISTA SA TE PROTEJEZI DE COVID.
      pricepeti odata.

        (Citează)

    • @Deea: poate nu au cu cine să-l lase. Dacă tatăl lucrează, mama iese cu copilul la cele necesare.

        (Citează)

    • mircea: de ex zice ca nu se mai intalneste cu nevaccinati, cand apoi zice ca a luat covidel de la unu vaccinat. braininghetat

      A luat măsuri rezonabile de protecție. Și eu m-aș vedea cu oameni vaccinați, nu cu nevaccinați. Șansa este mai mică să iei astfel covid, de multe ori mai mică, dar nu zero.

      Există o șansă să mori în accident auto. Tu ce faci în acest caz? Nu mai circuli niciodată cu mașina sau circuli cu un grad rezonabil de atenție și luând măsuri de siguranță?

        (Citează)

  2. Pe noi la colici ne ajuta f mult când ii puneam pe burtica ceva cald ( o sticluță cu apa calda, am vazut apoi ca sunt pe net si niste pernute cu sâmburi de nu stiu ce). Când am renunțat la Espumisan ( parcă nu mai avea efect), ni s-a recomandat de către doamna doctor baby jarro-dophilus – Dumnezeule, e sfânt!!! Am trecut apoi fara probleme de perioada asta! Ulterior am aflat ca si alți prieteni l-au folosit și au fost extraordinar de mulțumiți de el.
    Țin minte ca si noi faceam la fel ca voi cu mâncatul noaptea si cu schimbatul… Pana intr-o seara cand noi n-am auzit alarma de obosiți, iar bebe nu s-a trezit peste noapte. De atunci ne-am dat seama ca e suficient de mare incat sa reziste peste noapte

      (Citează)

    • Nu vă luați de pe eMAG asigurare.
      Nu lucrează cu toți brokerii.
      Folosiți pint.ro sau alții.

        (Citează)

    • Multă răbdare va doresc!
      Asa este, ceva călduț ajuta mult.
      Apoi mai este Colief, este foarte bun dar cam scump. Se găsește și pe Emag.
      Trebuie avuta mare grija cu cei mici. După trei luni poți sa-i dai tot felul de tratamente in caz de probleme, dar pana atunci nici măcar Panadol nu se poate.

        (Citează)

    • Am încercat și noi cu călduț, dar nu mi s-a părut că ajută. Avem niște pungi cu gel ce pot fi încălzite pentru a fi calde sau pot fi puse în congelator pentru a fi reci. Sunt utile la tot felul de dureri sau lovituri.

      https://www.emag.ro/search/compresa%20gel?ref=effective_search

        (Citează)

  3. Mult curaj Radu…succes in tot ce faci.

      (Citează)

  4. Asteptam si noi un membru nou in familie in ianuarie si am inceput research-ul pentru gadget-uri. saltele, carucioare, biberoane, sterilizatoare, etc., etc. , etc.

    Cred ca un articol pe blog in care ai centraliza toate aceste lucruri cu modelele pe care le-ai ales ar fi mai ceva decat turul burger-ilor sau cel mai bun router. Avem nevoie de o lista facuta si de un tatic inginer, nu doar de mamici influencerite :). Food for thought.

    In rest, keep calm and change the baby.

      (Citează)

    • N-am avut timp, dar am în plan așa ceva. Teoretic nu merge doar o listă chioară, ar fi de explicat la fiecare ce și cum, trebuie niște timp și testare.

        (Citează)

  5. Legat de RCA, vezi că o poți reînnoi cu 30 zile înainte de a expira. Eu am scutit în felul ăsta 140 lei cu a mea (540 lei în septembrie vs. 670 lei la o simulare ieri, în ziua expirării). Comparativ, cea de anul trecut a costat 330 lei (da, la City, că anticipez deja că voi fi “certat” pentru asta).

      (Citează)

    • Ai scutit 140 de lei pentru ca probabil ai prins perioada de dinainte de scumpiri. Dar nu cred ca vor fi mari diferente intre preturile de acum si cele din Noiembrie.

        (Citează)

    • Da, cred că-i prea târziu acum pentru mine. Nu m-am prins din timp. Oricum, cred că astăzi încep cele 30 de zile în cazul meu.

        (Citează)

  6. la noi mama a alaptat pana la 2 ani la ambii copii. eu la primul nu am simtit ca am copil in casa….

      (Citează)

  7. Eu am luat la rand medicamentele pentru colici, tot ce am gasit pe piata, inclusiv Colief, parca ala era cel mai scump, o sticluta minuscula cu 100 de lei. Incredibil ce scump, dar la un moment dat nu ma mai uitam cat costa, doar sa nu mai urle copilul :)

    Am gasit apoi Colic Calm, l-am comandat din USA, e pe baza de carbune, a meritat fiecare banut. Si la al doilea copil am bagat din prima Colic Calm si n-am avut mari probleme.

    Poate ajuta pe cineva. Nu dau link ca nu am mai cautat demult.

      (Citează)

  8. Colief – the best, apoi a urmat doar liniște, fără dureri. Trebuie folosit fix că în instrucțiuni, altfel e degeaba. Noi anticipam orele de masă și pregăteam laptele cu 20 minute înainte și a fost vis așa. Dacă nu folosiți lapte praf, e totul mai complicat, dar MERITĂ!!

      (Citează)

  9. Salut, Matilda s-a vaccinat in timpul sarcinii, cu dozele 1 si 2?

      (Citează)

    • Cred ca alternativa era sa stea cu frica (lui D-zeu) in san si sa riste sa se imbolnaveasca si sa fie o forma grava sau cu repercursiuni grave atat asupra sanatatii mamei cat si a fatului.
      Si uite ca un vaccin la vremea lui a fost mai relaxant si mai sigur de dus, bineinteles asa cum spune si medicul si mai ales cred fara efecte secundare!!!

        (Citează)

    • Daca voi sunteti triplu vaccinati acum, Matilda era deja insarcinata la momentul vaccinarii, cum banuie cineva mai sus.

      Deci si Alice ar trebui sa fie protejata de covid, teoretic si-a luat imunitatea prin mama.

      Mai puneti o intrebare la un medic competent, nu stiu daca e ca la matematica daca a = b si si b = c atunci si a = c.

        (Citează)

    • @Cosmin: Da, s-a vaccinat în săptămâna 12 și 15. Este safe, inclusiv statul român recomandă gravidelor să se vaccineze. Americanii le aveau de la început în grupa de risc cu vaccinare prioritară.

      @Gaelex: eh, după 6 luni cred că i-au trecut și fetiței anticorpii. Acum după doza 3 o să mai ia unii prin lapte matern, dar… și alți copii aveau asta.

        (Citează)

  10. Am zâmbit citind ce ai scris despre părinții de gemeni :) E o perioadă urâtă și dificilă, e foarte bine că evitați contactele și vizitele, nu e momentul pentru asta. Eu prefer să plătesc pediatra ca să vină direct la domiciliu, fix din cauza aglomerației din sala de așteptare. Pentru colici există niște pernuțe care se încălzesc puțin și se pun pe burtică. Colief e destul de bun, eu am incercat cam tot ce se putea încerca, dar cam degeaba. Am îndurat perioada colicilor cu stoicism. A trecut, toate trec. Acum sunteți pe modul survival, dar lucrurile se vor îmbunătăți, vor apărea alte provocări.

      (Citează)

  11. Hai hui in 2 i-am descoperit acum câteva luni; au vizitat locuri drăguțe dar ce mă enervează la ei e calitatea filmării și modul sec de a expune ceva

      (Citează)

  12. Colief si aici, altceva nu prea ajuta pt ca trateaza cauzele. Sigur, depinde cat e de grav, pe unii ii ajuta si simeticona etc.
    Colief insa are lactaza, adica exact ce lipseste nou nascutilor. De asta si este sticluta mica, ca pui picaturi.

    In rest, sa fiti sanatosi. O sa te obisnuiesti cu oboseala in scurt timp, o sa intri in etapa “lipsa cronica de somn” :-))

    Oricum, din ce povestesti, nu e asa de rau.

      (Citează)

    • Primele 3 luni sunt mai nasoale, apoi incepi da dormi cate 8 ore. Cel putin asa a fost la noi.
      La colici am evitat medicamentele, din ce am citit daca suplimentezi prin alimentatie niste enzime atunci copilul intarzie sa-si formeze sistemul lui. Asa ca l-am crescut spartan, te chinui si te adaptezi.
      Numai Nine, si sanatate!

        (Citează)

    • Da, funny asta cu 8 ore dormit dupa 3 luni. Fetita mea a avut reflux destul de rau pana pe la vreo 6 luni, statea treaza toata noaptea si urla de durere, iar noi o tineam in brate ca sa o alinam cat de cat.
      Dar sigur, nu e la toata lumea asa.

        (Citează)

    • Nu mi s-a părut că face ceva notabil Colieful, că îi dăm și noi. Dar na, poate este mult mai bine decât fără și nu mă prind eu de asta.

        (Citează)

  13. dar cine n-a fost obosit cu un nou-născut în casă?

    Ar trebui să mă simt vinovat? De la 2 luni an rămas singur acasă cu cea mică și nu știu să fi fost mai odihnit și relaxat de atât de când am terminat liceul.

    Legat de colici, noi am primit preventiv Lefax “dă pă Jermania”, dar nu am avut nevoie așa că l-am dat altora mai puțin norocoși și spuneau că face minuni.

      (Citează)

    • Lefax are tot simeticonă, care este și în Infacol (sau Espumisan și Kebene pentru adulți). SImeticona și cărbunele sunt principalele medicamente împotriva balonării. Poate luăm și noi, văd că au la eMAG, dar pare de 5 ori mai scump decât Infacol.

        (Citează)

  14. a aparut armata experta in colici, cu sfaturi pe neintrebate.
    booooooosssssssssss

      (Citează)

  15. Succes Radule. Da-i inainte si uita de oboseala. Vin aia adevarata dupa 6-12-18 luni de bebe. Te obisnuiesti tu cu ideea ca asa o sa fie forever si o sa fii mai productiv trezindu-te devreme. Power :D

      (Citează)

  16. Legat de colici, la noi am incercat absolut toate variantele de pe piata. Nici nu mai stiu cati bani am bagat in ele. N-a functionat nimic, a trecut de la sine dupa 3 luni. Depinde de fiecare copil.
    C’est la vie…

      (Citează)

  17. Sanatate multa piticei, aveti grija de voi. Gasiti voi ritmul pentru tot ce vreti sa faceti, chiar cu cu gemeni reusesti (eu am 2 pitice).
    Sfat necerut pt colici: Julep gommeux (nu stiu cum se traduce in Ro).

      (Citează)

  18. Ma bucur ca ai mai scris despre Matilda si Alice si viata voastra in 3, sa aveti acomodare cat mai usoara in continuare si multa sanatate, sper sa fie si tatal tau foarte bine. In curand vom vedea si noi ce inseamna sa ai bebe in casa, amr 3 zile pana nasc.

      (Citează)

  19. Kopa_Kopan:
    Si chiar daca lasi copilul acasa, nu te intorci la el dupa ce umbli la cumparaturi si aiurea? Poti sa fii vaccinat de 3 ori, nu ai garantia ca nu te infectezi.

    Vad ca asta e mantra zilele astea. ^
    Diferenta este data de probabilitati.

      (Citează)

  20. Cosmin:
    Salut, Matilda s-a vaccinat in timpul sarcinii, cu dozele 1 si 2?

    Putin offtopic pentru ca si eu am fost recent intr-o situatie similara. Sotia a nascut prin ianuarie si teoretic putea sa se vaccineze inca de atunci pentru ca este cadru medical, insa pentru ca alapta si la momentul ala nu erau studii facute asupra impactului am deci sa mai asteptam putin, mai ales ca a fost covid pozitiva cand sarcina avea 7 luni si teoretic mai avea anticorpi ( ca o paralela inca are parosmie si face exercitii in continuare sa-si recapetele complet gustul si mirosul ).S-a vaccinat prin mai, cam la 5 luni dupa ce a nascut. Ceea ce am observat noi ( atentie, nu am cautat / documentat si este doar o observatie personala ) este faptul ca dupa vaccinare a scazut cantitatea de lapte matern. Poate ca a fost o coincidenta, insa si alte 3 prietene de ale sotiei au sesizat acelasi lucru. In rest n-am vazut nici-o alta schimbare “negativa”, din contra, am citit ca anticorpii s-au transmite si la copil

      (Citează)

  21. O sa ii transmit mamei ca este o eroina. :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus