►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Ascultam emisiunea lui Striblea despre scumpiri și o persoană se întreba siderată de ce se scumpește energia electrică, din moment ce România are nucleară, hidrocentrale, resurse naturale și tot ce-i trebuie pentru a avea baxuri de curent electric.
Ceea ce este corect, dar faptul că avem resurse nu mai este un mare avantaj. Resursele moderne sunt soarele și vântul, iar din acestea are aproape toată lumea. Apoi, faptul că valul de scumpiri afectează și țările vestice, care au și ele nucleare, hidrocentrale și orice altceva este necesar arată că de fapt problemele apar din altă parte.
La o primă vedere, iată câteva motive pentru care energia electrică se scumpește. Le scriu ca pasionat de subiectul generării și transportului de energie și sunt chestiuni generale, așa că fiți liberi să mă contraziceți. Pentru situația concretă din final, vedeți la final.
1. Costă tot mai mult să exploatezi resursele tradiționale. Singurele materii prime al căror preț rămâne neschimbat pe vecie sunt, ca să vezi, lumina solară și vântul. Acestea sunt gratuite și nelimitate, dar România n-a investit prea mult în a le utiliza. Așa că încă depindem mult de resursele tradiționale.
Uitați situația generării de electricitate ieri, 30 septembrie:
Ape, nuclear, cărbune și hidrocarburi reprezintă 80% din generare. Exceptând apa, care oricum nu este ceva de utilizat non-stop, ci doar când permit condițiile (și atrage și ea costuri de exploatare), cărbunele se extrage cu costuri tot mai mari, petrolul, gazul și produsele derivate sunt tot mai scumpe de exploatat (gazul este acum la all time high), iar centrala nucleară necesită combustibil nuclear și apă grea, care au și ele prețuri mari.
De ce crește prețul resurselor? Pentru că angajații din domeniile respective au salarii mai mari, pentru că există norme de poluare ce atrag nevoia de investiții, pentru că a crescut consumul României și nu ne mai putem asigura necesarul doar din resurse proprii, așa că mai și cumpărăm. Pentru că Europa s-a angajat la reducerea poluării și deci crește costul resurselor tradiționale șamd. O sumedenie de motive care, adunate, înseamnă costuri mai mari.
2. Întregul lanț de generare-transport-distribuție, de fapt, are costuri mai mari. De ce? Pentru că oamenii vor salarii mai mari, benzina e mai scumpă, mentenanța costă și ea, iar companiile țintesc profit. Hidroelectrica, de exemplu, a avut profit istoric. De companiile private nici nu mai zic, scopul lor chiar este să facă profit.
3. Piața de energie este o bursă. Asta înseamnă că electronii puși în mișcare de termocentrală nu ajung imediat în priza mea, ci există un lanț mult mai amplu de cerere și ofertă.
Mai exact, este chiar ca la o piață. Există mai mulți vânzători care pun pe tarabă energie electrică și mai mulți cumpărători care iau cantitățile necesare, eventual după o negociere de tarif în funcție de cantitate și perioada în care vrei acea energie.
În particular pentru această perioadă, de aici vine scumpirea. Țările vestice au niște probleme în a-și asigura necesarul de energie, așa că trebuie să cumpere energie mai multă din alte părți. Cererea de energie este mai mare decât oferta și din acest moment prețurile cresc.
Gândiți-vă la situația următoare: tu ești un parc de eoliene din România. Poți vinde energia produsă în România, cu 0,5 lei/kWh, ca de obicei. În același timp, apare însă o companie din Marea Britanie care spune “dă-mi-o mie, îți ofer 1 leu/kWh!”. De ce vor britanicii energie mai multă? Nu știu, au rămas fără a lor, au consum mai mare, treaba lor. De ce-și permit să ofere un preț mai mare? Pentru că au bani mai mulți.
Așa că ce să facă parcul de eoliene din România? O vinde la britanici, pe bani mai mulți. Sau zice celor din România “băi, vă dau vouă energia, ca să nu rămâneți fără, dar dați-mi voi 1 leu/kWh, că atât îmi oferă alții”. Cea mai mare ofertă din piață setează automat valoarea acelui bun pus la vânzare.
E crucial de înțeles acest punct. Companiile românești care produc curent electric îl pot vinde oriunde, nu sunt obligate să-l țină aici în țară și să-l vândă ieftin românilor.
Cele de mai sus sunt chestiuni generale, valabile oricând.
OK, de ce cresc prețurile acum? Cerere mai mare decât oferta și deci energia se vinde mai scump pe piața europeană. Principalii factori din prezent sunt:
În principal, a crescut prețul la gaz din cauza ofertei mici și a cererii mari, iar asta a dus în cascadă și la alte scumpiri. Dacă vin o iarnă grea, cu necesare mare de resurse pentru încălzire, we’re fucked.
Părerea majorității analiștilor pe care i-am citit zilele acestea este că întâi va fi mai rău și apoi va fi mai bine. Europa ia măsuri pentru a-și reduce dependența de gazul rusesc, se investește masiv în alte forme de generare, se iau măsuri pentru ca astfel de spike-uri de prețuri să nu mai apară. Sfatul meu ar fi să puneți niște bani deoparte pentru iarnă. E clar că facturile vor crește, indiferent câte limitări sau pomeni vrea să dea Cîțu.
Apropo, ce-a pățit recent Restart Energy, care a crescut prețul curentului de la 0,25 la 0,55 lei/kWh, este consecința acestor factori. Au atras clienții cu tarife mici, dar nu-și asiguraseră și aprovizionarea cu energie (și gaz) pentru astfel de tarife. La noi este un exemplu singular. În Marea Britanie, deja vreo 6 furnizori de electricitate sunt în imposibilitatea de a a-și aproviziona clienții din astfel de motive.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
31 comentarii
01/10/2021 la 6:47 AM
In principiu correct, chiar dacă unii facturi prezentati sunt mult prea generali.
2 lucruri totuși:
Costul cu angajații nu a crescut semnificativ și chiar dacă creștea “semnificativ”, impactul ar fi fost aproape neglijabil.
Companiile țintesc profit dar asta nu inseamna ca pot mari prețul cum vor. În realitate, profiturile Hidroelectrica sunt la nivel record potenți ca se plătește prețul marginal la nivel de sistem. Asta înseamnă că cei cu cele mai mici costuri de producție vor lua cel mai mare preț.
Ca să avem și cireașa de pe tort, fundamentele din spatele creșterilor de preturi nu justifica întreaga creștere inregistrata. Un element care se regăsește acum pe piața din România este lipsa acuta de lichiditate : simplu spus nu vinde nimeni, ceea ce duce la o exacerbare a prețurilor deja impactate de fundamente.
CristiX(Citează)
01/10/2021 la 6:58 AM
Prețurile cresc pentru ca se poate, nu există nici un motiv real într-o piață liberă concurențială să crească prețul. ANRE dorm pe ei, Consiliul Concurenței nu știe ca are de făcut ceva.
Furnizorii au făcut cartel și au decis să profite de situație ca să jupoaie clienții. Profitul e ok, înțelegerile de preț între vânzători nu, acelea sunt ilegale.
Gaelex(Citează)
02/10/2021 la 1:03 AM
Pana acum profiturile par a fi la producători, nu la furnizori. Și acolo sunt probleme și nepasare si interese, dar de data asta banii SUNT la producători.
Si exista un scenariu în care preturile cresc într-o piață concurențială : acolo unde nu exista oferta. Și lipsa ofertei poate avea 2 motive :
* nu exista capacitate de producție
* nu se oferteaza capacitatea existenta
Deci… Ce alegi?
CristiX(Citează)
01/10/2021 la 6:59 AM
Că și la petrol, prețul energiei nu are nici o legătură cu costul de producție. E speculă.
După ce guvernele au aruncat cu bani și bunăstarea a bububuit în lume, se reglează avântul prin inflație.
Partea bună e că devenind totul la scump, poate oamenii nu o să mai consume ca niște demenți. O perioada măcar :)
Iulian(Citează)
01/10/2021 la 6:59 AM
varianta colorată:
a. termocentralele sunt menținute în producție în ciuda prețului mare de producție (ro), pentru suplinirea necesarului ridicat
b. pe fondul creșterii cererii europene de energie pe burse (reale + speculative), coroborat cu aglomerația de “furnizori” care trebuie să dispară, s-a ridicat ștacheta la preț până la nivelul termocentralelor (PROFIT capitalist), în lipsa ofertanților și posibilităților de suplimentare a producției
nota. explicația de mai sus o veți regăsi doar dacă mai schimbați canalul tv de info cu fete tunse băieteste
theSame(Citează)
01/10/2021 la 7:23 AM
nota: textul de mai sus nu este o explicatie, ci o teza.
daddy(Citează)
01/10/2021 la 7:30 AM
Eu vad o problema la energia solara si eoliana: nu poate fi stocata.
Dar daca ar fi toata Europa plina de eoliene si panouri solare, cred ca ar merge, daca bate vantul in Dobrogea si nu e vant in vestul Europei, le dam noi, daca e soare in Spania, ne dau ei etc. La ce preturi, nu stiu.
Energia hidro e buna la echilibrarea sistemului energetic, ca o hidrocentrala porneste repede, dar barajele au durata de viata limitata si microhidrocentralele distrug raurile.
Sau construim baterii de 1MWh cum a facut Musk in Australia.
Daca vreti sa va jucati, pe site-ul Entso e un simulator cu ”power flow-ul” in Europa.
https://www.entsoe.eu/data/powerflow-tool/
Costi(Citează)
01/10/2021 la 9:06 AM
si restul se pot stoca? din contra, o hidrocentrala porneste mult mai greu ca un parc solar sau eolian, de nuclear nici nu mai zic, de aia nici nu se inchide.
sunt cateva solutii de stocare, absolut toate sunt scumpe:
– baterii
– stocare in aer comprimat, hidrogen, caldura, masa etc
– stocarea apei in rezervoare in amonte
Cea mai tare smecherie care se poate face e sa stochezi in bateriile masinilor electrice, vii acasa, o legi la grid, echilibrezi gridul pe varful de consum si o incarci la loc noaptea cand consumul e scazut.
add(Citează)
01/10/2021 la 10:12 AM
Vezi noul f150 lightning cu invertor care fix asta face.
alxzen(Citează)
02/10/2021 la 1:32 AM
Smecheria asta de care spuneti voi nu este deloc rentabila pe termen mediu si lung. Bateriile alea electrice ale masinilor se vor uza foarte repede intr-un astfel de circuit de utilizare.
Ca sa nu mai spunem ca daca toata lumea trece pe masini electrice, necesarul total de electricitate va creste considerabil. In Romania vazusem o estimare care spunea ca ar fi vorba de o crestere de 3-4 ori a consumului.
Andrei G(Citează)
01/10/2021 la 8:00 AM
La ce preturi sunt acum, nu stiu cum o vom duce. Te raportezi la economia celor din vest dar noi suntem vai de noi dpdv al salariilor/veniturilor. Daca nu vor plafona preturile la gaze/electricitate, vom avea preturi din vest cu salarii din est. Iar si iar saracii europei sau sclavii lor…
Cineva aplauda bine pe acolo pe le brussel,mama lor :(
Alex(Citează)
01/10/2021 la 8:22 AM
Chitau nu plafoneaza nimic ca are venit la buget mai mare din taxe, ce vorbești.
Creșterea aia de 13% a lui superman crezi ca vine din cer?
mircea(Citează)
01/10/2021 la 8:24 AM
Dupa plafonarea pretului la gaze/electricitate lumea o sa ceara plafonarea pretului si la benzina/rca/alcool etc..
Alin(Citează)
01/10/2021 la 8:14 AM
Hidro e in aceeasi galeata cu eolienele si solarul. Adica eco si nelimitat (in masura in care si vantul si perioadele insorite sunt nelimitate, precum perioadele lipsite de seceta).
A crescut pretul pentru ca rusii fac figuri cu gazele europenilor iar Europa se cacaie sa considere nuclearul in lista energiei verzi (cu Franta pro, Germania contra, care oricum dupa Fukushima a anuntat ca prefera gazul rusesc centralelor nucleare).
Octav(Citează)
01/10/2021 la 8:20 AM
That’s bs. când ceri mărire iei un x% nu 100%.
O mărire de câteva procente o poți înțelege dar ce se întâmplă acum e o specula ordinara pe banii noștri.
Și din care statul profita ca are încasări mai mari din taxe, deci evident ca nu e interesat sa ia masuri reale.
Arata cat de lame e gluma proasta numita UE, vine o singura tara (rusia) și destsbilizeaza o întreagă regiune
Dacă era o uniune adevărată, problema asta era rezolvata la nivel de UE intre state prin împărțirea de resurse și gata
mircea(Citează)
01/10/2021 la 8:26 AM
Nu stiu ce tot vorbiti, eu tot de 50 de lei imi incarc Taycanul
Morrissey(Citează)
01/10/2021 la 8:45 AM
Anul asta am urmatit graficul de la transelectica. Romania a importat sistematic 1200-2000MW (sau ce indica graficul lor). Ajungem sa importam de la vecinii care au resurse energetice mai mici decat noi. Asta arată lipsa de investiții in producție.
Legat de energia verde o văd ca un mod de a economisi apa din baraje sau cărbunele. Ăsta vara, în varf de consum cu AC-urile, au fost perioade de pana la o saptamana cand eolienele nu generau mai nimic. Iarna trecută prin decembrie au fost 3 săptămâni când nu am văzut soarele din cauza norolor. Am urcat cu telecabina la Bușteni și parcă eram în altă lume, la soarele.
Piața a fost liberalizată, iar Hidroelectrica vinde la pretul pietei. Lucrul este f bun, cu profitul baban ar trebui să fie investeastit în modernizări și constructia de noi hidrocentrale. Dar actionarul majoritar, este flamand, ia tot profitul, si il imparte sub forma de subvenție pt consumatorul casnic. O fi bine? Dar pe termen lung…
Despre ANRE ce să mai vorbim, asa lucrează sinecuriștii. Probabil este plin de oameni de la partide care au gasit un loc de munca. Data viitoare cand spune cineva ca nu este interesat de politică să îl dati exemplul asta.
Valentinul(Citează)
01/10/2021 la 10:34 AM
Ai multe greșeli în raționamentul tău. Lacurile de acumulare se dimensionează pentru un necesar de apă, oricare ar fi scopul ei, iar când „completezi” din altă parte ulterior îi strici eficiența. Asta e un dintre problemele energiei considerate verzi, că strică eficiența sistemelor pe care le completează. Cărbunele e și pentru energie electrică, și pentru apa caldă, deci iarăși scazi din eficiență și arzi degeaba.
Hidrocentralele nu sunt acum o investiție rentabilă în România. Dacă ar fi, acționarul ăla flămând s-ar băga repede, de fapt s-ar băga și privații. Majoritatea celor existente însă sunt la nivelul anilor ’80, iar retehnologizarea e scumpă pentru o țară ca a noastră; nici nu rentează, de altfel, în contextul actual.
dam167(Citează)
01/10/2021 la 8:48 AM
Energia pe cărbune, gaz și petrol e în continuare cea mai ieftină în stare bruta (adică dacă nu plătești certificatele verzi ) – surse limitate
Energia solară și eoliană e mai ieftină deoarece ai subvenții pentru ea din certificatele verzi. În același timp nu e constanta așa ca trebuie completată cu surse clasice. – sursa limitată
Energia nucleara e și ea ieftină problema este unde depozitezi reziduurile nucleare. – sursa limitată
Hidrocentralele sunt singurele care sunt relativ constante nelimitate, dar distrug fauna acvatică. sursa nelimitata
Energia baza pe biomasa e mare producatoare de poluare dar e nelimitata.
sursa nelimitata (se poate regenera în maxim 10 ani de zile)
PE scurt fiecare sursa are plusurile și minusurile ei
nicolae(Citează)
01/10/2021 la 8:50 AM
O analiza simpla cu care sunt perfect de acord.
Nicu(Citează)
01/10/2021 la 9:16 AM
Nu poti sa zici ca daca iti ofera britanicii 1 leu, nu poti sa il dai in romania cu 0,5.
Costul de transport nu este acelasi. Plus ca e posibil sa fie stocuri mai mari, poti vinde si cu 0,5 dar poti vinde si cu 1 leu.
Plus ca, producand la noi in tara, poate interveni si statul pentru ca nu e normal ca unui utilizator casnic de la noi, dint-odata, sa i se dubleze factura. Cresterea ar trebui sa aibe loc in timp. Pe principiul asta, fiecare furnizor de utilitati ar putea sa faca acelasi lucru. De exemplu cei din telecomunicatii ar putea si ei sa dubleze facturile pe principiul ca la energie s-a putut. Asta e scopul ANRE. Ar trebui urmat exemplul Spaniei care, cel putin in mare, incearca sa isi protejeze consumatorii.
Niles(Citează)
01/10/2021 la 9:17 AM
Doua observatii:
“Marea Britanie, deja vreo 6 furnizori de electricitate sunt în imposibilitatea de a a-și aproviziona clienții din astfel de motive.”
1. Prin definitie asta te face speculant, nu furnizor. Furnizorul se presupune ca a procurat bunurile pe care le pune la vanzare, nu face specula pe loc intermediind contracte. Ori asta nu e liberalizare, sa dai drept de “furnizor” unor talhari cu acte si pe urma sa dai din umeri ca e piata libera.
2. Gaze scumpe, curent scump si o iarna grea sunt o reteta pentru dezastru pe fondul nelinistii sociale de acum. Solutia pe termen scurt e sa arunci cu bani in populatie, sa tiparesti in prostie si sa amani inflatia artificial toate in timp ce mimezi piata libera. Solutia reala e sa pui punct si sa cureti de capuse sistemul.
Daca nu se curata acum de niste oameni cat de cat cu capul de umeri cat mai dureaza pana se curata in stilul robespierrian/bolsevic: spre cine aratam cu degetul e dusmanul poporului si trebuie eliminat.
Clasa conducatoare de acum se joaca cu focul.
alxzen(Citează)
01/10/2021 la 4:02 PM
Nu există “a procurat bunurile”, că nu au baterii în care să țină curentul. Furnizarea de electricitate este un serviciu cu programare în avans.
nwradu(Citează)
02/10/2021 la 1:41 AM
Sistemul actual cu furnizori care se bat pe energia produsa de altcineva este efectiv specula. Nu ar trebui sa existe.
Solutia ar fi ca statul sa se ocupe de toata partea asta de “achizitie” energie si impartire catre fiecare consumator. Iar furnizorii sa adauge doar un comision la pretul la care se vinde energia din pool-ul total, comisionul fiind mai mare sau mai mic in functie de serviciile oferite (call center non stop, modalitati mai simple de plata a facturilor, etc).
Andrei G(Citează)
01/10/2021 la 9:28 AM
Nu pot descarca facturile vechi, praf siteul Enel. Dar pot vedea totalul. Si, fara a tine seama de toate componentele facturii, acum 1 an plateam cu vreo 10% mai putin. Unde e dublarea aia de care tot tipa lumea?
Cipper(Citează)
01/10/2021 la 1:16 PM
Vine si la tine, depinde cand ai semnat ultimul contract, asa ca stai pe faza.
Eu am primit deja notificare de +105% tarif pe kWh si majorarea abonamentului zilnic (de ce nu? daca tot se poate!) de la enel incepand cu decembrie, pana atunci am pretul din contractul actual.
benea(Citează)
02/10/2021 la 1:42 AM
@Cipper, ai o crestere de doar 10% in conditiile in care consumul a ramas la fel? Sau ai avut si o scadere a numarului de kW facturati?
Andrei G(Citează)
01/10/2021 la 9:48 AM
Este plin site-ul asta de rusofili, cum sa lauzi Rusia si sa spui ca UE este o gluma? Ati uitat ca am trait 45 de ani in comunismul impus de rusi, ca mancam carne doar de sarbatori si ca se oprea lumina sa platim datoriile?
Cel mai bun lucru de cand suntem in UE este ca putem lucra liber in Uniune, multi romani care mureau de foame in satele din Romania au reusit sa castige bani frumosi in Italia, Spania, Germania, pana la aderarea in UE era foarte greu sa lucrezi legal.
Iar despre scumpiri, o sa simta cel mai mult la gazul metan, daca vom avea o iarna grea si lunga atunci o sa simtim din plin Piata Libera
florin(Citează)
01/10/2021 la 10:15 AM
Boss nu lauda nimeni rusia, doar remarcam cum face shushu cu bolta pe europa.
mircea(Citează)
01/10/2021 la 12:19 PM
Problema cea mai mare mi se pare sincer regulile impuse de UE. Care tot insista pe energii verzi, renewables cand pur si simplu tehnologii de extragere a lor eficienta si ieftina….nu prea exista. Nu mai zic de stocarea lor…..
Si alta problema majora este statul nostru roman……care a decis liberalizarea preturilor fix acum. Sau poate ca asta si vroiau…..? Greu de spus….
azorel(Citează)
01/10/2021 la 1:31 PM
Pai creste din cauza ca hotii de la guvernare, acest psd galben, a liberalizat piata de energie intre eon, enel si electrica, fiecare cu monopol absolut in zona.
Desigur cresterea asta brusca de 20% dupa 3 luni de la liberalizare este doar o coincidenta.
Doar nu va asteptati ca mafiotii astia sa recunoasca, desigur e vina UE, pandemiei.
Astept ca de la anul PNL sa ridice tva-ul la 25%, apoi sa vina sa ne zica ca-i din cauza inclazirii globale.
Andrei(Citează)