►► Black Friday la: Fashion Days・Finestore・PC Garage・evoMAG・Altex・Flanco・Vodafone・Orange・ Sevensins ◄◄
8 Oct 2021 ·
Seria de telefoane T de la Xiaomi este una de “aproape-flagship-uri”, adică telefoane cu multe specificații de top, dar și diverse compromisuri făcute pentru a scoate pe piață un telefon mai ieftin decât seria principală de flagship-uri, în acest caz decât Xiaomi 11. Xiaomi 11T Pro fix așa se prezintă, cu plusuri și minusuri față de flagship-ul din martie. Din păcate, câteva probleme software și hardware îl fac să nu fie o alegere clară pentru cei ce caută un “aproape-flagship”.
Xiaomi 11T Pro are ecran AMOLED de 6,67″ la 120 Hz, compatibil Dolby Vision. Chipsetul este un Snapdragon 888 cu 8/12 GB RAM și 128/256 GB stocare internă. Bateria este excelentă, are 5.000 mAh și se încarcă la 120W, cu charger de această putere inclus în cutie!
Camera foto principală are 108 megapixeli, dar fără stabilizare optică. Mai ai ultra-wide de 8 Mpx și tele de 5 Mpx, adică senzori destul de mici. Difuzoare stereo, senzor de amprente în butonul lateral, MIUI 12.5 la bord, dimensiuni 164 x 76,9 x 8,8 mm, Gorilla Glass pe față, dar carcasa este doar IP53.
Comparat cu vechiul Xiaomi 10T, este un upgrade generațional bun. Comparat însă cu Xiaomi 11, principalul său avantaj este upgrade-ul de încărcare. În schimb, primești un ecran un pic mai mic (6,67″ față de 6,8″), cameră foto fără stabilizare și, după cum puteți vedea în continuare, tot felul de probleme software ce-ar putea fi rezolvate cu un reglaj mai bun.
Preț: 3.200 de lei la eMAG, PC Garage.
Arată ca un telefon clasic și este de tipul “rotunjit” pe la colțuri și la îmbinările ecranului și spatelui spre laterale. Punch-hole central pe față, iar zona obiectivelor foto arată mai bine acum, mai masivă, mai puțin rotunjită. Spatele este magnet de amprente, dar probabil îi puneți husă. Sub sticla de pe spate este o textură ce imită aluminiul. Per total nu arată rău, dar nici nu iese în evidență.
Încărcarea este principalul său avantaj. 5.000 mAh este o capacitate foarte mare a bateriei, iar faptul că primești încărcător de 120W în cutie este un mare bonus. Xiaomi 11T Pro se încarcă de la 0 la 100% în 20 de minute!
Ecranul lui Xiaomi 11T Pro se prezintă bine, are culori vii și este luminos. Se duce în maxim 120 Hz dacă activați acel mod. Telefonul mai vine și cu câteva wallpaper-uri animate, niște teme spațiale, care arată foarte spectaculos. Sunt greu de explicat, dar pe scurt telefonul face un zoom puternic între diverse scene și arată bine.
Telefonul are și difuzoare puternice, iar sunetul este stereo, cu difuzoare sus și jos, util în jocuri și muzică.
Chipsetul Snapdragon 888 este performant și poate rula orice aplicație fără probleme acum și în următorii ani. În majoritatea benchmark-urilor am obținut rezultate foarte bune.
Mă opresc aici. Pur și simplu nu sunt multe de spus pentru că Xiaomi 11T Pro pare un telefon generic de 6,67″, cu chipset bun. Mie mi s-a părut că iese în evidență doar prin încărcarea rapidă și autonomia lungă. Cei care vor așa ceva pe chipset rapid vor fi încântați.
Interfața are un Control Center ca pe iPhone, îl tragi în jos din dreapta-sus, în timp ce notificările apar dacă tragi din stânga-sus. Poți dezactiva acest comportament, dacă nu vă place.
În primul rând, telefonul se încălzește foarte mult. De obicei Snapdragon 888 este un aragaz, dar pe 11T Pro mi se pare că Xiaomi nu a reușit să-l țină sub control. De ce zic asta? Nu am reușit să duc la final nici un stress test în 3DMark, când programul rulează de 20 de ori la rând același benchmark pentru a vedea creșterea temperaturii și o eventuală limitare a procesorului.
Nu doar că temperatura a crescut, dar toate testele s-au încheiat după vreo 15 minute cu o eroare Android despre cum temperatura este prea mare și telefonul va închide automat aplicația care-l solicită prea mult. N-am mai pățit asta niciodată. Eu rulam testul într-o cameră în care erau 25 de grade. Oare cum s-ar comporta la 30 de grade temperatură ambientală? Sau dacă încerci să te joci ceva pe stradă, vara?
N-am zis nimic de camere foto mai sus. Asta pentru că nu mi-au plăcut. Senzorul acela de 108 megapixeli este bun, în teorie, că face un binning mișto pentru imagini finale de 12 megapixeli. Implementarea din Xiaomi 11T Pro este slabă. Majoritatea imaginilor au aplicat un sharpening mult prea puternic, încât par nerealiste, cu un contrast deranjant. Te uiți la ele și îți amintești că nu așa arăta în realitate scena fotografiată.
Apoi, majoritatea canalelor de culoare sunt suprasaturate. Telefonul oricum este înșelător la acest aspect, fotografiile arată foarte suprasaturate pe ecranul său, dar nici pe un display calibrat nu regăsești nuanțele corecte. Aceste aspecte s-ar putea rezolva din software și poate Xiaomi o va face în viitor, dar fotografiile obținute cu telefonul testat de mine nu mi-au plăcut. Camerele ultra-wide și tele sunt mediocre, nimic remarcabil pe acolo.
O altă problemă care mă deranjează de mult în interfața MIUI este legată de traducerile foarte slabe din limba română. Poate că vi se va părea că mă plâng degeaba. Xiaomi este însă numărul 1 mondial pe smartphone-uri, iar astfel de traduceri făcute parcă la întâmplare, cu un google translate prost setat, nu sunt acceptabile la nr 1 mondial. Erau ok la un brand chinezesc care abia ieșea în lume, dar nu acum.
Xiaomi 11T Pro este un telefon pentru cei ce vor autonomie lungă și încărcare foarte rapidă. 72% în 10 minute și 100% în 20 de minute este super. Mai vine și cu Snapdragon 888, care-i performant pentru orice tip de aplicație, și un ecran bun. Dacă vreți asta, este bun.
Se supraîncălzește mult, nu-l pot recomanda pentru gaming, iar pe foto-video nu mi-a plăcut, deși acolo s-ar putea rezolva una-alta în viitor.
Problema este că prețul său este mare pentru ce oferă în prezent. Xiaomi îl vinde ca și cum performează bine la toate aspectele, dar nu face asta, iar la acest preț te aștepți la ceva mult mai bun decât primești de la 11T Pro. Poate că în viitor va fi îmbunătățit prin update-uri software de reglaj, dar momentan asta mi-au dat la test și așa funcționează.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
15 comentarii
08/10/2021 la 7:54 AM
Xiaomi sint superafacere in gama de pret de pana-n 2000 lei. La 1500 de ex, ai destule modele cu specificatii belea si la care mai treci cu vederea mici rahaturi. Dar la peste 2000 lei, devin deranjante chestii gen incalzire excesiva, soft nepus la punct etc. La 3200 deja e prea mult sa patesti d-astea.
Blackskull(Citează)
08/10/2021 la 8:12 AM
Pana la urma este o chinezărie indiferent de hardware. O pocnitoare. Dar trebuie sa existe telefoane și pentru cei care nu își permit alte branduri mai acătării. Trăiască și să înflorească Taiwanul liber! :)
Coco(Citează)
08/10/2021 la 8:59 AM
pai ce sa nu iti permiti, ca deja un iPhone 12 mini e 3000 de lei si o sa mai scada vreo 500 in curand.
Anda(Citează)
08/10/2021 la 9:20 AM
Pocnitori sunt toate telefoanele, după criteriile tale. Doar că unele fac poc-poc, altele fac poc-poc-poc, iar alea mai acătării fac poc-poc-pac-pic, încît să satisfacă orice preferințe de pocnitorit. Ce înseamnă brand mai acătării? Xiaomi este o companie ce abia merge la școală, e înființată prin 2010 parcă și deja are in portofoliu produse la care companiile mai acătării nici nu se gindesc că ar putea să le facă. Fac telefoane, tablete, routerwifi, tv, laptop, boxe, căști, camere video supraveghere, smartwatch, aspirator, filtru de praf, becuri inteligente, senzori de temperatura/umiditate, astea de care îmi amintesc eu. Sunt bune, eficiente, ieftine. Satisfac niste nevoi cu un cost bun. Umplu un gol pe care alții nu se deranjează să-l umple. Nu fac și nici nu au intenția să facă produse gen Apple. Au pornit de jos, au ajuns destul de sus, produsele lor de virf au preturi comparabile cu ale brandurilor “acătării”. Xiaomi este deja un brand acătării, dacă te uiți la ce portofoliu de produse scoate pe piață.
Cînd am descoperit Xiaomi aveam un Samsung Galaxy S2 și înainte să cumpăr un telefon Xiaomi am instalat pe S2 os-ul de la Xiaomi, că așa a pornit compania, facind OS android custom pentru telefoanele altora. Ei bine, de la 10k scor AnTuTu original, ajunsese la 17k cu os Xiaomi și de atunci Samsung a încetat să mai existe pentru mine.
finch(Citează)
08/10/2021 la 9:49 AM
zi-ne, maestre, ce telefoane cumperi tu? iPhone asamblat si livrat din SUA?
Teniescu(Citează)
08/10/2021 la 11:11 AM
Generalizările astea strică. Aproape tot ce ai în casă este produs în China.
nwradu(Citează)
08/10/2021 la 8:25 AM
Deci nu te poti juca pe el si nu poti face poze cu el. Pai la ce altceva mai folosesti un telefon?!
Oricum nici un telefon nu merita sa coste mai mult de 500 de euro, nu exista motiv care sa justifice pret mai mare.
Gaelex(Citează)
08/10/2021 la 11:12 AM
Cică unii sună alți oameni sau dau mesaje pe WhatsApp. Eu sunt curios câți se joacă pe mobil, în România. Am impresia că puțini bagă jocuri care necesită hardware puternic.
nwradu(Citează)
09/10/2021 la 3:02 PM
Nu ai văzut cum sunt lipiți de telefon copiii de pe la 10 ani încolo, pentru fortnite, mine raft, youtube și ce o mai fi la modă?
Whatsapp e deja pentru boșorogi, sunatul a expirat de mult.
Gaelex(Citează)
11/10/2021 la 12:08 PM
Niciun telefon nu merita mai mult de 200 de euro. Un telefon de genul Xiaomi Redmi Note 9 Pro e suficient de bun pentru orice om de pe planeta asta.
Te-am batut.
silicon_v(Citează)
08/10/2021 la 9:57 AM
tu ai o problema cu MiUi :-)
mult timp ai spus ca nu iti place MiUi, ca este slaba etc
la un moment dat chestia asta a devenit prea gogonata, este evident pt toata lumea care a tinut in mana un telefon Xiaomi ca MiUi este cel putin decenta – mie de exemplu imi place mai mult decat interfata de la Samsung, pe care am folosit-o 10 ani, iar pe interfata cheala de android nu mai pun mana nici platit.
ei, asa ca acum ai gasit alt repros: ca traducerea in romana este proasta. :-))
ceea ce e adevarat, dar am 2 intrebari:
– e relevant asta pentru “the average user”? nu, ca el stie engleza.
E relevant macar pentru un om care nu stie engleza? nu, ca el nu stie nici interfata in engleza, deci nu are cum sa-l deranjeze ca ceva nu a fost tradus bine, le ia asa cum le vede.
– alte traduceri ale altor sisteme de operare sunt bune?
uite eu i-am instalat maica-mii windows in romana, ca nu stie engleza.
Ei, cand am ceva de depanat la computerul ei, pur si simplu nu ma descurc. Da, nu exagerez, pur si simplu nu ma descurc fara sa schimb mai intai limba sau fara sa am langa mine un laptop cu interfata in engleza.
Faptul ca acest telefon se incalzeste insa este intr-adevar o problema.
Cum s-a zis si mai sus, Xioami este probabil best buy in intervalul 1000-2000 de lei, mai sus se pare ca nu merita.
Marean(Citează)
08/10/2021 la 11:39 AM
Îl reproșez de multă vreme, nu de acum. Este inacceptabil ca nr 1 mondial (în curând, dacă nu deja) să pună traduceri cu google translate, dar în schimb să se lauda cu ambasadori și lansări ample.
Foarte mulți oameni din gama Redmi și Xiaomi de preț folosesc telefonul în limba română, deci contează.
Culmea, da. Și nu mă refer la IQOO, desigur. Este normal să ai pretenții de la nr 1 mondial și nr 2 din România.
nwradu(Citează)
08/10/2021 la 11:09 AM
Știe cineva (din experiență proprie) cum se comportă în timp acumulatorii cu încărcarea asta rapidă? În afară de faptul că, probabil, ciclurile se consumă mai repede.
dam167(Citează)
08/10/2021 la 11:40 AM
Are două baterii pe care le încarcă în paralel. Ei zic că vreo 3 ani rezistă fără probleme telefonul.
nwradu(Citează)
08/10/2021 la 3:12 PM
Aveam impresia că 11T Pro e ultimul răcnet. Eu personal sunt de acord cu observațiile tale. M-am uitat întâi la toate pozele din articol și mi s-a părut că pe partea foto cam scârțâie. Pentru mine e musai să aibă stabilizare optică și se vede în câteva poze că nu are așa ceva. Traducerea este generică poate pentru că Xiaomi nu folosește textele de la Google. Interfața Google stă mult mai bine din punctul ăsta de vedere. Iar faptul că se încălzește (eu mă joc pe telefoane) este un mare minus și înseamnă că undeva au mai tăiat din calitate. Ar fi mult mai atrăgător dacă prețul ar fi mai aproape de 2000 de lei, chiar 2500. Eu n-aș renunța oricum la stabilizarea optică. OP 7T Pro face poze bune cu aplicația implicită și superbe cu GCam, fiind practic un telefon vechi de vreo 2 ani (e lansat pe 12 octombrie 2019).
Mihai(Citează)