un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion Days, Finestore, PC Garage, evoMAG, Altex, Flanco ◄◄

asus s5507

Review Sonos Beam gen 2, soundbar de top cu Dolby Atmos

1 Oct 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

22 comentarii

Soundbar-ul Beam generația a 2-a de la Sonos este mai degrabă un facelift al primei generații, adăugând în plus compatibilitatea Dolby Atmos. Restul elementelor care-l fac un dispozitiv de top sunt în continuare la bord: sunet excelent, fără distorsiuni indiferent de volum, design minimalist și “cool”, împreună cu o aplicație modernă și ușor de utilizat. Ca și prima generație, este printre cele mai bune soundbar-uri de conectat la un televizor sau de redat muzică din Spotify/alte servicii de muzică.

DESPRE CE VORBIM

Beam gen 2 este un soundbar de dimensiuni reduse (69 x 651 x 100 mm), disponibil pe alb sau negru. Are compatibilitate Dolby Atmos, conectivitate wifi sau cablu Ethernet, HDMI eARC (și ARC normal, desigur), Apple Airplay 2. Poate reda muzică din aproape toate serviciile de streaming (Spotify, Apple Music, Tidal, YouTube Music, Deezer, Soundcloud etc), are acum și Sonos Radio, iar ca telecomandă o folosești chiar pe cea a televizorului.

În interior are 5 difuzoare, adică un tweeter și 4 difuzoare de medii, fiecare cu amplificatorul său dedicat. Include și microfon pentru controlul asistenților digitali, dar aceștia nu sunt disponibili în România.

Preț: 500 euro. Pe piață din 5 octombrie.

CUM ARATĂ

Am spus mai sus cool pentru că mie Sonos mi se pare un fel de Apple al domeniului audio. Admir de mult produsele Sonos. O să încep cu împachetarea, că mi-a plăcut mult din tot felul de detalii minore. De exemplu, este împachetat aproape integral în carton, am găsit plastic doar ca punguță pentru adaptorul optic. Cutia se desface fără a fi nevoie de vreun cutter, iar soundbar-ul este învelit cu o husă de m-am simțit că despachetez un instrument muzical, nu un “gadget”.

Sigur că astfel de elemente nu contează în achiziție sau performanțele produsului. Mie, însă, îmi place o companie care se gândește și la astfel de detalii pentru că mă face să cred că sigur s-a gândit atunci și la alte elemente ce fac experiența mai plăcută.

Soundbar-ul în sine este micuț, 65 cm lungime. Cel testat de mine a fost negru, are plastic deasupra, ușor concav, și material găurit pe lateral. Poate fi prins și de perete, are filet pe burtă. În partea de sus sunt câteva LED-uri discrete și butoane tactile.

Porturile sunt în spate. Beam este minimalist ca orice aparat Sonos. Are o mufă de alimentare, un conector RJ-45 în caz că n-ai wifi și un port HDMI prin care intră sunetul în soundbar. În cutie include un cablu HDMI (mișto și el, este… moale) și un adaptor de la ieșire optică la HDMI.

CONECTIVITATE

Vreau să fie clar acest aspect. Beam primește sunetul de la televizor prin HDMI ARC sau eARC. ARC înseamnă Audio Return Channel și este un standard prin care televizorul scoate sunetul prin portul său HDMI ARC (sau eARC, care-i mai nou). Majoritatea televizoarelor au unul dintre porturi cu ARC. Atenție că acel port va funcționa însă doar ca ieșire către soundbar, deci ar fi bine să-l aveți liber înainte de a veni cu soundbar-ul acasă.

Dacă televizorul nu are ieșire HDMI ARC, dar are una optică, atunci intervine adaptorul din cutie în ecuație. Acesta se înfige în ieșirea optică a televizorului și asta e tot.

Sistemul este diferit de alte soundbar-uri care fac passthrough, adică semnalul de la vreo consolă, să zicem, intră în soundbar, care va reda partea audio, iar de acolo iese și se duce în televizor, care va reda partea video.

Beam mai poate reda muzică și din telefon, dar prin wifi. Nu are bluetooth. Asta înseamnă că muzica se va reda fie din serviciile de streaming de muzică (le suportă cam pe toate), fie din servere media din rețea (le detectează singur), fie din telefonul tău (face aplicația Sonos treaba asta prin wifi), fie din Apple Airplay 2 pentru dispozitivele compatibile. Eu am folosit Spotify, am dat play, iar în lista de dispozitive pe care să redau muzica a apărut acest Sonos Beam.

CE MI-A PLĂCUT

Sunetul, desigur. Sonos Beam este un model de top în această privință. Muzica sună extraordinar indiferent de volumul la care o asculți. Ca și la prima generație, am rămas surprins să descopăr că nu distorsionează indiferent de volumul la care o redai. În principiu nu vei reda niciodată muzică la volum maxim. Într-o cameră de 20 mp deja faci discotecă dacă pui volumul la jumătate de scală. Cel maxim este pentru săli mari, vile cu living room-uri imense, redat în exterior șamd.

După ce l-am montat sub televizorul din sufragerie, m-am mutat acolo și am ascultat câteva ore muzică, așa mult mi-a plăcut. Vocea este clară. Orice instrument este bine redat. Are chiar și ceva bass în el, dar ideal ar fi să-l cuplați cu un subwoofer dedicat de la Sonos. Parcă mi-a reamintit de plăcerea de a asculta muzică.

Instalarea a fost foarte simplă, apropo. L-am deschis și telefonul meu deja mi-a spus că a detectat un Sonos în rețea. Inițializarea a fost rapidă. Televizorul pe care l-am testat, un LG Nanocell cumpărat anul trecut cu vreo 2.200 de lei, l-a văzut imediat, m-a întrebat dacă vreau să scot sunetul prin HDMI ARC, apoi mi-a spus Sonos connected și aia a fost.

Inițial mi s-a părut ciudat că Beam nu vine în cutie cu o telecomandă proprie, dar s-a dovedit că nu-i nevoie. O folosește pe cea a televizorului. Altfel spus, când ai televizorul deschis, reglezi volumul soundbar-ului din telecomanda televizorului.

Dacă închizi televizorul, activezi în aplicația Sonos un mod de “învățare telecomandă”. Aplicația îți spune să îndrepți telecomanda spre soundbar și să apeși Volume Up. Soundbar-ul s-a prins astfel care e telecomanda și gata, cu televizorul închis o pot folosi pe aceasta pentru a controla volumul muzicii redate din Spotify, media servere sau alte surse. Mi-a plăcut metoda aceasta deoarece nu-ți adaugă încă o telecomandă de avut prin preajmă.

Aplicația de telefon este și ea bine făcută, genul de aplicație “new wave” cu aspect modern, interfață mare, minimalistă. De acolo poți configura soundbar-ul și are și un mic equalizer, îl adaugi unei camere din casă, îl faci grup cu alte dispozitive Sonos, dacă ai.

Tot din aplicația Sonos poți rula direct muzică din cam orice serviciu de streaming, că se interconectează cu ele. Are si o zona de favorite, pot accesa rapid anumite playlist-uri sau categorii din Spotify, de exemplu. Eu am preferat să rulez muzica direct din Spotify dintr-un simplu motiv: în aplicația Sonos nu vede fix playlist-ul Liked Songs din Spotify, iar eu folosesc acea funcție. Vede însă orice alt playlist sau album sau artist de-al meu.

Am mai găsit în aplicație și opțiunea de Sonos Radio, care în trecut nu era disponibilă. Sonos Radio este gratuit și îți dă acces la sute (mii?) de posturi de radio din toată lumea. Sunt inclusiv multe românești acolo. Poate vă întrebați cine mai ascultă radio în anul 2021, dar eu o fac. De exemplu, Chill FM este foarte mișto, alteori ascult România în Direct la EuropaFM la ora 13.

Lista de radiouri este însă foarte mare, fiind organizată pe continente, țări, orașe. Vrei să asculți un radio din Burkina Faso, ca să vezi ce se difuzează pe acolo? Poți face și asta. Bănuiesc că este o funcție utilă românilor care trăiesc în alte țări și care vor să asculte radiouri românești. Sonos le pune pe toate la un loc, nu mai depindeți de site-urile fiecărui post. Există și opțiunea Sonos Radio HD, care oferă calitate audio mai bună, dar este pe bani.

Conectivitatea cu un televizor este probabil aspectul principal de interes, că în fond acesta este rolul unui soundbar. După cum vă spuneam, televizorul meu a detectat și s-a conectat imediat prin HDMI ARC la acest Beam gen 2. Sincronizarea imagine-sunet a fost perfectă din prima, dar dacă apar probleme, există în aplicație o opțiune de a introduce delay în sunet.

Aplicația mai are niște opțiuni bune: limitarea sunetului pe timp de noapte, când reduce amplitudinea sunetelor puternice și le amplifică pe cele prea mici, ca să ai un volum unitar fără a deranja vecinii, și Speech Enhancement, care scoate mai bine în evidență vocea. Mi se pare un mod bun de folosit pentru talk-show-uri, știri, meciuri șamd.

Spuneam că principala funcție adăugată pe generația 2 a Beam este compatibilitatea Dolby Atmos. Chipsetul din interior este mai rapid și face mai bine procesarea necesară acestui standard, care creează un sunet 3D ce “vine” spre tine din diverse direcții. Generația 2 a Beam crește numărul acestor direcții la 5, față de 3, adică adaugă două surse de sunet în sus. Există destule filme cu sunet Dolby Atmos pe Netflix, iar Sonos Beam gen 2 poate fi punctul central pentru un sistem multimedia cu televizor compatibil Atmos și ieșire eARC.

Nu știu însă câți sunt interesați de această compatibilitate acum în România. Există multe televizoare compatibile Dolby Atmos pe piață, dar atenție că majoritatea redau acest standard prin difuzoarele proprii. Dacă sunetul Dolby Atmos trebuie redat pe soundbar sau alt sistem audio, atunci este nevoie de portul HDMI eARC, Enhanced Audio Return Channel, iar eARC a fost adăugat în versiunea HDMI 2.1, cea care introduce și rată de refresh variabilă și alte funcții. Altfel spus, pentru sunet Dolby Atmos pe Beam gen 2 este nevoie de un televizor compatibil Dolby Atmos, dar care are și port HDMI 2.1 cu eARC.

Asta mi se pare mai puțin important în acest moment. Un soundbar se cumpără pentru mulți ani. Nu știu dacă Beam gen 1 mai este pe piață, dar diferența oficială de preț este suficient de mică încât mai bine vă asigurați suportul pentru Dolby Atmos. Netflix are filme, televizoare cu HDMI 2.1, Dolby Atmos și eARC sunt tot mai multe, așa că eu aș alege Beam gen 2 față de generația 1 tocmai pentru această compatibilitate future-proof.

CE NU MI-A PLĂCUT

Același lucru ca și la experiențele mele anterioare cu dispozitive Sonos: Google Assistant nu este disponibil în România pentru că Sonos nu-l activează până ce Google nu va pune și România în lista oficială de țări cu Google Assistant. Aceeași situație și pentru Amazon Alexa.

Eu folosesc iată așa neoficial Google Assistant de mulți ani. Mi-ar fi plăcut ca Sonos să mă lase să-l folosesc și de pe soundbar-ul lor, pe barba mea.

I-aș mai putea reproșa și conectivitatea redusă, mai exact lipsa de bluetooth. Nu o voi face prea tare pentru că, în practică, nu văd nici o situație în care aș folosi-o. De multă vreme pun muzică pe difuzoarele mele de prin casă prin wifi, prin Google Cast sau Spotify Connect. Iar cum aplicația Sonos poate intermedia redarea de mp3-uri puse manual de mine în telefon sau de pe vreun media server din rețea, probabil că nici n-aș avea nevoie.

Prețul nu-l comentez. Sonos (ca și Apple pe telefoane) se adresează unor oameni care nu vor doar sunet de top, ci și un ecosistem cool, un brand cu o anumită imagine. Popularitatea mărcii în lume arată că le merge.

CONCLUZIE

Beam gen 2 poate fi centrul de entertainment într-o cameră cu televizor. Ca soundbar este foarte bun, ușor de instalat, folosește telecomanda televizorului, crește imediat calitatea sonoră a conținutului TV.

Ca dispozitiv de redare muzică din alte surse, este un model de top. Sună foarte bine, volumul maxim este foarte puternic, are integrare cu toate serviciile de streaming de muzică și cu servere de rețea. Pentru mine asta îl face mai mult decât un simplu soundbar, mai ales că poate acoperi foarte bine camere de mari dimensiuni.

Suportul Dolby Atmos trebuie văzut mai degrabă ca ceva pentru viitor. Nu strică să fie în soundbar pentru momentul când veți avea și televizor cu ieșire compatibilă. Televizoarele cu HDMI 2.1 și eARC sunt destul de puține pe piață, dar mă aștept ca numărul lor să fie mult mai mare în viitorul apropiat, că sunt recomandate consolelor de jocuri moderne.

asus s5507

    22 comentarii

  1. Detin un Sonos ARC si iti pot zice ca poti pune Google Assistant pe el in engleza, dar trebuie sa ai putina indemanare.

      (Citează)

  2. Cu telecomanda de la televizoarele samsung cum se intelege daca este folosita cand tv-ul este stins? La telecomanda aceea mica si subtire reglajul auto nu se face prin IR ca la majoritatea TV-urilor.

      (Citează)

    • Daca ai un samsung mai nou, cauta un soundbar cu Q-symphony. Pe langa ca o sa folosesti doar o telecomanda ai mai multe avantaje. Soundarul asta vine fara subwoofer.

        (Citează)

    • Nu știu, am televizor LG. Dar dacă te interesează Samsung+Sonos, cred că poți găsi pe forumuri sau pe net în general răspunsul.

        (Citează)

  3. eu caut un soundbar cu chromecast. care sa nu coste un picior. are careva?

      (Citează)

    • Sunt curios pt ce ai nevoie de chromecast in soundbar.
      Serviciile gen spotify nu au nevoie, probabil Sonos-ul se vede direct in Spotify etc, ca asa ar fi normal.

      Daca vrei sa pui tu ceva audio din telefon care nu se gaseste pe serviciile de streaming (cam care ar fi use case-ul aici?!) atunci poti folosi cast-ul televizorului.

      Deci nu inteleg la ce ar folosi asta pe un soundbar.

      In rest, pare misto Sonos-ul asta si nici nu e foarte scump. Pacat ca nu se conecteaza cu asistentii, asta mi se pare de rasul curcilor si e motivul pt care nu cred ca l-as lua.

      Adica chiar nu se poate sa pun muzica la el cu comamda vocala? De fapt nu sa pun muzica, ca asta pot sa fac din telefon, ci sa reglez volumul sau sa inchid sau sa pun pauza ma intereseaza. Trist.

        (Citează)

    • fix la asta imi trebuie, sa pun spotify de pe telefon. cum se vad? pe ce protocol?

        (Citează)

    • Dai play la ceva in spotify
      Dai click sa fii pe melodie daca e nevoie
      In stanga jos ai o iconita care reprezinta jumatate de monitor si un telefon
      As pune poze da e prea complicat
      E, daca apesi acolo, poti sa alegi sa asculti melodia respectiva pe alte device-uri din reteaua ta locala care au capabilitati de spotify

      Eu de ex vad acolo pe alexa, pe gooogle mini si receiverul meu yamaha

      Ma astept ca tot acolo sa apara si sonos, daca dl Radu zice ca suporta spotify

      Sau cauta pe net “how to use spotify connect”

      In prealabil tb sa legi device-ul cu contul tau de spotify, evident,asta se face din aplicatia device-ului respectiv

        (Citează)

    • @Marean: păi nu, dispozitivele alea pe care le vezi în Spotify sunt acolo din două motive:
      – au Cast integrat
      – au ceva numit Spotify Connect, care e un fel de cast făcut direct de spotify.

      Nu orice dispozitiv va apărea acolo. Sonos Beam apare acolo, că e bine făcut, dar nu orice dispozitiv conectat în rețea merge acolo.

      Ar fi o idee cu un soundbar ieftin cu bluetooth, dar e mai mișto să ai wifi pe el și să-și ia singur muzica de pe net.

        (Citează)

  4. Cum suna la volum mic? De obicei toate sistemele suna bine la volum ridicat, iar cand vrei sa te uiți seara la un film sau sa pui niste muzica la volum mic nu prea mai are substanta.

      (Citează)

    • Sună bine. Adică este mai melodios, mai plăcut decât boxele televizorului la același volum pe care țineam și televizorul. Nici mie nu-mi place să urle știrile sau Formula 1, ascult la volum normal de obicei.

        (Citează)

  5. “Prețul nu-l comentez. Sonos (ca și Apple pe telefoane) se adresează unor oameni care nu vor doar sunet de top, ci și un ecosistem cool, un brand cu o anumită imagine.”

    Radu, sa fim seriosi, nu vorbim despre Bang&Olufsen Beosound aici, Sonos nu are nicio treabă cu sunetul “de top”.
    Nu mai zic de branduri gen Dynaudio, Dali, Bowers & Wilkins, etc.

      (Citează)

    • L-aș compara cu plăcere cu un B&O sau altceva. Mie însă mi se pare că Sonos se duce în altă direcție, nu vreau să pară un dispozitiv “clasic” de muzică, ci unul modern și minimalist.

      I-au pus sunet bun. O fi B&O mai bun? Poate, dar în utilizare normală e posibil să nu observi asta.

        (Citează)

  6. Si Alexa in italiana se poate pune, nu înțeleg obstinarea cu cont localizat..
    Si youtube functioneaza premium indian la noi.. ce dacă e in rupii..

    Altminteri am observat ça netflix si hbogo (EU) merg super si in Spania fără artificii VPN

      (Citează)

  7. La fel cum se chinuie statul sa interzică centrala de apartament, la fel ar trebui sa fie interzise și chestiile astea pt apartamente.
    Ca doar îți iei hate de la vecini.
    Sau altfel dai sute de eur pe device și îl ții la 10% volum.
    Dar și când te apuca de o manea, știe tot blocul.

      (Citează)

    • Păi de ce te-ar apuca? Mi se pare mârlănie să deranjezi vecinii cu muzică puternică, indiferent ce asculți. Nu contează că sunt manele sau cea mai bună muzică din lume, tot deranj este.

        (Citează)

    • Pai si atunci de ce l-am mai luat? Sau de ce am dat atatia bani pe asta?

        (Citează)

  8. desi apreciez mult un sunet de calitate, nu pot sa inteleg mania asta pentru soundbar-uri scumpe. inteleg sa dai cateva sute de lei pe o pocnitoare chinezeasca ieftina in completarea pocnitorii chinezesti ieftine de TV pe care o ai (desi, daca ai pune banii aia la pretul TV-ului, probabil ai accesa un TV care si suna decent).

    insa, daca ai un TV performant, costisitor, nu inteleg de ce ai da 450$ (sau cat o ajunge la noi) pe un sistem audio proprietar (ORICE chestie smart e legata de ecosistemul cloud al producatorului. se razgandesc aia, ghinion. it happened in the past, it WILL happen again). [1]

    deci, IMHO, daca iti doresti sunet de buna calitate in completarea experientei vizuale premium oferita de panoul tau xLED, alege niste monitoare de studio. de la Presonus Eris – care sunt un sfert din pretul Beam si nu depind de niciun streaming pe bani, la chestii mult mai fancy in jurul sumei de 450 de rupii coloniale. read my lips: EVE Audio SC203 daca esti comod si vrei pachet, SC204 daca esti mai putin comod si vrei ceva mai serios. doar nu puteti compara un dif de 3″ sau chiar 5″ cu ce poate baga Sonos in cutiuta aia lata de o palma… si nu ma refer la volum! de bubuit tare poate sa bubuie orice manelofon cu luminite.

    si apropo: daca maine EVE da faliment (mira-m-as!), ramai cu niste difuzoare excelente pe care le poti folosi la PC, la telefon cu jack, la orice! no cloud, no updates, no remote bricking (banuiesc ca stiati ca asta inseamna reciclare la Sonos) [2]

    mie unul mi se pare absurd sa platesc Sonos (sau IKEA Symfonisk) niste multi bani si apoi sa platesc si la diverse servicii pentru a putea folosi ceea ce deja am platit! WTF! vreau un sistem audio care sa tina cu mine, nu cu ursul.

    singura justificare pe care o vad pentru asa ceva e fitza numita Dolby Atmos… daca stai la casa si vecinii sunt plecati, probabil ca poti pune cateva panouri acustice pe pereti si experimenta un fel de poor man’s cinema in your man cave…

    PS poate unii cred ca sunt eu vulpoiul care nu ajunge la strugurii Sonos:
    [1] https://www.wired.com/story/older-sonos-speakers-will-stop-receiving-updates/
    [2] https://www.theverge.com/2020/3/5/21166777/sonos-ending-recycle-mode-trade-up-program-sustainability

      (Citează)

    • Sonos se adresează unor oameni care vor și brandul, design-ul, aplicația șamd. Nu se laudă nimeni că are EVE Audio.

      E ca discuția de la telefoane. Dacă vrei unul care să fie decent la preț și să facă multe, ia X, Y sau Z pe Android. Și totuși, iPhone are 5 telefoane în top 10 cele mai vândute și sunt destule justificări pentru care merită acele vânzări de vreo 13 ani încoace.

        (Citează)

  9. Și eu îmi doresc un sunet mai calitativ pentru TV, m-am uitat inițial spre Bose smart 300, insa cu timpul, am văzut ca în cam toate recenziile găsite, acest Sonos beam 2 ar fi superior. Momentan am un soundbar de 4 ani, Samsung HW-K450, dar parca as vrea un upgrade la ceva mai calitativ. Nu sunt fan bași puternici, mai degrabă spatialitate și calitate a sunetului. Având bugetul cam la 2000-2500 de lei ma gândeam serios la acest soundbar, nu știu dacă este exact ce mi-as dori, nu sunt expert în domeniu. Zilele astea produsele Sonos au o și o reducere de 10% la emag.
    Ma lovesc totuși de o mica problema, nespecificata aici… Acest “beam” nu are niciun fel de display…iar pe tv, cand e conectat un soundbar, la ajustarea volumului apare doar semnul de speaker și “+” și “-“, fără a arăta nivelul volumului. La soundbarul actual este la fel, însă pe display-ul de la soundbar imi arata nivelul de volum. Asta e o mica problema pentru mine, fiindca nu vreau la vizionarea tv-ului sa fiu permanent cu aplicația pe telefon deschisa și sa controlez de acolo… Am citit ca de ani de zile, încă de la sonos beam 1, mulți utilizatori cu diverse TV-uri se loveau de problema asta… si sunt surprins ca nu s-a găsit o rezolvare între timp.
    Oare în bugetul amintit de mine, ce alternative ar mai fi, pentru un sunet calitativ (camera 18mp)? Fie cu subwoofer, fie fără.

      (Citează)

    • Între timp am returnat beam-ul.
      Sunetul e foarte bun, dar nu e pentru mine asa per total.
      *Pe site la emag nu scrie ca pe Android nu merge trueplay, numai pe ios…. si chiar ma bazam pe acea funcție. Per total aplicația de android mi se pare sărăcăcioasă, are 2 ajustări practic, bass și treble. Cu alte cuvinte, mi se pare ca se pretează utilizatorilor Apple.
      *youTube music nu merge, nu încarcă nimic în library, deși am premium. Am resetat, am reincercat, am schimbat limba, tara, nimic nu a mers.
      *Nu arată cifrele de volum, iar per total sunt diferențe enorme între canalele tv si netflix, YouTube. Pe tv merge încet, iar la același volum când dai pe netflix, e mult mai tare.
      Momentan rămân la soundbarul meu de 700 de lei, care în multe situații se aude comparabil cu sonos, în funcție se sursa. În sursele 4k cu
      atmos se observa diferența, e sunet superior pe beam. De asemenea am fost descurajat si de prețul restului de elemente pretabile de upgrade. Aproape 6000 de lei pentru subwoofer și 2 bucăți de sonos ONE.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus