►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
N-am mai testat de câțiva ani un telefon Motorola, iar noul Edge 20 Pro m-a surprins plăcut, l-aș numi un telefon bun la toate.
Motorola Edge 20 Pro este un “aproape flagship”. Ecran OLED de 6,7″ la 144 Hz, 1080 x 2400 px cu Gorilla Glass 5, Snapdragon 870 cu 6/8/12 GB RAM și 128/256 GB stocare internă, baterie de 4.500 mAh cu încărcare la 30W.
Camera principală are 108 megapixeli, f/1,9. Cea ultrawide are 16 megapixeli f/2,2 și telefonul integrează una cu zoom optic 5x, de 8 megapixeli și cu stabilizare optică pe acest modul. Frontala are 32 megapixeli.
Preț: 3.000 de lei la eMAG pentru varianta 12+256 GB.
Pentru cei care nu vor un text clasic, de citit pe îndelete:
Motorola Edge 20 Pro arată bine, pare un telefon serios, chiar sobru. Eu l-am testat în varianta Midnight Blue, care-i un albastru închis pe spate. Am înțeles că ar exista și o variantă cu piele artificială pe spate și aș prefera-o pe aceea – oferă grip mai bun și nu mai necesită o husă.
De remarcat că, fiind axat pe serviciile Google, are inclusiv buton de Google Assistant pe partea stângă.
Telefonul arată bine și se descurcă bine în toate funcțiile sale. Nu-i nimic de reproșat în esență. Ca aspect, ai bezel subțirel, iar spatele arată excelent cu acea textură discretă albastră ce face niște ape plăcute în lumină.
Hardware-ul este și el performant. Ecranul este foarte bun, luminos, culori vii, plăcut vizual în orice împrejurare. Poate fi setat la 144 Hz sau într-un mod Auto în care urcă adaptiv până la 120 Hz, în câteva trepte.
Chipsetul, acel Snapdragon 870, este o versiune a flagship-ului Qualcomm de anul trecut. Modelul testat de mine avea 12 GB de RAM și 256 GB stocare internă și s-a comportat excelent în orice situație.
Benchmark-urile sunt foarte bune, scoruri mari peste tot. Stress Test-ul a ieșit foarte bine, performanță constantă pe toate cele 20 de repetări, deci telefonul nu s-a încălzit și nu a intrat în limitare automată.
Modulul foto este foarte bun. Camera principală suprasaturează un pic canalul de roșu, dar în general obține imagini bune, cu texturi fine bine surprinse.
M-a surprins foarte plăcut zoom-ul optic 5x. Uitasem cât de util este un astfel de zoom. La 5x chiar simți că-i zoom, de fapt, având în vedere că acum algoritmii modern și senzorii de calitate pot obține un 2x sau 3x foarte utilizabil și pe camera normală. Motorola Edge 20 Pro, cu 5x zoom optic și stabilizare optică pe acea cameră, aduce un efect wow în utilizare și îți permite să “vezi” la depărtare.
Modul Night putea fi mai bun. Se cunoaște când îl activezi, că altfel ies imagini aproape negre în noapte, dar am văzut și implementări mai bune.
Un alt punct forte este insistența pe serviciile Google, Motorola fiind printre acei producători “all-in” în această privință. Ai cam toate programele Google preinstalate și inclusiv buton de Google Assistant (așezat prea sus).
L-am numit de câteva ori “aproape flagship”, deși are hardware de top. De ce aproape?
Pentru că sunt câteva minusuri. De exemplu, ai difuzor puternic doar în partea de jos, deci fără sunet stereo în jocuri sau clipuri video pe speaker.
Apoi, camera principală nu este stabilizată optic. Telefonul în sine nu are încărcare wireless.
Pentru mine problema cea mai mare a fost lag-ul la schimbarea între camere, durează aproape o secundă să treci de pe una pe alta. Activarea camerei cu zoom parcă durează cel mai mult, iar declanșarea fotografierii pe zoom durează minim o secundă. Apeși butonul… și după o secundă fotografiază. Și este software din acela ciudat, care de fapt chiar declanșează senzorul după acea secundă, nu doar stă blocat în procesare. Dacă miști telefonul în acel timp, fotografiezi chiar altceva. Demo aici.
Faptul că are senzorul de amprente pe lateral nu este un minus pentru mine, deși unii consideră că flagship este doar telefonul cu senzor sub ecran. Alții i-ar putea reproșa și încărcarea la “doar” 30W.
Aș mai reproșa faptul că, în ciuda serviciilor Google, rămăsese un pic în urmă cu update-ul. Am testat telefonul la final de septembrie si avea patch-ul de securitate de 1 august 2021. Samsung-ul meu S20 primise patch-ul de septembrie din primele zile ale lunii.
Mie Motorola Edge 20 Pro mi se pare un telefon performant, bun inclusiv la gaming pentru că are ecran mare, refresh înalt și ține sub control încălzirea.
Face fotografii bune. Problemele sale sunt de fapt minore, deși difuzoarele stereo cam sunt obligatorii la nivelul său de preț. Per total, însă, e un telefon bun și, dacă-i mai scade prețul cu 50-100 euro, va fi chiar foarte bun!
Merită remarcat că gama Edge 20 este ceva mai mare.
Edge 20 (și atât) are același ecran performant, un modul foto practic identic (zoom optic 3x în loc de 5x), baterie de 4.000 în loc de 4.500 mAh. Chipsetul este un Snapdragon 778G, care este cel mai puternic mid-range al Qualcomm, un model performant și suficient inclusiv pentru jocuri. Portul USB-C este doar USB, nu are și ieșire DisplayPort pe acolo, dar mă îndoiesc că asta contează pentru mulți. Costă, însă, cu 1.000 de lei mai puțin. La 2.000 de lei preț la eMAG, este o afacere foarte bună, zic eu.
Edge 20 Lite este un mid-range mai degrabă spre capătul inferior al gamei. Avantajul său este bateria de 5.000 mAh. Are ecran mare de 6,7″ la 90 Hz, două camere foto pe spate, dar chipset MediaTek Dimensity 720 5G. Costă 1.700 de lei la eMAG și mai bine plătiți diferența până la Edge 20.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
8 comentarii
22/10/2021 la 9:54 AM
Eu am platit 6.33998 Lei pentru 2 telefoane samsung s21 si am primit si un voucher de 10% din valoare. (emag)..nu vad de ce ai da 3000lei pe telefonul asta.
Alin(Citează)
22/10/2021 la 11:22 AM
Camera sau softul foto e cam varza din punctul meu de vedere.
L!nuX(Citează)
22/10/2021 la 11:33 AM
Folosesc de la birou un Motorola On de ceva vreme (mai bine de un an) in paralel cu un iPhone Xs (da stiu ca am un flagship si un entry level). Suparator este ca in mai putin de un an am trecut de la uau chiar se misca bine la pacat era bun la inceput.
Si asta in mai putin de un an!!! Dupa fiecare actualizare telefonul mai pierde cate putin din libertate de parca il trage ceva inapoi. E pacat pentru ca-mi amintesc ca era chiar ok la momentul in care l-am primit.
Nu cred ca a schimba telefonul in fiecare an si a te incarca de nervi pana la urmatorul entry level merita.
Daca e aproape flagship si trebuie sa-l schimbi anual sau la maxim 2 ani nu merita oboseala. Mai bine cumperi telefonul de top de anul trecut si macar stai linistit 2-3 ani in care te bucuri sau macar nu te obosesti cu mici probleme si mici agatari…
un om(Citează)
22/10/2021 la 12:49 PM
Mie fix asta mi se pare că e adevărata prosteală și bătaie de joc la adresa clienților – mai ieftin, dar prost și nu-și bate nimeni capul să meargă ca lumea. Nu zic că iPhone e perfect, dar să arunci aiurea n modele care să enerveze lumea la un moment dat nu e ok. Asta e piața din păcate, cam la fel se întâmplă și la laptopuri și tablete, unde după un an parcă nu e ce sperai.
Am înțeles că problema e la componente, unele telefoane practic folosesc virtualizare și emulare, iar asta necesită mai multe resurse pentru a face același lucru.
dam167(Citează)
22/10/2021 la 4:23 PM
@un om, telefoanele alea de 8-900 de lei sunt produse cu materiale de cea mai slaba calitate si astfel se deterioareaza foarte repede. De exemplu pentru procesor nu se folosesc sisteme de racire avansata si caldura care ramane constant in interiorul telefonului duce la degradarea tutror componentelor.
@dam167, ca sa poti sa vinzi un telefon cu 200 de euro trebuie sa reduci costurile peste tot. De la calitatea componentelor pana la optimizarea si testarea softului folosit. Nu ai efectiv suficiente resurse ca sa faci un soft la fel de eficient ca cel produs de Apple pentru telefoane de 5 ori mai scumpe.
Problema asta cu produsele ieftine care nu doar ca ofera o experienta mai proasta in utilizare, dar nici nu rezista la fel de mult in timp se intalneste peste tot, nu doar la telefoane/electronice.
Si o pereche de bocanci de 1000 de lei nu doar ca vor fi mai caldurosi si mai confortabili decat unii de 200 de lei, dar vor rezista si mai mult. Nu se vor descoase sau nu se vor rupe dupa 1 an de zile.
Andrei G(Citează)
22/10/2021 la 7:35 PM
Am un moto g7 plus care are peste doi ani și care merge și acum ca în prima zi (sunt atât de plictisitor încât și soția are unul identic :D, cumpărat tot cam in aceeași perioadă). Are stabilizare optică și încărcare pe 28 de watti, iar acumulatorul tine fara probleme peste zi, la felul în care îl folosesc eu desigur, deși este de doar 3000 mA. A costat 1000 lei și camera foto este excelenta pentru ce fac eu la serviciu – unde am nevoie de poze și scurte filmulețe. Pentru albumele foto ale familiei am un mirrorless. Nici măcar un factory reset nu i-am dat în cei peste doi ani.
Nu am cu ce să-l înlocuiesc deși parcă aș vrea, că m-am plictisit și, evident îmi doresc și eu și mai mult și mai mult, că doar sunt bombardat zilnic cu muniția marketingului și cu atâta nouă tehnologie pe care o văd continuu. Nu sunt dispus sa arunc cu sume uriașe într-un alt device, mai ales că actualul mă satisface foarte bine, iar un telefon fără OIS pe cameră nu mai vreau să iau în calcul vreodată. Doar un pixel m-ar convinge, dar pe astea nu le găsești oficial la noi.
Alin(Citează)
23/10/2021 la 8:59 AM
A ajuns un “aproape flagship” sa coste 3000 lei?
Doru(Citează)
23/10/2021 la 5:50 PM
mai adaugi 500 Ron si cumperi Pixel 6 si primesti si o pereche de casti Bose cadou
silvius(Citează)