un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion Days, Finestore, PC Garage, evoMAG, Altex, Flanco ◄◄

asus s5507

Facebook devine Meta și construiește un metaverse (și ce este acesta?)

28 Oct 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

21 comentarii

Compania Facebook își schimbă numele în Meta. Rețelele sociale deținute de companie —Facebook, Instagram, WhatsApp, Messenger— nu-și vor schimba numele. Este similar cu ce-a făcut Google când a redenumit compania mare Alphabet. Meta, a social technology company.

Felicitări userului din screenshot pentru cel mai bun comentariu pe acest subiect.

În caz că până acum ați citit printre rânduri ce vrea Zuckerberg să facă în viitor, atenția companiei Meta se va îndrepta spre a construit un metaverse. Cea mai simplă definiție ar fi o realitate virtuală în care oamenii pot vorbi, pot vizita chestii, pot face cumpărături șamd. Un fel de rețea socială uriașă, bazată pe interacțiune mult mai realistă de tip VR, care va fi viitorul Internetului și al interacțiunilor umane.

The “metaverse” is a set of virtual spaces where you can create and explore with other people who aren’t in the same physical space as you. You’ll be able to hang out with friends, work, play, learn, shop, create and more. It’s not necessarily about spending more time online — it’s about making the time you do spend online more meaningful.

Ca analogie, think Matrix. Sau OASIS din Ready Player One sau un fel de Second Life real, în VR. Este ceea ce o mulțime de cărți și filme SF visează încă de când s-au inventat căștile VR, acum mulți ani.

Are șanse? Eu cred că nu. Eu cred că va fi cel mai mare fail din istorie, având în vedere câți bani va băga Facebook Meta ca investiție în această direcție. Compania vorbește despre miliarde de dolari investite în metaverse doar în acest an, peste 10.000 de ingineri angajați pentru dezvoltarea sa șamd.

În același timp, însă, sunt sigur că acum 30-40 de ani cineva a spus același lucru despre Internet, despre WWW. “Da, sigur că vor da oamenii mesaje prin acest Internet, sigur că vor face cumpărături, cum să nu?” A început ca mesaje text pe un bulletin board și iată-ne astăzi.

Așa că nimic nu este exclus. Problema metaverse-ului este că-i făcut de Facebook Meta, care nu-i cea mai plăcută companie din lume. Zuckerberg își închipuie că fiecare dintre cei 3 miliarde de utilizatori ai produselor sale își dorește și mai mult Facebook în viața sa. Că oamenii adoră Facebook, iar doar ziariștii nesuferiți au ceva cu compania lui și i-o tot bârfesc de rău pe la știri. S-ar putea să aibă o surpriză aici. S-ar putea să descopere că oamenii nu doar că nu vor să dea și mai multe date către Facebook, dar că nu vor să o facă prin ochelari VR, că nu vor interacțiuni prea realiste, că uneori este suficient un mesaj text și un emoji.

Zuckerberg este însă convins că ne îndreptăm oricum în direcția VR-ului și atunci mai bine să-l construiască el decât alții, dacă tot are banii (9 miliarde de dolari profit în  ultimul trimestru!).

The metaverse isn’t a single product one company can build alone. Just like the internet, the metaverse exists whether Facebook is there or not. And it won’t be built overnight. Many of these products will only be fully realized in the next 10-15 years. While that’s frustrating for those of us eager to dive right in, it gives us time to ask the difficult questions about how they should be built.

How We’re Building Responsibly

We’ll work with experts in government, industry and academia to think through issues and opportunities in the metaverse. For instance, its success depends on building robust interoperability across services, so different companies’ experiences can work together. We also need to involve the human rights and civil rights communities from the start to ensure these technologies are built in a way that’s inclusive and empowering.

How we’re building responsably nu sunt cuvinte ușor de asociat cu Facebook Meta. Dar cine știe, poate peste 15 ani Zuckerberg va fi overlordul planetei.

sursa: pagina oficială și anunțul.

asus s5507

    21 comentarii

  1. După vreo 10 ani de Facebook, am închis contul. Prea mult timp pierdut pe toxicitate extremă. Algoritmul mă băgase într-o cutie Faraday din care nu ieșea nimic. Prietenii reali îmi spuneau că nu mai vad nimic de la mine, nici o postare, nimic, in timp ce eu eram foarte activ. Îmi pierdeam vremea incercind sa educ idioții patentați ai internetului, luind block de 1-3-7 zile pentru încălcarea regulilor ce se aplica doar unora. După campania alegerilor din us, in care Facebook a ajutat pe putinache să-și instaleze idiotul la casa albă, am zis că gata, e cazul să reduc prezenta. Acum Putinache își ia banii înapoi de la Facebook prin amenzi de milioane, adică i-a fwtut pe americani pe banii lor. Gata. Enough is enough.

      (Citează)

    • Realitatea este ca Biden a ridicat in primavara sanctiunile impotriva lui Putin, pe care Trump le-a mentinut pe toata durata mandatului.

      Realitatea este ca Biden a dat unda verde in primavara lui North Stream, in timp ce Trump s-a opus.

      Realitatea este ca Biden a cedat complet in fata lui Putin.

      Realitatea este ca toata povestea cu Trump platit de rusi e o mizerie mediatica pentru care nu a aparut nici o dovada in 5 ani de zile, si tu nu faceai decat sa raspandesti fake news.

      Realitatea este ca tu acum o sa scoti bani din buzunar ca sa-i platesti lui Putin ce pret la gaz vrea muschii lui. Aia e realitatea, nu cnn.

        (Citează)

    • @mac gregor, te obosesti degeaba, am incercat sa scot eu de la unu care tot asa avea impresia ca Trump e omul lui Putin, ce o avut de castigat Putin. Nu o putut sa imi zica nimic concret, cateva ineptii.

        (Citează)

    • @Alex

      Asa imi dau seama ca e fake news.

        (Citează)

    • chiar, ce o fi castigat Putin de pe urma faptului ca mandatul lui Trump a culminat cu o incercare de insurectie in cea mai puternica democratie din lume?
      nu-mi vine nimic in cap….

        (Citează)

    • Altu care crede ce ii zice Meta ca e “fact checked”.

        (Citează)

    • altu’ care a ajuns atat de intoxicat cu teorii ale conspiratiei incat nu mai are capacitatea de a percepe cat de cat corect realitatea.

      ce e dragule, nu a fost nimic in Hamerica, asa-i?

      “era decat niste uameni care protesta pasnic”

        (Citează)

    • @Marean

      Ai raspuns la ce am zis eu?
      Nu ai? Incerci sa schimbi subiectul?
      Oare de ce, ma intreb. (Ironic)

        (Citează)

  2. Zuckerberg e un sociopat, și nici măcar unul bine deghizat.

      (Citează)

    • Mie îmi sună a distopie. Zuck e, într-adevăr, un sociopat feroce. Cancerul numit Facebook se transformă în Meta (metastază).

        (Citează)

  3. Meta are cratimă!

      (Citează)

  4. Facebook nu merita folosit pt altceva decat pt trolling.

      (Citează)

  5. Am auzit prima dată termenul “metaverse” acu’ vreo două’j de ani în contextul unui software numit MIIS (https://en.m.wikipedia.org/wiki/MICROSOFT_IDENTITY_INTEGRATION_SERVER).

      (Citează)

  6. Acum înțeleg mai mult implicarea în oculus și de ce e musai sa ai cont Facebook că să poți utiliza casca.

      (Citează)

  7. Sunt oameni care nici acum nu cred in online, prefera vizite fizice la clienti, ca sa faca presiune si lobby.
    That’s a business sometimes.

    Si totusi, onlineul genereaza cele mai mari venituri.
    A.I. va fi predominant pe piata in urmatorii ani.

    Metaverseul nu va prinde la babaci, la fel cum telefoanele smart nu prind la cei batrani, decat la unii.

    Raspunsul daca metaverse-ul va fi a thing este dat de copiii pe care ii inviti sa testeze tehnologia actuala si sa spuna ce simt in legatura cu ea, daca s-ar intoarce, daca e fun, daca ii atrage.

    Realismul acesta in care traim cei la peste 40 ani poate fi mai ingust decat orice isi imagineaza cineva la 20 de ani.

    Ma intreb, cum pot sa fiu open minded la tehnologie, intr-o lume in proces globalizare?

    Take care

      (Citează)

  8. Trist să îți expui copilul la așa ceva. Citește studiile făcute în privința asta, expunerea de la vârste mici, și nu numai, creează dependențe cu consecințe dezastruoase asupra psihicului unui copil/adolescent. Avem în jur copii efectiv alienați de tot ce înseamnă mediul înconjurător și noi (ca să nu fim considerați babalâci, cum te exprimi) acutizăm problema, expunându-i la viitoarea mizerie clocită de mintea psihopată a lui Zuck.

      (Citează)

  9. fix la oasis m-a dus si pe mine gandul..
    si cum zicea cineva mai sus, noi am “pierdut” trenul asta

    tine de cei mici, daca vor fi atrasi sau nu de asta..
    daca ei la 40 de ani vor sta in casa 6 zile din 7 conectati la o casca vr..

      (Citează)

  10. Să “vizitezi” piramidele unde pe lângă faptul că te împiedici de Johha vezi peste tot reclame, în nisip, pe cer, peste tot pe unde le rămâne un loc liber:)).

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus