un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

ENGIE Thermo Smart este o ofertă avantajoasă pentru înlocuit centrala termică veche cu una modernă și smart

28 Oct 2021  ·

PUBLICITATE, TEHNOLOGIE  ·

24 comentarii

De vreo 4 ani, de câte ori vine vremea rea, nu pot decât să sper că n-am greșit neinstalând centrală termică atunci când am renovat apartamentul. Prea târziu pentru iarna asta acest gând, fingers crossed să nu înghețăm!

Ar fi fost bună o centrală termică, e clar asta. Eu sunt friguros, am scos plapuma de vreo 3 săptămâni. Mai rău este că, de când cu Alice, noaptea nu mă pot baza pe apa caldă de la rețea pentru că ar trebui să o las să curgă vreo 20 de minute pentru a veni caldă, cât să speli rapid copilul la un pitstop tehnic pentru schimbat anvelopele (mă refer la scutece, adică). Încălzesc o halbă de apă la microunde, ca-n vremurile preistorice. Aveam o cană pentru asta, dar am spart-o într-o noapte cu paper hands.

Pentru cei care au deja centrală termică în casă, ENGIE vine cu oferta Thermo Smart de înlocuire a centralei vechi cu una nouă și modernă, eficientă și cu consum mai redus de gaz, plus un termostat smart la pachet.

Poate că centrala veche se apropie de pensie, bate și troncăne. Mai important, poate că tu vrei o centrală nouă, cu garanție extinsă 5 ani, pe care să te bazezi că nu se strică în toiul iernii, într-o noapte din aceea de viscol sau de -20 de grade Celsius, cum cel mai probabil vom avea și acum. La cât de mult stau oamenii pe acasă în această perioadă, ar fi bine să fie cald și confortabil în interiorul locuinței.

Și mai realist vorbind, prețul gazelor fluctuează atipic în această perioadă, le crește prețul în toată Europa. Ar fi un moment bun să aveți o centrală modernă, care încălzește casa și apa arzând mult mai puțin gaz decât cea veche. S-ar putea ca banii dați pe centrala nouă să fie recuperați mult mai rapid, poate în 1-2 ierni, în acest mod.

ENGIE Thermo Smart ofertă două centrale termice în condensare în această ofertă: Ariston Clas One de 24 kW sau 30 kW și Viessmann Vitodens 050-W de 19 kW sau 25 kW, ambele cu clasa de eficiență energetică A. Fișele tehnice ale lor și o comparație între toate 4 modelele găsiți pe site-ul oficial, găsiți acolo și consumul maxim de gaz ca să o comparați cu a voastră.

Pachetul cu centrala și serviciile incluse poate fi achitat direct pe factura ENGIE de gaz, cu costul împărțit pe următoarele 60 de luni. Sunt o mulțime de orașe în care este valabilă oferta (și este activă inclusiv pentru clienții noi care vor înlocuire de centrală), vedeți tot pe site lista lor.

Oamenii ENGIE asigură instalarea, punerea în funcțiune și verificarea periodică a centralei, tot ei se ocupă de preluarea centralei vechi și ducerea ei la o fermă în nord, unde să-și trăiască liniștită restul zilelor (de fapt o reciclează). Există și monitorizare 24/7 și asistență tehnică, în caz că aveți nevoie de ajutor cu ea.

La pachet cu aceste centrale primiți și termostatul smart tado°, varianta wifi. Tado (o să-l scriu fără simbolul ° la coadă de acum încolo, că nu-i vina mea că i-au pus astfel de nume) este un dispozitiv discret, chiar minimalist, pentru reglat temperatura interioară. Are și aplicație de Android și iOS, așa că vă puteți controla centrala și din afara casei, din telefon.

Termostatul în sine asigură al doilea nivel de reducere a costurilor, pe lângă centrala modernă. Tado are câteva funcții smart în acest sens, de exemplu află singur prognoza meteo și ajustează automat centrala pentru a economisi gaz într-o zi cu soare. Mai are și o funcție prin care detectează ferestrele deschise, ca să nu meargă centrala la maxim ca să încălzească o cameră în care este fereastra deschisă pentru aerisire după o friptură well done. Sunt chiar curios cum face această detecție de fereastră deschisă. Site-ul oficial nu intră în detalii, așa că nu pot decât să bănuiesc că pe termostat îl trage curentul, la propriu, și imediat se prinde că-i deschis pe undeva prin casă.

Funcția cea mai importantă rămâne însă controlul de la distanță prin telefonul mobil. Poate ai plecat de acasă și ai uitat să reduci centrala; o poți face de pe drum. Poate revii acasă după 3 zile de Crăciun la părinți și vrei să găsești casa caldă, așa că pornești centrala cu 2 ore înainte de a intra pe ușă. Are inclusiv integrare cu Google Assistant, Alexa și Apple HomeKit, deci poți să țipi lucruri de genul “ok google, set living room temperature cu 25 degrees” dacă ai echipamente compatibile.

 

asus s5507

    24 comentarii

  1. Eu am incredere in Nicusor ca face treaba.

      (Citează)

  2. Sincer eu nu îi înțeleg pe oamenii din Bucuresti(ca de la ei aud în general), care se plâng de lipsa căldurii și a apei calde, atunci când acești oameni își permit cu siguranță achiziționarea unei centrale termice. Cine nu își permite, înțeleg, dar restul?

      (Citează)

    • Pot să-ți spun situația mea. Când am renovat, era decembrie pe final, nu era momentul de umblat la calorifere. Apoi, RADET-ul a functionat până acum câțiva ani fără probleme, odată ce pornea. Acum apar tot mai des avarii în diverse zone.
      Aș putea pune centrală acum, dar nu vreau să trag la vedere noile țevi către caloriferele existente. Mi se pare ceva de făcut la o renovare, când le ascunzi mai bine prin podea sau whatever. Plus umblatul după avize de debranșare, tras gaz (nu este pe etajul meu), găsit loc în casă pentru o centrală șamd.

      Eu din fericire stau într-o zonă în care n-au fost avarii în ultimii 2 ani. Probabil vor urma și astfel de perioade, că invariabil se strică țevile. Atunci probabil o să-mi pun direct una și o să zic “băi, ce prost am fost că n-am pus-o de mai mulți ani”.

        (Citează)

    • @Cosmin, unii nu înțeleg că sunt anumite zone în Bucureșți (nu puține) unde nu ti se permite să te debransezi și să îți pui centrală de apartament… Nu ai voie să îți pui centrală, înțelegi?

        (Citează)

    • Te poti debransa din orice zona, dqr costa mai mult(mai mult daca esti intr o zona “speciala”) . Sunt firme care se ocupa de toate actele. O sa platesti in continuare caldura care trece prin tevile din apartament.

        (Citează)

  3. pacat ca nu au si variante mai mari gen 35 kw. Le lipseste oferta fix acolo unde au clienti grasi cu consum semnificativ.

      (Citează)

  4. Andrei G:
    Sigur face treaba buna, dar din mandatul urmator. Pana atunci face studii si planuri de actiune.

    Pai da, ca mandatul asta are greaua mostenire. Mandatul viitor va fi mostenirea lui si se pune pe treaba

      (Citează)

  5. Cine isi inlocuieste centrala in noiembrie? asta presupune ca deja ai tras tevile si te-ai debransat de la sistemul central.

    Subscriu la ce s-a scris mai sus, cunosc multe persoane care ingheata iarna desi au salarii de peste 2.000 Euro pe luna, cred ca si telefonul lor e mai scump decat o centrala, cu tot cu montajul ajungi la maxim 2 salarii. Eu nu am auzit pe nimeni care sa spuna ca o firma de instalatori a refuzat instalarea unei centrale pe motiv ca locuiesti pe o strada anume

      (Citează)

    • Dar cate persoane care s-au debransat recent de la Radet (CMTEB) cunosti? Eventualpoti sa-i intrebi care au fost etapele, daca firma de instalatori a venit sa ii lege la instalatia de gaze si sa taie tevile vechi de la calorifere inainte sa aiba toate aprobarile.

        (Citează)

  6. Nu demult am fost nevoit sa fac modificari la sistemul de incalzire al casei. Strada mea fiind racordata la gaz in august-septembrie.
    In urma mai multor researchuri pe care le-am facut am ales sa merg pe mana Viessmann Vitodens 100-w modelul nou B1KF pentru partea de modulare si OpenTherm(asta ii un mod inteligent al termostatului de a controla modularea puterii centralei, fata de clasicul pornit-oprit).
    Pe partea de termostat am ales Tado, fiind compatibil atat OpenTherm cat si varianta clasica. Mare atentie la Tado, functiile de geolocation(setare temperatura mai mica sau oprire cand pleci de acasa) si window detection, de care vorbea Radu, sunt disponibile pe baza unei subscriptii de ~25 EUR/an. Eu mi-am facut o automatizare cu Home assistant prin API-ul lor care se ocupa de cele doua functionalitati. Pentru mai mult control am montat si valvele motorizate pe calorifere de la Tado ca sa am confort ajustabil pe fiecare camera.

    Legat de open window detection functioneaza avand la baza detectarea schimbarilor bruste ale temperaturii si umiditatii.
    https://support.tado.com/en/articles/3387308-how-does-the-open-window-detection-skill-work

      (Citează)

    • Eu am vitopend din asta fara condensare de acum 10 ani si moduleaza si ea puterea. Nu ca as sti ce inseamna asta mai precis dar asa zice baiatul care imi face revizia anuala.

      Marketing.

        (Citează)

    • Ma prapadesc de ras cu abonamentul la Tado.

      Daca zici ca ai HA, de ce nu iei un releu uscat sonoff sv de 20 de lei si impreuna cu orice senzori de temperatura sa iti faci termostate virtuale in HA? Eu am asa pt fiecare camera.

      Termostatul smart mi se pare cea mai mare risipa de bani cand vine vorba de device-uri smart.

      Iar sa mai platesti si abonament la el e ridicol.

        (Citează)

  7. Am și eu centrală din asta Clas One. Cu tot cu instalare, vreo 4200 lei anul trecut, prin înlocuirea unei alte centrale. Și oferta lui Radu este tot așa, instalare ÎN LOCUL unei alte centrale vechi deci nu plătești tragerea țevilor de calorifere, avizul de gaz, tragerea gazului ș.a.m.d – toate astea rămîn de la centrala veche ! Deci, într-adevăr, prețul în rate în acest caz este mult umflat.

      (Citează)

  8. Daca zici ca ai HA, de ce nu iei un releu uscat sonoff sv de 20 de lei si impreuna cu orice senzori de temperatura sa iti faci termostate virtuale in HA? Eu am asa pt fiecare camera.

    ai citi pe sarite sau cum? Combati ideea cu Opentherm cu nimic, doar sa consumi energie si kb de stocare.
    Oricum ai scapat din lista de materiale minim un raspberry sau un loc pt virtuala, un arduino/esp (se poate folosi direct PI legat la releu), ca sa nu mai zic de cunostinte IT si hardware ca sa realizezi singur treaba asta.

    Omul vorbea de conectivitate si pe OpenTherm, nu doar on/off termostat comanda exterioara cu HA sau cu ce termostat vrei tu.
    Prin OpenTherm poti seta si temperatura apei din instalatie, in functie de vremea de afara (senzor extern ar ajuta, modifica curba de incalzire).
    Nu cred ca aduci un castig imens, dar ca factor cool da bine.

    Am HA cu releu, o sa iau si un modul de legat la OpenTherm, asa de dragul tehnologiei.

    Succes!

      (Citează)

    • pai are deja HA, deci nu-i mai trebe nimic pe partea asta de hub/cunostinte.

      nu sari bre asa, ca nu am combatut nici un OpenTherm. Din ce inteleg eu, el nu foloseste opentherm, cel putin asa reiese din post.

      daca ar fi folosit, as fi zis ca e inutil, si de-abia atunci l-as fi combatut.

      dar uite, poate ma inveti tu la ce e bun opentherm – nu ce anume face, ca asta am inteles, ci la ce anume ajuta sa modifici temperatura apei atunci cand incalzesti in fct de temperatura de afara.

      ca vad ca si tu recunosti ca e mai mult coolness factor.
      altceva?

        (Citează)

    • Opentherm nu are nici o treaba cu modularea inteligenta. E un simplu protocol de comunicare.
      Modularea tine de centrala si da, versiunile noi de la viesman au o modulare mult mai mare, ceea ce e ideal pentru controlul cu termostate multiple. Daca ai un singur termostat, deci un singur circuit de caldura in casa, poate ca nu vei simti la fel de mult importanta modularii.
      Care e faza cu modularea, ca si pentru mine era un subiect despre care habar nu aveam. Centrala are o plaja de puteri in care poate functiona. Maximul e ce scrie pe ea: 24kW sau 32 sau ce putere maxima are. Dar pe noi ar trebui sa ne intereseze mai mult puterea minima la care functioneaza. Pentru ca maximul e atins strict pt incalzirea instanta a apei calde. La incalzire centrala functioneaza la putere mica, mai ales daca vorbim de incalzirea in pardoseala. In momentul in care ai si mai multe circuite de incalzire (adica ai 1 termostat in bucatarie, altul in living, altul in dormitor) cu care poti seta temperaturi diferite in fiecare camera, atunci vei avea situatii in care nu toate circuitele cer caldura. Poate in dormitor se atinge mai repede temp setata, ca e mai mic, si acolo se inchide circuitul. Mai ramane deschis doar cel din living si bucatarie. Poate se inchide si cel din bucatarie ca a ajuns la temp setata si ramai doar cu livingul. Deja necesarul tau de caldura trimisa de centrala a scazut la jumate. Aici intervine capacitatea centralei de a modula. Adica sa scada puterea la care functioneaza pt ca si cererea e mai mica. Centralele mai noi au puterea minima cat mai mica, gen 1.8 kW. Cele mai vechi au puterea minima 6 sau 8. E logic ca alea vechi o sa consume de 4 ori mai mult decat astea noi in functionarea la minim. Si cum ziceam, centralele functioneaza pt incalzire iarna la minim aproape tot timpul.
      Termostatele oricat de inteligente ar fi, spre centrala tot semnal de on/off trimit. Doar ca il trimit in anumite conditii mai complexe sau mai simple functie de capabilitatile lor.

        (Citează)

    • Merci de explicatii!

      Ce nu inteleg eu: daca apa se intoarce in centrala la o temperatura prea mare sau prea mica, centrala stie sa varieze oricum puterea arzatorului, ca sa o mentina cat mai aproape de 65 sau cat este la condensare – chiar si centrala mea de acum 10 ani face asta.

      Deci de ce mai e nevoie ca termostatul sa ii spuna sa faca ceva ce ea oricum stie sa faca pe baza temperaturii apei?

        (Citează)

    • Centrala iti tine apa la 65 de grade corect. Dar cat timp face asta? Daca nu ar exista un termostat (pe care ai setat sa zicem 23 de grade in camera) centrala ar merge la infinit si ti-ar trimite non stop apa la 65 de grade in instalatie. Da, cand returul e peste o anumita temperatura ea se opreste, dar porneste din nou cand returul scade…independent de cat ai tu in camera, daca nu ai termostat care sa o controleze.
      Tu ai 2 temperaturi diferite setate: cea la centrala si cea pe care o vrei tu in camera. Centralele mai noi fac ce faceau si cele vechi, doar ca functioneaza la o putere minima mult mai mica pentru a mentine acele 65 de grade. Cum ziceam, in mod normal zilele astea oricum nu mai vorbim de 65 de grade pentru ca centralele noi sunt concepute deja in ideea de a lucra la temperaturi mai mici, gen maxim 40 de grade pentru o eficienta buna.
      Restul “inteligentei” e in termostat. Functie de capabilitatile lui iti poate permite sa setezi temperaturi diferite pe intervale orare, sa dea semnal de oprire catre centrala cu 0.5 grade inainte sa atinga temperatura dorita in ideea ca oricum din inertie mai creste temperatura si dupa oprirea centralei si asa mai departe. Se poate merge mai departe cu senzor de exterior care sa controleze curba de temperatura a centralei functie de temperatura exteriora. Adica daca afara ai 10 grade, poate ca ai nevoie de doar 34 de grade la centrala ca sa ai 23 de grade in camera. Daca afara sunt -15 grade poate ai nevoie de 38 de grade in centrala ca tu sa ai tot 23 in camera. Ca sa nu te duci sa modifici manual temperaturile astea in centrala, senzorul face asta pt tine. Toate insumate duc spre o eficienta tot mai mare = consum mic de gaz.

        (Citează)

  9. Or fi alții mai chibzuiți ca mine, dar dacă centrala nu dă semne de oboseală nu o schimb, chiar dacă e veche. Asta înseamnă că, cel mai probabil, iau centrala nouă când pică aia veche. Nu cred că sunt o excepție tbh.

    Acum vreo luna și ceva a crăpat centrala din senin. Am aplicat pentru oferta asta; până am primit răspuns aveam deja instalată centrala de la Romstal.

    Ideea mi se pare f. mișto dar cred că înainte de publicitate trebuiau să finiseze serviciul și să îl adapteze la scenariile reale de utilizare.

      (Citează)

  10. Nimeni nu mentioneaza faptul ca “doamna” fosta primar a inghetat debransarile si le-a facut practic imposibile fara spagi ca pentru vamesi.

    In fine, revenind insa pe subiect, ideea celor de la Engie este buna dar aplicata prost. Centralele Ariston sunt printre cele mai nefiabile de pe piata, imediat dupa Motan.
    EON a venit cu Vaillant (care sunt chiar cele mai bune, echivalentul Daikin pe AC).

    Pentru cei care vor sa-si achizitioneze totusi o centrala cu sistem de condensare, fara “super oferte” si alte batai de cap, in functie de buget puteti alege asa:
    Economy: Ferolli, Saunier Duval
    Premium: Bosch, Viessmann
    TOP: Vaillant, Buderus

      (Citează)

  11. Vezi ca la romstal ca sa beneficiezi de garantie trebuie sa faci verificare anuala cu o firma agreata de ei ce costa ~14% din valoarea de pe factura. In 5 ani platesti 70% pt a avea garantie. Scrie pe spatele facturii/ certif de garantie. Stiu pt ca am luat tot de la ei acu 5 ani si am aflat de manevra dupa ce am achitat.
    Acelasi model de centrala luat din alta parte avea la fel 5 ani garantie, dar fara nici o verificare platita.
    In ce am scris mai sus nu includ verif iscir si gaze la 2 ani obligatorii.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus