un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Un clip educativ despre Țara Făgărașului

30 Oct 2021  ·

GÂNDURI  ·

15 comentarii

Astăzi poate aveți puțin timp. Uitați-vă la clipul de mai jos despre Țara Făgărașului, domnitorii de acolo și cetățile făcute de ei.

Mie îmi place istoria, așa că l-am privit cu mare interes. Culmea, mi-a rulat ca reclamă în timpul altui clip la care mă uitam și așa l-am văzut, dar l-am găsit apoi pe net ca să scriu despre el. Mi se pare uimitor cum o fortificație importantă acum câteva secole este o ruină în mijlocul pădurii în zilele noastre. Cum se schimbă drumurile și interesele…

Clipul este excelent filmat. Interviurile sunt bune. Este important ce se zice pe acolo despre Basarab și despre Negru Vodă privind posibila origine cumană a lor. Cumanii au fost un popor migrator care este posibil să fi avut o influență mai mare asupra istoriei noastre decât se învață la școli, dar școala românească are mare grijă să nu spună de vreun alt popor care nu-i dac sau roman. Poate de la cumani au rămas denumiri precum Comana, Comânești șamd. Puteți afla mai multe detalii despre această teorie prin ce-au scris inclusiv Nicolae Iorga și Neagu Djuvara.

Mi-ar plăcea să văd mai multe astfel de clipuri. Sunt mai educative decât orice text de istorie. E prima oară când văd că autoritățile statului fac și ceva util și de calitate.

Anul trecut, la o excursie prin țară, am vizitat Cetatea Făgărașului, are apare și ea în clip. Este în mijlocul orașului Făgăraș. Merită o vizită, dacă treceți pe acolo. Și mai frumoasă în zonă este biserica fortificată de la Biertan, care-i remarcabilă.

asus s5507

    15 comentarii

  1. A rulat ca reclama pe youtube? Nu ai premium?

      (Citează)

  2. De la review-uri pentru călătorii în “Zanzibar” la călătorii în… Făgăraș. 😁
    Ce evoluție fulminantă!! Ce să facem, e greu pentru toată lumea…

      (Citează)

  3. Frumos. Mulțumesc!

      (Citează)

  4. Niste analize genetice de calitatea la care s-a ajuns acum in secolul 21 ar putea face lumina in problema cumana.

      (Citează)

    • in 2019 ungurii au analizat genetic ramasitele regelui Bela III (a trait in secolul 12) si au descoperit ca se trage din Asia, zona Siberiei.

        (Citează)

    • N-ai cu ce compara. În 1000-2000 de ani se amestecă atât de mult popoarele încât nu se mai pot trage multe concluzii, mai ales că nu ai baza de comparație din secolul 10.

        (Citează)

  5. Atentie, ca in documentar sunt si niste informatii cel putin “poleite”, ca sa nu zic altfel. Niciodata nu mi-a placut aceasta infrumusetare fortata a istoriei, daca faci un documentar ramai strict la faptele acceptate, nu-l face romantat, doar ca sa dea bine pe ecran.

      (Citează)

    • Mie mi se pare că în România a fost ordin de țară că ne tragem din daci și din romani, iar orice altă migrație a fost ignorată. Influența slavă este imensă, dar abia este menționată prin cărți. În plus, chiar sunt puține informații despre ce s-a întâmplat prin aceste zone în secolele 5-10.

        (Citează)

  6. De la cumani ne-a ramas “decat” poporul roman. Povestea aia cu dacii si romanii e frumoasa, doar ca intre sezonul 1, care se termina cu cliffhanger-ul plecarii aureleine) si sezonul 2 (care incepe cu descalecatele) nu-ti lipsesc decat vreo 1100 de ani plin cu vid absolut. Practic in sezonul 2 s-au schimbat toti actorii, si e vorba despre alt fir narativ.

      (Citează)

    • Chestia că după un secol jumate de ”stăpînire romană” dacii din creierii munților nici n-au auzit că au fost cuceriți…

        (Citează)

    • Chestia e ca de la dacii din creierii muntilor, 1000 de ani nu ne-a ramas nimic, macar un pocal de vin cu ceva inscriptii despre ce s-a mai intamplat prin zona dupa ce s-a terminat sezonul turistic pentru romani. Aproape ca ai zice ca nu mai era nimeni in creierii muntilor.

        (Citează)

  7. boris:
    De la cumani ne-a ramas “decat” poporul roman. Povestea aia cu dacii si romanii e frumoasa, doar ca intre sezonul 1, care se termina cu cliffhanger-ul plecarii aureleine) si sezonul 2 (care incepe cu descalecatele) nu-ti lipsesc decat vreo 1100 de ani plin cu vid absolut.Practic in sezonul 2 s-au schimbat toti actorii, si e vorba despre alt fir narativ.

    Se știe că în retragerea aureliană a fost deportată toată populatia provinciei la sud de Dunăre. Iar locuitorii ce se aflau la nord, în zonele în care romanii nu au ajuns, au murit de plictiseală ulterior. Și uite așa s-a ajuns la un vid absolut, fără pic de informație timp de 1100 de ani. De, când nu-i buget, nici producătorul nu cere…

      (Citează)

  8. Uite un alt video excelent: https://youtu.be/wbXsvEUvzGs

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus