un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Am luat cărucior de copii Cybex Melio (și de ce l-am ales pe acesta)

27 Oct 2021  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

31 comentarii

Am cumpărat pentru Alice un cărucior de care suntem foarte mulțumiți până acum, un model numit Cybex Melio (nu molie). Costă destul de mult (2.800 lei – teoretic gama medie de preț, dar tot scump) și a fost cea mai scumpă achiziție pentru copil. Mă gândesc însă că îl vom utiliza poate chiar zilnic până pe la vârsta de 3 ani, așa că de fapt stă bine ca preț versus durata de utilizare.

Cum alegi un cărucior de copii? În primul rând trebuie să încapă în lift. Liftul nostru are 60 cm deschidere și cred că 100 cm adâncime, deci acestea erau condițiile ca să încapă căruciorul. Cu lățimea nu-i de joacă. Dacă un cărucior are lățime mai mare decât liftul, nu va intra, punct. Cu adâncimea e posibil să o mai rezolvi. Unele cărucioare au mânerul rabatabil și mai scazi de acolo câțiva centimetri.

Liftul trebuie măsurat cu ruleta în mână. Importantă nu este lățimea cabinei în sine, ci deschiderea ușilor ei, care este de obicei mai mică decât cabina la lifturile vechi din blocurile clasice.

Mai contează greutatea căruciorului. Contează pentru că-l ridici peste borduri, îl iei pe sus ca să urci scări unde nu este rampă, îl rabatezi și-l pui în mașină etc. Cu cât mai ușor, cu atât mai bine. În plus, la greutatea căruciorului se adaugă cea a copilului, asta veți împinge sau ridica multe luni sau ani de zile. Habar n-am până la ce vârstă se folosește de fapt un cărucior de copii, dar îmi închipui că minim 2-3 ani. Un copil de 3 ani tot nu poate merge distanțe mari fără a obosi și deci îl ajunge înapoi în cărucior la drumuri lungi sau vreun concediu cu vizitare.

Mai sunt alte elemente secundare care contează și ele, dar mie nu mi se par cruciale. E bine să aveți roți cât mai mari în diametru, măcar pe spate; asta va permite să ridicați căruciorul mai ușor peste trepte sau borduri. Contează să fie ușor de rabatat și să ocupe cât mai puțin loc în acest mod, ca să nu vă ocupe portbagajul mașinii în întregime.

Majoritatea cărucioarelor țin cam aceeași greutate maximă a copilului, deci nu-i de obicei un criteriu de departajare. Cam toate au și material rezistent la apă, husa se poate scoate pentru spălare șamd.

Cybex Melio are 49 cm lățime. Lungimea cu landoul pus pe el, care-i cel mai lung accesoriu, este de vreo 87 cm. Sunt dimensiuni excelente. Liftul nostru este mic, dar tot îmi permite să rotesc la 90 de grade căruciorul după ce intru în el și să mai încapă acolo încă 2 persoane sau o persoană cu multe bagaje.

Greutatea este de 6,2 kg, o altă valoare excelentă. Am văzut cărucioare și de 15-16 kg! De la 9 kg în jos deja cred că-i bine.

Am luat culoarea River Blue, care-i mai degrabă spre turcoaz. Matilda voia pe roz, dar eu nu pot fi văzut împingând un cărucior roz, mi s-ar strebezi unghiile.

Căruciorul poate avea 3 forme, apropo:

  • sport, care-i varianta în care copilul stă ca într-un scaun. E gândit pentru copii mai mari de 6 luni, care-și țin singuri capul și au oasele mai bine formate.

  • landou, care-i patul orizontal pentru bebeluși. De la cuvântul landou am ajuns să botezăm căruciorul “Lando Norris”.
  • scoică, care-i un scaun auto pentru bebeluși, dar se poate monta și pe cadrul căruciorului.

Când zici cărucior, te gândești la varianta sport și la aceasta se referă de obicei dimensiunile și greutatea oficială. Un cărucior 2-în-1 este sport+landou. 3-în-1 este sport+landou+scoică.

Ai nevoie de scoică pusă pe cărucior? Nu prea. Nu-i recomandat să ții copilul prea mult în scoică, nu-i bună pentru spatele bebelușilor. Există situații când pui scoica pe cadrul căruciorului, de exemplu când duci copilul la doctor, dar parchezi la mama naibii de spital, așa că iei scoica din mașină și o pui pe cadrul căruciorului ca să-l transporți pe roți până la spital. Altfel, cari scoica în mână și are vreo 4 kg plus greutatea copilului.

Noi am luat varianta 2-în-1. Scoica Cybex Aton și cu o bază ISOFIX compatibilă ajungea să coste prea mult. Am luat cărucior Cybex Melio 2-în-1, iar pentru scoică auto am ales un model Graco SnugEssential și cu bază compatibilă care împreună au costat jumătate cât cea Cybex. Nu o pot pune pe cărucior (teoretic aș putea cu niște adaptoare gândite pentru asta, dar nu am găsit unele), dar practic nu am simțit apoi nevoia.

Căruciorul este extrem de ușor de manevrat, împins, ridicat, luat curbe, făcut curse cu alți părinți prin parc șamd. Cu landou pe el este mai greu de cei 6,2 kg de mai sus, cred că ajunge la 8 kg, dar tot ușor și foarte manevrabil este. Dezavantajul său este că are roțile cam mici, dar până acum nu l-am simțit. Are amortizare pe puntea spate și pe aici prin cartier n-ai nevoie de roți mari, că nu facem offroad.

Am pus-o pe Matilda să mă filmeze dezasamblându-l. Întâi scot landoul de pe el. Se apasă două butoane, se ia landoul, se pune în portbagaj. Teoretic acesta se mai poate rabata suplimentar pentru a deveni mai plat, dar nu fac și asta.

Cadrul se rabatează la fel de simplu. Se dă mânerul peste cap și se strânge totul, devine și el chiar plat. Bănuiesc că, dacă este nevoie mare de spațiu, îi poți scoate și roțile, operațiune care mai adaugă câteva secunde. Animația de mai jos este în timp real, doar cea de mai sus era pe fast-forward 2x:

Mi s-a părut amuzant că există și o variantă Cybex Melio cu cadrul din fibră de carbon. Per total îi mai reduce greutatea cu 600 de grame, ceea ce mi s-a părut inutil, că atât ia un bebeluș într-o lună sau pui tu o sticlă de apă acolo și gata, s-a dus avantajul carbonului. Costă câteva sute de lei în plus acela. O fi pentru fanii tuningului auto. Din fotografia făcută la târg am observat apoi că are și mâner îmbrăcat în piele, nu cauciucat.

Sunt trei magazine care vând Cybex: Erfi, la Timpuri Noi, Baby Matters, oarecum vizavi de Carrefour Orhideea, și Depozitul de Cărucioare, în Militari. Vă recomand Erfi deoarece la prețul afișat pe site mai scad 10% dacă mergeți în showroom ca să plătiți și ridicați produsul. Este un soi de ofertă permanentă scrisă la casa de marcat sau cel puțin asta a fost situația în cele 2 luni cât ne-am interesat noi de cărucioare și am trecut pe acolo. Showroom-ul lor este util, vă explică persoana de acolo tot felul de avantaje și dezavantaje la diverse modele de cărucioare, le puteți măsura șamd. Mie mi-a arătat și cum să montez scoica mai bine în mașină.

Și Baby Matters are un showroom frumos, dar mai mic. Din când în când au reduceri de preț pe site, la campanii promoționale, și căruciorul ajunge la preț cât este la Erfi cu reducerea de 10%. La Depozitul de Cărucioare nu am ajuns niciodată, dar i-am văzut la târgul Baby Show din septembrie, au și ei Cybex și alte mărci.

Mai sunt și alte magazine, uneori apar pe eMAG sau Altex, dar recomandarea mea este să vedeți un cărucior înainte să-l cumpărați pentru că pe Internet este haos. Multe modele nu precizează dimensiunile sau nu-i clar cum le-au măsurat.

Accesoriile sunt mega-scumpe și ele. Am luat un cup holder de pe eMAG cu 30 de lei, un no-name cam dubios, dar își face treaba, ține cafeaua cât plimbi copilul. Altceva nu contează.

Cele trei firme de mai sus au mai multe mărci în showroom. Un alt showroom mare este cel din Bebe Tei Sun Plaza, unde sunt expuse vreo 30 de tipuri de cărucioare. Trebuie să mergeți voi cu ruletă acolo, că lipsește la raft orice informație despre ele. Noi le-am măsurat pe toate și din 30 doar vreo 6 modele ar fi încăput în lift (cele Per Perego păreau promițătoare – ce aliterație!), așa că închei urându-vă să aveți lifturi de bogați!

asus s5507

    31 comentarii

  1. Si eu sunt super multumita de acest carucior, mai ales ca nu am lift la bloc si urc 3 etaje cu landoul in care este bebelusul.
    Pentru mine criteriul definitoriu a fost greutatea lui, de 6.2 kg. De abia astept sa montez partea sport, pentru ca pot strange caruciorul cu totul.

      (Citează)

  2. Uite la asta nu ma gandisem cand am dat mai mult pe apartament nou, la economia pe care o voi face cand iau caruciorul. Si avand in vedere ca am avut un carucior Graco la jumatate din pretul acestui Cybex, am economisit vreo 0,2 metri patrati de apartament :)
    Plimbari lungi si placute, si vreme buna!

      (Citează)

  3. daca tu crezi ca la 2 ani cand fuge in toate directiile o sa poti sa plimbi comod in acelasi timp un copil si un carut (separat).. s-ar putea sa ai o surpriza.

    pentru distante lungi.. s-ar putea sa fie mai comod sa il ie (pe copil) in brate cand oboseste.
    in plus.. de la o varsta.. daca il dai jos din caucior.. o sa fie complicat sa il convingi sa urce la loc.

    da, fiecare are preferinte diferite.. dar ca idee.. lucrurile se schimba evolueaza rapid cand copii sunt mici.

      (Citează)

  4. Cred ca trebuia sa te consulti cu noi inainte :))
    Tipul acesta de carucior il folosesti 6 luni- 1 an dupa care iti dai seama ca nu prea mai sta in el mult timp. O sa vrei sa iei un carucior sport care are 3.8 KG si ocupa mai putin spatiu.

      (Citează)

    • Exact asta vroiam sa scriu si eu. Sa-l intreb daca n-are prieteni cu copii mai mare care sa-l fi sfatuit inainte. Carucior din asta, 2-in1 sau 3-in-1, e folosibil pana la maxim 1 an. Apoi treci pe cel sport, usor, chiar daca 3-in-1 are si varianta sport tot incomod de folosit va fi. Eh…nu conteaza, peste cateva luni, 1 an, il poate vinde pe asta si-si ia un Maclaren

        (Citează)

    • Da, vezi carucioarele pentru 0-6 luni vs cele sport. Rotile sunt cam mici si subiri si asta il face mai putin confortabil pentru 0-6 luni.

        (Citează)

    • Mda, noi am folosit caruciorul de genul asta 3-in-1 (Graco) cam pana pe la 3.5 ani. Dupa primele 6 luni landoul si scoica devin inutile si vei folosi doar 1-in-1.

      De pe la 1.25 ani am cumparat un carucior special pentru calatorii, f usor, din stofa aerisita, cu paravan soare si husa ploaie (optionala), pliabil complet cu o mana (se face cam cat un catalog de note de pe vremuri, dar gros de 20 cm) dar si manevrabil complet cu o mana, doar vreo 4-5 kg, roti mici.
      Am zburat de vreo 8-9 ori cu el (gratuit la avion), rezistent de n-a avut nici pe naiba.
      Recomand o jucarie din asta care merge cam pana la 4 ani.
      Asa cum bine remarci si tu, chiar daca copilul nu mai foloseste carutul pentru deplasari uzuale, totusi in calatorii cand ai de mers 7-10-15 km pe zi sau ai de asteptat legatura cateva ore noaptea intr-un aeroport, copilul nu face fata sa mearga pe jos sau sa stea in picioare sau in fund pe scaun.
      Plus ca nu mai ajunge sa doarma in pat normal la pranz sau seara, caz in care, copilul isi poate face somnul bine merci in intimitatea familiara a caruciorului propriu, intins la cca 80grade (nu am vazut carucioare travel cu sezuturi care sa se poate lasa perfect la orizontala).

      PS:
      Da, bravo! Primul lucru masurat de mine inainte sa decid modelul de carucior a fost interiorul liftului! :-)

        (Citează)

  5. Caruciurul Graco al meu e trecut, dupa puradica mea, pe la inca 3 puradei si e teapan inca. Pret mega decent.

      (Citează)

  6. Sunt curios ce parere o sa ai peste un an. Cand creste un pic si devie mai activa sunt sanse mici sa mai vrea sa stea acolo. La noi a fost util timp de 6 luni caruciorul asta de tip versatil. Apoi am folosit unul sport, luat cu vreo 300 de lei din hypermarket pentru ca era mult mai usor si compact, iar de pe la 1.5 ani deja tricicleta cu maner.

      (Citează)

  7. În căruț o să stea până pe la 1 an, după care probabil o să-l ții pentru deplasări. Noi i-am luat o tricicletă pliabilă, dar nici în ea nu prea mai vrea să stea.

    La Erfi am fost pentru scaun de mașină, dar am mers cam degeaba, impresia a fost că vor să vândă doar cybex și / sau britax, pentru că despre orice alt scaun întrebam automat discuția se ducea către cybex / britax ca fiind cele mai bune :)
    Am rezolvat cu scaunul de mașină la Bebe Tei în Plazza.

      (Citează)

  8. come on guys, ati folosit carutul pana la 1 an.
    si la 2 ani, vara, cand erati afara si voia copilul sa doarma la pranz, unde dormea? in brate?

    dar cand aveati de facit 20 de minute pana in parc, copilul mergea pe jos la 2 ani?

    folosesti carutul pana la 3-4 ani cel putin.

    sigur ca il folosesti mai putin odata ce copilul incepe sa mearga, dar de folosit il folosesti.

    de asemenea carutul este indispensabil in vacante, daca esti genul care nu prefera sa se imbuibeze la all inclusive.

      (Citează)

  9. Am luat de la cybex scaun auto care era bun pentru cam toate categoriile de vârstă. Foarte bun (îl am de 4 ani). Daca o sa ai nevoie pe viitor îți recomand.

      (Citează)

  10. Albastru? O sa zică lumea ce băiețel frumos aveti… m-am uitat mai atent si în anumite poze pare turcoaz, dar tot baietesc imi pare. Acum, ca prințesa a ajuns la un an si 4 luni, imi dau si eu cu parerea din experienta noastra. Căruciorul mare, cu landou, scoică si chestia aia mai sport l-am folosit prea puțin. Maxim către un an. Landou-ul si scoica cam 5-8 luni, partea sport o mai folosesc prin casa si foarte puțin afară, este mare și când se adună încât nu imi ramane loc în portbagaj la masina de prea multe când îl am. Am trecut la un cărucior sport cu închidere tip umbrela si este preferatul nostru când ieșim. Asta când vrea să stea în el, ca mai mult prefera doar mersul în picioruse si tinuta de mână. Am vrut doar să zic că este si posibilitatea ca durata calculată de utilizare să fie mai scurtă. În rest, sanatate maxima! De la cel mai tânăr membru nwradu pana la bunicul mândru de asa nepotica. Apropo, cum se mai simte în prezent? Mi-a făcut putina panică povestea voastră cu salvarea care nu mai vine. Toți uitam ce e in spitale în acest moment si poate ar fi bine sa ne amintim ca suntem mai mult pe cont propriu.

      (Citează)

    • Da, albastru. Nu inteleg de ce trebuie sa imbraci fetitele in roz si rosu, invariabil. Sau sa ai carut roz. Eu imi imbrac fetita in albastru, galben, verde. Detest rozul. La 1 an si ceva deja nu prea mai au rabdare in carut, vor sa exploreze, putin probabil sa-l folositi pana la 3 ani.

        (Citează)

  11. Timpul va spune daca este si fiabil. Noi suntem la al 3-lea copil cu un Adamex(cred ca e facut in Polonia dar nu stiu sigur). Merge inca ca nou(i-am facut ceva mentenanta, i-am schimbat rulmentii de la roti intrucat am mers cu el prin apa de mare si au ruginit, si i-am schimbat caucicurile intrucat am facut cam multe pene si erau tocite tare). E foarte asemanator cu ce ai luat tu doar ca un pic mai solid si mai mult ca sigur mai greu(pt noi greutatea a contat destul de putin intrucat singurul moment cand l-am ridicat de jos a fost cand l-am bagat in portbagaj si atunci oricum ii demontezi cadrul si scoica/sportul/landoul si greutatea se imparte). Noi am carat cu el inclusiv pepeni de 10kg sau saci de cartofi in cosul de jos, nu l-am menajat deloc…
    PS: suportul ala este pentru cutia de bere, nu pentru biberon :D

    https://www.bekid.ro/carucior-copii-3-in-1-avenger-plus-av7-camarelo.html?gclid=Cj0KCQjw8eOLBhC1ARIsAOzx5cEb2OIGcsMUowfWElA9Cj6Gj9n2Q48B5aaQr6jOuOhj6wlCBbWjvb0aAsQEEALw_wcB

      (Citează)

  12. Si noi am folosit carutul standard pana pe la un an, dupa cel sport, mai ales in vacante. In paralel si manduca. Pe la doi ani in brate, apoi s a descurcat singura :)

    Noi nu am dus carutul in casa (desi liftul e spatios); a ramas mereu in portbagajul masinii. A fost mai usor pentru noi.

      (Citează)

  13. Salut Radu,
    Eu va mai recomand si un baby monitor. Te scuteste de multe griji, mai ales cand bebelusul doarme in alta camera.

    Eu am avut un mappy in genul la asta: https://www.emag.ro/sistem-complet-baby-monitor-video-si-audio-siguranta-bebe-videobaby-6003-wireless-ecran-hd-xxl-3-2-inch-lcd-vedere-noctura-posibilitate-de-a-vorbi-cu-bebe-senzor-de-temperatura-cantece-de-leagan-suzet/pd/DM3LKNBBM/?ref=fam#Alb sau varianta asta https://www.emag.ro/monitor-video-bebelusi-virtual-baby-6001-night-vision-monitorizare-temperatura-alarma-cantece-de-leagan-ispbaby601/pd/DLL77SBBM/?X-Search-Id=d6518c890bd5249ad12a&X-Product-Id=34895808&X-Search-Page=1&X-Search-Position=17&X-Section=search&X-MB=0&X-Search-Action=view.

    Ne-a fost foarte folositor: nightvision, temperatura camerei, senzor de zgomot, partea de monitor portabila, pe acumulator, raza decenta >10 m prin multi pereti.

    Acum sunt in voga si mai moderne cu cloud & stuff dar nu le-as folosi din motive de China access, 0 security.

      (Citează)

  14. Al meu băiat a învățat să meargă la fix un an. De la un an si două luni a refuzat orice alt mijloc de locomoție. De la doi la 4 ani bicicleta fara pedale. Evident ca tot o chestie de genul am cumpărat si eu. Partea buna si investiția s-a recuperat din faptul că a mai dus încă doi copii după. Si surpriza ăștia tot in jur de un an au acceptat căruțul. Landoul la mine era o chestie ce putea fi folosit si pe timp de iarnă cu material izolant detașabil. A ajuns dormitorul la pisici.

      (Citează)

  15. Deea:
    Da, albastru. Nu inteleg de ce trebuie sa imbraci fetitele in roz si rosu, invariabil. Sau sa ai carut roz. Eu imi imbrac fetita in albastru, galben, verde. Detest rozul. La 1 an si ceva deja nu prea mai au rabdare in carut, vor sa exploreze, putin probabil sa-l folositipana la 3 ani.

    Păi nici eu nu inteleg, doar am spus cum e lumea, iar căruciorul nostru e maro cu ceva bej…
    P.S. Si eu detest rozul…

      (Citează)

  16. Iti urez sa vrea sa stea in el.

      (Citează)

  17. Salutare! Și noi așteptăm un pitic în luna decembrie și suntem la capitolul căutat cărucior pentru bebe. Momentan, am ochit unul de la Inglesina, modelul Quad, 3in1. Ne-am bucura dacă vreunul dintre cititori, în cazul în care au interacționat cu acest model, ne ar spune părerea. Mulțumesc!

      (Citează)

    • Am avut eu Inglesina 3 in 1, nu quad ci alt model care nu mai exista, dar sunt convins ca e aceeasi Marie cu alta palarie, ca asta fac firmele, mai schimba numele.

      Excelent a fost, l-am folosit 7 ani la doi copii si apoi l-am vandut! – atat de buna era starea lui dupa 7 ani, incat am putut sa il vand.

      Deci e o alegere foarte buna. Nu lua nici rosu, nici albastru, ca sa il poti vinde mai usor cand termini cu el. Zic asta pt ca probabil e scump, eu am dat 3500 de lei acum 10 ani, si am avut si reducere la targ.

        (Citează)

    • Eu as lua acum yoyo. Are rotile cam mici pentru drumuri proaste, dar e singurul pe care il poti folosi de la inceput pana la sfarsit. In Paris, lumea are doar Yoyo, el si pliindu-se ocupand cel mai putin loc.

        (Citează)

    • Mulțumesc pentru feedback!

        (Citează)

  18. 3 ani ??! Haha.
    La un an a descoperit mersul biped, iar de atunci refuză orice variantă a căruciorului.
    Ham.

      (Citează)

    • Cel mic ar trebui să se dezvolte în ritmul lui normal, să învețe să meargă în mod natural și să nu fie forțat prin intermediul unui ham. Ca să nu mai zic că hamul poate deteriora articulațiile copilului. Niciun ham. Lăsați copilul să se miște în ritmul lui. Hamul, noua găselniță a părinților prea ocupați să-și supravegheze copilul…

        (Citează)

  19. Sa te gandesti si la scaunul de masina… uite cateva sugestii daca te intereseaza: https://www.iasi4u.ro/pana-la-ce-varsta-este-obligatoriu-scaunul-auto-pentru-copii/

      (Citează)

  20. Din experienta mea cu 2 tzanci de 4 si 2:

    -carucior 3 in 1 tine pana la maxim un an – dupa poate vrei ceva mic cu care sa calatoresti gen GB Pockit. Sa iti iei si manduca daca nu ai inca.

    – atat caruciorul tau cat si GB-ul de mai sus au inconvenientul ca au rotile mici- o sa va blestemati zilele prin Bucuresti cu trotuare distruse sau cu masini parcate.

    Insa GB Pockitul si-a meritat banii: a plimbat ambii copii pana pe la 2 ani si se pliaza super bine fiind proiectat fix pe dimensiunile de bagaj de mana moca. Cand o sa inceapa sa mearga iti ureze noroc in a tine copilul in carucior, de dormit o sa doarma mai comod in manduca (pusa in spate) si o sa fie super usor si pentru voi sa va miscati.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus