un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Apple lansează chipseturile M1 Pro și M1 Max cu upgrade serios de performanță și noi MacBook Pro cu ele la bord

18 Oct 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

25 comentarii

Nu mă așteptam la un astfel de salt de performanță de la o generație la alta. Adică procesoarele Apple M1 de anul trecut deja s-a dovedit că sunt excelente, fiind foarte performante în timp ce consumă puțină energie.

Mă așteptam deci ca generația doi să fie un update modest, un facelift gen +25%-30%.

Apple a prezentat două noi procesoare, M1 Pro și M1 Max. Mai mari, cu mai multe nuclee, cu îmbunătățiri pe toate planurile. M1 Pro are performanță CPU cu 70% mai mare decât M1, iar modulul său grafic are 200% performanță mai mare. Este construit în 5 nm, are până la 32 GB de memorie, 10 nuclee pentru procesor (din care două low-power) și 16 nuclee grafice.

M1 Max… este în altă ligă. Controlează până la 64 GB RAM de tip LPDDR5. Rulează până la 20 de streamuri video ProRes 4K și până la 7 streamuri video ProRes 8K. Se duce la 10 nuclee CPU, dar 32 nuclee grafice, ajunge la 400% performanță grafică față de M1-ul de anul trecut.

Interesant este sporul de performanță pe partea grafică. Adică generația M1 deja le-a tras-o tare celor de la Intel. M1 Pro și M1 Max deja se iau de NVIDIA. Apple a arătat că oferă performanță comparabilă cu un high-end laptop PC cu placă grafică discretă (cel mai performant găsit în piață, au zis ei, deci probabil un RTX 3080?), dar cu un consum energetic mult mai mic.

Mai mult, Apple M1 Max oferă acea performanță și pe baterie, pe când o placă grafică discretă pe baterie practic devine melc.

Am văzut că insistă tare și pe codare și decodare ProRes, care-i un codec folosit de profesioniști și pe care Apple îl implementează și pe noile iPhone 13. Așa creezi un sistem interconectat, în care dispozitivele conlucrează, aplicațiile sunt toate pe arhitectură ARM și software-ul este atent controlat.

Noile MacBook Pro cu aceste procesoare par extraordinare. Le-au adăugat cititor de carduri SD, că degeaba aia procesor foarte capabil de codare și decodare video, dacă nu poți transfera rapid fotografiile și clipurile video în laptop. Le-a revenit mintea cea din urmă, cum se zice, și s-au întors la cititor SD și la port HDMI.

Au și notch pe ecran, cum spuneam zvonurile. Bezel-ul devine foarte subțire în acest mod, iar peste notch vine bara de stare din MacOS, deci nu-i foarte deranjant. Mi se pare o idee bună și cred că va fi replicată de foarte mulți.

Ecranele au rezoluție foarte mare indiferent că vorbim de 16″ (3.456 x 2.234 px) sau 14,2″ (3.024 x 1.964 px), refresh la 120 Hz și luminozitate ce urcă până la 1.600 nits. SSD-ul poate avea maxim 8 TB. Autonomia este de până la 21 de ore de redare video. Cu toate porturile sale, un M1 Max poate controla trei ecran Pro Display XDR (acelea mișto 6K, dacă nu mă înșel) și un televizor 4K.

Camera este îmbunătățită, în sfârșit, cu una 1080p f/2. Microfoanele sunt îmbunătățite, difuzoarele la fel. Ar putea fi unul dintre cele mai performante laptopuri din piață, dacă nu cel mai cel. Profesioniștii care lucrează pe MacBook Pro vor primi o unealtă foarte puternică.

Dacă vreți să vă cumpărați un MacBook Pro, așteptați-le pe cele noi, ajung în magazine pe 26 octombrie. Există și variante ceva mai reduse, cu chipseturi octa-core și 16 GB RAM, grafică cu 14 sau 24 de nuclee. Prețurile încep de la 2.250 euro pentru MBP de 14 inci și 2.750 de euro pentru varianta de 16 inci. Cel mai scump MBP de 16″ ajunge la 6.650 de euro, dar în principal din cauza SSD-ului de 8 TB.

 

PS1 : Mi-a plăcut mult cursul de Arhitectura Microprocesoarelor în facultate. Prin ce face Apple acum în domeniul ARM, mi se pare că trăiesc și eu una dintre perioadele de glorie ale acestui domeniu.

PS 2: Un MacBook Pro cu procesor M1 Max n-ar trebui să se numească MacBook Max?

PS 3: au lansat și noi AirPods, generația 3, la 199 USD. Au “spatial audio”, 6+24 ore autonomie, IPX4. Au mai lansat și un plan mai ieftin pentru Apple Music, Voice Plan care este gândit doar pentru dispozitive Apple. Asta înseamnă că poți rula muzica din iPhone sau MacBook pe căști sau difuzoare Apple, dar nu o vei putea reda pe difuzoare Sonos sau altă marcă. De fapt, sunt curios dacă funcționează cu alte căști decât AirPods. Posibil să nu.

asus s5507

    25 comentarii

  1. “Adică generația M1 deja le-a tras-o tare celor de la Apple. M1 Pro și M1 Max deja se iau de NVIDIA.“
    De la Intel.

      (Citează)

  2. Cum arată producția video de la Apple, e wow. Mai ales laboratorul ăla…

    Atâta timp cât Johny Srouji este la Apple, nimeni nu o să-i întreacă la procesoare.

    Și cum creierul și inima unui device este procesorul, ei bine, Apple este în altă ligă.

      (Citează)

  3. NOTCH PE LAPTOP BAAA
    baaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

      (Citează)

    • … vs rama groasa inutila.

      ce alegi?

        (Citează)

    • Rama groasa inutila. La orice ora! Nu e ca la telefoane, nu am nevoie sa bag laptopul de 16 inchi in buzunar, nu jumatea aia de centimetru de rama facea diferenta la spatiul ocupat in rucsac.

        (Citează)

    • Dar unde îl bagi dacă nu in buzunar? Nu din acest motiv îți iei laptop? Nu ca sa fie portabil? Înseamnă ca nu ai nevoi de laptop…îți iei frumos un mac mini sau un pc cu celeron, ca probabil nu ai nevoie mai mult…

        (Citează)

  4. Rezultatele lor în testele lor cu softurile lor. Seems legit, of course.

      (Citează)

    • Păi, de asta îți iei Apple. Că-ți place Final Cut Pro, nu musai Premiere. Dar stai liniștit, sunt sigur că și în Premiere Pro va fi superior.

        (Citează)

  5. Poate ma insel dar o sa vai verific: abonamentul de voce merge pe orice casti problema este ca va putea fi accesat numai utilizand comenzi vocale (asa isi creaza obiceiul) adica nu vei putea sa cauti cu tastatura nici pe mac nici pe iphone). O rogi frumos pe Siri sa dea drumul la play list sa caute o melodie in library si tot asa.

      (Citează)

  6. AMP cu Zoican?

      (Citează)

  7. Am primit eu mesaj ca, fiindca am casti Airpods, imi dau juma de an de muzica gratis, parca. N-am fost atent, ca nu ma intereseaza, dar nu cred ca te limiteaza la ce asculti. Pur si simpliu, daca ai castile infegistrate pe contul ala, poti asculta apple music streamed pe orice dispozitiv.

      (Citează)

  8. trebuia sa iau mai multe actiuni apple

      (Citează)

  9. Notch-ul ala e un punct slab in structura de rezistenta si cum toata lumea ridica ecranul cu un deget de la mijloc vor fi ceva ecrane sparte, nu m-as mira sa vad un scandal urmat de un lawsuit urmat de apple iesind in fata publicului si zicand “You are holding it wrong!”.

      (Citează)

  10. Deci aia care si-au luat laptop cu M1, cel mai minunat etc procesor din lume, si-au luat teapa, corect?

    Si nu imi spuneti, astia de la Apple habar nu aveau anul trecut de M1 Pro sau Max, nu? A fost o descoperire epocala facuta acum cateva luni, au fost si ei complet surprinsi.

    Si toata lumea e acum pe spate, la fel ca la M1.
    Funny.

      (Citează)

    • Nu și-a luat nimeni țeapă, laptopurile alea merg și acum. M1 a fost lansat pe calculatoarele de bază, alea mai ieftine, nu pe vârful de gamă. Anul viitor probabil vor prezenta un desktop cu M1 Max sau o viitoare iterație ca să completeze linia de mac-uri. Cine are nevoie de ăla de 16” nu s-a înghesuit oricum la un MacBook Air sau un Pro de 13”.

      Dacă an de an apare ceva mai bun nu înseamnă că iei vreo țeapă.

        (Citează)

    • De obicei, “ceva mai bun” NU inseamna “ceva de 2 ori mai bun”, corect?

      Si din cate vad eu, pretul la laptopuri cu M1 nu este la jumatate fata de cele cu M1 Pro.

      Asta e teapa in carticica mea, dar ok, parerile pot fi diferite.

        (Citează)

    • Tu compari ultrabook-uri cu worstation-uri – e mai clar acum? Nici cu intel nu aveai i9 pe 13”, alea mai mici nu aveau niciodată același hardware ca vârful de gamă. Cum ziceam, era clar ca modelul de 16” va avea alt procesor decât M1, altfel era lansat anul trecut.

      Oricum ai lua-o, nu văd unde e țeapa. În plus M1 e prima iterație, n-are cum să fie vreo referință mai mulți ani la rândul. Un ultrabook nu e echivalentul unui worstation indiferent ce zic unii youtubări.

        (Citează)

    • Ok, am inteles.

        (Citează)

    • ce zici tu aici suna cam asa: aia care si-au luat skoda anu’ trecut si-au luat teapa anu’ asta cand au vazut ca a iesit un nou lamborghini.

        (Citează)

  11. Eu vreau să văd review-urile, mi se pare ciudat că de data asta n-au zis nimic de jocuri – când au lansat M1 au subliniat faptul că era peste GPU intagrat ca performanță în jocuri.Probabil că încă nu va fi la nivelul nVidia, dar dacă se apropie, e remarcabil pentru un consum așa mic.

    Apropo de consum, încărcătorul e de 140W, probabil că de asta au trecut din nou la mag safe.

    Au adăugat și suport pentru căști cu impedanță mare, ceea ce unii vor aprecia – nu sunt mulți ăștia dar, ei chiar vor aprecia, pentru că ar elimina un amplificator pentru căști.

    Prețul e foarte bun. Dacă am calculat eu bine, modelul de 16” ar ajunge pe la 20 de mii de lei cu 32 GB unified memory și 1 TB de stocare, adică cu aprox. 4 mii mai ieftin decât modelul precedent cu i9 (varianta de bază) și Radeon 5500M (cu aceeași stocare și 32 GB RAM).

    Per ansamblu are tot ce urlau unii că lipsea la modelele 2016-2020, chiar și touchbar-ul l-au scos. Design-ul nu-mi place în mod deosebit, dar cred că arată mai biine în realitate decât în randări. Muchiile teșite fac laptopurile să pară mai subțiri, la fel e și la iMac cu M1, pare mai gros decât e.

      (Citează)

  12. Marean:
    De obicei, “ceva mai bun” NU inseamna “ceva de 2 ori mai bun”, corect?

    Si din cate vad eu, pretul la laptopuri cu M1 nu este la jumatate fata de cele cu M1 Pro.

    Asta e teapa in carticica mea, dar ok, parerile pot fi diferite.

    Ăăă ba cam e la jumătate. Macbook Air începe de la 999$, Notchbook Pro de la 1999$.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus