►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Acum o săptămână, în ziua de duminică, am chemat ambulanța pentru tata. Nu a venit. Până la urmă l-am dus eu la un spital.
Treaba a fost cam așa. Pe la ora 15 mă sună mama speriată, zicând că tata are dureri puternice în piept și tensiunea 20. Gândul meu inițial a fost că nu folosește bine tensiometrul digital pe care-l are în casă, că tensiune 20 la un om care uzual are 11 mi se părea prea mult.
M-am dus la ei. Stau aproape, la două blocuri distanță. M-am dus cu tensiometrul meu, că am și eu unul.
Chiar avea tensiune foarte mare. 17 la o mână, 19 la cealaltă. 15 minute mai târziu, când i-am luat-o din nou, avea 19 la ambele mâini. Cea mai mare valoare văzută a fost un 197 cu 98. Nici nu știam că aparatul putea să afișeze valori așa mari. Și da, îl durea puternic în piept, undeva aproape de “în curând o să țip de durere pentru că nu mă mai pot abține”.
Tata este obez diabetic cardiac, cu bypass dublu făcut anul trecut pe artera descendentă anterioară. Mai are și tremor esențial și dureri articulare periodice. În total ia o găleată de medicamente în fiecare zi.
Așa că am sunat la 112 ca să chem ambulanța, că mă gândeam că face un infarct sau că i s-a rupt operația sau ce-o fi. El se jura că nu-i durere de inimă (știe cum este aceea), ci mai la suprafață, poate o hernie sau altceva. Dar, per total, era un caz clasic de chemat salvarea și de mers la spital pentru o ecografie sau alte analize.
Am sunat la 112. Am dat datele mele și ale lui. Am fost întrebat care-i problema. Am zis “-Are dureri puternice în piept și tensiune 19, luată de noi. -Este cardiac? -Da, a făcut bypass anul trecut, dar un control de acum câteva luni nu a găsit alte probleme”. M-au întrebat dacă este vaccinat, am zis că de trei ori. Mi s-a zis “ok, vă fac legătura la salvare” sau ceva asemănător, să rămân pe linie.
Am rămas pe linie vreo 5 minute de muzică de stand-by. După ce a răspuns cineva, am explicat din nou cele de mai sus. Mi s-a spus “ok, trimitem o ambulanță pentru probleme cardiace, va ajunge rapid”.
“-Ce înseamnă rapid, vă rog?”
“-Câteva minute… maxim jumătate de oră.”
“-Bine, mulțumesc!”
Era ora 16. Ambulanța nu a sosit niciodată.
În următoarea oră i-am pregătit un bagaj de spital. Tata se văita de dureri în piept tot mai puternice, încerca să găsească o poziție mai bună de stat pentru a le diminua. Tensiunea tot 19 era.
Tensiunea arterială ridicată putea avea ca explicație o combinația nefericită de medicamente. Le-a luat chiar el pentru durere, dar unul dintre ele poate ridica tensiunea în anumite situații și în combinație cu alte medicamente (cu ibuprofen, de fapt). Era o posibilitate ca tensiunea ridicată să nu vină de la inimă, ci să fie efectul medicamentelor.
Mama, care este farmacistă, a decis să-i dea din nou un medicament ce scade tensiunea. I-a mai dat și aspirină, care poate fi utilă în caz de infarct sau AVC. Vreo 20 de minute mai târziu, avea tensiune 18. După alte 20 de minute, tensiunea scăzuse la 16.
(Nu luați singuri medicamente, nici măcar în situații de urgență. Mama are experiență de o viață în farmacie, știe ce face, dar chiar și așa i-a dat acele medicamente pentru că ambulanța nu mai apărea).
Pe la ora 18, după două ore de așteptat ambulanța, am decis să-l ducem noi la spital. Tata a spus că nu vrea la spitalele de urgență, că acolo vedeam pe la știri că este coadă de ambulanțe din cauza covidului și șansele să-l lase să aștepte cu orele pe vreun culoar până să fie văzut de cineva erau mari. Îi era frică și de covid, desigur. (Nu aveți acces la postarea unui prieten de pe FB, că-i friends only, dar povestește acolo cum este un spital de stat în aceste momente și cum nu poți da de multă lume pe acolo).
Matilda a sunat pe la spitalele private și am decis să-l duce la Spitalul Ponderas al Regina Maria. Motivul? Are o cameră de gardă bine pusă la punct și, deși nu aveau cardiolog de gardă, ne-au spus că pot chema într-o oră unul de acasă, contra-cost, dacă este cazul. Matilda a mai sunat și la alte spitale private, dar răspunsurile au fost mai slabe, de la “nu avem cardiolog și nu putem chema” și până la “este duminică după-amiază, e doar un medic pe aici și nimic altceva” sau “nimic, este totul închis”.
Așa că, la vreo 2 ore și 15 minute după ce am ajuns eu acolo, tata s-a îmbrăcat lent și cu durere în piept și a coborât pe picioarele lui la mașină, să-l duc la spital. Ceea ce am și făcut.
Între timp eu sunasem la 112 ca să întreb când vine ambulanța. Nu a răspuns nimeni în vreo 20 de secunde de sunat.
Pe drum, după plecarea noastră, am sunat din nou la 112 ca să anulez solicitarea pentru o ambulanță. Nu voiam să ajungă vreo mașină la noi, care plecasem deja de acasă, în loc să meargă la altă persoană care avea altă urgență. Nu mai știu dacă aici au răspuns cei de la 112 sau n-au răspuns, dar m-au sunat ei înapoi după vreun minut. Am spus că vreau să anulez o solicitare de ambulantă. Am dat iarăși toate datele mele și ale tatălui meu, adresă, telefon, tot.
Răspunsul a fost “-Ok, vă transfer la ambulanță” sau ceva așa.
Mi-a răspuns o doamnă căreia i-am spus pe scurt ce vreau acum. M-a întrebat dacă am solicitat ambulanță de testare sau de transport covid. I-am spus că niciuna, eu sunt cu probleme cardiace. M-a întrebat dacă aveam solicitarea la Ambulanța București sau la SMURD. I-am spus că nu mi-a spus nimeni astfel de detalii. Cred că s-a lămurit că nu aveam la ei solicitarea, ci la… ceilalți. M-a transferat la altă persoană căreia i-am spus pe scurt coordonatele cererii mele și că solicit anularea, mi-a răspuns un “bine, am anulat” și asta a fost totul.
Vreau să zic că nu dau vina pe nimeni de la ambulanță pentru că nu a sosit o mașină în acele 2 ore și aproape 30 de minute. Văd și eu ambulanțele gonind în toate direcțiile prin capitală, văd la știri ce-i prin spitale. Personalul de urgență are destule pe cap în acest moment și nu-i bănuiesc că n-au avut chef să vină și la tata, ci probabil au fost mult prea ocupați cu cazurile de covid.
Concluzia de reținut de aici este, mai degrabă, că în aceste zile nu vă puteți baza pe ambulanță. Nu se știe în cât timp vine. Dacă nici la ceea ce părea o urgență cardiacă nu a apărut o ambulanță în 2 ore și ceva, în București, atunci când și pentru ce ar putea sosi? Dacă tata ar fi avut un infarct real, probabil ar fi murit.
În cel mai bun caz, dacă aveți nevoie de o ambulanță, chemați-o de la primul semn de probleme, nu când este deja o situație gravă. Durează până sosește o mașină. Sau mergeți direct la un spital de urgență (n-aș ști care), dacă se poate.
O altă concluzie este să nu combinați medicamente fără să cereți opinia cuiva specialist în așa ceva. Știu că toată lumea dă deja sfatul acesta. Iată, nu este dat de pomană.
Pe tata l-am dus la Ponderas. Frumos acolo, s-a ocupat o întreagă echipă de el, dar pe bani ca la privat. A fost însă un moment când n-a contat asta și nu pot decât să zic “bine că i-am avut”.
I s-a luat sânge pentru analize de urgență, apoi i s-a făcut un EKG la inimă. EKG-ul a eliminat posibilitatea de infarct sau altă problemă cardiacă, totul părea normal acolo. Tensiunea era 16, i-au pus perfuzie. Apoi i-au făcut și o ecografie cardiacă pentru că se pare că de fapt era un cardiolog pe acolo. Ecografia nu a arătat probleme în acel moment, ci doar ceea ce știam deja că are, o problemă la o valvă ce trebuie monitorizată.
Bănuiala s-a îndreptat apoi spre un ulcer puternic sau probleme biliare, că se pot manifesta tot prin astfel de dureri. După toate aceste analize, i s-a făcut și o tomografie a întregii părți superioare a corpului. Doar tomografia aceasta a costat 1.400 de lei, dar de fapt este un preț bunicel pentru că acum are analize complete pentru toate organele. Este bine la rinichi, niște grăsime pe ficat și pancreas, bine la plămâni, la inimă, are o mică depunere de colesterol pe artera abdominală ce va trebui și aceea monitorizată în viitor, prostata ok.
I-au găsit însă vezica biliară deformată și îngroșată într-o parte. Teoria este că a avut niște spasme ce au provocat acele dureri în piept, că durerea de la bilă radiază în diverse zone ale corpului aparent fără legătură cu ea. Mai poate fi în continuare ulcer, dar cu șanse mai mici, că nu are antecedente în acest sens.
Am stat în fața spitalului de la ora 19 la ora 2 noaptea. L-am luat apoi acasă pe tata, tot pe picioarele lui, cu indicația de regim și odihnă. În următoarele 2 zile i-a scăzut treptat tensiunea la valoarea normală de 11 și l-a lăsat și durerea în piept. Crisis averted, doar mulți bani cheltuiți.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
51 comentarii
25/10/2021 la 6:49 AM
Bine ca a fost ceva mai puțin grav si s-a rezolvat. Acum rămâne doar să dai în judecată statul român ca să îți recuperezi banii dați la privat.
Nici analizele nu poți să le faci când vrei, maică’mea a reușit să facă un atac de gută și după consultație, analize și diagnosticul de la privat mai are de făcut o litanie de investigații. Dupa primele 4-5 zile ale lunii nu mai ai unde sa faci analize gratuit pe asigurările de stat, sunt consumați banii alocați deja.
Și din 3 asociații de locatari ramase 2 acum, pensie, servici zeci de ani a plătit tone de bani la stat. Acum că are nevoie, sau așteaptă sau se duce din nou la privat. În cazul ei nu este chiar urgență maximă, atacul a cedat la medicamente… dar alte boli nu sunt așa.
Gaelex(Citează)
30/10/2021 la 9:35 PM
Știu, ai mei se chinuie destul de mult cu programări la stat și așteaptă după bugete și “poate trimestrul următor”. Asta e viața.
nwradu(Citează)
25/10/2021 la 7:29 AM
“Concluzia de reținut de aici este, mai degrabă, că în aceste zile nu vă puteți baza pe ambulanță. Nu se știe în cât timp vine. Dacă nici la ceea ce părea o urgență cardiacă nu a apărut o ambulanță în 2 ore și ceva, în București, atunci când și pentru ce ar putea sosi?” – mi-e teamă că nu te prea puteai baza nici înainte, am 2 povești asemănătoare pre-covid.
Cristina(Citează)
25/10/2021 la 8:28 AM
Eu am chemat salvarea in Buciresti asta vara si a venit in 5 minute.
Eu cred ca e din cauza valului 4.
Marean(Citează)
25/10/2021 la 9:34 AM
Si eu am avut o experienta similara. Nu a venit chiar in 5 minute, dar nu a durat mai mult de 20 de minute.
Andrei G(Citează)
30/10/2021 la 9:35 PM
Eu am chemat acum 3 ani și a venit în vreo 10 minute, da.
nwradu(Citează)
25/10/2021 la 7:31 AM
Sanatate multa!
F.(Citează)
25/10/2021 la 7:51 AM
Aseara am primit accept pe blog multumesc, radu ce ai patit cu tatal tau este de SF,partea proasta este ca ne-am obisnuit sa credem ca este normal.Daca se intimpla o tragedie doamne fereste SI PIERDEAI UN PARINTE?
PLATESTE CINEVA PENTRU CEVA IN TARA ASTA.
darie gheorghe(Citează)
30/10/2021 la 9:35 PM
Mulțumesc!
nwradu(Citează)
25/10/2021 la 7:58 AM
We are fucked …
Dacă tatăl tau nu te avea aproape si nu existau fonduri disponibile .. nici nu vreau sa mă gândesc
Adi(Citează)
25/10/2021 la 7:58 AM
concluzia : e bine sa ai bani
Ionut(Citează)
25/10/2021 la 8:14 AM
Sa vezi cand nu e de-ajuns… Aia la privat nu fac traume. Vedeti cum treceri strada.
add(Citează)
25/10/2021 la 8:26 AM
Yup, din pacate in Romania poti avea servicii medicale cat de cat decente doar daca ai bani. In alte tari din Europa sunt gratis.
Valabil si pentru scoli: ori noroc, ori bani.
Din pacate unele lucruri care in alte parti sunt gratis nu le poti cumpara nici cu bani in Romania. Exemplu: aer cat de cat curat, copaci, o calatorie in siguranta cu masina personala si altele.
Marean(Citează)
25/10/2021 la 9:37 AM
Aer cat de cat curat, copaci, astea sunt lucruri pe care le poti cumpara daca ai destui bani si in Romania. Doar ca nu le poti cumpara in centrul Bucurestiului, trebuie sa te indepartezi putin de principalele orase. Nici in orase mari din Europa, cum ar fi Barcelona, Roma, Paris, nu prea ai parte de aer curat.
Andrei G(Citează)
25/10/2021 la 9:58 AM
Ce voia sa zica Marean e ca nu poti avea toate lucrurile respective in viata de zi cu zi, care implica munca, scoala pentru copii, acces la diferite facilitati etc. Iar in alte orase le poti avea fara a locui in centru.
Giani Mucea(Citează)
30/10/2021 la 9:38 PM
Dar nu și de urgență. Dacă era chiar ceva de rezolvat la urgență, nu se descurcau nici la privat.
În principiu, s-ar putea trăi bine și în România. În general stăm bine. La unele aspecte, însă, am rămas rău în urmă, precum la Sănătate, Justiție, Poliție.
nwradu(Citează)
25/10/2021 la 8:34 AM
O întrebare sinceră, că nu știu prea bine cum merge sistemul de urgență: de ce ai ales să suni la ambulanță în loc să îl duci tu cu mașina? Salvai cele 2 ore de așteptat. E mai bine să vină ambulanța? Primești ceva „beneficii” dacă ești adus cu ambulanța la spital?
Razvan(Citează)
25/10/2021 la 9:06 AM
In spitalele de urgenta nu ai acces fizic in momentul asta. Sunt peste tot imagini cu cozile de ambulante care aduc cazuri de COVID. Cozile alea sunt la intrare, in multe cazuri unica intrare a spitalului. Daca te duci cu masina ta, probabil nici nu te mai lasa sa intri pe poarta.
Chiar si in vremurile normale, mersul cu masina ta e cea mai proasta optiune, pentru ca, odata ajuns la spital, trebuie sa treci prin triaj. Mersul cu ambulanta asigura un fel de pre-triaj, cei din ambulanta pot comunica direct si mult mai precis decat tine ce problema ai si nivelul de gravitate, asa ca la spital intri direct pe fluxul corect. (macar in teorie)
E ca la call center, nu suni direct la echipa tehnica, te preia intai 1st level support, care in multe cazuri poate chiar sa iti rezolve problema.
Sorin(Citează)
25/10/2021 la 9:21 AM
Ptr ca e posibil ca omu bolnav sa trebuiasca manevrat intr-un anume fel, functie de ce suferinta are. Tu daca-l iei de aripa si-l bagi in masina pa bancheta, s-ar putea sa nu fie taman ok.
Bunica-miu, acu multi ani a cazut lat dupa ceva efort pe la tara. Tata l-a pus in masina si hai la spital. Acolo a descoperit ca facuse atac cerebral si nu trebuia miscat. Trebuia chemata salvarea, manevrat cu grija, pus la orizontala etc.
Blackskull(Citează)
25/10/2021 la 10:10 AM
In plus, inainte de covid cel putin, cei care veneau cu ambulanta aveau prioritate in fata celor care asteptau deja la camera de garda.
nashu_mare(Citează)
30/10/2021 la 9:40 PM
@Razvan: pentru că nu știam dacă este bine să mișcăm noi un om cu tensiunea 20 și dureri în piept. Trebuie întâi să vină cineva să-l controleze, să-i dea ceva rapid de scăzut tensiunea, poate să-l ia cu targa.
În al doilea rând, pentru că știam de la știri că la spitalele de urgență e coadă de ambulanțe. Ce făceam eu, parcam la 500 de metri distanță de intrare și îl căram în brațe? Nu pot face asta.
În al treilea rând, echipajul de intervenție știe la ce spital să-l ducă, în funcție de ce are. Eu riscam să ajung la Universitar și de acolo să fiu trimis la Colentina șamd.
nwradu(Citează)
25/10/2021 la 8:35 AM
Alexandru(Citează)
25/10/2021 la 8:58 AM
Hai sa ii mulțumim lui Arafat. Ar trebui sa dai vina pe ambulanta, data viitoare s ar putea sa nu ai 2 ore și nici sa poți sa mergi tu cu bolnavul la spital.
Dragi oameni ai internetului, afli cum e în viata reala când te dai cu capul de realitate.
mircea2(Citează)
25/10/2021 la 9:09 AM
Zi mersi ca nu au venit dupa ce ai plecat de acasa, ca te puneau sa platesti deplasarea. I sh*t you not!
Florian(Citează)
25/10/2021 la 9:18 AM
Nimic nu e gratis, boss.
Emil(Citează)
30/10/2021 la 9:42 PM
Păi nu-i gratis, dar nu e că eu sau părinții mei n-am plătit toată viața contribuția la Sănătate, nu?
Unele servicii “gratuite” din România sunt de fapt preplătite de noi sau plătite de comunitate, precum școli, spitale, etc. Că nu se strâng suficienți bani este o altă discuție, ca și cea cu felul în care se cheltuiesc cei strânși.
nwradu(Citează)
25/10/2021 la 10:01 AM
Păi nu prea ai cum să găsești o ambulanță liberă cam peste tot în țară pentru că nu mai fac față să transporte la spital dacii liberi și șoșocari pe care ia durat în cot de Covid și de vaccin . Așa că în cazul unui caz mai grav ai toate șansele să mori acasă, că nu vine nimeni să te consulte și să te salveze. Se pare că Șoșoacă,Pop, Bittman …. și-au făcut treaba foarte bine.
Doc(Citează)
25/10/2021 la 10:13 AM
Sunt convins ca tatal tau si-ar fi dorit sa ii fie publicata intreaga istorie medicala, nu am niciun dubiu.
miluch(Citează)
25/10/2021 la 10:15 AM
Multa sănătate, asta e cea mai importantă.
Și înainte de covid erau cazuri când salvarea venea după 1-2-3-8 ore. Eu nu mai acuz pe nimeni.
Bughy(Citează)
25/10/2021 la 3:40 PM
Da, dar pt simptome descrise ca in cazul unui infarct (i.e. ce a povestit Radu), la un om care a trecut recent printr-un bypass, inainte de pandemie ambulanta venea in cateva minute. Asteptai mai mult pt probleme care nu pareau sa iti puna viata in pericol, indiferent cat de grave erau.
A.(Citează)
25/10/2021 la 3:57 PM
@A am caz cunoscut la care nu a ajuns în 2 ore și a plecat singur pentru că era aproape de spital în craiova. când a ajuns la spital a făcut vreo 3-4 „stop cardio-respiratorii” dar totul a avut un final fericit.
bughy(Citează)
30/10/2021 la 9:45 PM
În București aveam convingerea că salvarea vine rapid. Pot fi și probleme, dar sunt mai degrabă excepții de la regulă.
nwradu(Citează)
25/10/2021 la 10:19 AM
In februarie fetita cea mare a facut Covid si am chemat 2 ambulante una pentru testare si una pentru consultarea fetitei deoarece se simtea foarte rau, avea febra tuse, dureri mari in tot corpul si fiind copil (6 ani) normal ca ne-am panicat. Ambulanta pentru consult a sosit in maxim 10 minute de la apel si ne-a linistit oarecum ca asa se manifesta si la copii, ne-a dat indicatii dar fara medicamente. Copilul a doua zi nu a mai avut aproape nimic.
Ambulanta pentru testare a venit tot in acea zi dar pe la ora 23 si a fost putin stresant pentru copii in sensul ca a trebuit sa ii trezim sa le bage “monstrul in alb” betisorul in nas.
Apropos de reactii… fetita cea mica de 3 ani nu a avut niciun simptom doar a tusit o singura data. Diferenta intre ele este ca cea mica mananca mult mai sanatos legume, fructe iar cea mare fuge de ele. Deci conteaza enorm de mult.
ovidiu(Citează)
30/10/2021 la 9:46 PM
Bănuiesc că au trecut cu bine prin boală, nu? Sănătate multă în continuare.
nwradu(Citează)
25/10/2021 la 10:52 AM
Radu, imi pare since rau pentru tatal tau si sper sa fie ok cat mai curand.
Problema este ca ce-ai patit tu este o regula si nu o simpla intamplare.
Ai bani, te descurci la privat altfel mori cu zile in sistemul public de “sanatate”.
Trebuie privita realitatea in ochi.
Mihai(Citează)
30/10/2021 la 9:47 PM
Chiar nu știu, aveam impresia că în București pre-pandemie sunt destule salvări.
nwradu(Citează)
25/10/2021 la 11:45 AM
“Vreau să zic că nu dau vina pe nimeni de la ambulanță pentru că nu a sosit o mașină în acele 2 ore și aproape 30 de minute”. == deci nimeni nu este de vina. OK.
Kopa_Kopan(Citează)
30/10/2021 la 9:48 PM
Ba da, dar indirect, la a 15-a relație. Pandemia, neîncrederea în vaccin, valul 4 fix acum etc.
Sper că nu vrei să zici că de vină sunt oamenii care erau ocupați cu alte urgențe.
nwradu(Citează)
25/10/2021 la 12:17 PM
In zilele normale, anteCovid, si daca vii cu ambulanta in UPU si nu esti urgenta rosie, tot stai la coada la triaj.
Esti “predat”, semnaturi, ambulantaa pleaca si tu stai si asteapta in functie de culoare urgentii tale si diponibilitatea medicilor din UPU si ce au pe facut.
https://www.youtube.com/watch?v=Kui-_-nMmBM
Da, e de asteptat ca in zilele(saptamanile) acestea sa nu te poti baza pe sistemul de urgenta din sistemul public de sanatate. In Bucuresti ati gasim macar in privat, dar in restul tarii…
Multa sanatate!
cineva(Citează)
25/10/2021 la 3:59 PM
exact. cine a fost la spital la grigorescu cu copilul știe ce înseamnă să stai 4-6 ore la upu până ești băgat în seamă.
bughy(Citează)
30/10/2021 la 9:49 PM
Cred că depinde de ce transmit mai departe cei din ambulanță către spital. Ei fac prima triere.
nwradu(Citează)
25/10/2021 la 3:53 PM
Eu trag 2 concluzii din articolul tau, foarte util de altfel:
1. In perioada asta nu are rost sa chem ambulanta, ca daca pt ceea ce suna a infarct din cum l-ai descris nu au venit nici dupa 2 ore jumate, nici nu vreau sa ma gandesc cat ar dura pentru o urgenta mai mica. Sunt curioasa daca mergea mai repede daca nu era vaccinat, ca presupun ca acum au mai multe ambulante pt Covid decat restul.
2. Ar trebui sa avem macar 2-3k EUR de familie pusi de-o parte pentru urgente medicale. Sigur ca suma asta nu acopera o operatie spre exemplu, dar pt asta ai timp sa faci un credit, ca de obicei dureaza cateva zile. Dar pt investigatii de genul asta, sau pt vreun accident, ai nevoie de cash in momentul ala, nu iti permiti sa ajungi la banca, sa ceri creditul, sa ti se aprobe, etc.
A.(Citează)
25/10/2021 la 5:24 PM
Pentru operatii exista (si functioneaza) asigurarile medicale private. Problema sunt investigatiile si urgentele de genul celei prezentate de Radu. Nu stiu cum mai e piata acum, dar acum cativa ani cand am facut eu asigurarea privata nu am gasit nicio optiune care sa acopere integral chestiile astea. Totul era pe ideea de “abonament medical”, care include niste discount-uri de 10-20% la chestiile cu adevarat costisitoare.
A, si desigur nimeni nu te asigura peste 65 de ani.
Sorin(Citează)
25/10/2021 la 6:57 PM
Corect, pt operatii se mai gasesc variante, dar pt urgente de genul asta chiar ai nevoie de cash. Partea buna e ca in general n-ar trebui sa depaseasca 1-2k EUR, spre deosebire de o operatie care poate sa sara si de 10k.
A.(Citează)
25/10/2021 la 8:57 PM
Alternativa poate fi si un card de credit cu comisioane mici, pe care sa il ai “sa fie acolo”.
Am citit undeva chestia asta, ca decat sa tii blocate sume mari pe perioade lungi, mai bine le investesti in altceva si pentru urgente folosesti cardul de credit. Sigur, asta merge daca ai venituri suficiente pentru a acoperi gaura in cateva luni, altfel costurile cu dobanda devin mult prea mari. Si daca esti suficient de disciplinat sa nu spargi toti banii de black friday.
Sorin(Citează)
25/10/2021 la 9:19 PM
@A., la clinicile private poti plati cu cardul, nu e nevoie sa indesi euroi prin buzunarele diverselor halate!
@Sorin, cu cardul de credit ai 100% dreptate! Banii, chiar si cei din fondul de rezerva, stau in diverse instrumente fara risc sau cu risc foarte scazut, care aduc un randament, deci nu se tin in contul curent.
daddy(Citează)
25/10/2021 la 9:34 PM
@daddy Prin cash voiam sa zic bani disponibili, nu neaparat numerar, efectiv bani de rezerva. Sigur ca poti sa ii si investesti, doar sa fie in ceva ce poate fi lichidat si banii sa iti intre in cont instant, indiferent daca e weekend sau seara cand bancile sunt inchise. Altfel, mai bine tine-i in cont, ca nu te imbogatesti din 1k euro, indiferent cum ii investesti, decat sa risti sa ramai cu ei blocati pt ca e sambata sau 7 seara si banca nu iti debiteaza contul decat a doua zi dimineata :)
A.(Citează)
30/10/2021 la 9:51 PM
De fapt, la Regina Maria am luat factura acasă și am achitat-o după 2 zile prin transfer bancar. M-au întrebat dacă plătesc acolo cu cardul sau cash, am zis că nu, să-mi dea factura și o plătesc de acasă.
Este o procedură uzuală la unele spitale, nu se așteaptă să ai sume mari la tine și nici nu-ți țin prizonier bolnavul până le dai banii. Alte spitale, însă, fac și asta, din ce-am auzit de la alții.
Sunt curios dacă mergea plătit cu cardul de credit în 12 rate fără dobândă.
nwradu(Citează)
25/10/2021 la 10:12 PM
Din pacate nu ma mira continutul articolului mai ales in vremurile astea. Eu acum 3 ani am sunat la ambulanta pentru ca fetita noastra (care avea 1 an atunci) facuse o reactie alergica foarte urata (cu dificultati de respirare si tot tacamul). Ambulanta a venit in vreo 4 ore (dupa multiple telefoane). Am avut noroc ca sotia e medic rezident si a stiut cum sa gestioneze situatia, altfel dupa 15-20 de minute am fi plecat la spital direct. Vorbim de Bucuresti nu de un sat uitat de lume. Fara cuvinte, nu ai ce sa mai zici.
Stefan(Citează)
30/10/2021 la 9:52 PM
Damn. La ce are alergie?
nwradu(Citează)
26/10/2021 la 5:33 PM
corect. polutia din Romania nu e gratis
animaloo(Citează)