un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Voi știți ce salariu au colegii voștri?

3 Sep 2021  ·

GÂNDURI  ·

54 comentarii

Voiam să pun într-un articol de duminică link la o discuție despre Reddit în care cineva întreabă de ce este nerecomandat să întrebi lumea ce salariu are.

Și i se răspunde că în general nu-i o idee bună să afli tu salariile colegilor sau colegii pe al tău pentru că, de multe ori, se ajunge la scandal când vezi că alții sunt mai bine plătiți decât tine. OK, fair point.

Ce voiam să zic însă apropo de treaba asta cu salariile: impresia mea este că inevitabil salariile celor din jur se află, într-o companie, câtă vreme ești genul care mai vorbește cu câte unul sau altul prin jur sau ai un post ce măcar are un început de management în el.

Spuneți-mi voi dacă lucrurile stau altfel pe unde lucrați, dar cu un pic de bârfă sau din discuții îți dai seama cam cât câștigă cei din jurul tău.

De exemplu, unde lucram eu bârfeam într-o zi cu o colegă un șef cam incompetent și ea îmi spune “-Frate, și știi cât câștigă? 10.000 de euro pe lună are salariu! -Păi de unde știi? -Eh, mi-a zis contabila cândva, că are acces la ștatele de plată”. Era un salariu bunicel pentru 2010.

Altădată un coleg era nervos pe niște scumpiri și alte probleme sociale și zice în gura mare în birou “am de plătit x și y, nu rămân mulți bani din 5.300 de lei pe lună”. Ne-am făcut cu toții că n-am observat această răbufnire și suma aruncată. Eu câștigam mai puțin atunci, dar nu m-am supărat deloc pentru că omul era mai mai vechi decât mine în firmă și trecuse prin mult mai multe.

Faza cea mai tare a fost cu altă ocazie. O colegă nouă, ceva rol de marketing, trimite la un moment dat un email către vreo 8 persoane, myself included, și zice “dacă faceți vreun business plan sau vreo bugetare de proiect, uitați cât trebuie să bugetați per ora de manoperă în funcție de oamenii din companie care vor fi incluși”.

Și atașat era un tabel de Excel cu numele fiecăruia și cât “costă” minim pe oră acel om. Mi se părea mie că prea fiecare om are altă sumă în dreptul său, oare cum a ajuns la ele? Am luat costul meu pe oră din tabel, l-am înmulțit cu 168 și, ce să vezi, dădea exact salariul meu brut lunar. Am aplicat aceeași formulă în tot Excelul și, ce să vezi, salariile a vreo 35 de colegi.

Mi-am felicitat șefa pentru cât câștigă. Ea a întrebat de unde știu. Eu i-am arătat Excelul. A fost un moment de “‘ai de plm” și am decis să o ținem între noi.

(Metoda aceea de bugetare oricum nu este bună. Compania plătește pentru un angajat mai mult decât salariul brut al acestuia din acte și oricum trebuie avut în vedere și un cost de oportunitate, plus costuri de deplasare șamd, ca să vorbesc doar despre cazul cel mai simplu, iar pentru specialiști este altă metodă de calcul).

Ideea este că, dacă ești de ceva timp într-o companie, doar dacă nu dai deloc atenție celor din jurul tău nu știi cam ce salarii au alții. Îmi plac mai mult companiile care sunt direct deschise în privința politicii salariale și stabilesc niște intervale de salariu pentru anumite posturi. Știi din start că, pe acel post, poți avea între 1.000 și 1.100 de euro.

asus s5507

    54 comentarii

  1. Da, ca m am uitat pe fluturasu lui. Cu 500 de lei mai mult :)))))

      (Citează)

    • Mai dă cineva fluturaș? Sau ai văzut emailul?

        (Citează)

    • Periculoase si SMS-urile astea de la ING cu “Contul tau a fost creditat cu suma “xxx” :) . Inainte de pandemie cand inca mergeam la birou mi s-a intamplat sa fac shoulder-surfing unui coleg, discutam pe o chestie la biroul lui, si inevitabil cand auzi acel “bling” de la telefon, chiar daca nu e al tau, instinctiv te uiti.

        (Citează)

  2. La un loc de munca anterior stiam salariul unor colegi de departament si ei pe al meu fiindca eram si prieteni. Oricum fiind mai la inceput nu erau sume extraordinare, mai mult ne finantau distractiile si plecarile la mare . In momentul de fata informatia asta este secreta, si cred ca e o idee buna in relatia cu colegii directi. Insa nu cred ca e benefic in relatia cu alte persoane din industrie. E extrem de important sa iti cunosti valoarea in piata. Am cativa fosti colegi cu care am ramas prieten si discutam despre salarii, fiindca lucram pe cam acelasi post dar in companii diferite. Si cred ca e benefic sa stiu ca , compania X ofera pe postul tau cu 500 euro mai mult decat compania actuala. True story, cu astfel de informatii am reusit o crestere de aprox 1000 euro /luna mutandu-ma de la o companie la alta pe acelasi post. Nu as fi avut curaj sa cer atat daca nu stiam care e norma acolo.

      (Citează)

    • Da, și asta cu prietenii din departament este o metodă uzuală de a mai afla salariile celor din jur.

      Felicitări pentru “upgrade”! În ce domeniu lucrezi?

        (Citează)

    • Thanks. Software development. Si mutarea nu a fost de la o companie mica, de apartament, la multinationala. Ci de la o multinationala top la alta, din domenii de activitate diferite, dat totusi. Recunosc ca depinde un pic si de noroc, daca au nevoie critica de oameni pe postul acela deschid mai larg buzunarul, dar nici daca nu le ceream nu primeam, asadar e treaba fiecaruia dintre noi sa isi faca research-ul de piata.

        (Citează)

  3. Apropo de colegul mai vechi, doar mie mi se pare stupidă abordarea din multinaționale cate oferă salariu mai mare noilor veniți decât celor vechi aflați pe același post?

      (Citează)

    • Nu este o politică generală, unele cresc și salariul colegilor vechi. Salariul însă depinde mult și de condițiile din piață. Dacă nu găsești acum suficienți oameni pentru un departament, este normal să oferi salariu mai mare pentru a atrage candidați, în defavoarea celor care s-au angajat acum 10 ani, când nu era criza de forță de muncă.

        (Citează)

    • Asa fac toti, prefera sa aduca unul nou decat sa iti mareasca tie salariul.

        (Citează)

    • Asa fac si astia din telefonie. Ptr clientii noi cele mai faine oferte. Aia vechi…..da-i in plm ca oricum raman la noi.

        (Citează)

    • Depinde de cerere si oferta la momentul respectiv, e ca la imobiliare :) Daca e un proiect pentru care e nevoie de o echipa de 10 si sunt doar 5, cresterea salariilor angajatilor vechi nu ajuta cu nimic. Daca e o perioada de cerere mare , cum este momentul in care ne aflam acum, cel putin in domeniul in care lucrez eu, evident ca e bataie pe oameni, mai ales pe cei cu nivel de senioritate ridicat, asadar da, se poate intampla.

        (Citează)

    • E practică comună dintotdeauna. Nu e o excepție acum.

        (Citează)

    • Abordarea asta este o tampenie care poate genera frustrari foarte mari pe termen mediu si lung. Tocmai din acest motiv insista companiile ca salariile sa fie secrete si ca nimeni sa nu spuna colegului cat castiga.

        (Citează)

  4. Cea mai scurta cale spre nefericire este sa te compari cu altii.

      (Citează)

  5. Urmează să reîncep munca in vreo 6 luni. Am recomandat o amică pentru un post in multinaționala unde lucrez. Oferta ptr un Junior a fost cu 1.000 lei mai mare față de salariul meu, eu fiind Senior. Aia e, ori fac o mărire (puțin probabil), ori îmi iau catrafusele spre alte companii. Știu oameni cu vechime de 10 ani in multinaționala vieții, cu salariul inferior față de noii-angajati. Stupid și ridicol.

      (Citează)

    • Dar e vreun post care acum este mai greu de ocupat și atunci este și oferta pentru el mai bună?

      Sau doar compania s-a actualizat la nivelul pieței pentru angajații noi și pe cei vechi… ghinion, cum ar zice președintele?

        (Citează)

    • Exact motivul pentru care e bine sa stii astfel de informatii. Multi merg pe principiul “Ignorance is bliss”. Avand informatia asta poti estima cat sunt dispuse alte companii sa ofere pentru o pozitie de Senior pe ce faci tu. Nu cred ca e bine sa ramai fiindca , chiar daca iti ofera cat ceri, mereu te vei gandi: “ia uite astia cat au profitat de mine, m-au tinut pe putin pana am facut gura”. In plus, poate dupa calculele tale decizi ca meriti o crestere enorma caruia sefului tau actual ii va fi greu sa o justifice mai sus. Just leave, e mai simplu.

        (Citează)

    • @Deea, eu cred ca cel mai bine iti cauti mai intai un post similar intr-o alta companie si apoi incerci sa ceri si sefului tau un salariu cu 1000 de lei mai mare decat in compania respectiva.

        (Citează)

  6. In afara de al meu, singurul salariu pe care il stiu e al partenerului de viata. Nu stiu cat castiga colegii mei, nimeni nu vorbeste despre asta si cred ca au mare grija, pentru ca nici macar nu s-a “scapat” cineva la birou, in cei 8 ani de cand lucrez. Nici prietenii sau familia nu stiu ce salarii au, nici macar asa, un range nu stiu.
    Si e mai bine asa. Oricum, daca aflu ca un coleg castiga cu 30% mai bine ca mine seful meu tot nu o sa imi mareasca salariul, iar eu o sa fiu si frustrata ca, hey, ia uite ce prost castig eu.
    Nu mau zic de prieteni si familie, cat de toxic ar fi sa ma compar cu ei si sa imi dau seama ce putin castig in comparatie.

      (Citează)

    • Înțeleg ce zici. Pe de altă parte, mi-a plăcut ce-a zis Pavel mai sus, e important să-ți cunoști valoarea și mai ales să știi cam care este nivelul salarial pentru jobul tău în compania ta și în alte companii.

      Nu poți decât să profiți știind asta. Poate descoperi că este o companie zgârcită și în alte părți e mult mai bine. Poate descoperi că e cazul să te specializezi sau să te muți pe alt departament.

      Privită corect, cunoașterea salariilor și a pieței este o practică benefică, nu frustrantă.

        (Citează)

  7. In general e o idee proasta ca lumea sa stie ce salariu au colegii din proximitate, ca inevitabil apar nemultumiri. Si nu de putine ori aceste nemultumiri sunt nefondate, ca e greu de stabilit de catre fiecare om daca diferentele sunt justificate sau nu, ca nu toata lumea are toate informatiile relevante din pozitia de angajat. Poate tu esti destept si muncitor dar pozitia pe care o ocupi pur si simplu nu e asa de importanta in companie.

    Pe de alta parte comportamentul companiilor in acest domeniu chiar este de multe ori inechitabil, astia mai noi fie sunt platiti mai bine fie mult mai prost, aia care au gura mai mare sunt platiti mai bine, aia care sug la sef sunt platiti mai bine samd

    Asa ca trebuie sa stii cel putin unde se afla salariul tau fata de medie sau fata de piata etc

    Asta se rezolva cu niste politici de salarizare transparente din partea companiei. De exemplu politica poate fi ca se plateste media sau mediana pietei pentru o anumita clasa de joburi si apoi fiecarui angajat i se comunica raportul dintre salariul lui si aceasta medie/ mediana, iar raportul nu poate fi in afara unui interval, de exemplu 0.9 – 1.1. Mai trebuie si un plan de cariera ca sa stie omul la ce poate spera in viitor si problema e mult diminuata daca nu chiar rezolvata.

      (Citează)

    • Păi vezi ce-am răspuns mai sus lui A. Dacă aflarea salariilor celor din jur doar te frustrează sau stresează, cred că nu privești bine informația respectivă. Ar trebui, mai degrabă, să te facă să ceri mai mult, să schimbi departamentul, să schimbi compania șamd ca să-ți fie ție mai bine, nu doar să te streseze.

        (Citează)

    • Eu ziceam ce se intampla in practica cu oamenii, nu era vorba de mine.

      De obicei aflarea salariilor celor din jur frustreaza si streseaza populatia.

      Poti sa le zici tu oamenilor cat vrei ca “nu privesc bine informatia”, dar asta nu schimba nimic din frustrarea lor.

      Si faci greseala ca te gandesti la cazuri individuale: “ar trebui, mai degrabă, să te facă să ceri mai mult, să schimbi departamentul”

      ok, ce se intampla daca toata lumea dintr-un departament e in aceasta situatie?

      e fezabil sa ceara toti mai mult, sa schimbe toti departamentul, compania etc?

        (Citează)

    • Eu ziceam ce se intampla cu oamenii, din pozitia de om care a avut subordonati in ultimii 15 de ani.

      Poti sa le spui tu cat vrei “ca nu privesc bine informatia respectiva”, realitatea este ca intotdeauna se ajunge la frustrari.

      si oricum, solutia ta e un dezastru pentru companii in general: cum ar fi daca 50% din oameni si-ar dori in permanenta sa plece din motive de salariu, asa cum zici tu?

      nu ai cum sa multumesti toti oamenii, chiar si daca tu platesti echitabil
      pentru ca nu conteaza daca plata este sau nu echitabila in mod obiectiv, conteaza ce crede omul despre plata lui si dupa cum stim aproape fiecare om crede despre el ca merita mai mult

        (Citează)

  8. Cipper:
    Apropo de colegul mai vechi, doar mie mi se pare stupidă abordarea din multinaționale cate oferă salariu mai mare noilor veniți decât celor vechi aflați pe același post?

    Ai mare dreptate :)

      (Citează)

    • Asta depinde de piata. Daca piata a crescut, da. Dar daca piata a scazut, atunci nou venitii au salariu mai mic.

      Sigur ca in timp ar trebui egalizate (dar nu si daca piata a scazut, nu? :-)) dar altfel poate fi justificata o diferenta temporara in plus pt cei noi.

      De altfel, daca piata a crescut, inseamna ca e cerere, deci angajatii vechi au oportunitati mai mari sa plece in alta parte, pe salariu mai mare, corect?

      Nu e neaparat corect, dar asta e capitalismul/ competitia.

      La fel si la telefonie mobila abonatii noi sunt aproape intotdeauna avantajati.

        (Citează)

  9. Salariile la secret?! Chestia asta nu se intampla in Norvegia unde am lucrat. Acolo, salariile sunt facute publice online. Poti afla cat castiga vecinul, seful, colegul… Etc.

      (Citează)

  10. Eu am acces la toate salariile din firma ( multinationala cu 6000+ angajati)
    Nu ma compar cu alti colegi. Nu are rost.
    Ma ajuta insa pentru ca stiu nivelul pietei pentru multe joburi din IT.
    Enervant e uneori sa ma uit la cat castiga unii colegi care stiu ca-s praf in munca lor si nu fac mai nimic, avand salarii bune, comparat cu unii care muncesc pe rupte si-s experti in domeniul lor, platiti mai putin.
    Daca vrei bani mai multi si asta e prioritatea, schimbi firma.
    Exista diferente enorme intre angajati. Motivul diferentelor nr 1 este locatia (tara si orasul). Apoi experienta. Apoi ce a negociat (sau mai bine zis, cerut) fiecare la interviu.

      (Citează)

  11. La mine in companie nu stiu decat salariile colegelor de departament, eu fiind un mic sefutz. Pentru restul colegilor de acelasi nivel cu mine pot doar sa intuiesc, dupa stilul de viata, salariile fiind confidentiale.

      (Citează)

    • Stilul de viata e cam cel mai prost indicator. Sunt oameni care isi iau chestii scumpe pe credit, sunt oameni care traiesc normal si strang bani pentru ceva anume (sau pentru zile negre), sunt oameni care par ca traiesc frugal dar isi sparg toti banii pe vacante exotice/droguri/gambling/cine stie ce alte vicii.

        (Citează)

  12. Nu, si nici nu incerc sa aflu pentru ca e util in doar 2 situatii pe care le voi mentiona mai jos, si fara niciun rezultat bun in celelalte.
    1. Atunci cand vii pe acel rol si e bine sa aflii cam care e bugetul in care te poti incadra
    2. Atunci cand vrei sa primesti o contraoferta si vrei sa stii cat poti sa ceri ca sa ramai

    Sunt sanse minime sa obtii o marire la nivelul celorlalti colegi (daca e o diferenta notabila) intrucat bugetele de mariri sunt mult mai mici deca bugetele de anagajari.
    Si e greu sa gasesti o argumentatie buna care sa evite motivul principal, acela ca tu cunosti celelalte salarii si te simti nedreptatit.

      (Citează)

  13. In general sunt deschis cu suma pe care o castig, daca sunt intrebat.

    Insa intr-o companie, pe aceeasi pozitie si relativ aceeasi munca pot fi salarii diferite si de acolo pot pleca multe discutii si frustrari. Daca luam un exemplu a doi oameni angajati pe acelasi post, dar unul este high performer si celalalt sta pe facebook, vom vedea diferente foarte mari de salariu, iar lucrurile astea nu se vad la nivel de departament, ci poate doar la nivel de management.

    Este foarte bine insa sa ai networking si sa pastrezi legatura cu fosti colegi pe pozitii similare si sa te imprietenesti cu recruiteri, ca sa fii la curent cu “market rate-ul” tau. De exemplu eu nici nu discut cu o companie daca nu imi comunica bugetul pozitiei de la inceput, ca sa nu stam sa pierdem timpul. SI nu, textele gen “in functie de experienta”, “buget flexibil” nu tin.

    Din ce am vazut in industria mea (IT) multe companii ofera salarii mult mai mari noilor veniti decat celor care au 5-10 ani in companie. Pentru ca rata de crestere a salariului prin promovare este foarte mica, iar companiile au nevoie foarte mare de oameni si vor sa ii atraga prin orice mijloace. Si asa ajunge un nou venit sa castige si de 2 ori mai mult pe aceeasi pozitie fata de un om care a stat 4-5 ani in companie.

      (Citează)

  14. Nu țin minte să fi întrebat niciodată ce salariu au colegii mei. Nici măcar pe colegii cu care eram (și sunt) prieten, cel puțin nu cât timp am lucrat acolo. Mi se pare o chestie personală și oricum nu m-ar ajuta deloc.

    E important totuși să știi ce salarii sunt în industrie și în firma la care te duci. Poți afla asta pe net, glassdoor și indeed au de multe ori informații bune, dacă firma e destul de mare. Eu nu știam asta pe la început, când m-am mutat de la o firmă de inginerie auto la una de software. Le-am cerut ălora un salariu enorm pentru mine, iar ei au râs și mi-au oferit cu 5% mai mult. Iar apoi mărire de salariu de 20% în mijlocul anului, fără motiv, probabil să nu mai fim săraki.

    În firma aia a trimis directorul pe Europa un excel cu salariile tuturor angajaților din vest, cu CC la tot departamentul. Și așa mi-am dat seama de ce râdeau ăia la interviu.

      (Citează)

  15. Lucrez de (prea) mult timp in diverse echipe internationale. Regula de baza e ca, in afara de romani si indieni, toti ceilalti oameni din jur castiga mult mai mult ca mine. Unii pe aproximativ aceeasi pozitie, altii pe pozitii superioare. Asa ca nu intreb sume exacte, ca sa nu ma enervez :)
    Cred ca acum, cu 10+ ani de experienta, am ajuns sa ma bat de la egal al egal cu juniori din vest, dar asta doar cu trecut la model freelancer si asumat riscurile aferente. Adica juniorii aia iau salariul luna de luna, la mine nu e sigur ca luna viitoare voi avea la fel de mult de lucru.

      (Citează)

  16. Nici la mine nu stiu si nu vorbeste nimeni despre asta, decat asa in termeni vagi. N-as vrea sa stiu sau sa spun altora pentru ca ma tem de efecte. Ma tem ca salariile sunt disproportionate si sunt diferente mari intre colegi. Cred ca daca s-ar afla, unii s-ar supara si ar pleca. Si mai cred si ca la unii colegi se fac manareli cu taxele, chestii gen mai putine ore pe contract sau facturat prin firma, PFA sau drepturi de autor. S-ar putea ca unii colegi nici sa nu fie constienti si daca ar afla ar fi mare scandal. Si daca imi pleaca o parte din colegi, e nasol pentru toata lumea. Cautam sa angajam, nu ne permitem sa ne plece oameni.

      (Citează)

  17. Acum ceva ani am avut mult timp acces la o baza de date cu salariile a vreo 200.000 de angajati din cateva sute de firme din Romania. A fost instructiv, m-a ajutat ca la viitorul job sa castig aproape dublu, targetam doar firmele cu salarii mari pt pozitia mea :)
    Era pe vremea aia o firma relativ necunoscuta, nu din IT, dar care platea (aveau un bonus anual imens pentru toti angajatii) in medie cu peste 50% mai mult ca piata pentru orice pozitie, inclusiv cele de suport.

      (Citează)

  18. […]
    Si daca imi pleaca o parte din colegi, e nasol pentru toata lumea. Cautam sa angajam, nu ne permitem sa ne plece oameni.

    Mă întreb cum poate scrie așa ceva un om cu o mentalitate sănătoasă. Sincer, iartă-mă, nu o lua personal. Viața e atât de scurtă și de dureroasă încât nu înțeleg de ce ai vrea să trăiești mizerabil din cauza salariului mic. E dreptul lor să plece să caute un loc mai bun și să fie răsplătiți pentru sacrificiul lor. Da, serviciul este un sacrificiu. Regret că mi-am dedicat mult timp unui fost angajator care s-a dovedit un măgar, o speță umană destul de joasă, când puteam să-mi petrec mai mult timp cu familia mea (am pierdut o parte din ea) respectiv să am mai mulți bani și să-i ajut când au trecut prin momente tragice. Sunt 100% pentru transparența salarială, e normal.

      (Citează)

  19. eu lucrez intr-o tara in care e putin tabu sa vorbesti de bani si de salarii, asa ca nimeni nu vorbeste de salarii, toata lumea isi vede de treaba. apoi, fac parte din conducerea firmei asa ca stiu cat castiga fiecare :)) si imi dau de altfel seama ca e mai bine ca nu stiu cat castiga fiecare, ar aparea niste tensiuni destul de nasoale (X considera ca e mai bun decat Y, ar trebui sa castige mai mult, etc)

      (Citează)

  20. nwradu:
    Înțeleg ce zici. Pe de altă parte, mi-a plăcut ce-a zis Pavel mai sus, e important să-ți cunoști valoarea și mai ales să știi cam care este nivelul salarial pentru jobul tău în compania ta și în alte companii.

    Nu poți decât să profiți știind asta. Poate descoperi că este o companie zgârcită și în alte părți e mult mai bine. Poate descoperi că e cazul să te specializezi sau să te muți pe alt departament.

    Privită corect, cunoașterea salariilor și a pieței este o practică benefică, nu frustrantă.

    Iti poti sti “valoarea pe piata” intreband colegi din breaslă de la alte firme sau uitandu-te pe studii salariale. Lucrez de 9 ani si nu stiu salariul niciunui coleg si nici nu ma intereseaza. Pentru ca am destui prieteni pe la alte firme.

    “Valoarea pe piata” nu e o cifra fixa si nici macar un range. Depinde foarte mult de cat de mult te vrea firma respectiva, ce buget are, de grilele salariale, cat de mare e echipa (poate avea un impact sau nu), daca se uita si la salariile angajatilor existenti (multe firme apreciaza mai mult oamenii vechi si nu vor sa faca dezechilibre in echipa) ce politica de beneficii au (bonus, actiuni, etc) si foarte important, de noroc.

    Cunosc o persoana fara cunostinte prea mare care a prins un super contract in SUA (remote) pe 120k/an. Daca s-ar fi dus la inca 20 de firme n-ar fi obtinut mai mult de 60k, iar in Romania maxim 1500 euro/luna.
    O alta persoana a primit 2 oferte: de 14.000ron (atat aveau bugetul) si alta de 21.000ron. Daca s-ar fi dus la 10 companii n-ar fi obtinut mai mult de 16.000. Pur si simplu a avut noroc, ca firma avea buget mare.

      (Citează)

  21. In Romania cand lucram la un operator de cablu si telefonie aveam vreo 10 ani vechime si am trecut prjn mai multe departamente, ultimul la care am ajuns am chiar sarit un deparatament intermediar, din pacate si salariu meu a sarit si eu cand aveam 3700 de lei in mana alti colegi aveau 40, 44 , 55, 60. Deparatementul era mic, 8 oameni si faceam acelas lucru si aveam aceleasi cunostinte. Inevitabil aflii salariul mai ales daca sunteti amici si chiar daca nu vrei sa ii judeci o vei face.
    Stiu ca m-am dus la seful meu si i-am zis ca am salariul cam mic comparativ cu piata, uite performantele mele, certificari, adaugam si noi ceva ? Nu ii poti zice sefului ca X sau Y are salariul mai mare. I-a durut in pix, au pierdut atunci 4 oameni in 3 luni, oameni foarte buni si capabili. Eu m-am dus pe salariu de 55 net. “doar” 2000 de lei in plus . Departamentul s-a dus in jos intrucat cei ramasi erau prea putini sa faca fata iar cei noi si ieftini veniti nu aveau cunostiintele necesare.

    Din ce am vazut prin veste este o grila intr MIN so MAX pe post, infunctie de pregatire daca te califici pentru post incepi sa negociezi, insa ti se spune din start cat se ofera, doar ca mai e loc de negociere, dar stii ca pentru postul ala plata e X.
    De la companie la companie salariu se va indexa anual cu ceva procente, de obicei corelat la inflatie, dar nu vei avea marire pe acelasi post, ori avansezi ori pleci.

      (Citează)

  22. Uite o companie care oferă transparență totală, însă nu știu cât este de ok: https://buffer.com/salaries

    Bonus: https://buffer.com/revenue

    Ce mi-a plăcut însă este Transparent pricing breakdown: https://buffer.com/transparency

      (Citează)

  23. Eo nu-mifac griji, totul e O-K!

      (Citează)

  24. Am aflat accidental salariul unei foste colege pe aceeasi pozitie cu mine si diferenta era de aproape 1000 lei. M-a demoralizat in conditiile in care tipa se rezuma la sarcinile din fisa de post pe care se chinuia sa le stapaneasca. Am obtinut insa o marire dupa 2-3 luni de framantari cand le-am zis sa angajeze o persoana capabila care sa ma inlocuiasca.

      (Citează)

  25. La fostul loc de munca stiam si ma frustram maxim. Dupa ce am revenit din maternal, am cerut marirea promisa cu ceva vreme in urma, argumente, tot tacamul. Nimic, nada, i-a durat in cur. Am scris si la hr, p’aia cred ca a durat o si gura de cat a ras.
    Am plecat pe un salariu mai mare cu 60%. Si le am zis, mai ales managerei.

      (Citează)

  26. Știu că în România sunt foarte comune salariile cu doi în față (2x K RON), nu neapărat pe posturi de management.

      (Citează)

  27. La work am 8 colegi. Eu cu un coleg castigam cam 2000 pe Luna, mai am 4 colegi de castiga vreo 3000 pe Luna si 2 colegi care castiga vreo 5000 pe luna. Dar nu e vreun secret, fiecare stie cat castiga celelalt pentru ca e un plafon sau ceva gen grupe salariale, valabil in toata compania. Si cum am vreun 1 milion si 300 de mii de colegi am o idee despre oricine cat castiga.

      (Citează)

  28. La mine in companie e o politica tare ciudata.. Cand se mareste salariul, se mareste la tot departamentul. Deci, stiu cat au toti colegii mei.. Not fair, dar ce poti face..

      (Citează)

  29. Să vorbesc despre salariu și despre bani liber cu colegii a fost cea mai bună decizie. Mi-am crescut salariul cu 57% și am aflat că pot să mai cer periodic măriri fără să mă mut din companie. (imi place ce fac si unde fac, mi-ar fi parut rau sa ma mut doar pentru bani)

    Eu am inceput de la un salariu corect pentru experienta mea și domeniu, doar că compania mea putea să imi ofere mai mult, dar eu nu am cerut. Compania mea oferă salarii mult peste media pietei pentru personalul TESA. Eu și incă vreo 2-3 oameni noi angajati discutam despre salarii in mii de lei și ceilalți mai vechi in mii de Euro.
    Un coleg avea 5800 lei, a găsit in altă parte 9000 lei si sefii ar fi aprobat fără probleme să facă salary matching , dar in final a ales să plece, pentru că la noul loc de muncă era poziție de director.

    Eu cred că extrem de mulți oameni sunt underpaid in tara asta, doar pentru că le este rusine sa ceară mai mult. Adică un plus de minim 10-20% poți să ceri odată la 6-12 luni.
    Citisem un studiu si pentru Romania ca sa ajungi in middle class ar trebui să fie un venit familial de vreo 3000-4000 euro, Să tindeți spre cel puțin 10.000lei salariu fără să munciți 24/7.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus