►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Am vorbit neinformat când am spus că laptopurile cu plăci video performante nu pot fi alimentate prin USB-C. Acum se poate.
Pe 10 septembrie a apărut o modificare în standardul USB, mai exact în specificațiile privind cablurile și conectivitatea USB-C. Versiunea 2.1 a specificațiilor include niște modificări ce fac posibilă alimentarea la 48 volți cu 5 amperi, adică 240 wați în total.
Cablurile și conectorii USB-C 2.1 vor fi mai bine construiți. La astfel de tensiuni apar arcuri voltaice între pinii conectorului atunci când laptopul este încărcat la putere maximă și tu scoți dintr-o dată conectorul din port. În acele milisecunde în care conectorul se îndepărtează de port pot apărea efecte nedorite și din acest motiv cablurile trebuie să fie bine construite.
Înțeleg chiar că astfel de cabluri vor fi marcate electronic pentru ca laptopul să recunoască un astfel de cablu de putere mare. În rest însă nu se schimbă nimic la compatibilitate în ce privește transferul de date, adică un USB-C construit după specificațiile 2.1 va funcționa fără probleme în porturi USB-C cu specificații mai vechi.
Astfel de implementări nu se vor găsi aplicate peste noapte, dar în viitor se deschide calea încărcării laptopurilor doar prin USB-C. Și cum Comisia Europeană propune ca USB-C să devina portul standard pentru telefoane (inclusiv Apple), camere, căști și alte gadgeturi, iată că și laptopurile se pot alătura listei.
Uitați ce haos este acum. Mai jos este doar un exemplu de conectori de alimentare cilindrici pentru actualele nevoi de puteri mari:
Unele laptopuri de putere mare permit și încărcarea prin USB-C, dar foarte lent. Am văzut niște ROG Zephyrus cu așa ceva. Ideea este să le poți încărca totuși dacă n-ai la îndemână încărcătorul de putere sau dacă l-ai pierdut, însă mai mult de browsing nu cred că poți face. Este ceva pentru urgențe.
sursa: Ars Technica.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
6 comentarii
28/09/2021 la 1:02 PM
E haos la încărcătoarele de laptop de mult. Sper să nu dispară încărcătoarele de laptop pe Type-C după ce se va implementa asta, așa cum se face acum la telefoane.
Aș impune în schimb compatibilitate între metodele de QuickCharge. Pentru că nu folosesc încărcătorul de la OnePlus nu pot încărca repede cu un încărcător QuickCharge 3.0. Warp Charge de la OnePlus e doar un fel de QuickCharge mai șmecher ca să te facă să cumperi încărcător de la ei.
Mihai(Citează)
28/09/2021 la 5:09 PM
Qualcomm cere bani mulți pe QuickCharge, că e standardul lor, și alții nu au vrut să plătească. Și-au dezvoltat singuri ceva.
Acolo nu cred că poți cere același standard. Asta chiar ar bloca inovația.
nwradu(Citează)
28/09/2021 la 8:53 PM
@Mihai, sunt destul de diferite cele 2 tehnologii. Warp Charge de la OnePlus foloseste un amperaj mai mare, pe cand sistemele echivalente de la alti producatori se bazeaza pe cresterea voltajului pentru a obtine o viteza mai mare de incarcare.
Andrei G(Citează)
28/09/2021 la 2:12 PM
90 W nu înseamnă putere mare, laptopurile de gaming merg spre 200 W cu încărcătoarele. Până în 100 W se poate de ceva timp prin usbc, Apple are cred că din 2019 asta pe 16” (96 W). Dar 90-100 W nu înseamnă o placă video care să rupă gura târgului, mai ales că trebuie să aibă curbe optime de consum atât procesorul cât și GPU ca să fii sigur că se și încarcă bateria.
Toate astea în schimb se adună la cost, așa că laptopurile care includ astfel de avantaje nu sunt ieftine.
dam167(Citează)
28/09/2021 la 2:46 PM
Oarecum inexact, in sensul ca informatia din poza aia nu e actuala.
Sunt un numar de conectori dintre care unii nu se mai folosesc.
La Lenovo conectorul t04 nu se mai foloseste de vreo 6-7 generatii de laptopuri ( ani).
In momentul de fata Lenovo foloseste la cele mai multe laptopuri USB-C, iar la cele cu necesar de putere foarte mare conectorul dreptunghiular, T05.
Sony VAIO nu mai sunt pe piata din 2014. Ultimul produs VAIO care folosea conectorul ala, Canvas Z, a fost retras in 2018.
Despe ceilalti producatori nu stiu asa de multe dar ma astept sa fie tot o varza de genul asta , din toata istoria lor, nu situatia actuala. De exemplu la Dell , in ultimii 5 ani nu am intalnit laptop care sa aiba alt conector de incarcare decat T02, dar e posibil sa ma insel, ca nu le cunosc in detaliu produsele.
In plus conectorii de 3.5A nu-s chiar puteri mari, astea sunt rezolvate deja de 2 ani prin USB-C, am un laptop cu procesor cu 8 nuclee pe care il incarc pe USB-C cu 65W.
Catalinx(Citează)
28/09/2021 la 4:40 PM
insuficient
de ex laptop lenovo legion are alimentator de 300w 20V
Marian(Citează)