un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Pe smart tv folosesc aproape integral doar partea de smart

16 Sep 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

34 comentarii

Pe eMAG sunt listat 983 de smart TV și 109 modele non-smart. Era să zic dumb TV. Asta înseamnă că fix 90% din toate televizoarele listate de magazin sunt modele smart. În 2019, ponderea era de 75%, am găsit într-un articol mai vechi chiar de-al meu.

Listate. Ponderea în vânzare sigur este chiar mai mare. În 2020 s-au vândut în România peste 1,7 milioane de televizoare și cred că 2021 va fi un an de creștere, pe fondul redeschiderii economiei și cheltuielilor după pandemie, plus că Euro 2021 probabil a impulsionat vânzările, cum face de obicei un astfel de campionat.

Mi-am dat seama recent că eu am ajuns să folosesc aproape integral partea de smart și mai puțin partea de TV. Nu mă mai uit la televiziunea clasică pentru că nu prea mai am la ce. Obișnuiam să urmăresc știrile, dar acum majoritatea știrilor le iau online pentru că reportajele TV sunt prea lungi, cu multe cadre inutile și exprimări clișeu. Prefer un rezumat sau o scanare rapidă a știrii, ceea ce pot face online. În plus, online-ul este un mediu neliniar, urmăresc acolo ce text sau video vreau și mă interesează, nu toate la rând.

Televizorul funcționează aproape non-stop, iar în majoritatea timpului stă pe YouTube și pe Netflix. Pe YouTube pentru podcast-uri și inclusiv emisiuni radio sau TV înregistrate și puse acolo, cu avantajul că astfel le văd când vreau eu, nu când vor ei să le difuzeze. Mă uit la review-uri, mă uit la vloguri, la rețete culinare, tot felul de știri sau analize sau rezumate de la diverse canale românești și străine. Mai nou m-am uitat și la travel vloguri de la cele câteva canale românești care fac asta.

Anul acesta a fost primul în care, pentru vacanța în Creta din luna iunie, m-am informat de pe YouTube. Am căutat acolo “Crete” și m-am uitat la clipuri cu diverse recomandări de destinații și stațiuni, ceea ce de obicei aș fi făcut prin Google și text.

De Netflix nu mai zic, sunt în continuare destule show-uri și documentare și pe acolo, mai multe decât aș avea timp să privesc vreodată. Momentan ne uităm la Lucifer sezonul 6.

Nu mai găsesc altceva de urmărit la televiziunea clasică. Într-o vreme mă uitam la Vocea României, de exemplu. Acum emisiunile par a fi cu vedete care sar în apă sau cântăreți mascați. Nu găsesc un motiv să urmăresc așa ceva. Să te uiți la cum sare o vedetă în bazin mi se pare echivalentul cu a privi cum crește iarba. Sunt convins că perioada de aur a televiziunii românești a fost de fapt pe la “Dansez pentru tine” sau Masterchef sau alte asemenea emisiuni care măcar necesitau efort.

Sportul este singura excepție, m-am uitat cu plăcere la Euro 2021 și apoi la Olimpiadă, iar periodic urmăresc Formula 1. Avantajul este că imaginea este 4K HDR. Nu m-ar mira însă ca peste vreo 2 ani să zic că am făcut abonament la Eurosport Player sau F1 TV.

Noi nu avem televizor în dormitor. Când mergem la culcare, chiar asta facem, poate cu citit câteva pagini întâi. Sunt însă de mult decis că, dacă vom monta unul acolo în viitor, nu-i voi trage și cablu TV. Conectat la wifi-ul casei și având la dispoziție doar YouTube, Netflix, HBO Go și Amazon Prime ne va fi suficient, adică doar partea “smart”, nu și cea “tv”.

N-am observat când s-a înclinat balanța spre zona smart și sunt curios în ce an a avut loc în lume. Cert este că televizoarele au ajuns ca telefoanele. Majoritare sunt smartphone-uri și mai există câteva pentru cei ce vor doar să sune o altă persoană. Televizoarele sunt majoritar smart tv-uri și mai există câteva și pentru cei ce vor doar canale TV.

asus s5507

    34 comentarii

  1. EURO 2020*

      (Citează)

  2. eu nu am televizor (practic nu am avut niciodata de cand am parasit cuibul familial :) ) dar am un proiector “smart” cu care fac cam acelasi lucru: netflix, youtube si uneori stiri (canale de stiri) via un app. si cam asta e tot, chiar nu vad de ce m-as mai uita la altcvea.

      (Citează)

    • Adica pe scurt ai “televizor”, doar ca nu folosesti un display clasic si folosesti un proiector.

        (Citează)

    • Andrei G:
      Adica pe scurt ai “televizor”, doar ca nu folosesti un display clasic si folosesti un proiector.

      adica, pe scurt, am un proiector pe care il aprind ~2 ore pe zi, daca aveam televizor probabil statea aprins non-stop, ceea ce nu imi doresc. il am de vreo 6 luni, a fost o solutie de compromis pt copil, dupa vreo 15 ani de viata fara televizor in casa.

        (Citează)

  3. Eu încă folosesc Kodi și Prime cu un Chromecast.

      (Citează)

  4. Fara sa acuz pe nimeni de aici, mi se pare că e cumva la moda sa zici că n-ai TV sau că nu ai cablu, îți dă cumva un aer de pseudointelectual. Am văzut asta in multe cercuri.

    Eu găsesc câteva chestii utile acolo, lasand TV-ul sa meargă continuu: filme vechi și bune(varianta este FL, sunt prea vechi pt HBO/netflix), sport gen handbal pe care nu îl pot vedea în altă parte la rezoluție buna, documentare (deși am văzut tone de documentare despre războaie, mereu par a exista unele noi pe care nu le știu. Mai e un documentar franțuzesc pe TVR la ora 2, foarte bun), unele emisiuni gen “in fata ta” (site-ul Digi este mizerabil)

      (Citează)

    • depinde enorm si pe unde locuiesti. pe unde locuiesc eu (nu in Romania, zona urbana, apartamente mici si dense si multe chestii de facut in oras) e destul de curent, nu cred ca am f multi colegi de birou ca sa aiba televizor. in aceeasi tara dar mai “la tara”, in zone cu case mari si nu prea multe atractii prin zona, gasesti un televizor in fiecare casa. apoi depinde de om, depinde de ce il intereseaza, etc

        (Citează)

    • Și eu sunt în grupa aia și recent mi-am băgat cablu înapoi ca să văd ce mai e pe-acolo.

      Da, pott zice că mă simt mai intelectual pentru că 90% din ce e acolo e rahat :))

      Începând cu televiziunile de propagandă cunoscute, RTV, Antena3, B1TV mai nou Digi24 care e galben de tot, și tot așa.

      Apoi ai ceva TLC unde vezi Kardashians, și eternele show-uri despre renovări. Ai câteva canale de reclame la produse de bucătărie numite pompos cooking channels.
      History channel e de fapt ancient aliens și idioții ăia cu pawn shop non stop.
      Discovery nu mai are documentare, ci tot felul de reality show-uri stupide.

      În rest, aceleași firme și seriale reciclate pe câteva axn-uri, hbo-uri, șamd, pe care le am ori prin streaming ori prin filelist, doar că printre ele ai reclamă la hemoroizi, prostată, și absorbante de femei.

      De ce m-aș uita la TV? La ce? Fotbal nu urmăresc, ultimul meci cred că a fost la cupa mondială din 98 când ne-a trimis croația acasă cred. Diviziile de fotbal în România sunt mai mult reality show-uri despre patroni și gagicile jucătorilor, și eternul ‘hoții,hoții’ la fiecare meci.

      Mai bine bagi un Netflix cinstit și aia e.

        (Citează)

    • Daa… ăștia care ne uităm la tv sîntem niște proști… consumul de seriale de pe Netflix e bun, desigur.
      Cel mai mult mă amuză toți interesanții care pomenesc canale “de neurmărit” dar de unde știu ce e pe acolo?
      Sînt destule canale tv care pot fi urmărite, iar sport chiar nu mai vorbesc.

        (Citează)

    • @Emil C, sunt foarte tari astia care nu au televizor de ani de zile dar cunosc toate emisiunile penibile la care sa nu se uite. Si toate posturile de stiri unde se face propaganda.
      Si cum spune @Tano, esti un fel de intelectual daca nu ai televizor si urmaresti aceleasi emisiuni penibile pe Youtube.

        (Citează)

  5. Dacă ar fi o soluție mai accesibilă pentru sporturi precum fotbalul sau tenisul, să le pot urmări într-o aplicație pe tv, chiar că aș renunța la cablu. Ah, ar mai fi Chefi la cuțite, care e pe Antena Play, dar cam scump abonamentul.

      (Citează)

    • Orice alta solutie de a viziona meciurile de fotbal din principalele competitii ar fi mult mai scumpa decat abonamentul TV.
      De exemplu Antena Play de care ai spus mai sus costa 8 euro lunar, adica mai mult decat orice abonament TV.

      Desigur, ai avantajul ca poti vedea oricand emisiunile si nu esti obligat sa urmaresti continutul la o ora fixa.

        (Citează)

  6. Si eu la fel. Am televizor dar nu mai am abonament la cablu de 3 ani. Pur si simplu n-am mai simtit nevoia. La ce sa ma uit la tv? Filme cu nspe mii de calupuri publicitare? Emisiuni atat de penibile incat de multe ori schimbam canalul de jena? Sport nu urmaresc…pur si simplu plateam cablul degeaba. Netflix, Prime si youtube premium mi se par de ajuns.

      (Citează)

  7. boglous:
    Si eu la fel. Am televizor dar nu mai am abonament la cablu de 3 ani. Pur si simplu n-am mai simtit nevoia. La ce sa ma uit la tv? Filme cu nspe mii de calupuri publicitare? Emisiuni atat de penibile incat de multe ori schimbam canalul de jena? Sport nu urmaresc…pur si simplu plateam cablul degeaba. Netflix, Prime si youtube premium mi se par de ajuns.

    La fel și eu. Cablu TV nu am de vreo 17 ani… Când ajung pe la părinți și văd ce emisiuni sunt la TV, mă îngrozesc. Nu ai, pur și simplu, motive să plătești cablu TV când ai YouTube, Netflix..

      (Citează)

  8. Eu sunt total invers! Am abonament Netflix si Youtube, dar eu personal nu le folosesc pe TV decat foarte rar. Ma uit la TVR1, TVR2, Digi24, DIgi Sport, History, Discovery, Nat Geo, Comedy Central si Paprika TV. Am cateva posturi pe care le schimb.

    Eu chiar simt o anumita incarcatura sau stres daca trebuie sa ma uit pe Netflix. Adica am nevoie de liniste si concentrare sa urmaresc ceva, pe cand la TV mi se pare mai degajat.

    Youtube il folosesc doar pe laptop, iar pe TV doar pentru copil. Netflix serveste sotia si soacra la greu.

    Nu ma vad renuntand la televizor, dimineata la cafea dau imediat pe TVR sa vad stirile, seara la fel, stiri si fotbal, poate un comedy central daca trebuie sa mai fac altceva prin casa.

      (Citează)

  9. Io-mi doresc un tv cu un super ecran si fara pic de smart. Ca sa leg laptopu la el si sa-l fac io smart cum vrea muschiu meu.

      (Citează)

  10. nici eu nu urmaresc programe TV pe televizor
    da’ m-am plictisit si de Netflix/ HBO ca majoritatea sunt abisal de proaste

    asa ca cel mai mult folosesc Plex – da, stiu ca nu fac bine, puteti sa aruncati cu rosii, dar serios, chiar nu am ce vedea pe Netflix/ HBO

      (Citează)

    • Eu am fost mirat cand am citit ca Radu a găsit f mult continut pe Netflix. Simt ca platesc degeaba abonamentele la Netflix si HBO, de cele mai multe ori răsfoiesc apoi trec pe youtube.

        (Citează)

  11. Valentinul:
    Eu am fost mirat cand am citit ca Radu a găsit f mult continut pe Netflix. Simt ca platesc degeaba abonamentele la Netflix si HBO, de cele mai multe ori răsfoiesc apoi trec pe youtube.

    daca cere antenaplay 8 euro, netflix la acelasi pret nu pare platit degeaba pt cat content au

      (Citează)

  12. Io am Amazon Firestick 4K și-i mai bun ca orice „smart” din smartTV.
    Folosesc doar SmartTube Next pentru un youtube fără reclame.
    Din păcate n-am găsit un TV cu diagonala de 214 cm non-smart. :(

      (Citează)

    • Si cu ce te deranjeaza daca este televizor Smart? Nu te obliga nimeni sa folosesti aplicatiile incorporate, poti sa folosesti fara probleme Firestick-ul de la Amazon.

        (Citează)

  13. Cablul tv are un avantaj foarte mare: nu trebuie sa cauti tu nimic. Pe Netflix imi ia minimum o jumatate de ora sa gasesc un film la care sa vreau sa ma uit, la seriale dureaza si mai mult sa gasesc unul de care sa vreau sa ma apuc. La tv insa intotdeauna gasesti ceva care sa mearga pe fundal: cate o emisiune de gatit pe Paprika, un documentar de calatorii pe Travel sau Digi Life, ceva cu renovari pe HGTV, un episod vechi din ceva sitcom pe Comedy Central. E mereu acolo ceva dragut de urmarit, pe care il gasesti zapand 2 minute printre canale.
    Eu am abonament la mai toate streamurile, adica Netflix, HBO GO si Amazon Prime, dar in 90% din timp nu am rabdare sa caut ceva pe platformele astea si recurg tot la batranul cablu tv.

      (Citează)

    • recent a introdus Netflix butonul “play something”, e chiar la inceput sub fiecare profil

      dar da, ai dreptate, e o problema, multa lume deschide Netflix si apoi se uita doar la trailere si da next, “asta nu, asta nu etc etc”

      uneori si mie imi vine sa dau pe programul HBO de la TV in loc sa deschid aplicatia HBO

        (Citează)

    • Netflix are multe filme teribil de proaste, găsești filme și cu 2-3 note pe IMDb, de aia nici nu e publică. As înnebuni sa las Netflix să îmi ruleze singur, mai ales când 80% din filme sunt maxim de proaste.

      La HBO Go e clar, nota e vizibila când alegi filmul. Și media e mult peste Netflix, cele mai slabe au note de 5-6.

        (Citează)

  14. @Radu : există vreun canal de travel românesc demn de urmărit? Mă refer la clipuri filmate /montate (cât mai) profi, cu oameni care vorbesc fluent și să ofere informații interesante? Adica nu filmări cu selfie stick și prezentări de genul “iată turnurile Petronas care sunt doi zgârie-nori conectați printr-un pod!” :) eu am căutat într-o vreme și nu am găsit nimic.

      (Citează)

    • Marian Borcea are unele foarre nteresante si informative (de prin Olanda, Belgia, Portugalia, etc, de exemplu “Cea mai CONFUZA si COMPLICATA GRANITA din LUME – 22 de FRONTIERE, 1 ORAS, 2 TARI”)

      nu sint filmate profi dar (unele) sint informative

        (Citează)

  15. Stai un pic sa vina copilul. Duck Tv, minimax, disney si restul iti for fi de folos cand vei dori sa bei un pahar de vin ‘linistit’ cu Matilda.

      (Citează)

    • este o idee proasta sa pui copilul la ecrane de foarte mic (ideal este zero ecrane sub 3 ani), si e o idee deosebit de proasta sa il pui la TV.

      asta deoarece e cel mai greu controlat timpul pe care il petrece la TV, pentru ca la TV este in continuu ceva.

      mai bine il lasi pe youtube sau netflix, pentru ca poti sa zici: te uiti la episodul asta sau la filmul asta, si dupa ce se termina, nu se mai da altceva, deci reflexul este sa consideri incheiat pe ziua de azi

      la TV insa tot timpul mai e ceva, trec orele fara sa iti dai nici tu nici el seama

        (Citează)

  16. De fapt ai zis ca folosesti netflixul si youtubeul. Orice televizor sau device care astea doua applicatii e suficient de smart, restul functiilor sunt povesti de adormit copiii. As baga mana in foc ca aplicatia de netflix reprezinta +80% din timpul petrecut (overall in Ro) de oameni pe functiile “smart” ale tvului. Youtubeul probabil undeva departe.

      (Citează)

  17. Eu ma mai uit la tv ca sa vad cat de prosti si slabi sunt cei mai multi, asa nu-mi pare rau ca am invatat bine in scoala.

      (Citează)

  18. O sa zici ca sunt hater dar
    Tv = a system for converting visual images (with sound) into electrical signals, transmitting them by radio or other means, and displaying them electronically on a screen.

      (Citează)

  19. intrebarea e daca platesti youtube premium sau nu

    eu n-am avut niciodata cablu tv, de 6 ani folosesc doar partea smart si chromecast

      (Citează)

  20. TV-ul merita folosit pentru sport in direct la calitate buna, daca esti interesat de sport, evident. Si pentru filme. E ca un Kinder Surprise. Poti gasi pe TNT sau TV1000 diverse surprize placute. Te mai scot din sarite reclamele, dar poti trece peste ele.

    Netflix e extrem, dar extrem de limitat in calitate in cazul filmelor (nu discut de seriale), dar compenseaza din gros la cantitate. Cum zicea cineva, le e rusine si sa puna ratingul IMDB la fime.

    Ia uite, ca am devenit curios, desi nu o fac de obicei. Saptamana asta as putea vedea pe TV1000 asa: Băiatul în pijama vărgată, Nebraska (superb film, vreau sa il revad), Brazil-ul lui Terry Gilliam sau Marvin’s Room. Toate filme de filme, nu gogosi.

    Exista Brazil sau Nebraska pe netflix? Nu prea.

      (Citează)

  21. Iar eu caut TV fara smart (daca ar fi mai ieftin), ca NU as folosi-o deloc (am un ChromeOS legat de TV cu acces la VPN, playstore si orice streaming website) :))

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus