►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Știri despre tehnologie – 24 septembrie 2021
Mitul ăla că românul trebuie să aibă mașină, în timp ce străinii mai iau și autobuzul… »
Am folosit vreo 2 săptămâni și ceasul Huawei Watch 3 varianta normală, nu Pro. Parcă să zic că m-a încântat mai mult și probabil pentru că, per total, face foarte multe lucruri și are specificații de top, deși este entry-level-ul între aceste modele.
Huawei a lansat recent două ceasuri sub numele de Watch 3. Cel uzual, despre care vorbesc acum, și cel Pro, testat anterior. Modelul numit doar Watch 3 are ecran tactil rotund AMOLED de 1,43 inci cu 326 ppi, carcasă de 46 mm făcută din materiale premium, rezistență la apă de 5 atmosfere. Are conectivitate wifi și bluetooth, dar și eSIM. Are microfon și difuzor și poți vorbi la telefon de pe ceas, se aude chiar bine. Are și memorie internă pentru a stoca niște muzică direct în telefon.
Primești pe el notificări din telefon, monitorizezi o mulțime de activități sportive, îți măsoară temperatura pielii, concentrația de oxigen în sânge, pulsul, somnul. Pentru monitorizarea de fitness are inclusiv GPS, barometru și busolă. Autonomia este oficial de 3 zile într-un scenariu destul de complex de utilizare, crește la 14 zile dacă-i activezi niște funcții de battery saving, se încarcă și wireless de la orice încărcător Qi.
Preț: 1.620 lei la Huawei Store, eMAG (unde-i un pachet promo împreună cu o brățară Huawei Band 4 bună de dat apoi cadou).
Ceasul este rotund, iar carcasa este din inox (unul rezistent) și ceramică. Pe lateral această generație are o rotiță și sub ea un buton clasic. Finisajele sunt foarte bune, ecranul se curbează ușor pe exterior pentru a intra în carcasă, butonul iese aproape imperceptibil din carcasă, dar tot rămâne ușor de apăsat și cu o cursă clară când faci asta. Rotița are pe ea
Eu am testat varianta numit Active Edition, adică are carcasă din inox negru și curea siliconică neagră. Cred că din acest motiv mi-a plăcut în continuare aspectul ceasului. Varianta Pro are acel bezel cu marcaje ce dă impresia unui ceas mai bărbătesc, mai masiv, dar acest Active Edition este și el mai “ninja”, mai “sleek”, cum s-ar spune, și are un aspect unitar plăcut. Este foarte posibil ca varianta Watch 3 cu carcasă argintie și curea de piele să facă ceasul sa pară mic sau prea rotunjit pentru gusturile unora.
Iată și un Watch 3 cu carcasă argintie și curea de piele:
Autonomia rămâne în continuare bună, cu minim 3 zile. Specificațiile oficiale zic 3 zile într-un scenariu ce include și 2 ore de conectivitate LTE prin eSIM și 22 de ore în rest pe Bluetooth. Eu n-am avut eSIM activat, ceea ce probabil a mai lungit viața bateriei. Pe mine m-a ținut cam 4 zile.
Generațiile anterioare erau recordmen recordwatches la autonomie, cu Watch GT 2e și GT 2 Pro ținând vreo 10 zile. Watch 3 crește complexitatea funcțiilor și sistemului de operare, care-i Harmony OS, și scade autonomia, dar tot reușește să fie peste concurența sa principală de la Samsung sau Apple cu valorile obținute. În plus, ai acel “battery saver mode” pe care-l poți activa pentru a prelungi autonomia și se încarcă și wireless. Eu practic aș putea să-l încarc oricând pe spatele telefonului meu, așa că inclusiv într-un concediu de durată nu trebuie să iau încărcătorul oficial al telefonului cu mine.
Ecranul este foarte bun, luminos, de rezoluție mare. Toate cifrele, curbele șamd sunt extrem de fine și este practic imposibil de văzut vreun pixel. Watch 3 vine și cu o mulțime de fețe disponibile gratuit și am găsit minim 10 reușite, unele complexe, altele minimaliste, dar cred că este ceva acolo pentru toate gusturile. Unele fețe sunt chiar complexe, cu busolă afișată permanent sau animații pe ecran, altele sunt ceva mai subtile, de exemplu colorează ecranul pe măsură ce te apropii de targetul zilnic de pași.
Ceasul este și ușor de controlat. Swipe stânga pentru meteo și control muzică. Swipe dreapta pentru câteva ecrane personalizabile în care vezi pași și calorii, pulsul, presiunea, temperatura pielii șamd. Dai în jos pentru notificările curente. Rotița de pe lateral te ajută pentru scroll, dar de cele mai multe ori m-am găsit făcându-l tot direct de pe ecran. Rotița am păstrat-o pentru scroll foarte lung.
Partea de monitorizare corporală mi s-a părut că merge foarte bine. Pașii avansau pe ecran în ritmul în care mergeam eu. Apoi, mi-a plăcut să mă uit la monitorizarea pe o zi întreagă a pulsului, temperaturii șamd. De exemplu, în graficul de mai jos al pulsului meu din data de 17 septembrie, vedeți intervalul de cam o oră cât am asistat la nașterea Matildei și ce-a urmat apoi? Se vede acolo cum la ora 16:54, când am primit telefonul să mă prezint la intrare, mi-a crescut pulsul de la 90 la 110-120 și așa a rămas timp de vreo oră.
Îmi place și analiza somnului. M-am uitat special într-o noapte din care țin minte că m-am trezit vreo 2 minute și am alungat o pisică ce-mi stătea în cap. Acele 2 minute apar pe monitorizare. Au rezolvat și ceva despre care mă plângeam la Watch 3 Pro: funcția Do Not Disturb poate fi acum activată automat într-un anumit interval orar, de exemplu de la 23 la 7 dimineața, ca să nu te deranjeze propriul ceas în timp ce dormi cu el.
Partea de telefonie handsfree funcționează bine. Încă nu m-am obișnuit cu ideea de a vorbi la ceas în loc de telefon, dar pentru apeluri scurte este funcțional. Ești în casă, telefonul este în altă cameră, sună un curier ca să te întrebe dacă te găsește la adresă. E mai simplu să răspund pe ceas și să avem o conversație de 20 de secunde de acolo pentru că microfonul și difuzorul sunt foarte bune. Observația asta se bazează pe situații reale.
Notificările vin prompt pe ceas. Navighezi rapid printre ele, iar spre deosebire de Watch 3 Pro sunt acum grupate pe aplicația care le-a emis, posibil după un update față de când am testat eu anterior ceasul.
Partea de sport este similară cu ce-am văzut pe Pro și pe generațiile anterioare. Poți monitoriza o mulțime de activități de sală sau exterior, de la eliptică la ciclism și alergare pe cărări montane. GPS-ul și barometrul ajută cu detecția traseului și deci calcularea mai precisă a caloriilor pierdute, iar în timpul activității ceasul îți monitorizează semnele vitale și din când în când îți spune cu o voce robotică distanța alergată și în cât timp șamd.
Aplicația de telefon, Huawei Health, mi se pare și ea bine făcută și ușor de utilizat. Vezi clar datele adunate de ceas despre tine și poți umbla prin ele. Ceasul, fețele sale, de la ce aplicații să-ți vină notificări șamd se configurează din alt meniu. Dacă vrei să te duci mai serios spre sport, setezi acolo ținte de performanță și există o secțiune de exerciții șamd.
În principiu sunt aceleași lucruri pe care le reproșez și variantei Pro. Întâi că această generație s-a dus la alt nivel de preț. Modelul Watch 3 costă 1.699 lei, dar un Watch GT 2 Pro poate fi luat la oferte cu 1.000 de lei.
În al doilea rând, mi-ar fi plăcut să existe variante mai ieftine fără eSIM. Eu sunt în target pentru un astfel de ceas, dar partea de eSIM nu mă interesează în acest moment. Aceasta se adresează mai degrabă sportivilor care lasă telefonul acasă sau în vestiar și pleacă la sport doar cu telefonul mobil. Pot asculta muzică stocată în telefon din căști.
Apoi, notificările primite din telefon sunt destul de simple. Poți vedea mesajele de pe Messenger sau WhatsApp, dar nu ai opțiuni de răspuns rapid, nici măcar cu “yes”, “no”, “i’ll talk later”. Din Gmail vedeam doar titlurile emailurilor, nu și corpul lor. Aici mi-ar fi plăcut mai multe complexitate.
Și ultima este tot nemulțumirea personală legată de rotiță de scroll, așa cum am zis și în primul review. Mi-ar fi plăcut ca apăsarea ei să aibă rol de Enter, nu de Home. Dacă ajung la programul sau la notificarea până la care am scrollat folosind rotița, aș vrea să o accesez apăsând tot rotița. Poate de asta am folosit mai mult ecranul tactil.
Mie mi se pare un ceas bine făcut și care satisface nevoile uzuale a probabil 95% dintre potențialii utilizatori. Nu-i perfect, dar în lunile trecute de la testarea variantei Pro au mai apărut niște update-uri și se vede că s-a mai lucrat la treburi de finețe.
Autonomia este bună față de concurență, stai câteva zile fără să-l încarci, dar este mai mică decât cea cu care m-a obișnuit tot Huawei pe generațiile anterioare. Ceasul arată bine și este ușor la încheietură. Face bine treaba de smart watch. Dacă ar scoate o variantă mai ieftină, fără eSIM, ar fi perfect.
Preț: 1.620 lei la Huawei Store, eMAG (unde-i un pachet promo împreună cu o brățară Huawei Band 4 bună de dat apoi cadou).
Modelul testat aici de mine, Watch 3 Active Edition, costă oficial 1.700 de lei, ca orice alt Watch 3, de fapt. Cu 2.000 de lei iei deja varianta Watch 3 Pro cu curea din piele și diferența s-ar putea să merite, dacă cei 300 de lei în plus nu sunt o problemă.
Varianta Pro are carcasă dintr-un aliaj ce conține titaniu, deci este și mai rezistentă. Ecranul este safir, nu sticlă. Este mai mare, 48 mm în loc de 46, dar diferența vine dintr-un bezel care-i dă un aspect de ceas ceva mai masiv. O altă diferența este la autonomie, Watch 3 Pro pleacă de la 5 zile în sus. În rest sunt practic identice, dar ecranul de safir și bateria mai mare s-ar putea să merite diferența de 300 de lei.
Există și Watch 3 Pro cu brățară metalică din aliaj de titaniu. Acela se duce în 2.500 de lei. Față de acela, Watch 3 Active Edition este o alegere mult mai rezonabilă.
« Știri despre tehnologie – 24 septembrie 2021
Mitul ăla că românul trebuie să aibă mașină, în timp ce străinii mai iau și autobuzul… »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
18 comentarii
24/09/2021 la 12:48 PM
“Aceasta se adresează mai degrabă sportivilor care lasă telefonul acasă sau în vestiar și pleacă la sport doar cu telefonul mobil. Pot asculta muzică stocată în telefon din căști.”
pai cum mai asculta daca l-au lasat acasa? :)
Mihai(Citează)
26/09/2021 la 9:17 PM
Ceasul are memorie. Pui muzică în ceas, conectezi căștile la ceas prin BT. E o practică uzuală.
nwradu(Citează)
24/09/2021 la 2:15 PM
Un Samsung Galaxy watch 4 Clasic este ~1600 si este mult peste Huawei….Daca nu lasa la pret cred ca or sa ramana cu ele pe stoc :)
George(Citează)
24/09/2021 la 3:39 PM
De ce e mult peste?
Andrei I(Citează)
26/09/2021 la 9:17 PM
Da, depinde ce vrei. Dacă autonomie, nu este peste. Dacă Google Pay pe ceas, este mai bun Samsung-ul.
nwradu(Citează)
24/09/2021 la 2:18 PM
Cumva watchu’ asta tine mai mult de 2 zile? Mai stiu eu un watch cu mar pe el, care nu are cum sa prinda 2 zile nici macar ca ceas, nu mai vorbesc de gps.
VR(Citează)
24/09/2021 la 3:22 PM
Eu am GT 2 Pro si tine bateria cam 12 zile. Il port mai mereu.
Nu cred ca 3 a scazut la 1 zi.
Ionut(Citează)
26/09/2021 la 9:18 PM
3-ul a scăzut în autonomie. Pe mine m-a ținut cam 4 zile, iar cu modul long battery ține vreo 10. 3 Pro ține oficial 5, cam 6 zile pe mine, cu long battery ține cam 15.
Motivul e legat de alt sistem de operare, eSIM etc.
GT 2 Pro rămâne campion la autonomie.
nwradu(Citează)
24/09/2021 la 2:23 PM
Nu aș mai cumpăra niciodată un Huawei, mai ales că software-ul lor e 0.
Claudiu(Citează)
24/09/2021 la 3:22 PM
am dat scroll la tot doar sa vad pretul, I lol’d (am lolat?)
mircea(Citează)
24/09/2021 la 3:40 PM
E și în prima pagină prețul
Andrei I(Citează)
24/09/2021 la 4:06 PM
Rotița are pe ea … ?
stefan(Citează)
24/09/2021 la 4:35 PM
Dințișori :-)
BogdanM(Citează)
25/09/2021 la 8:45 AM
3 zile nu este o autonomie buna decat daca comparam cu Apple :-)
E o autonomie la minimul bunului simt. Aia de la Apple e complet ridicola, in practica este 1 zi.
Marean(Citează)
26/09/2021 la 9:19 PM
Și la Samsung este de 2 zile. Prea puțin, zic eu.
nwradu(Citează)
25/09/2021 la 10:12 AM
eu nu stiu cum puteti trai fara gadgeturi din astea…
Anda(Citează)
25/09/2021 la 10:52 AM
Practic acest ceas la 1.400 Ron are cam aceleasi functionalitati ca Mi Band 6 care ajunge la 170 Lei si bateria rezista si 2 saptamani.
florin(Citează)
26/09/2021 la 9:20 PM
Nu chiar, pe ecranul ăsta chiar poți citi bine multe notificări și mesaje. Mai ai și eSIM, senzori mai mișto etc. Bine, Xiaomi vinde în pierdere brățara aceea și câștigă orice comparație “funcție per leu” până la urmă, dar e o piață mare și pentru ceasuri.
nwradu(Citează)