un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Un laptop cu GeForce pentru muncă STEM

9 Sep 2021  ·

PUBLICITATE, TEHNOLOGIE  ·

4 comentarii

Am aflat un termen nou: disciplinele STEM. STEM = Science, Technology, Engineering și Mathematics. Un fel de științele exacte, cum le ziceam noi în română. Alea de la Politehnică, cum s-ar mai spune.

Ideea este că, dacă studiați într-un astfel de domeniu (sau lucrați în el) și vreți să vă cumpărați un laptop nou, este recomandat unul cu o placă video NVIDIA RTX. De ce? Pentru că pe acestea merg cel mai bine jocurile pe care le veți rula în timp ce ar trebui să studiați în sesiune sau să munciți. Cel puțini așa se făcea pe vremea nu.

Nu, nu-i doar de jocuri, deși un laptop pe care te poți și juca orice este important la vârsta aceea. Are însă NVIDIA niște benchmark-uri care arată că până și Matlab rulează de peste 5 ori mai rapid pe o placă RTX decât pe un laptop fără o astfel de placă.

Și nu-i doar Matlab, desigur. Solidworks este de 20 de ori mai rapid. O antrenare TensorFlow este de 47 de ori mai rapidă. Rapids, MicroStation, Blender, Ansys Discovery, Creo, engine-uri de jocuri, suita Adobe, DaVinci Resolve, Maya, Unity, programe Autodesk – NVIDIA are optimizări pentru foarte multe aplicații “de muncă”.

 

Mai poți folosi aplicația NVIDIA Broadcast pentru videocall-uri sau streaming, care ascunde automat fundalul, te urmărește prin cameră șamd. Sunt multe avantaje, le puteți arăta șefilor graficele de aici când îi convingeți să vă comande un astfel de model la birou.

Eu vă pot zice că în Premiere Pro chiar se cunoaște accelerarea oferită de codorul și decodorul intern al acestor plăci. În general o codare de clip 4K cu sursă h.264 (adică una complex de decodat întâi, că ar fi mai simplu dacă ai trage raw sau prores) și editări uzuale ia între 30 și 70% din lungimea clipului codat. Adică dacă faci un clip de 10 minute, îți va lua între 3 și 7 minute să-l exporți la final în 4K și 45 Mbps bitrate h.264, din experiența mea cu astfel de laptopuri.

Și după aceea te joci. Laptopurile sunt subțiri, design-ul Max-Q având de obicei sub 2 cm grosime, multe au ecran cu refresh mare pentru a duce bine frame-rate-ul de care sunt capabile, ai ray tracing și DLSS. Mai au și design-ul Optimus, adică atunci când faci browsing sau folosești alta aplicație banală nu va fi utilizată placa video NVIDIA, ci cea integrată în procesor, pentru a trage mai mult de baterie.

Un model Asus TUF de 15,6″ începe de la 3.800 de lei. Are Core i5-11400H și RTX 3050, ecran de 144 Hz. Un Asus ROG Strix G17, cu ecran de 17 inchi și RTX 3050 Ti este 4.700 de lei. Cel mai bun laptop testat de mine de acest tip, un model ROG Strix Scar G733, costă mai mult, dar mi s-a părut excelent inclusiv pe design-ul ventilației.

Mi-a plăcut și un MSI. Modelul GE76 Raider are lumina aceea mișto de tot în jurul carcasei, plus o configurație cu Core i9, 2 TB stocare, 32 GB RAM și RTX 3080. Costă 20.000 de lei. Țin minte că generația anterioară mi-a plăcut mult atunci când am testat-o.

Mai are PC Garage în ofertă și diverse modele Lenovo de gaming, dar eu n-am butonat unul de ani de zile, așa că nu știu cum sunt.

asus s5507

    4 comentarii

  1. STEM se preda in UK incepand cu scoala secundara ( +11ani).

      (Citează)

  2. Stem se poate referi doar la celulele stem și cercetarea acestora. Acronimul STEM este greșit și înșelător.

      (Citează)

  3. nwradu:
    Este o oră numită STEM sau așa, pe rând?

    Asa se numeste ora. Chimia, fizica, matematica, ITC sunt ore separate, la STEM combina ce invata la aceste materii. De exemplu unele scoli au o zi la doua saptamani in care toate orele sunt STEM (fix asa scrie in orar). De multe ori intr-una din ore vin persoane ce lucreaza in domenii STEM si discuta cu elevii ce presupune munca lor.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus