►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Documentarul de pe Netflix Turning Point: 9/11 and the War on Terror este foarte bine făcut. Este o recapitulare foarte bună a evenimentelor de atunci și a ceea ce a urmat, genul de documentar de arătat generațiilor viitoare ca să afle direct toată istoria.
E de văzut. Pe mine m-a prins deși să zicem că eram la curent cu majoritatea evenimentelor, că tocmai ce citisem diverse în săptămânile trecute.
Mi-a plăcut că primul episod explică situația din Afganistan înainte de 2001. Este uimitor cât de mult ajutor au dat americanii afganilor pentru a se lupta împotriva sovieticilor, ce triburi și lideri locali existau pe acolo și cum a apărut în scena Osama bin Laden, ca finanțist al unor diverse operațiuni. Treaba asta nu o știam și este mai clară acum.
Episodul doi este acela în care plângi ca o fetiță pentru că include povești personale ale supraviețuitorilor din cele două turnuri. Am văzut imagini pe care le știam de la muzeul 9/11, sunt și înregistrări audio, în fine… e dur.
Un alt episod vorbește despre cum serviciile de informații erau mereu în urma acțiunii și apoi, după 9/11, cum a fost implementată închisoarea de la Guantanamo și un program amplu de tortură. Este un domn intervievat care explică torturile și spune că nu prea sunt torturi, de fapt, că nu-i mare lucru să tot pălmuiești prizonierii sau să-i ții într-o cutie mică alături de insecte. Sigur, tot felul de imagini leakuite de pe acolo de-a lungul anilor arată că asta era tot ce se întâmpla în Cuba sau alte închisori.
Și mai bun mi s-a părut episodul despre reconstrucția Afganistanului. Cheltuielile suportate de SUA au fost fantastice și inutile. S-au cheltuit milioane de dolari pe capre cu blană frumoasă, care au murit rapid. Pe avioane inutile. Armata afgană a vrut uniforme de camuflaj și a ales un model forestier, deși țara este doar 4% împădurită. Mai mult, pattern-ul respectiv nu era american, așa că trebuia plătit un fel de drept de autor și pentru el. Americanii au cumpărat deci pentru afgani uniforme verzi la un preț cu vreo 40% mai mare decât ar fi fost normal. Se ajunge la zeci de miliarde de dolari cheltuite inutil.
Și finalul este bun de tot. Documentarul a fost finalizat cam prin august 2021. Știind ce-a urmat apoi, cu venirea talibanilor la putere, finalul este chiar tragi-comic.
Anyway, do see it.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
10 comentarii
21/09/2021 la 12:27 PM
“Armata afgană a vrut uniforme de camuflaj și a ales un model forestier, deși țara este doar 4% împădurită.[..] Americanii au cumpărat deci pentru afgani uniforme verzi la un preț cu vreo 40% mai mare decât ar fi fost normal. Se ajunge la zeci de miliarde de dolari cheltuite inutil.” – sunt curios, au facut fabrici acolo, au instruit populatia locala, au folosit materiale locale, etc. Ca asta inseamna sa investesti intr-o tara.
Sau au bagat banii aia (ai americanilor, nu zic nu), in productia privata tot de prin America, pentru ca apoi sa le doneze chestiile alea, in timp ce economia americana a functionat cu banii pompati de stat. Ca pe partea de armament mi-e clar ca asa au facut.
Boris(Citează)
21/09/2021 la 2:31 PM
Păi poți să te uiți la documentar și să vezi dacă-ți răspunde :P
nwradu(Citează)
21/09/2021 la 12:34 PM
Hmda foarte emotionant, si ce inimosi sunt americanii, cum s-au gandit ei bietii afgani.
Si acuma motivele reale:
“The Taliban are sitting on $1 trillion worth of minerals the world desperately needs.”
“Afghanistan contains rich underground resources: gemstones, uranium, common metals, rare-earth metals and precious metals such as gold and silver. It also holds potentially valuable reserves of gas, oil and coal”
Andrei(Citează)
21/09/2021 la 12:45 PM
Incerci sa instalezi democrația într-o tara aftata in evul mediu, profund religioasa, cu o populatie in care rata de alfabetizare este doar 38%. Success!
Valentinul(Citează)
21/09/2021 la 2:07 PM
as pierde prea mult timp incercand sa-ti explic cat de imbecil e raspunsul tau asa ca doar o intrebare, tu stii ceva pe lumea asta gratis?
2Du(Citează)
21/09/2021 la 4:10 PM
Au cheltuit 2 “trilioane” de dolari în 20 de ani ca să pună mâna pe resurse în valoare de 1 “trilion” $. Mda seems legit. Mai lasă Antena 3 că și așa ești suficient de prost.
Cristi(Citează)
21/09/2021 la 6:50 PM
Nu scrie nicaieri ca s au cheltuit 2 trilioane, deci esti analfabet.
1 trilion inseamna 1000 miliarde de dolari, deci esti si prost la mate.
Idea mea este ca americanii s au dus pentru resurse in Afghanistan, si sa o lase mai moale cu caritatea.
Andrei(Citează)
21/09/2021 la 7:21 PM
Au cheltuit 2000 de miliarde sau 2 trilioane…
“In the 20 years since September 11, 2001, the United States has spent more than $2 trillion on the war in Afghanistan. That’s $300 million dollars per day, every day, for two decades. Or $50,000 for each of Afghanistan’s 40 million people.”
Daniel(Citează)
21/09/2021 la 1:56 PM
Legat de documentare sau carti americane despre americani, iti pot spune ca 90% sunt niste porcarii. Sunt un avid cititor de lectura de razboi si pot spune ca majoritatea cartilor cu sau despre vitejia americanilor sunt niste porcarii sinistre. Ei sunt mereu cei mai viteji, cei mai mari, cei mai tari. Cel putin in WW2, lupta lor a parut mai degraba ca o vacanta in Caraibe comparativ cu rusii sau japonezii, dar ghici cine au fost cei mai viteji dintre ei?
Desi au facut zeci de documentare despre WW2 (e doar un exemplu), de departe cel mai bun este unul englezesc, “The World at War”.
Personal am inceput documentarul dar mi s-a parut destul de “americanesc” si foarte biased, sau poate nu sunt eu fascinat de chestiile americane (nici de burgeri sau NFL).
Cat despre termenul “dur” cu privire la documentarul asta, poti citi despre inchisorile din Japonia sau Rusia in al 2-lea razboi mondial.
Tano(Citează)
21/09/2021 la 4:42 PM
Eu evit din principiu orice este facut de Netflix. M-am convins ca nu au decat mizerii, asa ca nici nu mai pierd timpul cu ele.
Kopa_Kopan(Citează)