►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
21 Sep 2021 ·
GÂNDURI ·
Colegiul Național Gheorghe Lazăr, ca să fiu corect, dar ieșea titlul prea lung. Anyway, mi-a sărit în ochi o știre despre liceul absolvit de mine acum… ehm, să zicem mulți ani. Este vorba despre un program pilot prin care structura anului școlar se modifică și materiile sunt predate în alt mod.
Schimbările au loc la clasa a 12-a, astfel:
Punctul 3 este cel mai interesant. Înțeleg că vor fi diverse prelegeri sau module pe subiecte ce nu fac parte din vreo materie școlară, predate de oameni din domeniul respectiv. Este poate ceea ce ziceam de mult că ar trebui făcut prin școli, de exemplu un curs despre finanțe și elemente bancare ținut de cineva dintr-o bancă, astfel încât elevii să învețe ce-i un credit, cum se calculează o dobândă, riscuri, avantaje etc. Sau poate un curs despre televiziune sau blogging sau whatever, ținut de exemplu de Dana Rogoz, care mi-a fost colegă.
Ideea este că un elev de clasa a 12-a nu are cum să știe ce meserie i-ar plăcea să facă în restul vieții. N-ai de unde să știi ce înseamnă să fii doctor sau avocat sau project manager sau pilot de avioane. Să fii expus unor oameni care practică aceste meserii și-ți pot vorbi despre ce presupun ele este un avantaj mare.
În rest, însă, mi se pare că acest proiect pilot doar avantajează lăzăriștii la Bacalaureat și după aceea. Când faci pregătire pentru Bac în mod intensiv, garantat vor fi note mai bune și medii mai mari. Iar cum nota la Bac contează apoi la admiterea în facultate (și uneori doar ea), rezultă un avantaj serios.
Dar poate că este mai bine așa. Poate că trei ani de liceu sunt suficienți pentru a învăța un spectru larg de materii, iar în ultimul an, de fapt în ultimele 14 săptămâni, este bine să aprofundezi materiile de Bacalaureat. Poate așa mai mulți elevi rămân cu ceva pe termen lung, ceva cultură generală suplimentară despre literatură sau fenomene fizice sau ce-or prefera ei.
Uitați însă declarație nefericită a directoarei Ionela Neagoe:
În privința materiilor care nu se dau la examenul de Bacalaureat, Ionela Neagoe a precizat că:„Celelalte ore care pe copii nu îi interesează, că nu dau examene la ele, vor fi făcute online, cu o modalitate de evaluare astfel încât să putem să le încheiem media şi astfel încât să le asigurăm competențele necesare pentru societate”.
Păi dacă celelalte ore nu-i interesează pentru că nu dau examen la ele, ce-ar fi să le scoatem de tot? Dă-le în mă-sa, ce atâta biologie sau economie sau filosofie și altele la care copiii nu dau examen? Să rămână doar 6 materii și gata!
Dacă faci școala doar cu materiile care-i interesează pe copii, nu vei ajunge prea departe. S-ar putea să nu-i intereseze niciuna. Ideea școlii este, de fapt, să expună copiii la foarte multe materii diferite tocmai pentru ca fiecare să-și descopere astfel vreo pasiune sau vreo afinitate pentru una dintre ele. Poate descoperi că-ți place poezia tocmai pentru că te bate la cap profesorul de română să citești câteva poezii. Sau poate că zoologia îți place și astfel te decizi că vrei să fii medic veterinar.
Și sigur că este timp suficient să expui copiii la un spectru larg de materii în clasele 9-11, iar în a 12-a să-i intereseze doar cele la care vor da examen. În acest condiții, însă, poate ar trebui ca Bacalaureatul să se poată da la orice materie vrea fiecare în parte, fără unele obligatorii.
Sunt șase școli din România în acest pilot program. Singura școală privată acceptată este cea co-fondată de secretarul de stat din educație Radu Szekely, care a fost și șeful Comisiei de aprobare a proiectului și cel care a avizat școlile în sine (link). Succesuri!
Apropo de Lazăr, citiți și acest articol mai vechi despre cum regretam că copiii mei probabil nu vor putea face Lazărul. Articolul trebuie înțeles ca o ironie la adresa sistemului de învățământ, desigur. Nu intenționez să-mi cresc copiii în spiritul de a avea notele mari cerute pentru admiterea acolo, deși mi-ar fi plăcut să urmeze același liceu ca și mine. Mi-am adus aminte de acel articol pentru că anul acesta Lazăr a fost liceul cu cel mai mare prag de admitere și pentru că Matilda urmează să nască peste câteva zile, așa că planific de acum ce liceu trebuie să facă fata.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
11 comentarii
21/09/2021 la 6:42 AM
Ce ar putea sa învețe de la Dana Rogoz? Cum să fie enervanți pe ecran ca Abramburica originală? Sau că trebuie să îi strice familia unui idiot cu 20 de ani mai bătrân ca să primească roluri?
Dana Rogoz nu este cel mai pun exemplu pentru tinere minți. Sigur, e o sfântă față de gunoiul Antonia, dar asta nu e un motiv de mare laudă.
Gaelex(Citează)
21/09/2021 la 3:48 PM
Fix asta mă gândeam. Calea cea mai scurtă spre succes pare a fi să te culci cu persoana potrivită, în cazul ei cu un regizor în vârstă bine conectat (poate chiar priceput în meseria lui, dar asta e subiectiv).
Nu-nțeleg ce nulități s-au găsit. Mai lipsea să le aducă fete singure și independente de la videochat să le explice cum e cu economia.
manu144x(Citează)
21/09/2021 la 7:43 AM
“și pentru că Matilda urmează să nască peste câteva zile, așa că planific de acum ce liceu trebuie să facă fata”.
Oaaaau, din nou? Felicitari!
Blackskull(Citează)
21/09/2021 la 9:05 AM
Dacă tu crezi că după prima noapte cu copila acasă, Radu s-a trezit dis de dimineață ca să scrie un articol… Evident că îl are în draft de câteva zile, era programat la publicare, dar Alice le-a făcut o surpriză și a venit mai repede. :)
motanes(Citează)
21/09/2021 la 8:11 AM
Se vede ca nu citesti blogul lui Radu dar Matilda a nascut! Asa ca ce ai scris este fake news!
Cum este posibil sa o mentionezi in treacat pe Dana Rogoz? Vrem un articol separat, te rog!
M Andrei D(Citează)
21/09/2021 la 9:43 AM
https://www.libertatea.ro/stiri/de-ce-fac-meditatii-elevii-din-gimnaziul-liceelor-de-top-in-clasa-se-lucra-doar-de-olimpiada-eu-voiam-si-un-exercitiu-la-nivel-mediu-3735432
Plus, am niște cunoștințe care au fica la Sf Sava si ea/ei mi-au povestit ca si acolo cam toată clasa face meditații din diverse materii. Doar cu ce ti se predă și cum ti se predă nu te descurci. Fica mare a terminat la Jean Monnet sefa de promoție. Au crezut ca o sa fie diferență mai mare la calitate între cele două dar nu.
Tom(Citează)
21/09/2021 la 9:57 AM
Eu am facut voluntariat si am crescut in 2 ani mult mai mult decat am stat 4 ani in liceu.
Eu sunt pro a lasa copiii sa isi urmeze pasiunile, inclusiv la materii, este libertatea umana esentiala pentru o buna crestere si buna stimulare a creativitatii.
Sper ca am terminat cu “hai sa ne pricepem la toate” si sa ne axam pe a fi profesionisti pe lucrurile ce ne pasioneaza.
Sper ca s-a mai evoluat din atitudinea de comunism
Valentin(Citează)
21/09/2021 la 11:02 AM
Recomand cartea Cismigiu and comp, cand nu ai ce face. E si una scrisa din perspectiva adultului, dar parca nu e chiar asa de buna. Daca nu ma insel, tot despre Lazar e vorba.
Baltha Zerus(Citează)
21/09/2021 la 11:03 AM
“Dă-le în mă-sa, ce atâta biologie sau economie sau filosofie și altele la care copiii nu dau examen?”
@Radu, nu stiu cum era pe vremea ta dar la momentul cand am dat eu bac-ul erau materii obligatorii la care dadeai examenul si unele optionale din care trebuia sa alegi neaparat una. Una din variante era sa alegi intre biologie, filozofie si economie, adica trebuia musai sa alegi una din aceste materii la care sa dai examen la Bac.
Bogdan(Citează)
21/09/2021 la 2:52 PM
Sunt de acord ca scoala trebuie sa iti deschida orizontul. Dar la anatomie se preda pe vremea mea de parca toti urmam sa dam la medicina.
Cu atatea detalii cam omori curiozitatea oamenilor.
Iulian(Citează)
21/09/2021 la 10:07 PM
Problema e ca biologia ar trebui facuta in laborator. Cum sa-ti placa cand tu la biologie esti esti pus sa inveti pe de rost ?
Adrian(Citează)