un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Am cumpărat încă un întrerupător Philips Hue (pentru că becurile sunt mult mai utile astfel)

7 Sep 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

33 comentarii

Îmi plac multe becurile Philips Hue și toate tipurile lor. Dacă n-ar fi așa scumpe, aș pune în toată casa.

Mi se pare că utilitatea becurilor de acest tip pe care le am s-a dublat după ce am cumpărat primul întrerupător Philips Hue de perete. L-am lipit deasupra întrerupătorului clasic, care acum stă mereu pornit pentru a închide circuitul electric, iar eu aprind și sting becurile din noul întrerupător pus deasupra (vine cu bandă adezivă în pachet).

Înainte de întrerupător foloseam aplicația de telefon, comenzi vocale prin Google Nest și aplicația de desktop Hue. Chiar și așa, tot erau prea multe operațiuni pentru a aprinde lumina sau pentru a schimba între scene. Un întrerupător face totul mult mai accesibil și mai plăcut.

Acum am cumpărat al doilea astfel de întrerupător. Partea nasoală este că are alt design, dar nu-i așa deranjant acest aspect.

L-am montat în dormitor, unde am instalat un bec Hue. Întrucât ne pregătim de bebeluș, vreau să pot schimba lumina din dormitor între trei stări: 1. lumină roșie foarte slabă, pentru verificat copilul noaptea sau ca să vedem ceva pe acolo când el va dormi; 2. lumină normală, dar slabă, ca să fie relaxantă pentru ochi; 3. lumină puternică pentru când e nevoie de așa ceva.

Lumina roșie este bună și dacă cineva doarme în cameră și altă persoană are ceva de făcut pe acolo, precum mers la toaletă sau whatever. Practic nu deranjează și nu trezește oamenii, un truc pe care l-am învățat de la niște însoțitori de bord care foloseau lanterne roșii noaptea prin avion.

Anyway, am pus un bec Hue pe care-l aveam și acest nou întrerupător cumpărat de la eMAG (also prețuri bune și stoc la etbm.ro). Job done.

Întrerupătorul acest este altă generație, are buton on/off sus și un buton Hue jos, pe când primul pe care-l am are on sus, off jos și schimbi între scene prin apăsări succesive ale butonului on. Sincer să fiu, preferam varianta inițială, după cum spuneam, dar nu mă deranjează prea mult schimbarea. Ca și primul, este detașabil și-l poți lua cu tine ca pe o telecomandă, poți dormi cu el pe noptieră șamd.

Cei de la Philips Hue au schimbat și aplicația de mobil, cândva prin iunie parcă, și cea nouă este mult mai simplu și intuitiv de utilizat, ba chiar aș spune că funcționează nu doar perfect, dar și în modul în care te aștepți să o facă. E ca și cum s-au gândit la toate scenariile pe care le vrei și le-au făcut simplu de configurat.

În particular, acest nou întrerupător are două moduri de funcționare:

  • scene cycle
  • time-based light

În ambele variante, aprinzi lumina de la butonul de sus și poți alege o “scenă” pe care să se aprindă, de exemplu direct pe roșu și 10% sau direct pe alb neutru și 70%. Dacă ai mai multe becuri în cameră, poți alege una dintre scenele complexe în care fiecare bec are altă culoare.

Diferența apare la utilizarea butonului de jos, cel marcat Hue. În Scene Cycle alegi 5 scene prin care să schimbi iluminarea la apăsări succesive. Ce nu mi-a plăcut aici este că nu există și opțiunea “nici o scenă”. Dacă vrei doar trei moduri, nu poți avea asta, trebuie să alegi ceva pentru cinci.

În time-based light mi s-a părut interesant. Poți configura ca la o simplă apăsare să se declanșeze altă scena în funcție de ora zilei. De exemplu, poți configura ca între orele 23 și 7 dimineața să se aprindă roșu la 10%, că poate nu vrei să deranjezi persoana care doarme când tu te duci la baie noaptea. Între 7 și 9 dimineața poate vrei lumină caldă, ca de răsărit, și la 30% intensitatea, din nou ca să fie mai blândă cu ochiul. În restul zilei poți avea alb full.

Mi se pare că acestea sunt genul de funcții și idei cu care Philips Hue este în continuare cea mai bună alegere pentru scenarii complexe, chiar dacă are un preț astronomic. Sunt multe becuri RGB pe piață, de exemplu Xiaomi, TP-Link, Wiz și alții fac unele bune. Problema lor este că nu au întrerupător dedicat pentru ele, așa că le poți controla doar din telefon sau Google Assistant. O altă problemă este că ceilalți producători nu s-au dus în adâncime cu astfel de opțiuni de configurare avansată, exact cele care aduc de fapt confortul atunci când vrei iluminat inteligent măcar într-o cameră.

Hue stă bine la ambele aspecte de mai sus, în schimb. Stă bine și la accesorii (senzori de mișcare, întrerupătoare), mai stă bine și la diverse scenarii. În camera în care am trei becuri Hue, de exemplu, le-am configurat să se aprindă în culori diferite și la 10% intensitate cu 20 de minute înainte de apusul soarelui și apoi să se stingă lent la 2 ore după apus. Fac astfel un joc de lumini care nu deranjează deloc dacă te uiți la televizor sau faci altceva în acea cameră, dar este plăcut atunci când îl observi (also în tandem cu alte luminițe colorate pe care le am în acea cameră) și dă o ambianță plăcută seara (also în tandem cu alte luminițe colorate pe care le am în acea cameră).

Lumina roșie este excelentă, apropo. Becul se aprinde direct roșu și la 2% intensitate. Noaptea este suficient pentru a vedea ceva prin cameră, chiar dacă cealaltă persoană doarme și nu vrei să o deranjezi. Noi îl vom folosi și pentru a ne descurca prin cameră atunci când copilul va dormi. Chiar și fără un viitor copil, însă, tot aș fi pus un astfel de bec pentru seară-noapte.

Am configurat întrerupătorul să aprindă direct roșu 2%. La apăsări succesive pe întrerupător, lumina devine albă și de intensități tot mai mari. Avem deja de 2 săptămâni treaba asta implementată și so far so good.

asus s5507

    33 comentarii

  1. eu am luat întrerupătoare smart pe tuya, cu revenire. sunt de nota 10 plus.

      (Citează)

    • Eu mi-am făcut întrerupătoarele Smart cu sonoff mini r2. Urăsc soluțiile de tip Philips hue din cauza bunurilor, care trebuie adăugate, in loc să comand becul direct din cloud. Pentru întrerupătoarele fără nul exista relee Smart de tipul Shelly 1L+ bypass instalat pe fasungul lămpii.

        (Citează)

  2. Întrerupătorul de la Phillips pare suficient de lat, de ce nu scoți întrerupătorul vechi, treci firele pe direct și îl lipești peste doză pe cel nou?

      (Citează)

  3. Și eu am tot întrerupătoare Hue vechi și trebuie să mai cumpăr vreo 5. Partea bună e că s-ar putea să fie mai ieftine, acum că a apărut varianta nouă.

    De ce nu legi firele să fie lumina pornită mereu, apoi să dai la o parte întrerupătorul mecanic și să acoperi locul cu Hue?

      (Citează)

    • O varianta e ca poate se strica vineri seara becul hue si pana luni pm sau marti am, stai cu lanterna ca poate
      nu vrei 24 din 24 lumina .

        (Citează)

    • Pai de-aia am niște becuri normale și un întrerupător clasic de rezervă. Durează maxim 5 minute să înlocuiesc tot.

      Dar e o situație teoretică doar. Folosesc Hue de vreo 5 ani și nu s-a stricat nici unul până acum.

        (Citează)

    • Giani Mucea: De ce nu legi firele să fie lumina pornită mereu, apoi să dai la o parte întrerupătorul mecanic și să acoperi locul cu Hue?

      E un backup bun. Cum spui tu, poți înlocui sistemul la o adică în 5 minute, dar nu mă deranjează să am două întrerupătoare pe perete în loc de unul singur.

      Poate în altă casă o să pun întrerupător plat tactil și să lipesc direct pe el pe cel Hue.

      Problema mea mai mare este că nu găsesc întrerupătoare colorate. Am un perete verde și întrerupător alb. Aș putea să-l vopsesc cu lavabilă, dar pare o soluție ridicolă.

        (Citează)

    • Problema cu două întrerupătoare, cel puțin în cazul meu, e că apăs din reflex pe ăla clasic și toată partea smart a becului s-a dus. Plus că n-are sens sa am două, adică nu văd un motiv practic pentru asta.

      Eu zic că problema ta e că ai perete verde dar, trecând peste asta, tot nu aș lua întrerupătoare de aceeași culoare. Motivul e că oricum arată ca și când ar fi vopsite cu lavabilă.

        (Citează)

    • @Radu, vezi că Gewiss are rame colorate, gama Chorus, aparate nu știu, am văzut doar pe gri închis, dar verifică la Dedeman.
      De asemenea am mai văzut TEM, dar sunt mai scumpe, au la Hornbach.
      Eu am căutat pentru blat care e imitație de beton că pe perete urmează sticlă și nu vreau găuri în ea.

      https://photos.app.goo.gl/DUjrPsxrA6UMyviF8

      P.S. La modelele modulare, cumperi separat suportul, 2M, 2 module in cazul tău, rama și aparatul. Se potrivesc in doza ta dacă ai doza cu gauri pentru șuruburi.

        (Citează)

  4. Radu!

    Smarthome este un subiect in care esti la inceput si implicit cunostintele tale sunt foarte limitate. De aceea este bine sa nu faci afirmatii categorice de genul:

    1. “Philips Hue este în continuare cea mai bună alegere pentru scenarii complexe”

    scenariile acelea “complexe” ca un bec sa se aprinda diferit in functie de ora zilei nu sunt complexe deloc, sunt banale si exista pe alte sisteme de cand au aparut (eu de ex folosesc Smartthings si HomeAssistant).

    2. “Problema lor este că nu au întrerupător dedicat pentru ele, așa că le poți controla doar din telefon sau Google Assistant”

    iar vorbesti aiurea: si Ikea si Xiaomi si mai toti producatorii au intrerupatoare si butoane zigbee care fac exact ce face telecomanda de la Hue, doar ca la un pret cel mult la jumatate

    Ikea de ex are o telecomanda cu 5 butoane din care 4 reactioneaza si la dublu click (deci 9 butoane in total) la pretul de 45 de lei si mai au un intrerupator mai simplu (2 butoane + dublu click = 4 stari) la pretul de 15 lei – ambele merg si cu hub-ul de la Philips Hue

    ce naiba, stiu sigur ca ai auzit de Dunning-Krueger effect, ia-l te rog in considerare cand mai scrii despre smart home

      (Citează)

    • uite exemplu de automatizare mai complexa:

      am senzori de miscare in zonele utilitare (bai, holuri etc) care aprind becuri smart cand detecteaza miscare si le sting dupa aia, cu mai multe tipuri de conditii:
      – in functie de rasarit si apus, ca daca in baie e lumina de afara, nu vreau sa aprind becul degeaba (e mai smecher dupa soare decat la interval fix, nu? de fapt poti sa compensezi rasaritul si apusul, ca se intuneca inainte ca soarele sa dispara)
      – seara luminile se aprind la 100% sa zicem, dar noaptea cand merge cineva la baie se apring la 10%
      – in functie de luminozitatea de acolo, ca mai exista si lumini non smart si daca ele sunt aprinse nu are rost sa mai aprind inca una
      – senzorii de miscare nu detecteaza daca este abur in baie si persoane mici (copii) de aceea am si o conditie ca daca cineva a apasat intrerupatorul, senzorul de miscare nu mai stinge lumina
      – dar evident cineva ar putea uita sa stinga lumina pt ca suntem obisnuiti sa se stinga singura, asa ca senzorul de miscare asteapta 1 ora, mai verifica si daca tot nu e miscare, o stinge totusi

      asta e un exemple ceva mai complex de automatizare, dar tot nu e cine stie ce complex;

      si evident sunt destul de sigur ca nu se poate face cu platforma Philips Hue

        (Citează)

    • La Ikea ca sa comanzi gateway-ul prin Internet tot asa trebuie sa-l integrezi cu ceva 3rd party gen Google Assistant?

      Cred ca Radu se referea si la simplitatea Hue-ului. It just works si ai de unde alege daca te tine buzunarul.

        (Citează)

    • Ikea se controleaza la fel ca oricare alt sistem, adica prin aplicatie si/sau cu vocea (google, alexa). Nu as lua hub-ul de la Ikea, lumea pe net zice ca aplicatia e slabuta, merge greu etc… dar becurile si senzorii lor au un raport calitate f bun, eu becuri numai de la ei am, insa la senzori prefer Xiaomi

      nu stiu cat de simplu este Hue ca nu folosesc (parerea pe internet e ca este rudimentar), dar ce stiu este ca device-urile sunt nesimtit de scumpe fata de concurenta si in afara de asta anul trecut sau acum 2 ani au decis pur si simplu ca versiunea anterioara de bridge/ hub pur si simplu nu va mai functiona si toate lumea trebuie sa cumpere versiunea noua de bridge

      stiu ca suna incredibil, dar chiar asa s-a intamplat
      https://www.theverge.com/circuitbreaker/2020/3/6/21167813/philips-hue-bridge-hub-internet-connectivity-discontinued-cloud-updates

      din acest motiv, eu nu as folosi hub-ul de la Philips nici gratis, ca e clar ca peste 1-2 ani o sa faca la fel si cu cel nou, si daca iti construiesti sistemul in jurul acestui hub esti captiv si nu vei avea ce face decat sa marchezi banul la Philips

      si Smartthings a avut surprize pentru utilizatori, au decis brusc sa renunte sa mai faca orice fel de hardware anul trecut, dar macar cel existent va merge

      de asta cel mai bine este HomeAssistant, acolo poti fi sigur ca nu te trezesti ca peste cativa ani nu mai merge pentru ca vanzatorul vrea alti bani

        (Citează)

    • Si eu folosesc tot HomeAssistant, cuplat cu un hub Sonoff pentru Zigbee (2.4 Ghz) si unul Sonoff pentru senzorii pe 433 Mhz. Astia din urma sunt foarte ieftini, dar limitati in functionalitatile pe care le gasesti (gen nu am gasit becuri pe 433 Mhz, doar butoane, senzori de miscare, fum, efractie, sonerii – in general orice emite dar nu si primeste comenzi radio). Am senzori de la Ikea, Xiaomi, Blitzwolf, Sonoff.

      Ca setup, am inceput cu HomeAssistant pe Raspberry Pi (solutia cea mai utilizata, pentru HA), si am trecut la un VM dedicat pentru asta, ca tot imi construiam un homelab cu un server dedicat care putea sa ruleze mai multe VM-uri. I-am pus recent si un UPS si am garantia ca si fara curent, timp de o ora tot sistemul ramane in picioare (ok, mai putin becurile smart).

      Ba, ca ultima realizare, am cumparat o statie meteo Bresser 5 in 1, pentru care cu un mic USB stick SDR conectat la server am reusit sa ascult la traficul statiei meteo pe 866 Mhz si sa imping pe urma informatiile in HomeAssistant. Foarte misto sa ai toate informatiile in HomeAssistant.

        (Citează)

    • @BogdanM
      tare, esti avansat!
      si eu rulez HA tot ca VM pe un NAS.

      cele mai recente chestii misto pe care le-am facut in HA au fost:

      – am integrat un senzor pt flori pe bluetooth prin esp32 (programat cu ESPHome) si acum ud florile automat in functie de umiditatea din ghiveci; in plus, tot pe acelasi esp32 am pus si senzori de nivel pt butoiul cu apa, deci daca nu mai e apa nu mai porneste pompa si sunt notificat

      – am facut termostate smart (virtuale) pt fiecare camera cu senzori de temp/hum de la Aqara, HomeAssistant si un releu dry de la Sonoff care e pus pe firul centralei – merge brici si am economisit minim 100 coco per termostat

      – am pus HA pe un router 4G, acum am si backup la internet, ca UPS aveam demult

      HomeAssistant ruleaza!

        (Citează)

    • @Marean: în 2007 am lucrat prima oară cu soluții smart home, deci nu-s chiar nou aici.

      Pe scurt, însă, mi se pare că Hue are cea mai elegantă și complexă soluție pentru amatori. Există o mulțime de producători de becuri și unii au și telecomenzi pentru ele, am și avut diverse prin mână, dar dacă erau ce-mi trebuia le foloseam pe acelea, nu Hue care sunt mult mai scumpe.

        (Citează)

    • Din ce scrie aici despre Ikea Tradfri, nu este chiar încurajator. Eu n-aș vrea să cumpăr și gateway pentru inițializare, iar fără el poate fi problematic.

      https://iconnecthue.com/supported-devices/

      Diferența între IKEA de E14 și un Hue de E14 white este de cam 40 de lei per bec.

        (Citează)

    • come on man, cum poti sa spui ca Hue are cea mai eleganta si complexa solutie cand tu nu cunosti alte sisteme? serios acum.

      si stiu sigur ca nu cunosti alte sisteme* pentru ca daca le cunosteai ai fi scris despre ele si ai fi evitat sa faci niste erori evidente in articolul de fata

      *in afara de Orange Smarthome, care a fost un dezastru de la cap la coada, bine ca a disparut

        (Citează)

    • Daca nu ai chef de instalat HA pe Raspberry, NAS sau alte servere, solutia de la xiaomi(care la baza este o extensie a HA) este cea mai rapida si complexa. Functioneaza foarte bine, singurul incovenient este ca stie statul popular chinez cand faci pipi sau ce automatizari mai ai tu prin casa. Am becuri, senzori, prize, si altele de la xiaomi de mai bine de 3ani si inca merg perfect. Pe becuri scrie chiar Made by Philips for Xiami si imi aduc aminte ca aratau identic cu cele de la Philips doar ca erau la jumatate de pret :)) Am avut si HA instalat pe un Raspberry si pot spune ca 99% din ce puteam face in HA se poate face in aplicatia de iOS Xiaomi Home.

        (Citează)

  5. Si eu sunt mare fan Hue, insa nu folosesc doar becuri Philips. Nu stiu daca stii, dar gateway-ul e compatibil cu multe alte becuri cu Zigbee, adica cele de la Ikea, au fost si la Lidl intr-o perioada dar au disparut ca nu s-au vandut cred si alte marci chinezesti gen Gledopto.
    Eu in bucatarie mi-am facut din teava de cupru ceva gen design industrial cu vreo 10 becuri de la Ikea cu filament (https://www.ikea.com/ro/ro/p/tradfri-bec-led-e27-250-lumeni-intensitate-reglabila-wireless-alb-glob-transparent-40439254/). Sunt destul de slabe dar 10 bucati fac destula lumina, plus ca e genial ca din aplicatia Hue pot sa fac scene in care noaptea doar un bec e aprins deasupra chiuvetei si unul deasupra frigiderului.
    Apoi in living am o scafa pe tavan luminata cu banda led si cu un controller Gledopto (https://www.aliexpress.com/item/1005001398842243.html) + banda super ieftina cu $10/5m.
    Ideea e ca din fericire se poate lua ce-i mai bun de la fiecare, adica gateway-ul +aplicatia de la Philips si pretul super mic de la celalalte branduri.

      (Citează)

  6. Si eu sunt mare fan Philips Hue dar din cauza pretului mare am mai adaugat si becuri de la ikea si de la alti producatori si functioneaza perfect impreuna.

    Pentru preturi mai bune, cautati si pe amazon, de multe ori au promotii si sunt mai ieftine ca la noi in tara sau si pe olx gasiti preturi bune.

    Acum cateva zile Philips a lansat integrarea cu Spotify. Practic, cand asculti muzica (indiferent de device) becurile fac un joc de lumini pe muzica, l-am instalat aseara, este super tare.
    https://www.philips-hue.com/ro-ro/products/promotions/early-access

      (Citează)

    • Și eu vreau să adaug de la IKEA în baie. Am un senzor de mișcare Hue și vreau să comande aprinderea a 3 becuri în baie, că atâtea am acolo. Cu Hue dau faliment.

      Treaba cu Spotify cred că o aveam și înainte de desktop folosind aplicația Philips Hue Sync. Nu am folosit-o pentru că de obicei ascult muzică ziua.

        (Citează)

    • nwradu:

      Treaba cu Spotify cred că o aveam și înainte de desktop folosind aplicația Philips Hue Sync. Nu am folosit-o pentru că de obicei ascult muzică ziua.

      Aia e altceva, functioneaza doar pe calculator. Acum poti asculta muzica pe orice device (telefon, tv, etc) si nu-ti trebuie nicio aplicatie suplimentara, e totul integrat. Acum cateva zile i-au dat drumu, inca e in teste dar functioneaza bine

        (Citează)

  7. Pentru cine e fan sonoff, o solutie ieftina e cu intrerupator cap-scara montat in locul celui simplu, si releul de la sonoff schimbat cu unul cu contacte NO si NC (comutator).
    Eu am aparatele in casa Schneider electric, gama UNICA, iar acum 9 ani cand mi-am facut instalatia, am tras si fir de nul in dozele de la intrerupatoare.

      (Citează)

  8. BTW, eu aștept becuri Hue pe soclu G9, că am o lustră cu 10 astfel de becuri în ea. Până acum nimic :( Ce efecte aș face acolo…

      (Citează)

  9. Nimeni cu Aqara pe aici? :(

      (Citează)

  10. Costi:
    Folosești sonoff mini, care are intrare de întrerupător și îl montezi in doză. La el legi întrerupătorul.

    https://sonoff.tech/product/diy-smart-switch/minir2/

    Am montat eu așa ceva.
    Merge foarte bine. E un pic enervant sunetul ăla de contact mecanic, care se închide și deschide, când e folosit telefonul, dar te obișnuiești repede cu el. E important ca să fie fir de nul in doza de întrerupător.
    Eu având în doză pentru 2 circuite, am întors pe a doua poziție de întrerupător nulul direct de la bec și am lăsat o singură poziție. Am legat nulul întors de la bec la una din bornele de nul, faza care vine direct în întrerupător in L in, iar poziția rămasă la L out. L-am programat, legat la router prin aplicație, integrat cu google Home asistent și apoi comandat vocal.
    Pentru automatizări cu lumini pentru acasă, recomand Xiaomi mi light. Hue sunt foarte scumpe.

      (Citează)

  11. nwradu:
    Pentru backup în caz că trebuie să umblu pe acolo, schimb becul cu unul clasic șamd.

    becul se schimba fara sa atingi contactele. iar cand vrei sa inlocuiesti dulia/aplia/lustra decuplezi siguranta si lucrezi.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus